TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 08:20 #256184

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Aguś, z miejscem u mnie już jest prawie jak u Ciebie ... przestaję znajdować wolne kwaterki.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 08:35 #256190

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Ula przydałoby się troszkę więcej miejsca. Ale jak nie ma to trudno. Trzeba po prostu wyzbyć się kolejnych chciejstw.... a to nie jest łatwe B) :happy:

Co słychać w ogródku....

Zaczynają kwitnąć bodziszki

zakwitają kolejne niskie iryski

... i odmiany, które zakwitły jako pierwsze , wciąż czarują :P

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 08:37 #256192

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Piękne te kępy bodziszkowe,ładnie Ci kwitną :)
I iryski też,moje mają większe pąki,trochę muszę jeszcze poczekać :blink:
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2014 08:38 przez anabuko1.

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 16:24 #256348

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Rododendrony masz prześliczne, zawsze mi się podobały, ale u mnie nie rosną. Próbowałam w kilku miejscach, płycej głębiej. Oczywiście ziemia jak trzeba... identycznie jak z borówkami. Nie lubią mnie i już.
Za to Ciebie zdecydowanie tak :)
Mówisz, że azalie nie są tak wymagające? A jak gleba? Nie musi być kwaśna?

Niskie iryski masz bardzo wdzięczne. Moje mają wyjątkowo brzydkie kolory i kwitną jak im się chce, a jak nie to nie.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 16:44 #256355

• EmTe
  • EmTe's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Hej hej!
Śliczne masz te bodziszki. Azalie też zachwycające. Ja swoim aparatem jakoś nie mogę im cyknąć godnego zdjęcia niestety. Iryski lubię mniej, ale też ładne.
Pozdrawiam, miłego weekendu ;)

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 17:47 #256372

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu u mnie pierwsze kępy irysków już zaczynają przekwitać....aż szkoda..... ale teraz przyjdzie czas na średnie i wysokie odmiany.... tych mam już niewiele, bo większość w zeszłym roku oddałam do zaprzyjaźnionych ogródków.....
Bodziszki za chwilę obsypią się kwiatami, lubię te kwiatuszki :P

Aguś moje krzaczki mogłyby też być okazalsze i bardziej ulistnione, ale na szczęście zawsze obficie kwitną. Muszę je zasilić dolistnie, już od kilku sezonów zbieram się, żeby kupić chelat żelaza, ale u mnie nie ma szans go dostać i jakoś tak spoczęłam na laurach.... trzeba się zmobilizować i poszukać w necie...
Do azalii też jest potrzebna kwaśna gleba, podobnie jak do różaneczników. Ja zawsze kupuję kwaśny torf w workach.... można też dorzucić trochę sosnowych igieł, świetnie zakwaszają :P

Moniś u mnie ładnie kwitnie jedynie bodziszek żałobny, pozostałe dopiero się zbierają :)
Tobie też miłego weekendu :kiss3:

Zapraszam na spacer po deszczowym ogrodzie.
Zdjęcia kiepskiej jakości, bo robione przy padającym deszczu, w bardzo kiepskim świetle....

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 17:59 #256376

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Uwielbiam ogród w deszczu lub zaraz po. Wtedy rośliny nabierają takiej wyrazistości. Twoje rabaty są bardzo bogate i pięknie skomponowane. Jakoś nie mogę się dorobić rabat tak gęsto obsadzonych. Jak tylko zaczynają tak wyglądać ,to od razu coś przesadzam , bo wydaje mi się ,że rośliny się duszą a później żałuję. Szczególnie jak oglądam takie ogrody ,jak Twój. :lol:

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 18:06 #256378

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Ina witaj w moim ogródku :bye:
Dziękuję bardzo za miłe słowa, ciesze się, że podoba Ci się :P
Ja bardzo lubię, gdy na rabatach jest bujnie, gdy roślinki przenikają się nawzajem i tworzą kontrolowany busz :P Nie lubię widoku gołej ziemi.... ma być bujnie i bogato ;) :happy:
Roślinki podcinam lub przesadzam , kiedy już naprawdę bardzo się rozrosną i przeszkadzają sobie :P

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 18:19 #256384

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej Aguś, ale busz! :woohoo: i uwielbiam zdjęcia po deszczu...wtedy jest tak zielono :hearts:

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 19:18 #256417

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, Twój ogród nawet w deszczu jest piękny!
A teraz w maju szczególnie widać jego bujność i różnorodność :)
Lubię te Twoje bogate w dorodne roślinki rabatki :flower1:
U mnie dzisiaj nawet było całkiem ładnie, chociaż niezbyt ciepło...
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 21:57 #256551

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aguś- dziś wpadłam do ogrodniczego na chwile po szybkozłączkę. Przed wejściem byliony- wzrok zawiesiłam na małych iryskach. Jednak już napatrzyłam sie u Ciebie na tak bujne kępy, że ten w ogrodniczym- jeden kwiat i 3 liście- zupełnie do mnie nie przemówił ;) Ogród- czy to w słońcu, czy w deszczu- jak zawsze optymistyczny i radosny!
Życzę słonecznej niedzieli!

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 22:22 #256581

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A burzy czasem dzisiaj nie było :think:
Błyskało gdzieś na północy :lol: Wiem, że trochę daleko, ale .... :wink4:
Aga jak Ty kontrolujesz bodziszki :whistle: dzisiaj rugowałam część kępy, bo właziła na różyczkę :happy3:

Ogródek AGNESS 10 Maj 2014 22:25 #256582

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Agnieszko, piękne widoki z rózanecznikami w roli głównej :hearts:
U mnie w ogrodniczym widziałam chelat żelaza, więc jak chcesz mogę Ci kupić i wysłać. W maju warto ponoć zrobic oprysk podwójną dawką.
Pozdrawiam :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek AGNESS 11 Maj 2014 09:09 #256713

• Mufka
  • Mufka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Agnieszko, uwielbiam Twój ogród, taki kolorowy i bogaty jak ...urodzinowy torcik ...
Ściskam :hug:

Ogródek AGNESS 11 Maj 2014 09:15 #256715

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja mam od miesiąca 2 małe Rodki i przyznam... odważnie kupiłam je ale teraz............tchórzę, czy będę je uprawiać tak jak powinnam, czy za rok też będą istniały.

Ogródek AGNESS 11 Maj 2014 10:01 #256733

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Witaj Agness piękny masz ogród,śliczne irysy które przypominają mi lata z dzieciństwa i ten ich niebiański zapach.

Ogródek AGNESS 11 Maj 2014 12:32 #256834

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś faktycznie deszcz wspaniale wydobywa kolorki z otoczenia, wszystko jest takie żywe i intensywne w barwie :P

Daluniu dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, to naprawdę bardzo cieszy, jeśli coś co kochamy podoba się innym :kiss3:
U mnie dziś słoneczna i piękna, aczkolwiek chłodna niedziela. Ale najważniejsze, że słonko świeci, to i nastrój od razu lepszy :P

Monisiu iryski szybciutko się rozrastają i z takiej pojedynczej sadzonki, robią się piękne, dorodne kępy :P Większość moich też była taka malutka :happy:
Tobie również pięknej niedzieli :kiss3:

Jolu burza do mnie nie dotarła.... słychać było, że zagrzmiało w oddali, ale u mnie tylko intensywnie lało.... z czego bardzo się cieszę. Wreszcie ogródek podlany tak jak trzeba. Dziś pięknie i słonecznie, chociaż bardzo wietrznie....
Kochana co do bodziszków..... robię tak jak Ty :happy: bezlitośnie temperuję jeśli nadmiernie się rozpychają ;)

Kasiu bardzo się cieszę, że widoczki podobają Ci się :kiss3: Rododendrony dopiero rozpędzają się, niedługo będzie naprawdę kolorowo .... uwielbiam czas, kiedy te śliczne krzewy kwitną i żałuję, że nie mam miejsca, żeby posadzić ich więcej....
Kochana nie chciałabym Ci sprawiać kłopotu z wysyłaniem preparatu.... poszukam jeszcze w necie, jeśli nie uda mi się znaleźć, to wtedy zawrócę Ci głowę, dobrze??? :kiss3:

Marysiu, ależ się cieszę, że Cię widzę :kiss3:
Dziękuję bardzo za miłe słowa, cudne porównanie ogrodu do urodzinowego tortu.... jeszcze takiego nie słyszałam :P

Ula a dlaczego mają źle rosnąć.... zrób im dobre, kwaśne podłoże, posadź w pobliżu siebie w świetlistym cieniu i będą rosły jak w bajce :P

Dagmaro witaj w moim ogródku, miło Cię gościć :bye:
Iryski bardzo lubię, z wysokich powoli rezygnuję, ponieważ bardzo się u mnie wykładają, a nie mam miejsca, żeby sadzić je pod jakimiś podporami. Ale na ich miejsce wprowadzam niskie i średnie.... te mnie oczarowały na maxa :P Cieszę się, że podobają Ci się moje maluchy :P

Ogródek AGNESS 11 Maj 2014 13:17 #256863

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś u mnie świetlisty cień... jest zapełniony. Chciałam je mieć blisko siebie, miejsca odpoczynku i tam jest hmm trochę słonka, bynajmniej póki sąsiednie roślinki nie podrosną. Jeden RH kiedyś będzie miał trochę Cienia od Jabłonki malinówki, ale to najwcześniej za 2 lata. A 2 jest zależny od pobliskiej Thujki. Jest wyższa, daje mu cień ale tylko w godzinach 10-11 do jakiejś 15.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.696 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum