TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Lip 2012 21:40 #56511

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Iza, ładnie jest różom z jeżówkami! Ty w ogóle fajnie zestawiasz róże z bylinami... W odcieniach różu sporo możliwości! Floksy i nie tylko... A propos floksa... Zorientował się, że został przemieszczony czy nie? Zwiesił się i zbiesił ;) czy będzie kwitł?
Ja swoje jeżówki nowe też między róże wpakowałam, jak mają wymarzać, to stadnie! :rotfl1: Ale ja znów oczami wyobraźni widzę tę bujność różano-jeżówkową... A chciałabym w realu ;) obaczyć! :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Lip 2012 21:49 #56519

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Martuś, on nic a nic się nie zorientował. Trafił na ochłodzenie i kwitnie jak ta lala :)
Jeżówki, żurawki, róże i fikuśne trawy to urocze,nie banalne, choć jak się okazało ryzykowne zestawienia. Ech, co tam. Ostatnio oglądałam w necie różankę w okolicach Moskwy. Wyglądało na to że wszystko było przykryte agro. Może to sposób, bo właśnie pod taką płachtą zimowała właściwie bezszkodowo Bonica.
A szczepki żurawek też dzielnie sterczą, więc jest szansa na 100% przyjecie.

Doklejam jeszcze zdjecia. Małe co nieco na dobranoc.

21VIIdaliaciemna.jpg

21VIImalwaciemnapena.jpg

I na dzień dobry.
Różny "ogląd" tej samej jeżowki...
21VIIjeowkaijaowiec.jpg

21VIIjewkaiiglakiminiaturowe.jpg

i inny "ogląd" innych jeżówek...
21VIIjewki.jpg

Starałam się wybrać zdjęcia bez róż ;)
21VIImalwarowa.jpg

Rabata podjazdowa zarasta, dojrzewa... a nawet się starzeje, sądząc po palisadzie...
21VIIpodjazdowa.jpg

Rabata, która była liliowcową, a jest obecnie jesienną, czego na razie nie widać. Za to widać Bohuna :)

21VIIrabatazBohunem.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2012 22:18 przez aleb-azi.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Lip 2012 09:55 #56599

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czy tam pośrodku tej rabaty podjazdowej rosną berberysy Erecta? :eek3:
Jeśli tak, to muszę swoim miejscówki zmienić, bo takie kolosy mi się nie komponują :rotfl1:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Lip 2012 10:08 #56603

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ja tak sobie pomyślałam, ze chociaż na podjazdowej Viridiflory nie widać, to przecież tam rośnie :woohoo: Zacisznie ma i przyjaźnie.
Uściski dla Bohunka, grzeczne piesio wielce :hug:
Jak ja lubię takie ciemne kolorki - burgundy, czy jak im tam :devil1:
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2012 10:09 przez pamelka.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Lip 2012 20:12 #57714

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, to jeden berberys... Rośnie dość szybko, ale pokrój ma wąski, więc nie zajmuje dużo miejsca. Ku górze rozszerza się, więc go podwiązuję, bo robi się miotlasty. No i przycinam wiosną na wysokość... I wycinam co starsze pędy... No, dobra, maleństwem to on nie jest :rotfl1:

Joluś, musisz wpaść w odwiedziny i odświeżyć sobie ogląd ogródka. Viridiflory nie ma na podjazdowej ;) Rośnie na tyłach w obrębie różanki. Mało szczęśliwie u stóp rugosy... Ale nie narzeka i kwitnie bez ustanku. Nawet grad ją oszczędził :garden1:
No, te ciemne kolorki. Chyba przesadziłam,ale nie mogę się powściągnąć... Zbieram materiał na fioletowo- brązową rabatę. Purpury i burgundy już się rozpanoszyły. Rośnie kolekcja "czarnych " róż.... Hm.... Zapowiada się dość ponury ogródek :rotfl1: Powinnam powstrzymać się od zakupów wszelakich, bo co bym nie planowała, to i tak kupuję purpurea...
Tak to mniej więcej teraz wygląda...

27VIIztymakcentem.jpg

27VIIzbrzowejrabaty.jpg

27VIIwidoczekzmalw.jpg

27VIIwidoczekzliliami.jpg

27VIIsadziecidalie.jpg

I takie nowe róże....

27VIIre.jpg

I nie nowa i adorowana Larissa

27VIILarissa.jpg

I pupilka M - firletka, dodam tylko, że liście ma brązowe....

27VIIfirletka.jpg

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Lip 2012 20:33 #57717

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Purpurowa rabata? :woohoo: To będzie ciekawie! Od razu mi się światełko zapaliło i myśl uparta krąży, co ja mam purpurowego? A czy w grę wchodzą liliowce? ;) O zielonych, niestety liściach! :lol: Czymś muszę tę pustą skrzynkę wypełnić! ;)
Ciekawe, swoją drogą, co wcześniej powstanie...Twoja purpurowa czy moja biała! :rotfl1: U mnie wciąż Roundup stoi..
Pupilka M. odważna kolorystycznie, miałam ją kiedyś... Już wyobrażam sobie, jakie cierpisz męki i katusze, tolerując ją w ogrodzie! :lol: Choć te purpurowe liście nieco ból łagodzą... ;)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Lip 2012 23:37 #57791

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
No proszę to nie jestem sama ,też mam na razie purpurowy zakątek ;) Sama się z siebie śmiałam ,że mnie w purpurę ciągnie :hearts: Bo trzeba przyznać ,że wielce urokliwy to kolor w ogrodzie. Jakie mroczne róże zbierasz? Uchyl rąbka tajemnicy pliska :lol:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 04 Sie 2012 01:03 #59199

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Iza, ale piękne jeżówki.
I kulki zauwazyłam. Rób więcej zdjęc perspektywy.
Wtedy będę mogła sobie lepiej wyobrazic Twój ogród

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Sie 2012 22:12 #61176

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaznaczyłaś swą obecność na forum, to teraz nie ma tak, domagamy się świeżych wieści! :) Róże pewnie zaczynają drugie kwitnienie, floksy możemy chwilowo pominąć ;) zwłaszcza w ich dolnej części...
Melduję wykonanie zadania, roślinki zlecone zdobyte, obym ich tylko nie zamorzyła na balkonie! ;)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Sie 2012 21:10 #61383

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Kto jest odpowiedzialny za pogodę? 10 stopni i dżdżyste poranki?! Snujące się mgły???
Ech...

Nie czas jeszcze na podsumowanie sezonu ( hm... odegnajmy od siebie myśl, że najgorsze przed nami ;) )ale ogólnie rzecz biorąc, to ... kiszka. Rośliny osłabione po mrozach, wypalone upałem teraz wydają się łapać oddech. Staram się więc nie narzekać... Więc milczę :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Martuś, moja purpurowa nieomal jest... Wykorzystaj Round/upa przed zimą, bo on się chyba poniżej O nie przechowuje... A im cieplej, tym lepiej działa... I już, już nowa biała rabata na wyciągnięcie ręki. A z uwagi na braki w kamorach masz wolne moce przerobowe. I pogoda powinna Ci odpowiadać... Swoją drogą... Czy to może być Twoja robota?!? Nie może być :happy4:
Firletka niestety po kwitnieniu zniknęła :supr: szkoda listków, bo się komponowały...
A za zdobycze :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3:

Marzeno,muszę podglądnąć Twoje purpury. Bo moje mnie trochę przestraszyły... No to rozjaśniam :think:
Z ciemnych róż większość historycznych Hippolit, Indigo, Orpheline de Juliette,Ombre Parfait, Souvenir de William Wood, Souvenir de Brod. Więcej mrocznych nie pamiętam... Pomroczność... Więc to pewnie nie całe ponuractwo :think:

Goś, wiesz, że szersze plany to mi nie leżą... Nieustannie coś nie tak... A nawet jak robię szersze ujęcie, to w taki sposób, że M nieodmiennie zadziwiony, że to u nas :happy4: Polecam się więc Twej wyobraźni. Kulki i owszem, są. Maleństwa z ubiegłego roku. Ale widać, że ciut urosły... Hm... to oznacza rozsadzanie.
Jeżówki i owszem mają się nieźle, myślę, że powinnyśmy w nie zainwestować, wszak to rośliny preriowe :) . Tylko, żeby producenci zadbali o ich przeżywalność...

Przynaglona uprzejmie donoszę archiwalia :)

Clematis x durandii - uroczy kolor, ciągle jeszcze kwitnie. Baaaaadrdzo mi się podoba
VIIclematisxdurandii.jpg

A tu widoczek jeżówkowy
VIIEchinacea.jpg

I ukłon w stronę krwawnika kichawca
VIIkrwawnikkichawiec.jpg

A tu len nowozelandzki, jak jeszcze był mały... bo wyrósł... ponad dąbka ;)
VIILennowozelandzki-Phormiumtenax.jpg

Lobelia do przybrania róż... TYle, że róże metr wyżej...
VIIlobelia.jpg

Vito, Wiktorio- Purpurea Plena Elegance :kiss3: ( swoją drogą z Sącza to już miałaś nieopodal...)
VIIPurpureaPlenaElegance.jpg

Wilec ziemiaczany - zjawiskowy a tak przaśną nazwą polską obarczony...
VIIWilecziemniaczany-Ipomeabatatas.jpg

No i amorfa krzewiasta - roślina w sam raz na moje piaski
VIIAmorfakrzewiasta-Amorphafruticosa.jpg

Róże? Zaraz będą...NO może za dwa... razy

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Sie 2012 21:17 #61387

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Suszy na tych... archiwaliach... nie widać... znaczy... studnia działa :whistle:
Rośliny wypalone upałem łapią teraz oddech, a niektóre nawet... plamistość! :mad2:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Sie 2012 21:23 #61390

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
No ten len to ja chyba mam on nie zimuje prawda? Ta moja rabatka to raczej rabaciątko ,ale mam plany na rozrośnięcie,wcale źle nie wygląda. Trawki brązowe turzyce ,uschnięte ;) nie wyglądają źle w komplecie. W Szczecinie też zimno :unsure: Zastanawiałam się zamknąć szklarnię ,i nie zamknęłam :club2: No a potem się martwię pomidory mi nie dojrzewają ,ogórki kiepsko rosną oj .... Za to róże maja się u mnie dobrze już 3 ,a niektóre 4 raz kwitną :dance: Jak na pierwszy sezon rewelacja!
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2012 21:24 przez marzenaF.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Sie 2012 21:52 #61407

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
rePatAustin.jpg

GorzatkoMał, studnia i owszem, działa... okresowo... Cierpi na suchoty akurat, gdy potrzebna jej pomoc. Co do plamistości - i owszem, ma się dobrze.Robię eksperyment - przód miesiąc temu zaimpregonowany systemiczne, tył wyłącznie na EM-ach. Przód wygląda lepiej, ale i tył na razie nie tragicznie. Piszę na razie, bo zaczyna Kardynał.. Podkolanówki już zdjął...

Marzeno, do warzywnej rozpaczy dodam bakłażany. Kwiaty opadały, nie zawiązywały się owoce... No i tak... jest jeden bakłażan :happy3: 4 uderzenia róż zazdroszczę - moje zbierają się do drugiego... Ech, lepiej zamilknę...
A co do lnu nowozelandzkiego, to będę próbowała przechować, ale chyba marna szansa.

reBloomfieldAbundance.jpg

reComtedeChambord.jpg

reDaintyBess.jpg

Attachment reElfe.jpg not found

reHomeGarden.jpg

reJasmina.jpg

reWliliamShakespeare.jpg
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2012 21:53 przez aleb-azi.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Sie 2012 22:30 #61423

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie choroby jakoś omijają panienki psikałam score chyba? Ze dwa razy... W zasadzie to ja się nie znam na opryskach różanych.Dziś widziałam ,że jedna maleńka sadzonka załapała plamistość oberwałam liście i będę obserwować :search: Bakłażany sztuk dwa mam w szklarni ,no tak je posadziłam ,że słońce prawie nie dochodzi :evil: Nie wiem o czym myślałam sadząc! Pierwsze kwiaty też zaschły,teraz kwitną następne ,a czy coś z tego będzie ..... Trudno najwyzej się kupi w sklepie :rotfl1: Rodzynek brazylijski tez mi jakoś tak zółknie ,coś mu brakuje ? Za zimno? Sama nie wiem bo się uczę :teach: Len zabiorę do domu ,albo na klatce schodowej postawię :)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sie 2012 12:10 #61492

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No nareszcie jesteś!
Zimno, mokro, ale pocieszajmy sie, że ponoc ocieplenie już idzie.
A ja tak zapytam Dainty Bess krajowa czy z zagranicy przyjechała? Bardzo mi się widzi :hearts:
A i w końcu zidentyfikowałam mojego "Cardynala" To Hippolite. Jak widzę u ciebie na 'ponurej' ;) posadzona. Piękna ale mączniak ją bardzo lubi. Na szczęście tylko na czubkach pędów :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sie 2012 20:35 #61577

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Kardynał zdjął już podkolanówki? :) A mój nadal od stóp do głów w lisciach...
Co do pogody, to nie wiem, czyja to robota ;) , ja w każdym razie od początku lata modliłam się o taką pogodę, to wreszcie zostało wysłuchane! :woohoo:
Iza, ja kiedyś len nowozelandzki przezimowałam na parapecie w domu prawie do wiosny! :rotfl1: No padł mi w ostatniej chwili czemuś, ale na pewno jest to możliwe, trzymam kciuki!
A jeszcze co do tych roślin na purpurową rabatę... Myślałaś o dzielżanach? :rotfl1:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 16 Sie 2012 00:37 #61685

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czy lobelia zimowała Ci już? U mnie zawsze wymarzała, więc zrezygnowałam.
Szkoda, że nie lubisz perspektywy. :dry:
Dobra, będe wysilała wyobraźnię.
Zazdroszczę dziewczynom,które widziały wszystko na żywo i mogą sobie pomóc wspomnieniami.
Nadal mokro u Ciebie?
U mnie już od 2 dni nie pada.Może jeszcze słoneczko nas ogrzeje?

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 08 Wrz 2012 21:40 #67762

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Witaj Izo ! Zaraziłaś mnie tymi różami na amen. Kwitły pięknie,nawet te posadzone na wiosnę. Moją faworytą jest Comte de Chambord. Czy masz jakieś doswiadczenie z rozmnazaniem tej rózy ? Bo ja z tydzień temu posadziłam do doniczek kilka solnych gałązek, niektóre z malymi korzonkami, a poza tym posadziłam 10 półzdrewniałych patyków.Chyba za pózno.ale widzisz jakie mam przyspieszenie po odpowiedziach na posty :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.636 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum