TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 23 Maj 2014 22:41 #263302

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aguś, fajnie, że masz w pracy fajnie....rany ale mi się powtórzyło ;)
pogoda jest cuuudowna, oby jak najdłużej, nawet mi nie będzie przeszkadzało jak popada w nocy byle tylko w dzień było ładnie :wink4:
a u ciebie pięknie, ta trawka i wszystko....ach :hearts:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 08:55 #263377

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Szaro-bury, poburzowy ale cieply, dobry Agus :bye: U mnie znowu robactwa nie ma tak strasznie, przeszla jedna fala mszycowo-gasienniczkowa ale akurat wbilam sie tydzien wczesniej w oprysk, tak ze gasienniczek pare recznie wystarczylo zebrac - mszyc nie mam wcale, chociaz widze u sasiadow ze sa.
Z rozycami dziwnie w tym roku, bo zaatakowalo w gruncie rzeczy te najzdrowsze roze a te wydawalo by sie chorowite sa nie tkniete ale tragedi nie ma.

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 09:04 #263381

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
AGUNIA, masa pracy już przez Ciebie wykonana przynosi owoce:) a najważniejsze, że pracę zawodową masz na tyle spokojną by jakoś pogodzić i ją i dom i ogród. Który zresztą zachwyca za każdym razem jak oglądam zdjęcia. Jest taki swojski, przytulny aż by się chciało usiąść.

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 10:08 #263397

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Małe dziecko zdawało wczoraj polski-ostatni egzamin :) Poszło nieźle, bo na 85 %, ale przygotowania do tego egzaminu spowodowały natężenie siwizny na mojej głowie. Dwa dni przed terminem powstała prezentacja :hammer: Teraz czekamy na wyniki egzaminów pisemnych, martwię się o matematykę, ale na razie bardziej przejmuję się straszliwym upałem :)

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 10:54 #263404

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry w upalną sobotę!

Piękny dziś dzień od samego rana. Co prawda padłam wczoraj jak kawka, ale dziś już w pełni sił.
Zrobię kotlety mielone i idę kosić trawnik - liczę, że się opalę, tak grzeje :)

Ewo, całkiem niezły wynik zrobił Twój młody! Zwłaszcza, jeśli prezentację przygotował na ostatnią chwilę - gratuluję zdolności :)
Upał i u nas, ale ja się cieszę. Gorzej znoszą go rośliny, zdaje się jednak, że na popołudnie zapowiadają burzę, więc podleje ogród. Miłego!
Ula, z tym spokojem w pracy to jeszcze się okaże, jak będzie, ale jestem dobrej myśli. Dobrze się czuję, gdy dużo się dzieje.
W ogrodzie rzeczywiście można odnaleźć spokój i harmonię... lubię tu wypoczywać. Dobrej soboty!
Julek, poburzowy, powiadasz? U nas nie spadła ani kropla, ale na popołudnie już wieszczą burzę. Przyda się trochę deszczu, bo upały bardzo wysuszyły ziemię.
Mam podobne obserwacje co do chorowania tych najzdrowszych róż. Mam nadzieję, że zastosowane środki skutecznie zapobiegną dalszym problemom. Wiesz, że Sebastian Kneipp mnie przerósł? :D
Martuś, pogoda piękna, prawda? Jak ja kocham słonko. Nie obrażę się, jeśli w nocy popada, a w dzień będzie tak ładnie.
Co dziś robisz na działeczce?
Gosiu, dziękuję Ci przepięknie za gallicę! Też za chwilę zacznie kwitnąć - ma bardzo dużo pączków! Jestem ciekawa kwiatów :)
Oprysk zamierzam powtórzyć dzisiaj - jeśli pogoda pozwoli - bo pojawiają się kolejne mszyce. Muszę wybić towarzystwo.
Nie ma u Ciebie na różach oznak plamistości? U mnie jedna delikatnie ma - tu Previcour musi pójść w ruch, póki co, oberwałam liście z brzydkim nalotem.

Kochani, sezon różany uważam za otwarty!

Zakwitła dziś rosa rugosa:

...za chwilę dołączy do niej gallica i inne:

...bodziszki kwitną jak szalone:

...stokrotki takowoż:

Udanego dnia wszystkim życzę!
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2014 11:05 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 11:00 #263406

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Piękne kolrki stokrokek afrykańskich :)
Różyczki już Ci kwitną, :blink: ja nie mam takich wczesnych. Musze jewszcze poczekać;)
Bodziszki faktycznie pięknie Ci kwitną :)
Tobie tę zmiłego weekednu :kiss3:

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 12:27 #263434

• -Piotr-
  • -Piotr-'s Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17
Aguniu, wszystko pięknie kwitnie, kwiatki się normalnie prześcigają, :bravo:
u mnie róże też już rozkwitają
Pozdrawiam Piotr
Nasz kochany ogródek

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 12:36 #263438

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Aguś,jak zwykle piękne zdjęcia.Dwa dni temu byłam u Szmita,ogród powalający o tej porze.U mnie zauważyłam na forget me not pąki,jestem szczęsliwa.

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 18:51 #263560

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj piękna.....no u mnie dziś właśnie teraz miała być straszliwa burza i co.....spadło kilka kropel :rotfl1:
a dziś sadziłam jeszcze selera naciowego, potem koleżanka przyniosła arbuzy i też je sadziła a potem.......laba :wink4: nazrywałam też kwiatów czarnego bzu - syropik z niego z mamą robimy, właśnie siedzi i się maceruje do poniedziałku :wink4:

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 18:59 #263563

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Aguś i jak minął dzień ? Mam nadzieję, że dobrze. Odpoczywaj i nabieraj sił na cały tydzień pracy.
Zdjęcia jak zawsze super ale te rugosy mnie powaliły - przepiękne światło i cudownie oddane kolory - super ! U Ciebie już kwitnie bodziszek magnificum a u mnie na razie pączki. Za to kwitnie mi Johnson's blue.
miłego wieczoru :bye:

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 19:37 #263583

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
To był wspaniały dzień, spędzony prawie w całości w ogrodzie.
Jestem szczęśliwa :)

Moni, dzień minął pracowicie - skosiłam trawnik, wcześniej przygotowałam na obiad kotlety mielone z ziemniaczkami i mizerią, potem trochę pochwastowałam, podlałam doniczkowce, byliśmy też na spacerze w lesie i po powrocie relaksowaliśmy się pod parasolem, popijając jasne pełne :) To był cudny dzień i liczę, że niedziela dostarczy równie dużo uśmiechu :)
Rugosa ma bardzo dużo pączków - jutro zrobię jej kolejne zdjęcia.
Wspomnianego przez Ciebie bodziszka nie znam, zaraz zerknę co to za cudeńko :)
Miłego wieczoru!
Martusia, byłam u Ciebie i podziwiałam cudne powojniki i róże - ależ się zrobił festiwal kwitnienia! :)
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia.
Fajnie, że wstawiłaś przepis na syrop - wykorzystam! :kiss3:
Małgosiu, witaj! Ja do Szmita wybieram się w sierpniu... nigdy w tym terminie nie byłam, a mam ogromny apetyt na kwitnienie hortensji. Wierzę, że teraz też jest zjawiskowy!
Piotrze, kilka dni mocnego słońca sprawiają cuda - ogród rozkwita ze zdwojoną siłą, jest cudnie!
Muszę zajrzeć do Twojego wątku :)
Pozdrawiam!
Aniu, róże rozkwitną i to szybko - pogoda temu bardzo sprzyja :)
Czekam na Twoje różane zdjęcia!

Parę fotek popołudniowych, w pełnym słońcu, i wieczornych - och, jak pachną lilaki :hearts:

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 19:42 #263586

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Prawda, że wolna sobota to wspaniały wynalazek? :)
My też dziś wspólnie... z tym że to M szykował schabowe z ziemniaczkami i mizerią ;) i leczo na jutro... a potem wspólne ogrodowanie...
Takie żółte irysy podziwiałam dziś w naturze w bajorku leśnym... i tam i u Ciebie są urokliwe!
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 19:48 #263590

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, muszę Ci powiedzieć, że w zupełnie inny niż dotychczas sposób, celebrowałam wolną sobotę.
Cudowny - jak piszesz - wynalazek.
Chciałam trochę odespać, ale do 9ej całkowicie wystarczyło.
Potem już cały czas działałam - tak chyba najlepiej wypoczywam. Nicnierobienie dopiero pod wieczór - też przyjemnie :)
Żółte irysy wodne w tym roku bardzo obficie zakwitły - mało tego, tak się rozrosły różnymi kanałami, że rosną też nie w samej wodzie, ale i nad oczkiem. Piękne są :)
Teraz lecę obejrzeć to i owo, a potem zajrzę do Twojego wątku w poszukiwaniu nowości :)
Miłego!

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 21:52 #263689

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aguniu - jak miło było zobaczyć galijkę u Ciebie w ogrodzie! Wiedziałam, że będzie jej tam dobrze! :hearts:
Moje nie mają jeszcze aż takich dużych pąków, ale też już kolorek pokazują; uwielbiam te jej pączusie, wyglądają, jak odlane z wosku.
Pod kątem plamistości będę obserwować. U mnie wszystko rozwija się później, więc te Wasze już_doświadczenia, to dla mnie dopiero_ostrzeżenia.
Bzy też napełniają słodką wonią mój ogród, a szykują się jaśminowce. Mam 3 stare wielkie egzemplarze, oj, będzie cudnie. A mój R. nie czuje zapachu jaśminowców, to ciekawe, nieprawdaż? Biedak :cry3:

U nas po południu nagle się zachmurzyło, pogrzmiało, popadało... położyliśmy się ok. 18.00 z zamiarem: odetchnąć chwilkę i... spaliśmy do 21.30!

Ogród Aguniady 24 Maj 2014 22:02 #263697

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś ale nowiny :supr3: robotę znalazłaś :supr3: to superowa wieść, niech Ci się dobrze pracuje :hug:
Rugosa ma fajny kolorek :flower2:
U ciepie pachną bzy a ja już zapomniałam o ich kwitnieniu i chyba czas na ich cięcie :unsure:

Ogród Aguniady 25 Maj 2014 08:41 #263758

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Dlatego właśnie dziecko mnie denerwuje-wszystko na ostatnią chwilę :angry:
Liczyłam na opady deszczu, niechby już i z burzą. Nic z tego. Chmurzyło się, ochłodziło się (dało się wreszcie popracować chwilę bez potu zalewającego oczy :)), ale nic nie spadło. Dziś też jakieś chmury się ganiają po niebie, może się doczekam.
Zaczynają kwitnąć powojniki, na razie dwa, ale róże lada chwila rozwiną pąki :)
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2014 08:42 przez ewamaj66.

Ogród Aguniady 25 Maj 2014 16:42 #263929

• cyganka77
  • cyganka77's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Aguniu, gratuluję znalezienia pracy :). Na pewno będzie mniej czasu na ogród, ale wszystko jest do ogarnięcia.
Pytałaś co u mnie. Co raz bliżej przeprowadzka. Został jeszcze miesiąc i będziemy u siebie. Wczoraj zdawałam w Lublinie pierwsze cztery egzaminy. Wyników jeszcze nie ma, ale myślę, że dobrze mi poszło.
Twoja córka już prawie po maturze, to super, jeden stres mniej :).
Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci sukcesów w pracy :).
Aśka

Ogród Aguniady 25 Maj 2014 16:52 #263933

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Popołudniowe dzień dobry!

Pod Warszawą piękna niedziela - z przyjemną temperaturą i dużą ilością słońca.
Spędzamy ją leniwie, chociaż zrobiłam też zakupy i odkurzyłam dom.
Na obiedzie byliśmy na argentyńskim grillu - najedliśmy się pysznych rzeczy :drool:

Teraz wszyscy śpią, poza mną, więc wykorzystuję chwilę i piszę do Was :)

W ogrodzie coraz piękniej.
Bardzo obficie kwitną mi lilie w oczku wodnym - naliczyłam ich dziś 15 sztuk i kolejne są w pąkach. Na kamieniach wokół oczka i na liściach lilii wygrzewają się żabeczki - całe 7 :) Rozkwitły śliczne irysy syberyjskie.
Róże rwą się do kwitnienia.
Ogniki całe w pąkach kwiatowych - po latach doczekam się naprawdę dużej ilości owoców na jesieni.
Bzy pachną oszałamiająco.
Jednoroczne przecudnie wypełniły donice.
Kocham ogród :)

Małgosiu, jeśli będzie gorąco i wilgotno, to są to idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych. Dobrze mieć systemiczny Previcour pod ręką.
Nie dziwię się, że ta wczorajsza chwila na drzemkę się wydłużyła - dużo przebywamy na świeżym powietrzu i łatwiej potem zasypiamy.
Kurczę, już się powoli kończy weekend. Jakże się cieszę, że był taki piękny!
Majutku, widzisz, jakie mam dobre wieści? :) Długo trzeba było poczekać, ale chyba warto było :)
Rugosa cudnie kwitnie, a w cieniu wręcz świeci intensywnym różem. Pachnie :)
Lilaki jeszcze całe w kwiatach... pewnie gdzieś za tydzień dopiero przekwitną. I ja muszę skracać :)
Miłego popołudnia i wieczoru!
Ewo, doczekałaś się deszczu?
U nas nie spadła ani kropla. Jest pięknie, słonecznie, bardzo relaksująco. Uwielbiam takie dni.
Dobrego nowego tygodnia!

Co w ogrodzie piszczy:

...i Sarunia, w letnim, ogrodowym nastroju :)

Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2014 16:53 przez Aguniada.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.526 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum