Mili Ogrodowicze (czyli zakręceni na zielono
) !
Ponieważ nadeszła wiosna , przypomnę Wam , czego zdecydowanie
NIE NALEŻY robić w ogrodzie . A więc :
1. NIE pozwól,aby sąsiadka miała ładniejszy ogród od twojego.Nie ,żeby zaraz jej niszczyć,raczej bardziej zadbaj o swój.
2. NIE sądź, że wszystko wiesz.Naukowcy częściej zmieniają poglądy na uprawę roślin,niż ty nadążysz z poznawaniem tych poglądów.
3. NIE może mieć ładnego ogrodu ten ,kto ma ładnego psa .Pies jest bowiem przyjacielem człowieka ale nie ogrodu.
4. NIE zakładaj ogrodu ,jeżeli nie znajdujesz przyjemności w jego pielęgnacji lub nie masz pieniędzy na zatrudnienie ogrodnika.Lepiej
od razu wszystko wybetonować ...
5. NIE żałuj pieniędzy na prezenty dla żony i zakupy do ogrodu.Takie wydatki to najrozsądniejsza "lokata kapitału".
6. NIE kupuj roślin tylko dlatego, że podobały ci się w sklepie.Wcześniej musisz być pewny,że im będzie podobało się w twoim ogrodzie.
7. NIE zabraniaj żonie długiego przebywania w ogrodzie.Niech sobie kobieta pieli....
8. NIE dopuść aby twój ogród był równie piękny ,jak w zeszłym roku.Jeżeli nie jest piękniejszy, to ty jako ogrodnik,jesteś skończony.
9. NIE wierz sprzedawcom roślin.Powiedzą ci wszystko ,co chcesz usłyszeć, byle byś kupił.
10. NIE pozwól, żeby dżdżownice uciekały z twojego terenu za ogrodzenie.Stwórz im odpowiednie warunki.
11. NIE słuchaj głupich rad.Do wszystkiego i tak musisz dojść sam.Metodą prób i błędów , niestety.
12. NIE sadź wszystkiego, co Ci się podoba.Każdy ogród ma swoją pojemność.
Nie wiem , jak Wy, ale ja spróbuję to przećwiczyć. Podobają mi się zwłaszcza pkt.5,7 i 9. A ten o psie w ogrodzie(3.) jest najprawdziwszy na świecie - wiem z doświadczenia .