TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 16 Cze 2012 21:25 #47718

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aguś, ależ Ci kwitnie ta krzewuszka! :woohoo: Znasz może nazwę odmiany? Może to Eva Rathke? Bo ja jestem na etapie poszukiwania zastępstwa za wymarzłe hibiskusy i krzewuszkom mówię tak, ale nie takim, co wymarzają i startuję od zera...Twoja, sądząc po rozmiarach, nie podmarza? ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 16 Cze 2012 21:26 #47719

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Aguś u ciebie zawsze będzie ładnie i kolorowo .Bardzo lubię zaglądać :kiss3:

Odp: Ogródek AGNESS 16 Cze 2012 21:53 #47726

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś krzewuszki faktycznie nigdy nie zawodzą , każdego roku obsypane są kwiatami, mam 2 krzaczki tej samej odmiany. Najprawdopodobniej jest to właśnie Eva Rathke :P Mam je już kilka lat i nigdy nie podmarzły nawet odrobinę :P naprawdę warte polecenia :P U mnie również hibiskusy przemarzły, miałam 5 krzaków nie pozostał żaden :cry3:
Gosiu dziękuję :kiss3: Teraz mój ogródek bardziej stonowany kolorystycznie, dominuje zieleń z rozrzuconymi gdzie nie gdzie kępkami koloru. Ale już zaczynają kwitnąć lilie , już niedługo liliowce i znów będzie na czym oko zawiesić :P

Tarasowe lilijki

żółta pachnie obłędnie....cały taras uperfumowany :P

smotrawa

zakwita coraz więcej dzwoneczków

Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2012 22:46 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 16 Cze 2012 23:25 #47763

• Roma
  • Roma's Avatar
i kto to mówi o braku kolorów w swoim ogrodzie :eek3: cudownie, nastrojowo.

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 08:19 #47803

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu kolorków trochę jest, ale taki ogólny widok na ogród to dominuje zieleń, szczególnie jak porówna się z bardzo kolorową wiosną :happy: Zawsze latem głównie kolor robiły róże , w tym roku z około 70 krzaczków zostało może 25-30 i to wszystkie bardzo marne. Tak więc nie nacieszę się nimi. Ten sezon różany to będzie głównie regeneracja, z jakimś delikatnym , skromnym kwitnieniem :dazed:

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 09:43 #47819

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kolekcja dzwonków do pozazdroszczenia :-) Te białe to karpackie?

A ta wysoka żółta bylina?

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 10:57 #47838

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberkodzwoneczki bardzo lubię, pod każdą postacią :lol: te białe to dzwonki brzoskwiniolistne, mam tylko białe, ale rozglądam sie również za niebieskimi :P
Żółta bylina to Smotrawa.....prawdziwy kolos , krzaczor dorasta do 2 metrów. U mnie na razie ma około 1,20. Po kwitnieniu muszę przesadzić bo zagłusza mi wszystko wokół ....

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 11:23 #47844

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Agusiu zazdroszczę oczywiście pozytywnie zapachów tarasowych .U mnie chyba orientalne czy orienpety zmarzły ,ale zobaczę .Niebieskie brzoskwiniolistne też mam i gdybyś chciała to służę .Pięknie skomponowany masz Twój ogródek .U mnie azjatki zaczynają kwitnienie .Masz pięknie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 13:40 #47881

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Lilijki :woohoo: :bravo: Dostałam w bukiecie, to mam trochę zapachu w domu :silly:
Ogrodowe zapewne w tym tygodniu zakwitną, bo ciepło się .... bardzo :mad2: zrobiło :lol:
Wykopywałaś już różyczki? Ja chyba jednak wysadzę już te zamienniki z donic :whistle:

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 14:42 #47893

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jagódko u mnie też wypadło kilka kęp lilii, najbardziej żal mi Saltarello, to była moja ulubiona. Wczoraj zaskoczyła mnie Szeherezada, bo już też pożegnałam się z nią.....a tu zaczęła sie gramolić....wprawdzie tylko jedna z 3 posadzonych, ale dobrze i to. Zaskoczenie wielkie, bo wszystkie inne już szykują się do kwitnienia, a ta dopiero pokazała nosek :eek3:
Jagódko z niebieskiego dzwoneczka brzoskwiniolistnego bardzo chętnie skorzystam :kiss3: nie mogę go nigdzie trafić , a Ty rozejrzyj sie u mnie czym mogę się zrewanżować :P

Joluś zapach w domku musisz mieć obłędny :P Rany....jak ja uwielbiam lilie.....to chyba mój nr jeden....
Ciepło sie zrobiło faktycznie :blink: ....już o 11 uciekliśmy do domu, bo nie dało się wysiedzieć na tarasie....teraz już jest cień, to znowu można było wyjść...
Lilijki zaczną kwitnąć na potęgę.....tak się zastanawiam co będzie w sierpniu, jak wszystko takie wyrywne :blink:
Większość róż już wykopałam....na Westerlandzie nawet szpadel połamałam....i na razie wykopywanie się skończyło :happy3: Ty Joluś juz faktycznie zacznij wysadzać zmienniki.....masz ich tyle, że niejedna szkółka mogłaby pozazdrościć :eek3: ......a w ogóle po wizycie w Twoim ogrodzie to nabawiłam się kompleksów :hearts:

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 16:06 #47905

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, wszystkie dzwoneczki są przeurocze!
Ja wczoraj kupiłam sobie na targu takiego dużego, fioletowego, ale nie znam odmiany...
Lilijki też już zaczęły u mnie kwitnąć, ale ponieważ część cebul była wsadzana wiosną, to kwitnienie rozciągnie mi się na dwa miesiące ;)
U nas dzisiaj już nie jest tak gorąco i da się żyć :silly:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 20:00 #47955

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś dzwoneczki to faktycznie urocze kwiatuszki i taka ich obfitość :P Bardzo jestem ciekawa Twojego nabytku, będę zaglądała w oczekiwaniu na fotki :P
Bardzo lubię wszelkie rośliny, które mają kwiaty w kształcie dzwonków, muszę kupić sobie naparstnice, też są cudowne :P Aż żałuję że już przekwitają krzewuszki.....krzaki pełne dzwonków :happy:
U mnie dziś upał niesamowity....po południu słońce się schowało za chmurki, ale było nieprawdopodobnie duszno, może nocą troszkę popada...

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 21:39 #48020

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czytałam u Marty Shirall, że masz plagę przędziorka u siebie.
Naprawdę Ci współczuję :hug:
To jedyny szkodnik, którego boję się panicznie odkąd u mojej mamy zniszczył prawie pół ogrodu :evil: , a przywleczony został na jednej piennej róży :jeez: .
Jeśli go nigdy nie miałaś, to też pewnie z jakimś zakupem przywędrował. W Lublinie pod tym względem prym wiedzie OBI :evil:
Nie wiem, czy już czymś pryskałaś, podobno najlepszy jest Karate Zeon :think:

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 22:01 #48043

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Pytałam o te dzwonki :-)

Smotrawy nie mam, ale mam nareszcie podobny oman :) Wkrótce pierwsze kwitnienie!!!

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 22:27 #48057

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Pytałam o te dzwonki :-)

Smotrawy nie mam, a warta grzechu ;-)

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 22:47 #48068

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś jutro pryskam, z taką plagą nie wygram naturalnymi metodami....ale mnie wystraszyłaś tym zniszczeniem połowy ogrodu u mamy, mam nadzieję, że u mnie do tego nie dojdzie :ohmy:
Karate znam, być może nawet mam .....ale nigdy nie miałam potrzeby stosować na tę drobniuteńką paskudę....

Siberko to dzwonek drobny, prawdziwe maleństwo, a sieje się jak szalone :P
Oman to też piękny olbrzym :P
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2012 22:50 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 17 Cze 2012 23:24 #48095

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rany.......jakie dzwoneczki :hearts:
ja kupiłam teraz kolejnego - drobnego Blue czyli niebieskiego i trafił koło róż :whistle:
u mnie wczoraj była taaakie burze, że :eek3: :supr3:, dziś pochmurno ale ciepło ale za to jutro ma być ponad 30 stopni, niebo bezchmurne i słoneczko czyli caaaały dzień na działce! :cool3: :dance:

Odp: Ogródek AGNESS 20 Cze 2012 09:55 #48706

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś dzwoneczek będzie wspaniale wyglądał przy różach :P
Upały są niesamowite, dzisiejszy ranek fajny, chłodniejszy więc poprzycinałam krzaczory, pod sekator trafiły krzewuszki, jaśminowiec i forsycja.

Widoczki ze skalniaczka...

Clematisy

Żylistek

Tawułka

Stella d,Oro czaruje

Zaczynają pierwsze tawułki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.511 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum