TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 01:06 #79883

• lora
  • lora's Avatar
Marto bywam tu u Ciebie i podziwiam Twój zapał ...ale masz jeszcze duzo nasadzeń... ja roztałam sie z różami po zeszłej zimie...a one są takie piękne... :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 09:56 #79902

• Roma
  • Roma's Avatar
Coś mi mówi Misiu, że jeszcze wrócisz do róż :wink4:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 11:27 #79930

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Miałam dziś robić porządki w moich trzech kompostownikach :whistle: z myślą o różach, które już na dniach się pojawią :dance: , ale jest tak obrzydliwa mgła :unsure: , tak zimno, wilgotno i nieprzyjemnie, że posiedzę sobie na forum :comp:

Magdo przejrzałam sobie kilka dni temu długoterminową pogodę dla Lublina na TVN Meteo i się przeraziłam :ohmy: . Od najbliższego piątku zapowiadają prawie zimę :eek3: . w nocy spore przymrozki, w dzień niewiele lepiej, a do tego śnieg z deszczem :sick: . a ja dopiero w sobotę chciałam jechać po róże i teraz próbuję to jakoś przyspieszyć :jeez:

Dorcia no widzisz, jak to czasem nieświadomie rzucona uwaga wywoła lawinę wypowiedzi :whistle: :rotfl1: . Ja w każdym razie oglądam PPD w celach dydaktycznych z córką ;) , która jest pierwszą bałaganiarą w domu :hammer: . Nie powiem, zaraz po programie też by chciała być perfekcyjna, ale jakoś potem w ciągu tygodnia jej mija :evil: :rotfl1:

Marto a gdzież ja bym miała takie już dojrzałe do owocowania kiwi ;) , oczywiście, że z zaprzyjaźnionego.
Jeszcze nalewkę nastawiłam :P

Misiu czytałam o Twoich biednych różach :hug: , ale tak jak Roma uważam, że jeszcze się skusisz :silly: ;) ]

Dziś, jak już wspominałam, nie ma na razie warunków do pracy, ale w sobotę trochę posunęłam się w dokańczaniu zaczętych prac ;) . Warzywnik cały skopany, wszystkie roślinki oczekujące na posadzenie - wsadzone :woohoo: .
Tawuły pod powojnikami

DSCI1395.JPG

Świerk i tujka :silly:

DSCI1400.JPG

A potem zleciałam ze schodów tarasowych i potłukłam sobie to i owo :angry:

Moja wczorajsza jesień :P

DSCI1396.JPG

DSCI1403.JPG

DSCI1404.JPG

DSCI1406.JPG

DSCI1410.JPG

Na koniec zostawiłam sobie pytanie. Ostatnio w ogrodzie bardzo często spotykam te grzyby :blink:

DSCI1394.JPG

Ta kępa rosła pod świerkiem serbskim, ale są i w trawniku i pod różami, pod hortensją :huh:
Co to za dziadostwo i czy mam się martwić :think:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2012 11:33 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 12:13 #79942

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No jak pięknie :woohoo: . Kolorki są! Wcale nie takie jesienne :silly: . Proszę ze schodów nie spadać :teach: , bo jeszcze się jakieś roślinki uszkodzą :devil1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 12:30 #79954

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Tak jest, po ogrodzie należy się dostojnie poruszać, a nie latać :teach:

Te Twoje szałwie zabójcze są! Dwa razy wysiewałam- raz fioletową i raz niebieską. Za każdym razem wychodziły czerwone, których nie lubię i się zniechęciłam :mad2:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 12:45 #79958

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Grzyby wyglądają na kanie, ale z konsumpcją jeszcze się wstrzymaj :teach: Bo ja już od -dziestu lat nie trenuję grzybiarstwa ;-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Paź 2012 17:05 #80021

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
Proszę ze schodów nie spadać :teach:
Na szczęście nic się nie stało :hug:
Moja koleżanka, jak łapała lapka, który ze stołu się zsuwał :think: w gipsie od pasa do szyi :jeez:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 10:19 #80271

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Oj Martuś takie spadanie ze schodów dopiero po latach może dać o sobie znać wiem to z autopsji NIESTETY :( .Fajnie będą wyglądać tawułki jak rozrosną sie w ładne kępki .No to na razie przymusowe L4 od robót ogrodowych
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 19:42 #80354

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia jak kolorki, to właśnie jesień ;) . Ale choć nie lubię tej pani, to na azalie nie mogę się napatrzeć :woohoo:

DSCI1418.JPG

Na schodach już dawno żadnych roślinek nie ma :funnyface:

Dagmaro co prawda Marta jestem, ale nie Shirall :rotfl1: , latanie to jej specjalność :rotfl1:
A ta szałwia, która Ci wciąż czerwona wychodziła, to jest szałwia błyszcząca. Ja w tym roku miałam błyszczącą fioletową i różową, a jest jeszcze biała. Natomiast omączona, której u mnie najwięcej, występuje tylko w tym jednym, fioletowym kolorze :silly: , dlatego możesz siać śmiało, żadnej skuchy nie będzie ;)

Siberko myślę, że to jednak nie kanie :dry: . Kanie są beżowe, a te u mnie białe i jak są większe, to pod spodem czarne, blee :sick: . W życiu bym tego do ust nie wzięła :pinch:

Jolu udało się tym razem ;) . Posiniaczone głównie łokcie :happy3: i plecy :whistle:
Jeszcze w życiu sobie nic nie złamałam :huh:

Jadziu za późno przeczytałam o L4 :huh: i poszłam przerzucać kompost :oops:

Muszę Wam powiedzieć, że bardzo mnie martwią najbliższe prognozy, te mrozy lada dzień :jeez: , jakieś śniegi z deszczem :hammer: . A ja z przygotowaniami do zimy ciągle w lesie :unsure:
No więc chcąc nie chcąc, pomimo ostatnich kontuzji zabrałam się za nieszczęsny kompost :ouch:
Przygotowałam dziś siedem taczek pod przyszłe róże i ledwo żyję :crazy:
A ponieważ najpierw zabrałam się za pryzmę składającą się głównie z darni i ziemi, wyciągałam z niej kilometry perzu :evil: . Ale reasumując, muszę powiedzieć, że darń zwalona tam rok temu przekompostowała się nawet nieźle, na wiosnę by było wręcz idealnie, ale kompost potrzebny teraz :blink:
Jutro czeka mnie ciąg dalszy, choć w tej chwili na samą myśl robi mi się słabo :tongue2: , ale muszę to przygotować przed wyjazdem po róże :jeez:

Na osłodę parę kwitnących lub usiłujących ;)

DSCI1402.JPG

DSCI1413.JPG

DSCI1417.JPG

I widoczek na pobliski lasek :silly: , bezgrzybkowy niestety :whistle:

DSCI1416.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 19:55 #80364

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jak sobie czytam o tym szykowaniu kompostu, i jak pomyślę, że jeszcze róże będziesz sadzić :tongue2: ... to jednak znów całym sercem jestem za sadzeniem czegokolwiek jednak nie jesienią :rotfl1: . Szczerze mówiąc mnie by się nie chciało :whistle: . Już ja wolę swoje sprzątanie :rotfl1: :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 20:07 #80375

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
Natomiast omączona, której u mnie najwięcej, występuje tylko w tym jednym, fioletowym kolorze :silly: , dlatego możesz siać śmiało, żadnej skuchy nie będzie ;)

A co powiecie na to: szałwia omączona 'Victory White' :funnyface:

Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2012 20:09 przez gorzata.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 20:07 #80376

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia sprzątania nie wolę nigdy :evil:
Ale powiem Ci szczerze, że chyba ostatni raz zamówiłam tyle róż na raz :jeez:
Kompost by poczekał do wiosny, aż sił nabiorę, a tak muszę się z tym szarpać teraz :hammer:
A jakby mi coś w przyszłym roku znów chciało odwalić :crazy: , to zrób mi tak :club2: :club2:

Gosiu no cóż, odszczekuję :whistle: : hau, hau, hau :happy3:
Ale czerwonej omączonej nie ma :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2012 20:08 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 20:18 #80387

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Co zamówione trzeba posadzić :silly: Żeby Ci tylko ten kompost nie zamarzł :ouch:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 20:41 #80401

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja trenuję grzybiarstwo nieustannie ;) i ten grzyb to kropidłak kołpakowaty i zdecydowanie radziłabym się w ogóle powstrzymać od konsumpcji! :lol: Kanie mi natomiast już uszami wyłażą, nie sądziłam, że taki moment kiedyś nastąpi!
A co do przedwczesnej zimy... :mad2: :mad2: Po tym weekendowym ataku ma być później jakby lepiej... Trzeba się z sadzeniem wstrzymać na jakiś czas... Mnie też jeszcze sporo sadzenia czeka...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 23 Paź 2012 22:33 #80475

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- witaj w klubie :bye: nie ma nic gorszego dla mnie jak prace domowe.wolę już nawet walkę z perzem niźli z odkurzaczem ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Paź 2012 21:22 #80719

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
artam wrote:
A co do przedwczesnej zimy... :mad2: :mad2: Po tym weekendowym ataku ma być później jakby lepiej...

I nastąpi atak jesieni ? :bye:

Mi najbardziej nie podoba się ,że do pracy wychodzę po ciemku :angry:
A będzie jeszcze gorzej,

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Paź 2012 21:41 #80731

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
markita wrote:
Dagmaro co prawda Marta jestem, ale nie Shirall :rotfl1: , latanie to jej specjalność :rotfl1:
Martuś :rotfl1: aż dwa razy musiałam to przeczytać.....zastanawiałam się trochę o jakie latanie chodzi i potem załapałam..... :rotfl1:

straszą tą zimą i to mocno....brrrrr :sick: jutro muszę iść posadzić kolejne róże a potem przerwa..... :dry:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Paź 2012 23:11 #80790

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Mówisz w piąteczek ;) My tak około 14-tej będziemy :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.501 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum