TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Wrz 2012 21:17 #73186

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Melduję,że byłam i zwiedziłam. Wetknęłam nos w każą rabatkę i pod każdy krzak. Nosowi się podobało , mnie też :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 08:39 #73313

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, jakie plany na dziś? walczycie jeszcze z trawą?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 08:43 #73314

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś chciałam sie dopytać o Erecty jak rosną na szerokość czyli jakie grube będą w talli.Piękny jest ten pełny Ziemowit .Pracujesz ja wół ,ale efekty widoczne gołym okiem :thanks: Trawki ubywa ,a roślinek przybywa
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 08:52 #73318

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia spis żurawek na słońce podrzucę Ci w wolnej chwili ;)
Tak na szybko, bo czekam na panią Ewę :ouch: , wczoraj był ciąg dalszy, dziś kończymy wywalanie trawy :dance: .
Oczywiście jeszcze mnóstwo robót wykończeniowych :jeez: , ale to już pikuś bez trawska :evil: .
Fotki wieczorem :kiss3:

Ulka wiesz, bo widziałaś ;) , a jak się czułam :jeez:

Marto wciąż jeszcze myślę, gdzie dać nową sosenkę, ale sąsiedztwo Jacka Corbitta też mnie kusi ;)
Po deszczu rzeczywiście robota idzie szybciej :woohoo:

Elu perz wybieram najdokładniej, jak potrafię :hammer: . Sadzić chcę w przyszłym roku, ale jeszcze nie wiem kiedy dokładnie :think: . Będę "badać" kurhanik pod kątem przydatności do sadzenia :happy3:
Po zakończeniu formowania bryły :whistle: planuję go nakryć czarną włókniną.

Siberko a konkretnie czym obsiać i kiedy? Przyznam, że takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy :think:

Marto ciekawe, czy tak bombowy jak Twój :woohoo:

Ewelino witaj u mnie :bye:
Miło mi gościć właścicielkę tak pięknego i dopracowanego ogrodu, jak Twój :thanks:
Cieszę się, że się podobało :hug: , bo mnie u Ciebie podoba się bardzo :woohoo:

A teraz zmykam do roboty, dziś kończymy wywalanie trawy, no i zobaczę, co ja jeszcze zdążę...
Dokumentacja zdjęciowa wieczorkiem :bye:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:02 #73418

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu zabiłaś mi ćwieka tą grubością w talii :silly: . Przejrzałam całą swoją literaturę i z 10 stron internetowych i wszędzie to samo "pokrój wąski, kolumnowy, dorasta do 1,5 m". Ale ile to znaczy wąsko, nie ma nigdzie :jeez: . Na moje oko będzie to co najmniej pół metra :think:
Piszą też, że roczny przyrost 15 cm, a mój od wiosny podskoczył o 30 co najmniej :eek3: :crazy:

No to szybka i krótka dokumentacja postępu prac ;)

To stan na dziś rano. Pani Ewa i mój pies już ciężko pracują :rotfl1:

DSCI1288.JPG

Kilka godzin później wywalanie trawy zakończone :dance:

DSCI1289.JPG

Ale końca prac nie widać :search: . Kurhanik ciągle w powijakach :jeez: . Po trzech dniach wydłubywania perzu z trawy, zajęcie to awansuje u mnie na pierwsze miejsce najgorszych robót ogrodowych :hammer:

DSCI1291.JPG

A muszę tą dłubaninę skończyć w poniedziałek, bo trawnik woła o koszenie :jeez:
A gdzie kopanie i sadzenie? Ech, życie :huh:
W dodatku w tajemniczych okolicznościach zaginęło mi zdjęcie moich wczorajszych nabytków :think: , a przecież robiłam. Chyba już ze zmęczenia mam jakieś zaniki :crazy:

No to na dobranoc Rheine des Violettes :hearts:

DSCI1292.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:15 #73425

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No pięknie :bravo: się uwinęłyście :bravo: . Ogrom pracy z tą trawą :thanks: i jeszcze ten perz :blink: . Nie zazdroszczę :jeez: . Ale efekty widać, a to najważniejsze :woohoo: .

Ja dziś nic a nic :whistle: - całą sobotę spędziłam poza domem :whistle: ... nawet na grzybach byłam :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:23 #73428

• Roma
  • Roma's Avatar
Nie zazdroszczę Ci tej roboty o nie :supr3: Martuś obsiej kurhanik jakimś poplonem ( w tym roku obsiewam oziminą) zagłuszy Ci chwasty.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:29 #73434

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Martuś, będzie tak samo bombowy jak mój :kiss3: :woohoo:
ale się narobiłyście..... :eek3: :bravo: :bravo:
też dziś caaaały dzionek poza domem......rano lot po zakupy, szybkie pożarcie śniadania, lot do Auchana po korę no i.........5 wrzosów, nawóz jesienny uniwersalny, folię do ocieplania roślin no i książkę o różach :whistle: potem wlot do domu, pożarcie rosołu i na działkę a tam już tylko :garden: i sadzenie :woohoo:
kocham taaaakie dni :dance:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:36 #73439

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Martuś z tego wynika ,że jest wąski w pasie nie tak jak choinki .Myślę o nich ,żeby posłużyły jako tło dla róż .Dzisiaj porobiłam sadzonki z Astrid i jestem ciekawa co będzie wiosną . :thanks: Fajny kawał roboty odwaliłaś :jeez: ale wiosna będzie za to pięknie
Jadzia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:42 #73443

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Nienawidzę zrywania trawy, ale niestety i mnie to w najbliższych dniach nie ominie... Jak się człowiek chce rozwijać. bedziesz tą zerwaną trawę kompostować?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Wrz 2012 19:48 #73447

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Marto, naprawdę ta Pani to istny motorek, Ty zreszyą też. Cały ogrom,jak ja byłam dopiero języczek nabierał kształtu.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Wrz 2012 20:51 #73733

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:drink1: gratuluję końca :dance:
czy sosenka ma już przeznaczenie...???i reszta roślinek też posadzone???? na pw. wysłałam

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Paź 2012 21:57 #74005

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:bad-idea: pozazdrościłam i ja skubałam dziś trawę...miejsce robie... :flower1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 20:33 #74222

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, może już za późno spieszę ;) z tą radą, patrząc na ogrom poczynionych prac, ale ja też ostatnio odtrawiałam... U mnie po deszczu ta czynność to bułka z masłem! Dokonałam takiego odkrycia, że szpadel do tego wcale nie jest potrzebny! No może tylko, żeby zacząć...A potem juz tylko motyka w użyciu, wbić, podważyć, pociągnąć...Całe takie płaty się ciągną! Jak mi się to odtrawianie spodobało! :woohoo: Niemal zero wysiłku! Czy na twojej glebie to by się nie sprawdziło?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 20:56 #74240

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia pani Ewa się uwinęła, bo inni klienci czekają ;) , a cała moja reszta roboty :jeez: powoli, ale się posuwa. Perzu mam cały kontener, który miał służyć na śmiecie :huh:
Co do grzybków, to co parę dni się wypuszczam za mój płot, ale puchy :cry3: , chyba jest za zimno nocami :think:

Romciu no właśnie, już Siberka wspominała o obsianiu, ale musicie mi to dokładniej wytłumaczyć :idea1: .
Czym obsiać, kiedy i co z tym dalej robić, no i czy cokolwiek urośnie na takiej górce z trawy ułożonej "do góry nogami"? :think:

Marto a Ty ciągle w locie :silly: . Jak ja bym chodziła do pracy na 6 rano, to po powrocie szłabym spać, a nie na działkę :rotfl1: . Podziwiam Cię naprawdę :hug:

Jadziu Tło z Erect będzie bardzo dobre, widziałam ostatnio u Aguniady na FO takie kilkuletnie Erecty i one trochę dołem łysieją z wiekiem :dry:
A robota wciąż jeszcze nie skończona :jeez:

Dagmaro a żebyś wiedziała, jak ja nienawidzę :mad2: :mad2:
A kurhanik, to właśnie zerwana trawa, która po przekompostowaniu będzie nową rabatką :woohoo:

Ula żebyś wiedziała, Pani Ewa ma jakieś turbodoładowanie :rotfl1:

Aga jakiego końca ;) , końca to jeszcze długo nie widać :happy3:
A sosenkę dziś posadziłam :woohoo:
Jak tam śliwka? Wykopana? :rotfl1:

Ponieważ ciągle nie mogę pokazać nowych postępów, to pokażę zaległe zakupy, które mi ostatnio tajemniczo wcięło :huh:

Dwa berberysy 'Admiration'

DSCI1293.JPG

Thuja Danica 'Aurea'

DSCI1294.JPG

Cyprysik groszkowy 'Boulevard'

DSCI1295.JPG

Cyprysik tępołuskowy 'Lycopoides'

DSCI1296.JPG

Cyprysik groszkowy "Filifera Nana'

DSCI1299.JPG

Jak na razie tylko ten ostatni ma już miejscówkę - pod szczepionym Whipcordem :silly:
Może jutro wreszcie uda mi się coś posadzić :jeez:

Na koniec nie mogę sobie odmówić wstawienia tego zachwycającego zimowita Waterlily :hearts:

DSCI1297.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:02 #74243

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto trzeci dzień odtrawiania był po deszczu i rzeczywiście było łatwiej, ale nie tak łatwo jak u Ciebie :rotfl1: . Niestety u mnie perz :angry: tak wszystko mocno trzyma, że nawet po deszczu zajęcie jest koszmarne :mad2: . A motyczką próbowałam w zeszłym roku ;) , zaraz pierwszego dnia przepołowiłam sobie duży palec u nogi :hammer: i od tamtej pory stosuję inne metody :rotfl1:
A, i pamiętam, że zrobiłam sobie opatrunek i pojechałam do... ogrodniczego po zakupy na tą rabatkę :crazy: :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:09 #74250

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś jesteś niesamowita :funnyface: zamiast na pogotowie
to do ogrodniczego :jeez: Fajne zakupy Tak długo będę się zastanawiać,aż wreszcie kupię .Na razie zbieram info .Whipcord też mnie kusi taki szczepiony .Zaraza sie rozszerza :club2:
Jadzia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:35 #74280

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Zrywanie trawy motyczką :eek3: Mogę sobie na mojej ciężkiej glinie pomarzyć... Marta, traktujesz czymś tą trawę na kurhaniku, żeby się przekompostowała szybciej? Ja próbowałam zerwane kawałki w kompostowniku kompostować, ale z miernym efektem. Teraz na szczęście mogę usunięta darń układać w zapadłym gruncie nad kładzionym w zeszłym roku odwodnieniu, ale i te rowy mariańskie mi się kończą, a trawnika musi ubyć sporo :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.637 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum