TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 09 Lip 2014 10:48 #281170

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Śmiej się śmiej :tongue2: Z roku na rok jest faktycznie więcej i ładniej. Rozrasta się towarzystwo i czasami coś nowego wpadnie... Mówisz, że zdjęć lilii nie pokazywałam? I dobrze, nie było czego pokazywać. Nie dość że bez wyrazu były to jeszcze na dodatek karłowe :happy:
Jeśli chodzi o szkodnika róży - ja ten liść zobaczyłam dopiero na zdjęciu - w realu w ogóle tego nie widać ale skoro wypłynęło to trzeba się przyjrzeć dokładniej...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 09 Lip 2014 14:41 #281210

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Obejrzałam sobie te liście. Tylko przy jednym pąku znalazłam takie plamki i to na samej górze. Sprawcy nie widać. Nie ma żadnych larw, jaj... Chyba narazie zostawię i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Jagowe podwórko 10 Lip 2014 07:25 #281417

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry! :)
Zapowiada się kolejny piękny letni dzień. Deszczu jak nie było tak nie ma, dobrze że moja glina trzyma wodę... Mam tylko taką nadzieję, że przestanie wiać, bo już mnie złość bierze na te zimne porywy brrrr Przenikają mnie do kości (a daleko nie mają ;) :happy: )
Dziś w planach koszenie. Upał zelżał to ducha nie wyzionę :happy:
Na dobry początek dnia moja róża herbaciana (?) w rozkwicie

1-DSC_0561.JPG

i pierwsze floksy

1-DSC_0574.JPG

Widzę, że jakość moich zdjęć spadła... Posiedzę nad tym...

Jagowe podwórko 10 Lip 2014 10:02 #281466

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Róża wygląda jak Peace/Gloria Dei ;) , czyli wielkokwiatowa :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 10 Lip 2014 13:34 #281525

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
I tą metodą wiem co kupiłam ;) Marta, bez Ciebie pewnie długo bym szukała :kiss3: Wszystko się zgadza z plamistością włącznie :rotfl1:

Jagowe podwórko 10 Lip 2014 23:43 #281741

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mniej więcej połowa wykoszona :jeez: Reszta pójdzie gładko, bo bez kosza więc i kosiarka lżejsza i przerwy rzadsze. Ciut popadało, przez 5 min :unsure: Podczas koszenia miałam okazję przyjrzeć się składaniu jaj przez ćmę. Bardzo ładną zresztą i taką, której jeszcze nie spotkałam. Jak to miło z jej strony, że wybrała akurat moje podwórko.

DSC_0669.JPG

DSC_0649.JPG

tu widać pokładełko

DSC_0664.JPG

Pięknie wyglądała trzepocąc skrzydłami i przebierając tymi swoimi niebieskimi odnóżami! Odwłok też miała niebieski w białe paski ale tego nie udało mi się uchwycić. Nic to może następnym razem. Swoją drogą to ciekawe co to za ćma...

Jagowe podwórko 11 Lip 2014 19:46 #281973

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jakie ciekawe umaszczenie.......miałaś ciekawe doznania, z przyrodą za pan brat........ :woohoo: ,jedni narzekają, że leje, inni, że nie leje.....dogodzi to komu? :rotfl1: .

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 08:04 #282179

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, kto jak kto ale ja nie narzekam. Będzie co będzie, nie mam żadnego wpływu na pogodę. Nie od dziś wiadomo, że nie da się dogodzić każdemu. Ludzie narzekali, narzekają i będą narzekać na wszystko co się da. Taka to już przypadłość naczelnych :happy:
Dziś leje. Po raz kolejny sprawdza się niezawodna niemiecka prognoza pogody (ponoć mają najlepszy sprzęt meteorologiczny czy jak tam on się zwie ;) ) Jutro już ma nie padać a po niedzieli znów ma być ciepło. Cieszy mnie to ogromnie, bo akurat młodzież wysyłam na wakacje i będę miała tyyyyleeee czasu na ogrodowanie i zasłużony odpoczynek :dance:
Deszcz był potrzebny i u mnie chociaż, jak mogłam się przekonać podczas grzebania w ziemi, glina całkiem nieźle trzyma wilgoć i wystarczyło podlać raz na kilka dni. Jednak nie ma to jak podlewanie jednostajne wszystkiego, osobiście nie przepadam za bieganiem z konewką tam i z powrotem i po całym podwórku z chmarą komarów tylko czekających na to aż ofiara zatrzyma się na pół sekundy :happy: Tylko trochę żal tego kwiecia obitego od góry....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 09:26 #282196

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A ja w końcu mogłam i do Ciebie zajrzeć. Uziemiona całkowicie w domu przez paskudny ciągły opad deszczu, a miał być przelotny - nie dość, że róże na dzałce wyglądają koszmarnie, chyba 3 godziny będę przy nich z sekatorem wycinac przekwitłe, gnijące pozostałości po kwieciu, nie mogę zrobić oprysku, a na bank przyda się też gruba spawalnicza rękawica i czyszczenie dolnych liści... a tu w aucie czeka na litość 10 nowych róż. Jak tu się nie złościć.

Jedyna zaleta, poczytam i nadrobię zaniedbane przeze mnie wątki.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 09:52 #282208

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
No widzisz Ulka, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :happy: Ja też nadrabiam zaległości ale ale.... chyba przestało padać.... sprawdzam.... tak! przestało padać! Widocznie poszło do Ciebie.

Mam pytanie początkującej - róże po przekwitnięciu się przycina, to wiem ale jak bardzo? Czy wystarczy uciąć tylko przekwitły kwiat czy może bardziej? Pytam, bo na Monice (nikt nie poprawił więc chyba to Monika) obcięłam sam kwiat a teraz widzę, że na tym pędzie tworzą się kolejne. Wszystko fajnie tyle że to wysoki krzew (około 2m) a ten pęd ma około 1,5m. Może powinnam była ciachnąć mniej więcej w połowie? Proszę, podpowiedzcie.

p.s. Dementuję pomówienie jakoby Gloria Dei nie pachniała - pachnie ale z bardzo bliska.
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2014 09:54 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:16 #282216

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Skoro ma jeszcze pęd pąki, to go szkoda scinać poniżej. Uszczykuj wtedy samą łodyżkę z przekwitłym kwiatem. Jeśli ro róża pnąca to się jej bardziej nie skraca chyba że dla zagęszczenia lub po uszkodzeniu.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:22 #282219

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba coś źle napisałam, ten pęd nie ma już pąków.Miał jeden, po przekwitnięciu ścięłam sam kwiat i teraz widzę że wypuszcza nowe listki na górze. To jest wielkokwiatowa.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:22 #282220

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdaje się, że u Moni widziałam ostatnio piękną ilustrowaną zdjęciami instrukcję cięcia po kwitnieniu :think: , jak odnajdę, to podeślę linka.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:26 #282221

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś przy okazji mogłabyś fotkę tej róży pokazać.

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:27 #282223

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 10:31 #282225

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
I ja zapewne skorzystam z porad, zamierzam parę eksperymentów poczynić:)

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 12:00 #282238

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki!! :kiss3: Ulka,zdjęcia zrobiłam, ładują się w bólach bo w bólach ale może coś z tego wyjdzie jeśli nie teraz to wieczorem jak się dorwę do mojego ulubionego kompa, który widzi mój telefon.
Na dworze fajnie jest po deszczu mimo komarów :happy:

Jagowe podwórko 12 Lip 2014 15:07 #282286

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Oto jak wygląda ten pęd

1-DSC_0834.JPG

Oczywiście przesadziłam z długością :oops: On ma około metra, nie więcej a cały krzew 1,5
Możecie się śmiać ale zastanawiałam się czy ten nowy wypuszczany nie wybuja zbytnio :jeez:
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2014 15:12 przez futrzasta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum