TEMAT: Moja działka :)

Moja działka :) 19 Maj 2014 00:43 #261367

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Muszę zrobić taką miętówkę. Miętę mam, tylko melisę dokupię. No i wzmacniacz, bo bez niego to mi herbata ziołowa wyjdzie ;) Nigdy nie robiłam żadnej nalewki, więc mam pytanie odnośnie naczynia. Czy musi być szklane, czy dowolnie?

Zielone okna z estimeble.pl

Moja działka :) 19 Maj 2014 20:24 #261635

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Bożka :kiss3:
początkowo możesz zrobić w słoiku o dowolnej wielkości zaś potem lepiej przelać do butelki, możesz do tek po wódce lub spirytusie ale lepiej żeby była szklana :hug:

Moja działka :) 19 Maj 2014 21:10 #261663

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Rogownica jest faktycznie piekna ale co dziwne u mnie nie chce rosnac, juz tyle sadzonek nabralam od sasiadek, bo im sie az wylewa przed domami a u mnie marnieje w oczach i ginie.
Nie wiem od czego to zalezy, bo przeciez ona taka wcale nie wymagajaca - nawet siwy przetacznik potrafil ja wyrugowac a niby ten, to tak nie wszedzie sie udaje :happy3:

Moja działka :) 19 Maj 2014 21:23 #261677

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Marta, ale wszystko Ci pięknie kwitnie :) Rogownica super. Ja swoją co roku dzielę po trochę i rozsadzam po rabatach właśnie w celach przeciw-chwastowych. Masz super wypasione pączusie ..a raczej pękate :happy3:
pozdrawiam,

Moja działka :) 19 Maj 2014 21:29 #261684

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Julka :kiss3: a to ciekawe.......że u niektórych rogownica jest jak chwast i muszą ją plewić i ujarzmiać a u niektórych co Chiny rosnąć nie chce.....dziwna jest ta roślinka :crazy:
ale może któraś sadzonka nareszcie się u Ciebie przyjmie :kiss3:

Moni jej dziękuje :oops:

Moja działka :) 19 Maj 2014 22:33 #261759

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
no.....rano jakoś nie było pogody by iść na działkę przed pracą bo lało a potem jakoś długo się nie mogło rozpogodzić no to stwierdziłam, że nie idę na działkę i co......przed 12 zrobiło się jak na złość pięknie....a na 14 do roboty, no myślałam, ze zaraz coś uduszę :evil:
no to po pracy był lot do domu, zabranie mamę i na działkę choć na godzinę by ten trawnik skosić.......i tu nic z tego nie wyszło.....mama mi kosiarkę zabrała i koniec, odzyskać jej się nie dało, to ja buszowałam wśród kwiatów i we warzywniku :whistle:
i tu się okazało, że mi ślimaki zeżarły moją nowoposianą sałatę, koper i marchewkę :placze:
a już były takie ładne......już chciałam przerywać i nic z tego, nawet śladu nie zostało :sad2:
teraz muszę jeszcze raz siać a z gołymi ślimakami rozprawić się w sposób brutalny :mad2:
na różach ciągle widać niedobitki mszyc i nimułki, no i włazi plamistość, dziś widziałam na Sekelu 3 liście z plamkami - jutro muszę opryskać Substralem, zaś jak tylko dojdzie Mildex to opryskać na mączniaka :dry:
i lada dzień niektóre róże zakwitną.... :hearts:
Jacqueline du Pre

Baron Girod

Rotkappchen

i te zapachy....a to zasługa azalki Chanel i Palibina :dance:

i takie tam....

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Moja działka :) 19 Maj 2014 22:52 #261779

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś ta żarówiasta azalka z ostatniej fotki to kto??.Dosyć fajne pączusie już masz i lada chwila będzie pokaz :dance: .Przepis na miętówkę też sobie wklikałam może wypróbuję oczywiście dla zdrowotności ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Moja działka :) 19 Maj 2014 22:58 #261786

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu....brakowało mi Ciebie :kiss3: :hug:
a to ostatnie to nie azalka a roduś - Nova Zembla, tak długo nie nią polowałam, w zeszłym roku kupiłam ją za grosze ale już przekwitniętą i tak się zastanawiałam czy to aby na pewno będzie ona i jest :dance:

Moja działka :) 21 Maj 2014 22:32 #262596

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
jejku jak ja kocham taką pogodę :hearts:
słoneczko, ciepełko i prawie 30 stopni na termometrze.... w cieniu :wink4:
i mi nie marudzić, że za ciepło bo zagryzę albo przywalę patelnię...oooo :evil: :devil1:
od poniedziałku latamy z mamą na 8 na jej zastrzyk, potem do domu i po 9 już na działce a potem do domu, ja na 14 lub 13 do pracy....i tak cały czas....dziś dla odmiany byłam po pracy u babci na działce i wróciłam przed godzinką :wink4: hihi a przywiozłam sobie warzywka a jutro, przed pracą a jakże - idę na 12:30, lecę sadzić :whistle:
a mam 10 pomidorów, 10 ogórków, 8 rozsad selera, pory, kalarepy, majeranek, szałwię, tymianek, cząber :whistle:
w piątek sobie odsapnę bo idę na 11 do 17 :happy4:

róże też lubią taką pogodę....już za chwilkę......
Jacqueline du Pre

na niebiesko...... :funnyface:

Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 22:33 przez Shirall.

Moja działka :) 22 Maj 2014 21:05 #262890

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
pogoda coraz lepsza zaś ja z mamą powoli zaczynamy wyglądać jakbyśmy wróciły znad morza :wink4:
niby siedzimy przez 20 minut ale zaraz mama się zrywa, czy raczej wstaje bo ją zaczyna boleć a ja lecę by coś robić....i tak dziś powtórka z rozrywki a do pracy na 12......akcja sadzenia wczorajszych zdobyczy od babci i warzywnik jest jak ta lala......dziś jeszcze znalazłam w ogrodniczym nasiona kapusty Pok Choi - mama prawie oszalała ze szczęścia i jutro w ramach spaceru po zastrzyku lecimy ją posiać i podlać wszystko B)
a ja do pracy na.....11 :happy4:

aha.....teraz rzecz najważniejsza.......fanfary proszę!
Sezon różany 2014 w moim ogródku uważam za otwarty!!! :dance:
Jacgueline du Pre i Roseraie de l'hay

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Moja działka :) 22 Maj 2014 21:23 #262901

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ojej Martuś, jak pięknie zaingurowany sezon różany :thanks: Jacqueline du Pre cudowna - na temat tej róży czytałam same ochy i echy i faktycznie pięknotka :woohoo:
szkoda roślinek och te ślimory !

Moja działka :) 22 Maj 2014 23:08 #262982

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni :oops: :kiss3:
Jacquelinka jest prześliczna....warto ją mieć :hearts:
no ślimory wredne są, ale lada dzień koniec z nimi :evil:

Moja działka :) 22 Maj 2014 23:32 #262996

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Brawa dla pierwszych róż!! Oj, spieszą się w tym roku jak rzadko kiedy...
Ciekawe, czy sezon będzie rekordowo długi czy wręcz przeciwnie i stąd pośpiech roślin??
Ładnie Ci rozkwitł The President - podoba mi się ten granatowy kolor :)

Moja działka :) 23 Maj 2014 00:05 #263005

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Jacqueline du Pre - kolejna muzyczna róża :supr3: (obok np. Jamesa Golwaya i wielu innych talentów). Gdybym miała róże, zrobiłabym muzyczną rabatę ;) Uzbierałoby się trochę odmian...
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2014 00:06 przez bozunia.

Moja działka :) 23 Maj 2014 06:42 #263021

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Marta! Gratulacje :bravo: !
Sezon różany rozpoczęty, oj będzie się działo... Oby tylko różani najeźdźcy nie popsuli nam radości.... :mad2:
U mnie do wyścigu o palmę pierwszeństwa stanęły: W. Cathedral, L.Odier i J. Laing. kibicuję wszystkim :wink4: ...

Moja działka :) 23 Maj 2014 09:36 #263078

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jacqueline i u mnie zadebiutowała, a ja... przegapiłam :happy3: . Dopiero wieczorem robiąc przegląd z opryskiwaczem zobaczyłam kwiat z tyłu krzaka i pod liśćmi ;) , nieśmiała jakaś, czy co :happy3:
A Nova Zembla to wielki potwór rośnie, wiedziałaś? Widziałam taką u Agness, obejrzyj sobie na zdjęciach, to ten największy rodek :happy3:

Moja działka :) 23 Maj 2014 09:54 #263089

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Tez kocham taka pogode :dance: jak tak sie rozplywam, jak te lody waniliowe i lece po palcach, to wiem ze zyje och i ach. A wczoraj bylam w Casto i wyprzedaz byla azali wszelakich i byly takie piekne zarowiaste rozowe - roz nieokreslony - nie taki ciemny, raczej landrynkowo-lososiowy ale cos niesamowitego. Tak walily po oczach, ze co jakas kobieta nie wchodzila, to odrazu tam leciala i brala doniczke :rotfl1:

Moja działka :) 23 Maj 2014 21:34 #263265

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witam masz śliczne powojniki i różaneczniki ,bardzo ładne róże ,pięknie u ciebie :thanks:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.883 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum