TEMAT: W ogrodzie Doroty

Odp: W ogrodzie Doroty 16 Kwi 2012 19:17 #26377

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka z budlejami już tak jest, u nas przynajniej :whistle: Ja co roku liczę się z tym, ze prawdopodobnie trzeba będzie dokupić :silly:
Ale one przecież późno startują, już wiesz, że padła?
Ślimaki właśnie, wynosiłam dzisiaj jeża z działki i za siatką zobaczyłam całą tyralierę :jeez: winniczków co prawda :rotfl1:
Oj koleżanka naprodukowałaby nam jedzonka, gdybym tylko nazbierała, ślimaki z masłem czosnkowym ;)
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2012 19:17 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: W ogrodzie Doroty 16 Kwi 2012 19:41 #26415

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Z budlejami tak jest... daj jej czas... potem będziesz ostatecznie wyrokować...
Byłam w LM... nie mieli jedzonka dla ślimaków... wzięłam za to dla gryzoni :evil:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Kwi 2012 10:26 #26662

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Dorotko nadrobiłam wątek , bardzo fajne to małe ciurkadełko, muszę nad czymś takim pomyśleć :)
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Kwi 2012 10:39 #26673

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Tak, pisałam o paproci niezielonej :-) Ale była to spontaniczna reakcja nie mająca na celu wysępienia :rotfl1:
Jak zechcesz dzielić wszystko co mi się podoba, to masz marne widoki na busz w ogrodzie :rotfl1:
Se kupie przy okazji większych paprociowych zakupów... kiedyś ;-)

Dobre wieści o Edenie przeczytałam :-) To może też... kiedyś jednak ;-)

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Kwi 2012 13:21 #26733

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dorotko, japoński kącik zachwyca. A jaka wielka kępa kwitnących ciemierników. :eek3:
U nas ciągle wiosny trzeba wypatrywać. Chociaż dziś w końcu pokazało się słońce. Może przyroda przyspieszy teraz.

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Kwi 2012 15:36 #26775

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
dodad wrote:

Ja wiem, że na brak kamieni nie narzekasz :) , ale żeby też takie płaskie :eek3: U mnie, jak znajdę wielki, to ze wszystkich stron. Chyba, że są wkopane...
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Kwi 2012 18:55 #26821

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Witaj ...Pięknie u ciebie ogród duży możliwośći ogromne....ciemierniki rewelacyjne...i te płaskie kamienie widać że z pogórza i pięknie wymuskane górskimi potokami...

Odp: W ogrodzie Doroty 18 Kwi 2012 12:02 #27157

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jola, Gosia, wiem, że one późno startują dlatego nie tykam, czekam. Mam nadzieję, że się ocknie.
Jola, z tych moich golasów pożytku żadnego by nie było a już na pewno nic smacznego.

Kasiu, cieszę, się, że mój pomysł może sie komuś przydać. Poszukam fotek z wykończonym juz tarasem.

Siberia,
e tam, zaraz sępienie ;) Ta paproć to wietlica 'Pewter lace' lub 'Burgundy lace' nie pamiętam.

Romku, mówisz, że wiosny u ciebie trzeba wypatrywać? U ciebie??? kłamczuch ;)
Przyznam, że bardzo jestem zadowolona z zakątka przy tarasie. Fajnie wyszło, dobrze się komponuje.
Właśnie zaczynają tam kwitnąc hiacynty.

Katia, płaskie tez są, nie męczyłabym sie z wkopywaniem wielkich kamolców. :lol:

Alinko, witam. Dziękuję, ale ogród nie jest dużo tylko 11 arów a do tego większość zabudowana, wykorzystana na podjazdy.

Powolutku zaczynają kwitnąć szafirki

Brunery też już się mocno budzą
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2012 19:25 przez dodad.

Odp: W ogrodzie Doroty 18 Kwi 2012 12:06 #27161

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No to moje brunnery już się nie obudzą... :(
A na jednoroczne... są trochę kosztowne... odpuszczę sobie...

Ślimakowe jedzonko widzę :lol: dobrze, że mi przypomniałaś, zajrzę w drodze z pracy do ogrodniczych... bo w dużych marketach nie ma...
Pozdrawiam - Gosia

Odp: W ogrodzie Doroty 19 Kwi 2012 16:33 #27571

• Monika68
  • Monika68's Avatar
Dorotko, kokorycze w tym roku rzeczywiście są piękne :)
Też jestem ciekawa, co z liliami- na razie pokazują się tylko azjatyckie.

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Kwi 2012 21:31 #28060

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Nareszcie ciepło! Boszzz jak człowiek tęskni za słońcem!
Gosia, szkoda brunner. Teraz wiosna posadziłam kilka nowych i mam nadzieje, ze się zadomowią i nie wypadną zimą. Ale z drugiej strony taka zima chyba nie zdarzy się znowu rok po roku.

Monia, dzis zrobiłam obchód. Wygląda na to, ze większość lilii, które zimowały w gruncie przetrwała. Wypadły mi orientalne i cala donica trąbkowych. Ale to nic, straty już nadrobione ;)

Z wieści ogrodowych - dobrych pragne donieść, że moja hortensja pnaca zakwitnie! w drugm roku uprawy!
A oto dowód

Co prawda są aż cztery pąki, ale są.
Zaczynają szachownice kostkowate - może ściągnę tym widokiem Izke na Oazę :)

I coraz wiecej narcyzów

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Kwi 2012 21:38 #28063

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No żartujesz! Moje narcyzy mają ledwie łebki nad ziemią... mam nadzieję, że zakwitną, ale kiedy? :unsure:
Szachownice za to już doganiają Twoje...
Za parę dni zacznę podglądać hortensję...
Stare brunnery ostatecznie poległy, ale wychodzi nowa, od Marka P.
A właściwie dwie, bo jedna serduszka okazała się być prawdopodobnie... brunnerą :rotfl1:
I w ten sposób nadal nie mam 'King of Hearts' :unsure:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Kwi 2012 21:39 #28065

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka znowu tyle pięknych zdjęć, zazdroszczę ogrodu i zdolności fotograficznych .... i tylu kwitnień.

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Kwi 2012 21:39 #28067

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Narcyzy wśród turzyc przepiękne! Ale zaraz...Jakim cudem Ty masz już takie turzyce? :eek3: Nie wycinałaś ich? Ja wycinam...Co prawda żywe ich liście niewiele się różnią wyglądem od suchych :rotfl1: , ale jak rosną, to przynajmniej wiem, że żyją! :rotfl1:
Bogactwo narcyzów też budzi zdziwienie...Jesienne nasadzenia czy Ty znalazłaś jakiś sposób na ich dłuższe nieco trwanie w czasie?
Hortensja w drugim roku będzie kwitła? :bravo: Moja, nie powiem ilo...letnia ;) , jeszcze się nie postarała o kwiaty...Nie mam do niej o to żalu, zresztą...Na słońcu...ma tak, jak nie lubi! ;)

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Kwi 2012 22:01 #28094

• Roma
  • Roma's Avatar
Miło popatrzeć na wiosenne kwiatki, tym bardziej jak się u siebie nie ma albo cebulki narcyzów,tulipanów i lilii albo wyżarły mi nornice albo po prostu wymarzły.

Odp: W ogrodzie Doroty 23 Kwi 2012 21:13 #29238

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Gosia, jak tam narcyzy? U nas na zmianę przelewa deszczyk, świeci słońce, codziennie tęcze rozkwitają na niebie, kwiatów w ogrodzie coraz więcej....ech chyba lubię wiosnę :)
Skoro przemarzły ci brunnery a serduszek masz dużo to pomyłka chyba nie jest taka zła ;)

Joluś, bez przesadyzmu :lol: Kwitnie sporo, zwłaszcza narcyzy chyba osiągnęły apogeum, ale ja z niecierpliwością czekam na azalie.

Marta, sprytnie wycięłam 2/3 turzyc :rotfl1: I tym sposobem mam w różnym stadium zaawansowania.
Sporo narcyzów sadziłam jesienią i te kwitną w 100%. wcześniejsze różnie. Sa odmiany gdzie wyszły same liście ale sa i takie w których widzę postęp w ilości kwiatów.
Hortensja jestem bardzo zaskoczona. Tyle sie naczytałam o jej kaprysach, że nawet miałam pomysł wymienić ją na przywarkę, ale na razie zostaje B)

Romo, chyba nie jest tak źle, muszę pobiec do ciebie sprawdzić tą wiosnę.

Dzisiejszy dzień lajtowy to znaczy koncepcyjny ;) Wymyśliłam usunięcie jednego ohydnego, podmarzającego co roku jałowca i w to miejsce zmieszczą mi sie dwa rododendrony. Niestety dwa iglaki nie przetrwały jesiennego przesadzania z trasy robót gazowników i też są do wymiany. Jeszcze nie mam pomysłu co na ich miejsce, gorzej, że w kieszeni pustki :(
A na razie postawiłam krate dla powojników i pnących róż, teść zrobił mi ławeczkę - niestety wszystko czeka jeszcze na malowanie, ale na razie deszcz przelewa.

Uzupełniłam w sobotę liliowe nasadzenia. Niestety większośc orientalnych padła zimą. Zrobiło się miejsce na nowe nabytki ;) Za to te, które przetrwały twardo pchają się do słoneczka.
Kwitnie coraz więcej hiacyntów

I tulipanów

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 23 Kwi 2012 21:26 #29258

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, podziwiam narcyzy, bo moje w tym roku albo w ogóle nie wylazły albo jakieś wyjątkowo mikre są :(
Też czekam z niecierpliwością na festiwal Rh - u mnie właściwie już się zaczął, bo kwitnie Elite, jak co roku niezawodnie obsypując się ślicznymi różowymi kwiatkami :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: W ogrodzie Doroty 23 Kwi 2012 21:29 #29263

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Piękne kwitnienia! I widzę, że prezentujesz właściwą postawę wobec pozimowych strat! Kupi się nowe! :rotfl1:
Natomiast zdecydowanie nieodpowiednie zapatrywania widzę na zastępstwa dla iglaków wypadających! ;) Dlaczego rododendrony? Był iglak, powinien być iglak! :rotfl1: Inny, nowy, lepszy! ;) Trzeba być konsekwentnym, lilia za lilię, iglak za iglaka! :garden1: :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.552 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum