TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 20:52 #274966

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aniu dziękuję :kiss3:
Różyczki tak pięknie już kwitną . U mnie nie ma ich wiele, ale każda kwitnąca bardzo cieszy :P Augusta i u mnie już pokazała kwiatuszki, to niesamowicie strojna róża :P
Tobie również miłego rodzinnego wypoczynku :kiss3:

Ula oczywiście coś pysznego musi być B) :kiss3:
Na Eden mam straszną ochotę, bardzo podobają mi się te delikatne w barwie kwiaty. Ale chyba jednak jest zbyt duży na tę rabatę .... sama nie wiem.... Ty piszesz, że u Ciebie nie rośnie największa, dobrze rozumiem??? Czyli przemarza do kopczyka i po cięciu jest w miarę kompaktowa?... a obficie kwitnie w takiej sytuacji?
Gertrude Jekyll też piękna, już wpisałam na listę róż do przemyślenia B) :happy:

Małgosiu już wklejam zdjęcia i oczywiście przepis też wrzucę. Ciasto przepyszne a robi się je bardzo łatwo :P
Piszesz, że Edenka u Ciebie ogromna.... kurczę.... to mi nie bardzo pasuje... Ja mogę posadzić jakąś krzaczastą, może być spora, ale nie może być pnąca...

Jagódko
u mnie dużo róż nie ma. Po ogromnej stracie przed 3 sezonami zostało mi około 30 i więcej nie będzie. Muszę wykopać Queen Elizabeth, bo się od tamtego czasu zebrać nie może, cały czas ledwie zipie a na jej miejsce chcę posadzić coś innego, bo to taka niewielka różaneczka przy wejściu do domu. Mam tam też świerk Conicę do wykopania, bo też coś marnie wygląda i a sumie mogłabym tam 2 różane krzaczki posadzić... Ale nie wiem co :blink:

Daluniu dziękuję :P
Daleko, niedaleko..... jeśli zdarzy Ci się trafić w jakimś celu na Lubelszczyznę, to ja zawsze bardzo zapraszam , ciasto zawsze czeka na gości :kiss3:
Twój zamówiony torcik na pewno będzie przepyszny. Ale jestem pewna, że i Ty potrafisz zrobić pyszne ciasto :P

Obiecana fotka ciasta i przepis :P

Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja

Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Upiec w 180*C do suchego patyczka .

I Krem czekoladowy

* 2 puszki kremu czekoladowego
* 1 masło

Masło rozmiksować, dodawać do niego po łyżce czekoladowego kremu.

II Krem czekoladowy

* 0,5 l śmietany kremówki
* cukier do smaku
* cukier wanilinowy
* 2 łyżki ciemnego kakao( zmieszać z łyżeczką cukru, rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić)
* 2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić z cukrem, dodać ostudzone kakao i żelatynę, dokładnie zmiksować

* Truskawki
* Poncz z wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny
* Kilka kostek gorzkiej czekolady

Ciasto rozkroić na 2 części, nasączyć ponczem. Na spód wyłożyć 2/3 I kremu czekoladowego, wyłożyć połowę truskawek. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Posmarować resztą kremu. Wyłożyć pozostałe truskawki. Wierzch przykryć II kremem. Zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Namawiam do wypróbowania..... naprawdę pycha B)
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj, elzbieta1

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 21:31 #274993

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Kilka ogrodowych obrazków :P

Andromeda

Andromeda + Don Juan

Diabora + Alchymist

NN

Montenegro

Italia

Tresor
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2014 21:53 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, eda_s

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 21:59 #275019

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Fajny przepis na ciasto - dzięki :flower1: .

Zdjęcia ogrodowe równie smakowite :drool: . Przepiękny ten powojnik Andromeda :ohmy: . Muszę go sobie zapisać :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 22:38 #275043

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko bardzo proszę :P
Andromeda to bardzo fajny powojnik, poza tym, że piękny, to bardzo obficie kwitnie i to już po posadzeniu. Naprawdę polecam :P

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 22:57 #275054

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agniesiu- u Ciebie i smacznie i kolorowo.. :hug:
U mnie wreszcie też doczekałam sie kwitnienia pierwszych lilii, a jeszcze kilka w pąkach, więc radość mam dozowaną. Radość tym większa, że to pierwsze moje lilie :woohoo:

Pieknie wygląda Andromeda w objęciach kawalera ;)

Ogródek AGNESS 20 Cze 2014 23:26 #275069

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej ciasto.....czekoladowe :drool: jak ja kocham czekoladę :drool:
chyba poproszę by mi takie ciacho mama zrobiła na urodzinki :drool:
lilie i róże....i Andromeda - ten powojnik jest boski, jaka szkoda, że mój nie przeżył starcia z kociakami :sad2:

Ogródek AGNESS 21 Cze 2014 00:15 #275096

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Monisiu :kiss3:
Zaglądam do Ciebie i zaglądam w oczekiwaniu na fotki lilijek, a ich nie ma B) Uwielbiam te kwiaty i zawsze z przyjemnością podziwiam. Pokażesz??? :woohoo:

Martuś ciasto naprawdę przepysznie i bardzo szybko się je robi , polecam :P
Może Twój powojnik odbije od korzeni? to naprawdę fajna odmiana :P

Ogródek AGNESS 21 Cze 2014 13:20 #275274

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Jakie przytulaśne duety :hearts: Bardzo ładnie komponują się razem.
Wcześniej pisałam Ci o małych, pierwszych kwiatach lilii. Kolejne rozwijają się prawidłowo, więc mam nadzieję, że to jednak tylko sprawka przymrozku. Ale będę obserwować ;)

Ogródek AGNESS 21 Cze 2014 13:38 #275281

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Ile lilii Ci już kwitnie :woohoo: U mnie jednak kwitnie i jedna pokazuje powoli kolor, a reszta zielona :whistle:
Bardzo podoba mi się Twoja Andromeda. Nawet nazwę ma fajną :dance:

Ogródek AGNESS 21 Cze 2014 22:11 #275495

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak przepis taki długi, to ciasto się też musi długo robić! ;)
Piękne duety, nawet ciasto się w duecie załapało, ładne! ;)
Aga, a ja byłam już na kurkach w Twoich stronach :) Trochę już suchawo było w lesie, jak tam, popadało?

Ogródek AGNESS 21 Cze 2014 23:27 #275551

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agniesiu- wstawiłąm fotki moich, jak na razie 2 odmian, ale czekam na pozostałe.. Twoimi jak zawsze się zachwycam- piękne masz i dorodne! Ja się bardzo cieszę, że te moje liliputy zakwitły- cała zimę o nich rozmyślałam.. Te, na które czekam wyrosły nieco wyżej- ciekawa jestem, czy te niskie podrosną w następnych latach, czy już takie mini zostaną.. :think:

Jesienią chyba dokupię jeszcze trochę cebul- zachwycają mnie te kwiaty! Muszę podpatrzeć u Ciebie :oops: jak rozmieszczasz je na rabatach między krzewami, żeby im dobrze było..

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 08:50 #275586

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Ciasto czekoladowe na pewno pyszne a w ogrodzie zawsze smakuje 100 razy lepiej :)
Liliowe portreciki piękne.
Ja zawsze kochałam lilie,co raz je dokupuje i dosadzam w różne już miejsca.Już myślałam ,że nie mam miejsca.ale przyszedł mi pomysł,że jeszcze do róż można je dosadzić :jeez:
I tak trzeba zrobić na wiosnę,znowu lilii dokupić :hammer:

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 10:34 #275610

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Agnieszko,
u Ciebie jak zwykle kolorowo, kwitnąco i smakowicie :lol:
Masz rację z QE - jeśli już nie może odbić 3 sezon to szkoda miejsca na taką różę. W jakim kolorze szukasz zamiennika?
Andromeda piękna!
Pozdrawiam serdecznie :kiss3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 13:41 #275652

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ogromnie mi się podoba ten Alchymist :hearts: . Zaczynam żałować, że go nie kupiłam, bo zastanawiałam się nad nim w tym roku :think: .

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 15:33 #275708

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko ciesze się, że kolejne kwiaty lilii są już normalnych rozmiarów. W takim razie to pewnie przymrozek nie żadna choroba :)

Aniu już coraz więcej lilii rozkwita. Pokazują się śliczne kolorowe kępy :P
Andromeda i mi bardzo się podoba :P

Martuś ciasto wbrew pozorom robi się naprawdę łatwo i szybko :happy:
Pytasz czy popadało..... otóż trochę tak.... wczoraj i dziś, ale są to takie króciutkie , przelotne deszcze. Mam nadzieję, że dzięki nim będzie wysyp kurek. A Ty troszkę nazbierałaś?

Monisiu już do Ciebie biegnę zobaczyć lilijki. Mówisz, że są niskie. Nic się tym nie przejmuj, zobaczysz, że z roku na rok będą coraz wyższe, bardziej dorodne, z większą ilością kwiatów :P
Na posadzenie lilii zawsze bardzo namawiam B) fajnie, że planujesz jesienne sadzenie :P

Aniu po cieście już pozostało tylko wspomnienie :happy:
U mnie na lilie już naprawdę nie ma miejsca.... mam kilka kęp , które koniecznie trzeba przesadzić, bo bardzo się rozrosły i niestety nie mam gdzie...
U Ciebie w różach pięknie będą wyglądały :P

Kasiu
dziękuję :kiss3:
Myślę o róży w różowym kolorze. Mam dylemat w tym temacie, bo to zdecydowanie nie moja barwa i nie wiem na jaką się zdecydować. Kocham róże w ciepłych kolorach, a połączenie różu z pomarańczem, to w ogóle moja miłość. Tych to mam sporą listę wymarzonych :happy: Jednak na rabacie , na której będzie rosła może być tylko róż lub biel. Dlatego poszukuję 2 odmian wartych posadzenie. Zastanawiam się nad Louise Odier i Eden Rose, z tym , że ta druga najprawdopodobniej jest zbyt wielka. Nie może to być róża pnąca, ale na temat ER są różne opinie. Jedni piszą , ze jest kolosem, inni, że przemarza i po podcięciu jest ślicznym niezbyt wielkim krzaczorem....
A Ty jakie masz różane typy???
Ja również bardzo pozdrawiam :kiss3:

Edytko i ja uwielbiam tę różę. Kocham połączenie różu z pomarańczem, a ta róża ma w sobie bajecznie przemieszane te kolory :P Jest przepiękna. Niestety kwitnie tylko raz i to na dwuletnich pędach. Więc jeśli przemarznie w zimie, to jest problem z kwitnieniem...
Ja żeby zniwelować ten problem obsadziłam go z 2 stron powojnikami. Więc nawet jak przekwitnie, krzew pokryty jest masą kwiatów :P

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 16:13 #275720

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ciasto czekoladowe bardzo apetyczne ,nie długo mam wnusia urodziny ,to mu zrobię .Tylko ciekawe ,czy mi wyjdzie .
Pięknie sobie połączyłaś powojniki z innymi roślinami .Moje lilie też już pomału zaczynają się rozwijać .Będzie jeszcze bardziej kolorowo :dance:

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 19:11 #275774

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Agnieszko ładnie rozkwitły róże i powojniki lilii już dużo kwitnie u ciebie ....u mnie w tym roku róże dostały szału z kwitnieniem a lilie dopiero rozkwitają powoli..u nas dzisiaj też przelotnie pada kilka razy w ciągu dnia ale to dobrze bo było bardzo sucho...

Ogródek AGNESS 22 Cze 2014 19:17 #275778

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Agusia, witaj niedzielnie!
Próbuję nadrobić ostatnie dni, ale ciężko mi idzie = nie mogę jednak przejść obojętnie obok tak cudnie skadrowanych roślin. Twoje róże, lilie, powojniki robią ogromne wrażenie.
Różyczki Ci nie chorują? To dobry rok, jeśli chodzi o obfitość kwitnienia, jednak po pierwszym ataku szkodników, powoli zaczynam dostrzegać plamistość na kilku krzewach.
Bardzo apetyczne ciasto :)
Miłego wieczoru!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.805 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum