TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 01 Maj 2012 21:52 #31631

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Agnieszko u mnie tak samo magnolie przekwitły w niecały tydzień a w zeszłym roku kwitły prawie miesiąc . kwiaty irysków kwitną tylko jeden dzień i marnieją.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 02 Maj 2012 07:56 #31694

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Tulipany prześliczne. Podobają mi się takie pogrupowane.
Jak rozumiem zostawiasz je z roku na rok w ziemi. Jak sobie radzisz z zasychającymi liśćmi? Strasznie mnie denerwują na rabacie.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Ogródek AGNESS 02 Maj 2012 09:23 #31732

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko dzięki, faktycznie teraz dzięki tulipanom ogrody zamieniły się w barwne kobierce :P

Martuś....one muszą być w pobliżu siebie....bo ogródek mały i inaczej się nie da B) :lol: U Ciebie miejsca a miejsca, więc wiadomo, ze mimo, ze ich mnóstwo, to bardziej rozrzucone po terenie.....ech....zazdroszczę tej możliwości rozrzucenia :whistle: :lol:

Geniu zimą ciepło i silne mrozy wykończyły nasze roślinki, teraz upały i susza nie pozwalają się nimi cieszyć......klimat robi się coraz mniej przychylny i dla naszych roślinek i dla nas....bo te wszystkie skoki temperatur i krańcowe temperatury i dla ludzi nie są obojętne....

Dorotko, zostawiam.....za leniwa jestem , żeby wszystkie wykopywać i jesienią sadzić ponownie :oops: Te żółknące, zasychające liście i mnie denerwują, ale na szczęście, aż tak bardzo ich nie widać, ponieważ tulipanki posadzone są pod bylinami i one rosnąc ładnie je zasłaniają .....przynajmniej część :P
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2012 09:28 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 02 Maj 2012 13:03 #31775

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
To muszę szukać dalej :D W tym roku muszę koniecznie już posadzić te Tarda :P

Co do upałów, to u mnie trzymają się tylko kwiaty posadzone w mocnym cieniu, mega cieniu za stodołą, cień zaczynający się już przed południem :woohoo: W tym cieniu miała być właśnie plaga narcyzy ale pomarzły :silly:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: Ogródek AGNESS 02 Maj 2012 17:38 #31823

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Aguś masz racje wszystko zakwita i w mig już przekwita .Te upały nawet kwiatom nie odpowiadają, a co dopiero nam .U nas wczoraj była burza tyle co skończyłam podlewać .Podwójne podlewanie nie szkodzi.Część tulipanów już pościnałam zaraz po burzy ,bo pozostały tylko łodyżki .Pieknie masz ułożone kwiaty na rabatkach .Dzisiaj zauwazyłam ,ze już zjawiły sie nimułki różane szkodniki :evil:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek AGNESS 02 Maj 2012 22:44 #31995

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aguś, a jak tam pogoda u Was. Mam takie fajerwerki piorunów na północy, że aż się martwię :hug: :eek3:
Miałam być nad jeziorem, byłam pół dnia, porządki, mycie okien, sprzątenie .... wieczorny grill i powrót do domu.
Już niestety nie przyjadę, reszta na pw :(
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2012 22:53 przez pamelka.

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 08:34 #32054

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawle jeśli to pilne, to mam nadzieję, ze uda Ci się upolować. One są raczej łatwo dostępne :P
Szkoda Twoich narcyzów, ja już przestałam je sadzić, bo u mnie nie rosną....już tyle prób było przez lata i wszystkie giną.....

Jagódko u nas też zapowiadało się na burzę....ale praktycznie przeszło bokiem.....odrobinę popadało, ale tak, że nawet pod krzesłami które stały na podwórku było sucho.....więc co to za deszcz :blink:
Nimułek nie znam....i mam nadzieję, ze nie poznam :dry: Ale u mnie za to grasują czerwone paskudy na liliach, poskrzypka liliowa. Właśnie wróciłam z polowania ;)

Joluś już wszystko wiem :kiss3: U nas burzy nie było, wszystko poszło bokiem......nad jeziorami pewnie była....tu deszczyk popadał tylko odrobinę...

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 08:45 #32057

• lubelski
  • lubelski's Avatar
..i wokół nas burza krążyła i jak zwykle tyko postraszyło. Dziś w domciu, odpoczynek od pracy i upału :rotfl1: .... :hug:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2012 08:45 przez lubelski.

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 12:00 #32099

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Andrzejku upał naprawdę jest niesamowity, te najgorętsze godziny najlepiej spędzić w chłodnym domku....Wczoraj w radio mówili, ze najgorętszym miejscem w kraju było moje miasto.....w nocy na szczęście odrobinę popadało.....odrobinę, ale dobre i to....

Tulipanki objęły ogrody w posiadanie. Kwitną i trwają mimo niesamowitych upałów....jestem bardzo zaskoczona ich żywotnością, myślałam , z w mgnieniu oka będzie po nich.....a jednak dają radę.....pewnie dzięki hektolitrom wody wylewanym każdego wieczoru...

Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2012 12:03 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 12:38 #32114

• lora
  • lora's Avatar
Agnieszko u mnie w nocy była okropna burza..dobrze podlała roślinki..
piękne tulipany...a mnie na skarpie nornice wyjadły bardzo dużo...

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 12:53 #32122

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Istny festiwal tulipanowy u Ciebie :lol:
Wydawało mi się, że dużo posadziłam jesienią, ale to ciągle mało :whistle: :P

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 14:51 #32160

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Tulipany szybko sięrozrastają później będziesz się martwiła co z nimi zrobić ...ja w jesieni to połowę rozdałam a jeszcze ile jest w ziemi...masz pięknie kolorystycznie posadzone ....ja w tym roku muszę swoje posegregować bo rosną gdzie chcą i jak chcą...

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 15:13 #32169

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, wspaniałe tulipankowo u Ciebie! Uwielbiam te kwiaty, ich różnorodność i delikatny urok :flower2:
Szkoda, że w tym roku tak szybko przekwitają :(
U mnie też od paru dni upały, a deszczu ani widu, ani słychu...Muszę więc podlewać ogród, bo susza przeokropna.
A w ogrodzie dzieje się, dzieje :flower1: W końcu to maj, na który czekamy cały rok :garden1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 15:19 #32172

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aguś, u Ciebie jest istny i piekny tulipanowy raj! :woohoo: :hug:
najbardziej podobają mi się te pstrokate - pomarańczowoczerwone, są po prostu cudne, przypominają mi ogień :whistle:
muszę jesienią dokupić inne kolorki bo wszystkie moje stare tulipki się wyrodziły :whistle:
u mnie rano był upał zaś koło 14 była burza......w te pędy wracałam do domu z działki :rotfl1: wszystko ładnie podlało a teraz znowu słońce wychodzi :woohoo:

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 16:16 #32184

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Misiu z tymi nornicami to prawdziwe utrapienie, jestem szczęśliwa, ze nie mam z nimi kłopotu...
U mnie w nocy tylko troszkę popadało, dobrze, ze u Ciebie podlało ogródek roślinkom bardzo trzeba już było deszczu....

Martuś moje tulipanki sadzone są już od wielu lat, więc się ich nazbierało....jeszcze troszkę i u Ciebie będzie od nich gęsto :P

Alinko ja tulipanków nie wykopuję i u mnie po kilku latach wyradzają się i w końcu giną....dlatego też wciąż dosadzam nowe :P

Daluś
faktycznie upały nie sprzyjają długiemu kwitnieniu kwiatów. Powiem szczerze, ze i tak jestem zdziwiona, ze tulipanki tak długo kwitną...sądziłam, ze przekwitną błyskawicznie, ale one jakoś dają radę, chociaż nie kwitną tak długo jak w poprzednich latach....wielka szkoda....
Ja też co wieczór podlewam ogród, w te upały ziemia wysycha w mgnieniu oka, mogłoby wreszcie popadać....wczoraj nocą odrobinę pokropiło, ale ogródek nawet tego nie odczuł...
W ogródku faktycznie kwiatów co niemiara :P Jest pięknie , kolorowo, radośnie ....powiem szczerze, ze bardzo boje się zimnej Zośki i ogrodników.....niektóre lilie mają już po pół metra, mam nadzieję, ze nie przymrozi....

Martuśka nie zazdroszczę Ci powrotu do domu w burzy, bo się booooję :huh: ale zazdroszczę deszczyku, który podlał kwiaty, sucho jest niesamowicie, żeby roślinki jakoś dawały radę żyć to co wieczór leję wodę :blink:

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 16:23 #32187

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aguś a ja wlaśnie kocham burze.....jest to po prostu niesamowite widowisko! :woohoo:
no popadało ale i tak ziemia jest sucha.....zaś teraz właśnie się rozpogadza :whistle:

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 16:40 #32191

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś u mnie to jest takie troszkę przewrotne, z jednej strony lubię burzę i jestem nią zafascynowana, a z drugiej się boję. Szczególnie po ostatnich nawałnicach jakie przeszły w okolicy....

Odp: Ogródek AGNESS 03 Maj 2012 20:28 #32226

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Agnieszko wykop tulipany jak zaczynają brązowieć liście ,wysusz a jesienią wsadź ponownie wtedy nie będą ci ginąć tylko przyrastać ...tulipany powinno się co dwa lata wykopać wysuszyć sprawdzić czy nie atakuje ich jakaś zaraza..

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.688 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum