TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 23 Cze 2014 19:51 #276234

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Ewuniu ciasto wyjdzie Ci na pewno, ponieważ jest ono naprawdę bardzo łatwe :P
Bardzo lubię połączenie powojników z różami, zachwyca mnie ten duet :P
Teraz nadchodzi czas lilii, będą królowały w ogrodach. U mnie już kolejne odmiany zaczynają wybarwiać pąki, więc już lada chwila :dance:

Alinko u mnie też pogoda w kratkę, dziś jest słonecznie, wietrznie, ale chłodno, ale wczoraj co chwilę kropiło. Ogródka nie podlało, bo tego nie można nazwać deszczem, nawet dobrze liści nie zwilżyło, ale życie uprzykrzyło .... ciągle latałam z praniem pod dach i z powrotem :happy:
Lilie coraz obficiej zakwitają, cieszę się, bo to moje ukochane kwiaty :P

Aguniu witaj :kiss3:
Miło mi bardzo, że widok moich roślinek sprawia Ci przyjemność :P
Moje różyczki jak na razie dzielnie bronią się przed choróbskami. Jednak dziś na Don Juanie znalazłam pierwsze liście w czarne plamy.... niestety :mad2:
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę chwili wytchnienia w napiętym planie dnia :kiss3:

Zapraszam na różany spacer :hearts:

Chopin

Coral

New Dawn

Don Juan

Burgund

Arthur Bell

Falstaf

Nina Weibull

Monica

Chippendale

Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2014 19:53 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, anabuko1

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 23 Cze 2014 20:28 #276247

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękne różyczki i wszystkie z nazwami ,super :bravo:
Ładniutki kolorek Falstafka :)
A ja Chipka kwiatuszek ciągle czekam :(

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 08:31 #276454

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu i ja zachwycam się kolorem Falstafa, jest naprawdę cudny :P Mój krzaczek strasznie marny, prawie padł pamiętną zimą, przed 3 sezonami i tak od tej pory się zbiera i zebrać nie może.... Ale jeszcze daję mu szansę, może się w końcu wzmocni. Jeśli nie to go wymienię .
Twój Chippendale na pewno zakwitnie lada chwila :P

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 09:10 #276460

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Chippendale ładnie rozrósł się. Ma ciekawy kolorek. Podobnie jak paznokieć na zdjęciu z Falstafem :wink4:

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 09:27 #276465

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
No faktycznie i paznokieć załapał się do fotki :happy: Musiałam podtrzymać kwiat, bo Falstaf u mnie ma bardzo wiotkie łodyżki a baaardzo napakowane kwiaty. Mam nadzieję, że z czasem wzmocni się, bo nie lubię takich przewieszających się kwiatów, które chowają swoją urodę...

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 10:09 #276480

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Tyle różyczek :woohoo: Chipek się pięknie rozbudował i zachwyca kolorami i ilością kwiatków, co :hearts:
Falstaff się zbierze nareszcie, u mnie ma chyba z 130 cm :blink:
Ale w długi weekend deszcz chyba omijał Twoje okolice?

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 10:17 #276484

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu faktycznie do mnie deszcz jakoś niechętnie dociera.... troszkę popadało, ale taki deszcz, który nawet do ziemi dobrze nie dotarł... spłukał kurz z liści i tyle. A ziemia jak była sucha tak jest nadal :dry:
Chipkiem jestem zachwycona, jest przepiękny. Kwitnie już bardzo długo całą masą kwiatów :hearts:
Jolu mówisz, że Twój Falstaf ma 130 cm.... mój chyba 30 :rotfl1: Tak samo Graham Thomas. Jak zmarzły pamiętnej zimy, tak nie mogą się zregenerować. Nie kończą swego żywota, ale i nie bardzo się zbierają.... Na razie je trzymam, ale zobaczę jak będzie dalej. Jeśli nie odżyją, to wymienię je na nowe krzaczki tych samych odmian....

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 11:04 #276498

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
U mnie tez sucho - wiatr wieje juz od tygodnia i tak przesusza ziemie, ze normalnie cos okropnego - nawet po ostatnich upalach nie bylo tak sucho jak teraz.
Chippka tez lubie, tylko ja go lubie jak juz ma tak z dwa-trzy dni i kwiat nie ma tego zarowiastego pomaranczowego koloru ale na mojej patelni szybko blednie i robi sie naprawde ladny ;)

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 11:11 #276500

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jula ja z Chipkiem mam odwrotnie :happy: Uwielbiam pomarańcze i najbardziej podoba mi się, gdy jest taki soczysty i świeżutki. Ale w sumie zachwyca mnie cały czas. Ja z różowym kolorem tak troszkę na bakier( chociaż jest obecny w sporej ilości w moim ogrodzie) wolę gorące barwy. Ale biele i róże w innych ogrodach zachwycają mnie baaaardzo :P
Mam nadzieję, ze wreszcie popada i Tobie też tego życzę :hug:

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 11:57 #276504

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Widzę, że jest nas więcej "zasuszonych" :happy3: , zawsze to trochę podnosi na duchu ;)
Ja też wolę Chipka w wersji bladej :P

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 14:23 #276523

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martusiu wiem, że Ty kochasz wszelkie odcienie różu, w ogóle jak obserwuję, większość osób tak ma B) Ja należę do mniejszości kochającej gorące barwy. Ale to właśnie jest piękne, że każdy lubi coś troszkę innego , dlatego jest tak ciekawie :P
Sucho u mnie niesamowicie, ziemia jak popiół. Jeszcze liczę, że popada, ale chyba trzeba będzie rozciągać wąż ...

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 14:34 #276527

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ja weza to wcale juz nie zwijam ale i tak "gucio" daje, bo jak tak wieje, to za minut piec juz po ptakach i znowu sucho.
A jeszcze co do kolorow, to to tez z czasem jakos sie troche zmienia, bo np zauwazylam, ze wcale nie przeszkadza mi kolor Mary Ann a jest wscieklejsza niz Chippek i u mnie nie bleknie w piekny stary roz jak ona. Nie posadze jej sobie na rabate (mam ja w donicy na tarasie) bo wiem, ze by mi przeszkadzala ale w donicy juz sie do niej przyzwyczailam.

Ogródek AGNESS 24 Cze 2014 22:04 #276696

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agniesiu- ja myślę, że w zestawieniach kolorystycznych rabat niewiele razi a energetyczne kolory zawsze są fajne! Ja mam co prawda przewagę różu, czerwieni i żółtego..ale i pomarańczowy kolor się wkradł..i jakos razem wszystko w miarę gra. Dochodzę nawet do wniosku, że za dużo różowego i powoli uspokajam wszystko bielą, myślę też o fioletacj.. Za to jak zakwitną lilie, to może byc wesoło, bo chyba żadna nie jest gładka- każda będzie w jakieś ciapki :funnyface: Niby chcę skomponować jakis zestaw kolorystyczny.. a za chwilę jak sroka nawsadzam kolorów- widocznie tak już musi być..

Ogródek AGNESS 26 Cze 2014 07:38 #277178

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Piękne róże i lilie ciasto apetycznie wygląda,na 7 zdjęciu widzę intruza ślimaka :club2: u mnie dojrzewają truskawki ale co przyjdę zerwać to jest tylko pół truskawki, myślę ślimak pewnie ją zjada i tak przez kilka dni.W końcu wypaczyłam intruza jest to kos karmiący swoją córcię :happy3: daruję mu winę wszak od lutego zachwycał mnie swoim śpiewem aja kupuję sobie truskawki on zjada moje :jeez:

Ogródek AGNESS 26 Cze 2014 09:19 #277224

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Agness piękne kwitnienia - lilie wprost zachwycają i róże oczywiście :flower2: falstaff faktycznie ma piękny kolorek. Chippendale pokazowy - pięknie Ci kwitnie i wiesz nie widziałam jeszcze u siebie żeby przebarwił się aż do białego - to nie jest kwestia zbyt wczesnego usuwania kwiatów - u mnie ma z reguły kolor pomarańczowy a potem różowy, a Twój cudnie wygląda z tyloma kolorami. Powojniki tez masz urocze - nie będę wyjątkiem zachwycając się andromedą. I smacznie u Ciebie bardzo - mniam! :bye:

Ogródek AGNESS 27 Cze 2014 20:38 #277755

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jula u mnie wreszcie popadał deszcz, roślinki cudnie napojone :P
Co do tych zmian upodobań do kolorów to masz rację.... ja kiedyś nie cierpiałam fioletu, niebieskości, a teraz od jakiegoś już czasu bardzo mnie do nich ciągnie :blink: :happy:
Uwielbiam chabrowy kolor a i coraz bardziej mam ochotę wprowadzić śliwkowe dodatki do salonu :crazy: :rotfl1:

Moniś uwielbiam energetyczne barwy od zawsze :hearts: Z planowaniem kolorystycznym rabat mam tak jak Ty..... nie umiem się wyrzec żadnej roślinki, która mi się podoba, niezależnie od jej koloru :rotfl1:
Lilie wprowadza cudowną grę kolorów do Twojego ogrodu.... i uwierz mi, że każda z nich będzie pasowała :hearts:

Dagmaro niestety w tym sezonie ślimorów i wszelkiego innego paskudztwa całe chmary :angry: Mszyce, mrówki, bruzdownica, muchówki nieszczące liliowce.... pełno tego :mad2:
Dobra duszyczka z Ciebie, dzielisz się truskawkami z kosem..... ja czereśniami dzieliłam się z wronami i szpakami.... też niewiele mi zostawiły ;) :happy:

Moni Chippendale jakoś w tym roku tak bardzo bieleje. W ogóle bardzo krótko jest pomarańczowy, szybko zmienia kolor na róż..Powojniki bardzo lubię i żałuję, że nie mam miejsca, żeby posadzić ich więcej.
Muszę koniecznie przesadzić Jana Pawła II i nie mam kompletnie pomysłu.... no po prostu nie mam gdzie...
Na ciacho bardzo zapraszam.... wprawdzie to już się skończyło, ale jutro będzie świeżutkie B) :P
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2014 20:41 przez AGNESS.

Ogródek AGNESS 27 Cze 2014 21:01 #277767

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Śliczny Chopin! :lol:
Ja też należę do miłośników Chippendale'a w wersji żywszej :)
No właśnie ten deszcz cudowny! Kurek trochę nazbierałam, ale jest niedosyt! Teraz się sypną pewnie, trzeba jechać!
Wśród chmar wszelkiego paskudztwa nie wymieniłaś komarów, ale pewnie są? Wtedy nawet w tych emocjach nie zauważyłam, ale się czymś na wszelki wypadek spryskałam...

Ogródek AGNESS 27 Cze 2014 21:15 #277776

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Aguś ciacho mniam..zwłaszcza domowe..a ja w tym temacie beztalencie jestem. Ugotować - okej nie ma sprawy ale piec ...nie ma takiej opcji u mnie. Koniecznie wrzuć zdjęcia. Kurcze z Janem Pawłem to kłopot niejako jest bo on wysoko rośnie i wysoko kwitnie :crazy: Ja mojego posadziłam w końcu przy pergoli i ją przerósł ....Musisz mu coś wysokiego na podporę znaleźć :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.725 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum