Z pozornie niewinnie zapowiadającego się dnia, zrobił się bardzo pracujący. Sporo rzeczy udało mi się dziś zrobić w ogrodzie. Następna akcja w sobotę: dalsza część fiskarsowania mniszka, koszenie trawnika z cięciem obrzeży, chwastowanie i oprysk interwencyjny (na klonie palmowym Phoenix zalęgła się paskudna mszyca).
Iwonko, to ustrojstwo do wyrywania chwastów jest bardzo przydatne. Wyrywam nim większość zielska z trawnika, poza tym podobnym do koniczyny. Polecam zakup, bardzo ułatwia życie… Z tym, że Ty masz świeżą trawkę, to już jest Ci potrzebny?
Ewo, sama jestem bardzo zadowolona, że w każdej chwili mogę wyjść do ogrodu. Zwłaszcza o tej porze roku możliwość obcowania z przyrodą daje ogromną przyjemność.
Życzę dobrej pogody po powrocie z pracy…
Pani Bestio, zgoda co do skrzypu!
PanieM, widziałeś te wory z chwastami? W sobotę dalsza część orki
Moniko, pogoda dziś rewelacyjna – fajnie, że przerwę w pracy wykorzystałaś na spacer po ogrodzie maminym. Jeszcze chwila, i będziesz spacerować po swoim.
Nie mam nic przeciwko urodzie stokrotek i mniszków, ale te rosnące w trawniku rozrastają się i z czasem wypierają trawę… to mi nie odpowiada jednak.
Cieszę się, że jest już Twój wątek! Przeprowadzka na całej linii
Danusiu, oj, napracowałaś się przy trawniku… ale cóż się dziwić, kiedy trawa rośnie w oczach. Sama kosiłam przedwczoraj, a dzisiaj znowu by się przydało… są fale, a ja ich nie lubię – zwichrowana estetyka
Miłego popołudnia!
Nutko, udało się skorzystać z dobrodziejstw pogody i podziałać w ogródku?
U Ciebie nigdy nie ma chwastów, więc to chyba nie jest tak do końca znienawidzona czynność, skoro robisz ją tak często
Eda, i Ty się napracowałaś!
Sprzątanie garażu i domku ogrodnika jeszcze przed nami… Już sobie wyobrażam, ile rzeczy pójdzie do wyrzucenia…
Joanno, bardzo się cieszę z odwiedzin nowego gościa! Zapraszam Cię serdecznie, kiedy tylko masz ochotę…
Ewo-daisy, piękna magnolia… wstawienie zdjęcia się udało, zatem będzie wątek!
Majutek, w taki dzień aż się pracować chce! Skosiłaś?
Haluś, cieszę się, że jesteś! W moim ogrodzie jesteś zawsze mile widziana. Widzę, że masz chyba tu swój wątek – nie omieszkam odwiedzić.
Pat, jak już wyżej pisałam, mniszki bardzo mi się podobają, ale wypierają mi trawę rozrastając się, więc wybieram jednak walkę z nimi.
Pamelko, mam nadzieję, że godziny za biurkiem upłynęły szybko, a teraz cieszysz się piękną pogodą w ogrodzie! Fiskarsowanie jest niezłe, ale tył ud boli
Aguś, niestety nie mogę mieć u siebie mniszków (a mam zatrzęsienie – przesiewają się), bo zabierają mi prawdziwą murawę. Ja mam trochę schizę na jej punkcie, więc sama rozumiesz
Dzień dziś cudowny, więc świetnie się pracowało… chyba jestem już opalona!
Magdo, 75kg nawozu – to robi wrażenie! Zdecydowałaś się na ten naturalny, stosowany przez rolników?
Ech, łączka kwietna… pewnie, że mi się podoba, ale nie mogę jej mieć, bo uparłam się na przyzwoicie jak na moje warunki wyglądający trawnik… ciekawe, czy kiedyś uda mi się z nim dojść do ładu…
Piszesz o deszczu… u mnie pełne słońce!
Beti, jesteś roślinną sroką i to nałogową, jak każdy z nas
Wiesz, ponoć w Melonie są już jednoroczne… kupowałaś coś z tej oferty, poza powojnikami?
Liczę na wizytę na działce z naładowanym aparatem…
Przełożony łaskaw?
Doris, wymniszkowałam do cna, ale jeszcze jedno przejście muszę zrobić… uff, dużo tego.
A tak przy okazji, rozchodniki od Ciebie rosną wyśmienicie!
Kilka zdjęć z serii drzewiasto-krzewiastej... nie wszystkie wyszły, z powodu wiatru, więc tylko część, ale i tak nie w rewelacyjnej jakości:
Klon palmowy Atropurpureum
Modrzew europejski zwany w pewnych kręgach psem z dredami
Wiąz Wredei
Śliwo wiśnia
Wiąz Camperdownii
Modrzew Blue Rabbit Weeping
Leszczyna
Klon Royal Red
Kalina Roseum
Klon Red Sunset
Klon Crimson Sentry
Brzoza pożyteczna