TEMAT: Mój ogród

Mój ogród 04 Kwi 2013 14:17 #140844

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś , dzięki jutro wybieram się do Lublina to będę jej szukać.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród 04 Kwi 2013 15:51 #140876

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Witaj Moniczko :hug: Marta ma rację - w moim Lidlu wióry rogowe dostępne były jeszcze w ubiegłym tygodniu. Ciekawe czy sprzedają je do ostatniego woreczka , czy jest to oferta ograniczona czasowo. Cieszę się , że zajrzałaś i że spodobało Ci się moje różane zamówienie. Już nie mogę się doczekać. Fajnie że i Ty zaczynasz przygodę z różami - będziemy się wspierać jako nowicjuszki :kiss3:

Małgoś - nie wysiewałam zbyt wiele ,przez te różne perypetie rodzinne - w sumie na razie nie mam się czym chwalić - za to Twoje parapety wyglądają imponująco :hug: Co do pogody - przejaśniło się , z dachów cieknie,wreszcie iglaki uwolnione z śnieżnych czap, ale jakie wymaltretowane,powykrzywiane,zniekształcone...Żałuję, że nie związałam przed zimą, ale nie spodziewałam się aż takich opadów.

Jadziu :kiss3: chciałoby się już zajrzeć do ogródka - właśnie przeglądam mój ogrodowy arsenał - motyczki,pazurki,grabki.. mam nadzieję, że już niedługo pójdą w ruch ;) Jutro mamę czeka kontrola w przychodni - pewnie prześwietlenie - wtedy wszystko będzie jasne.
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2013 16:00 przez Margolka.

Mój ogród 04 Kwi 2013 16:36 #140903

• liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 63
Margolka wrote:

nie wysiewałam zbyt wiele ,przez te różne perypetie rodzinne - w sumie na razie nie mam się czym chwalić -

Małgosiu noi bardzo dobrze, ja tak gdzieś usłyszałam o wczesnej wiośnie :jeez: i posiałam ile dusza zapragnie a teraz z tym sie borykam i latam po wszystkich parapetach w chałupie ;) :rotfl1:
Pozdrawiam :) lila

Zapraszam :) Działka-hobby, relaks hm...i co jeszcze

Mój ogród 04 Kwi 2013 16:56 #140908

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Pospacerowałam po twoim ogrodzie .. Na początku masz taki sam las jak i u mnie , w swoim nawet mam już prawdziwki i czerwoniaki .. Moje 4 koty i 2 pieski też się przyjaźnią ale to zwierzęta ogrodowe do domu nie wchodzą .. Koty siedzą w garażu ..
Piękne byliny ,moje tak szybko nie rosną ale i u mnie wreszcie ich widać ..

Piękne róże zamówiłaś ,mam trzy różanki , może w tym roku dobiję do setki .. U Przemka kupowałam dwa lata temu , wypadła mi tylko Alinka z 15,, Ja swoje róże i inne byliny wsadzam w spore dołki które zaprawiam kompostem ,dobrą ziemią z Biedronki i moimi piaskami . Dopiero w tak przygotowaną ziemię wsadzam róże , polewam je gnojówką z pokrzyw ,skrzypu i krwawnika .Przed opryskiem dolewam jeszcze mydło potasowo-czosnkowe i jak do tej pory nie mam żadnej zarazy ani mszyc na kwiatach .. W tamtym roku musiałam dorabiać bo takie pryskanie powinno być po każdym dłuższym deszczu ..
Też u mnie bialutko i jeszcze dopaduje ,, ciekawe czy w kwietniu wyjdziemy do ogrodów ..
Janina
Ogród wokół domu[url]Kotek

Mój ogród 04 Kwi 2013 19:51 #140958

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Poczytałam o Twojej zagipsowanej Mamie, wspóltowarzyszce niedoli, przekaż jej życzenia zdrowia :hug: Przy okazji dowiedziałam się o liściach jeżyny i pokrzywie. Muszę też parzyć herbatki i pijać z obu :idea1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2013 19:52 przez olibabka.

Mój ogród 05 Kwi 2013 09:34 #141109

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Małgoś :bye:

jesteś przemiłą osobą pewnie ,że u ciebie mi się spodobało :P z twojego zamówienia kilka róż już jest zamówionych.

Małgosiu boję się tych róż ,w temacie różanym jestem zielona :ohmy:

Mój ogród 05 Kwi 2013 20:53 #141364

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko :kiss3: dzięki za tak miłe słowa :oops: Muszę Ci się przyznać, że też trochę mnie przeraża ten różany projekt. Lada chwila kurierzy zapukają do moich drzwi a róże do wrót ogrodu - niegotowego :jeez:
Jak je przechować do czasu wsadzenia? Zadołować w skrzyni w piwnicy z małym dostępem światła, czy namoczyć,posadzić w donice i trzymać przy oknie? A Ty jak masz zamiar przechować swoje sadzonki?

Marysiu :hug: Mama dziś radosna jak skowronek , choć jeszcze rano obawiała się wyniku konsultacji w przychodni. Okazało się, że kość ładnie się zrasta , a bark został skutecznie nastawiony - więc widmo operacji zniknęło. W przychodni ortopedycznej tabuny ludzi - żniwo tej nieznośnej zimy :jeez: utknęła tam na pół dnia. Gips ma jeszcze na tydzień a potem rozważą ortezę.

Jasieńko / czy mogę Cię tak nazywać?/ dziękuję za cenne rady w sprawie sadzenia róż. :kiss3:
Dla mnie każda porada jest na wagę złota, bo jedyna róża w moim ogrodzie to wielka parkowa - biała, kwitnąca 1 raz w czerwcu - nawet nie znam jej imienia :oops:
Ty masz około 100 różyczek :woohoo: gratulacje :bravo: Mam nadzieję, że i ja kiedyś doczekam się tak pięknej kolekcji. Na razie muszę zadbać o te ,które już wkrótce do mnie przyjadą - sadzonki z gołym korzeniem !- martwię się, żeby się nie zmarnowały tym oczekiwaniem na wiosenne zmiłowanie.

Liluś - lepiej mieć niż nie mieć :rotfl1: Podziwiam Twoje parapetowe zasoby - będzie się działo w ogródku, oj będzie :woohoo: ale kiedy??? To chyba najczęściej powtarzane ostatnio pytanie na forum :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Mój ogród 05 Kwi 2013 22:36 #141419

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Małgosiu, ze mnie taki ekspert od róż, jak z koziej... wiadomo co :happy3: , ale stanęłam 2 tygodnie temu przed takim samym problemem jak Ty :whistle: . Niewiele myśląc :bad-idea: , przytargałam duże donice i posadziłam do nich róże :woohoo: . Wszystkie (4szt) dobrze to zniosły i rosną :wink4: . Jedna to ma z pół metra już :happy: .
A pisałaś gdzieś co zamawiałaś? :think: bo chyba mi umknęło :tongue2:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój ogród 05 Kwi 2013 22:58 #141431

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ja miałam ten wredny gorset 4 tygodnie :jeez: i to też akuratnie był kwiecień :) Moje różyczki kupione w Oszołomie tak długo siedziały w altance i czekały na posadzenie .W poniedziałek sie zdenerwowałam tym ciągle leżącym śniegiem i posadziłam je do donic i wyniosłam do altanki . Nawet się namyślam czy nie wynieść je na powietrze .Jak jutro będzie ładnie tak zrobię
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 06 Kwi 2013 10:08 #141512

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko :hug: moje zamówienie zwieńczające różane rozterki zamieściłam na str 13 niniejszego wątku :) Pierwsze ... :tongue2:
Chyba wykorzystam Twój sposób z donicami - będę potrzebować kilkanaście :devil1: Floribunda zapytała mnie kiedy chcę termin wysyłki - więc sprawdzę tylko czas sadzenia - chyba zaczyna się 11 kwietnia - więc mam szansę opóżnić dostawę jeszcze ponad tydzień - może to wystarczy na rozkręcenie się tegorocznej wiośnie? :devil1:

Jadziu :kiss3: współczuję wszystkim zagipsowanym - to bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Najgorsze jest to ograniczenie aktywności dotyczące nawet najprostrzych czynności. Nieznośna niemoc. Doceniajmy nasze zdrowie :hug:
Czyli róże do donic :) A kiedy zamierzasz przesadzać z donic na rabatkę?

Mój ogród 06 Kwi 2013 11:45 #141590

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
ja swoje 2 zakupione róże włożyłam do doniczek i rosną na parapecie,już są spore,a póki co będą napradę okazałe krzczorki,ale trzeba je będzie hartować,,,myślę,że po majowych przymrozkach swoje dopiero wsadzę :garden1:

Mój ogród 06 Kwi 2013 11:58 #141596

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Małgosiu rózyczki do donic i w chłodne miejsce, nie do domu bo wybiją chlorotycznymi pędami, które potem mogą padnąć po wyniesieniu na zewnatr.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

Mój ogród 06 Kwi 2013 12:31 #141608

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Joluś za radę :hug: Czytałam , że u Ciebie znów pada...Macie za swoje tej zimy :jeez: Trzymajcie się :kiss3:

Aniu :bye: u Ciebie też wciąż biały pejzaż :jeez: mam nadzieję, że te prognozy o środowym ociepleniu nie są wyssane z palca :bad-idea:

Mój ogród 06 Kwi 2013 13:29 #141619

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu myślę , że róże można opryskać miedzianem będzie to dobre zabezpieczenie przed chorobami (wiem z doświadczenia ,że to dobre robimy tak z drzewkami owocowymi )
Wczoraj przywieżliśmy drzewka bo szkółkarz już nalegał i zostały zabezpieczone miedzianem .Dziś wystawiłam róże na dwór niech oddychają świeżym powietrzem ,a na noc do garażu :)

Pozdrawiam

Mój ogród 06 Kwi 2013 14:26 #141642

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Małgosiu, przeczytałam o Twoich rozterkach różanych...Ja też nie jestem specjalistką od tych pięknych kwiatów, jakoś chyba nie mam do nich ręki...
Ale z wielką przyjemnością czytam o nich na forum i kibicuję miłośniczkom róż. Ciekawa więc jestem, jak się potoczy Twoja różana przygoda, więc będę zaglądać :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój ogród 06 Kwi 2013 20:10 #141809

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Moje róże są w ogródku w altance ponieważ cały miesiąc tam spędziły w kapersach . Moje też sie dzisiaj trochę wietrzyły ,ale na noc dałam do altanki .Na razie czekam na te ,które dopiero do mnie dojadą .Te w pierwszej kolejności pójdą do ziemi a potem zobaczymy czy czasem nie pozostaną w tych doniczkach :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 06 Kwi 2013 23:39 #141910

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
Pewnie mnie nie widziałaś, ale łaziłam po Twoich włościach przez trzy godziny. Ciekawy watek i piękny ogród. O Dianie i kocurku nie wspomnę. Małgoś nie bój się róż. Ja wdałam się w różane towarzystwo (Jagoda i inne) i nie żałuję, że zakupiłam te cuda.Drugą moją miłością są powojniki. Mam już ok. 40 szt. Szkółki wymienione przez Ciebie są super.E-clematis i clematisy.pl to nasi dostawcy. Jeździmy też do p. Tomszaka koło Pszczyny i u niego kupujemy fajne odmiany.Teraz zamówiłyśmy pomarańczowy LITTLE MERMAID w e clematis. Ciekawe jak się u nas zadomowi. U clematis.pl wpadła mi w oko Princessa Diana. Zamówiłam razem 5 szt, w tym 2 ASAO na balkon, bo lubi cień. Róże na które z Jadzią czekamy to: Ginger Sylabub, Lawender Lassie, Chipendale, Pink Don Juan i Afrodite. Czekam na nie, ale bardzo się ucieszę jak przyjdą późno.
Życzę zdrowia Twojej Mamie.

Mój ogród 07 Kwi 2013 08:49 #141950

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
Tosiu , ciekawe róże zamówiłyście :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.570 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum