TEMAT: Mój kawałek świata

Mój kawałek świata 02 Cze 2014 16:20 #267639

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Sezon różany rozszalał się na dobre :silly: ta nn faktycznie cudowna
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek świata 02 Cze 2014 16:55 #267664

• amadyn
  • amadyn's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 328
Fot. 1
Jeśli wyciągasz je z trawnika to są to pędraki chrabąszczy . Bardzo duży szkodnik trawników .
Fot.2
Na podstawie tego zdjęcia trudno powiedzieć . Może być grzybek albo jajka ślimaków .
Fot 3
Chrząszcz z rodziny biegaczowatych . Nie jest szkodliwy dla roślin ( mięsożerca )
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 03 Cze 2014 15:31 #268176

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Witaj Adrianie - ta nn-ka to róża wyhodowana przez Jadzię z patyczka Polki od Basi, ale tutaj dziewczyny powątpiewają, że to jest Polka. Nazywam więc ją Polka nie Polka :P Pachnie cudownie. Poprzednie lata nie powtarzała kwitnienia.

Dziękuję Andrzejku - widziałam, że mi pomożesz. Jak ten pędrak jest szkodnikiem trawnika to niech sobie żyje - u nas trawnika pod dostatkiem starczy i dla nas i dla niego :P. Co do czarnego chrząszcza to tak sobie myślałam, że on raczej nie szkodzi moim roślinkom. A co do tego pomarańczowego - to myślę, że to mogą być ślimacze jaja - bo tam zawsze jest pełno tych bezmuszlowców

Mój kawałek świata 03 Cze 2014 21:45 #268326

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne masz róże i piwonie :woohoo: U mnie jeszcze r.Chopin w pąkach, ale może i dobrze, że nie moknął w czasie tych deszczowych dni :angry: Polka, nie Polka wspaniała :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Mój kawałek świata 03 Cze 2014 22:09 #268352

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Takie masz ładne róże, wcale nie zjedzone :evil: i zdrowe :evil: . U mnie prawdziwa inwazja ogrodnic :mad2: :mad2: , żrą wszystko, liscie, kwiaty, pąki :hammer: . Plamistość też szaleje :jeez: , zrobiłam dziś oprysk, ciekawe, czy trochę powstrzyma choróbska :think:
A ten pędrak to nie jest chrabąszcza ;) , przecież one są białe z ciemną "głową", zakręcone ;) i grubsze.

Mój kawałek świata 03 Cze 2014 22:50 #268391

• Roma
  • Roma's Avatar
Piękne róże,kiedy ja się takich doczekam :think: :jeez: Na razie to nic,tylko opryski jk nie na mszycę to na skoczka albo ogrodnicę,jak by tego było mało to i grzybowe zaczynają sobie pozwalać :jeez:
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2014 22:52 przez Roma.

Mój kawałek świata 03 Cze 2014 23:36 #268410

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie sobie Marysiu tak dumam jak tam moje różyczki wytrzymują tę deszczową pogodę. Oby im tylko z tej wilgoci pąki nie pogniły bo się zapłaczę. Np. Elfe mi taka piękna urosła i tyle ma pąków. Dla ciebie mój ulubiony duet
IMG_0767.JPG

Marciu masz chyba rację z tym pędrakiem - przede wszystkim to one nóżek nie maja - te moje. Prawdę mówiąc to wyglądają jak mady - larwy muchy, tylko są szare a nie białe. Narzekasz na swoje róże a ja je widziałam piękne są, nawet skąpane w deszczu, u mnie Baronne widziałaś jaki zmaltretowany. Dla ciebie moja piękność
IMG_0693.JPG

Ja Romciu też mam już trochę plamistości, ale się nie poddaję - zrywam je szybciutko. Zawsze na plamistość chorowała Lovely Fairy - posadziłam jej pod nóżki złote oregano i na razie - odpukać w niemalowane wygląda zdrowo...chciałam się pochwalić, ale okazało się, że nie zrobiłam jej zdjęcia ;) No to dla ciebie moje hostowisko, któremu daleko do twojego
IMG_0737.JPG

Zawitała do mnie pewna panna młoda, młoda panna
IMG_0770.JPG

No i kolejna piwonie
IMG_0751.JPG

Festiva Maxima
IMG_0657.JPG

nn-ka od Basi
IMG_0654.JPG

Pecher - słabo rośnie trzeci sezon i tylko 4 kwiaty
IMG_0612.JPG

Czy wierzycie w tą zmianę pogody, bo ja już po mału wpadam w deprechę :cry3:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Mój kawałek świata 04 Cze 2014 08:13 #268456

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Iwciu, napisz proszę jakie piwonie masz w swoim ulubionym duecie? Czy ta jaśniejsza to nie przypadkiem Bowl of Beauty, ona chyba tak powinna wyglądać... Jak pisałam u siebie moja jest duuużo ciemniejsza...

Mój kawałek świata 04 Cze 2014 10:12 #268505

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie już drugi dzień nie pada ;) , ale to od wschodu wszystko się zaczęło, więc reszta Polski musi jeszcze chwilę zaczekać.
Na zdjęciach mokre róże może i wyglądają fajnie, ale większość tych kwiatów musiałam ściąć, bo dostały plam i zaczynały gnić :unsure: . Na szczęście moje krzaki nie były jeszcze w takim stadium kwitnienia jak Twoje :dry:

Mój kawałek świata 04 Cze 2014 10:18 #268511

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Na robactwie to się nie znam :(
Róze już pięknie Cikwitną :hearts:
Kronenbourg pięknie wyszła :)
I piwonie masz ładniutkie ;)

Mój kawałek świata 04 Cze 2014 22:23 #268767

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Jaja ślimorów na pewno zdeptałaś ,bo zasługują na to .Czarny owadzik też chce pożyć ;) Iwcia cudne kwitnienie masz już,a Polka szaleje z takiej malusiej sadzonki .Podtuczyłaś ją na jamen :rotfl1: .Na pewno dreptasz myśląc co tam słychać wśród róż.Ja część różanych kwiatów już pościnałam ,bo zaczęły opadać .Jacquelina ma totalnie pożarte paki przez Ogrodnice chyba widziałaś
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój kawałek świata 04 Cze 2014 22:37 #268774

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Asiu mój ulubiony duet to Władysława (ta jaśniejsza) i Ursyn Niemcewicz (ten ciemniejszy) :think: przeglądałam teraz google - właściwie nie wiem czym się różni Władysława od Bowl of Beauty :think:

IMG_0756.JPG

IMG_0822.JPG

Martuś u mnie też niektóre różę gniją np.Arthur Bell, kilka kwiatów i pąków musiałam usunąć. Źle też wyglądają Lincoln i Summer Song. Mam jeszcze takie niezidentyfikowane robalki na różach - pożyteczne to czy nie :think:

IMG_0835.JPG

Bałam się Aniu o Kronenbourga bo silnie go przycięłam, a to moja najstarsza różą - już ma takie grube łodygi i jakoś wolno startował, ale już chyba zatrybił ;)

IMG_0764.JPG

Chciałam się jeszcze poskarżyć - mimo mojej tej walki z ślimakami - mam zżarte jeżówki - one lubią jeżówki? Czy taka jeżówka da radę się odbudować? Jak to zobaczyła to ze zdwojoną złością wyruszyłam na łowy.

IMG_0851.JPG

Jak myślicie będzie tak dobrze? :think: Bo te dwa moje skarby ciągle jeszcze nie posadzone :bad-idea:
IMG_0700.JPG

IMG_0702.JPG

Na dobranoc widok na moje - teraz - ulubione miejsce odpoczynku
IMG_0726.JPG
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2014 22:45 przez iwa27.

Mój kawałek świata 05 Cze 2014 09:42 #268896

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
To na pączkach róży to mumijki po mszycach :woohoo: , ostatnio chyba Ania Zielona komuś to opisywała. Mianowicie jakaś muchówka nakłuwa mszyce i składa tam jajo, larwa żywi się mszycą od środka, a potem wychodzi i żeruje dalej. Takie mumijki można przenosić na inne krzewy z mszycami, zaoszczędzimy im roboty :happy3: . Fajna sprawa, nie? ;)

Ach, kiedyż ja się dorobię ławeczki w gąszczu :tongue2: ?

Mój kawałek świata 05 Cze 2014 09:48 #268900

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonka ta ławeczka w gąszczu jest fenomenalna :woohoo: - własnie o takim miejscu w swoim ogrodzie marzę :lev: . Fajne już zakamarki u Ciebie powstają :woohoo: . Ogród nabiera klimatu :flower1: .

Też chcę takie mumijki :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój kawałek świata 05 Cze 2014 09:56 #268902

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Iwciu, dziękuję za odpowiedź. Ta pani Władysława bardzo w moim typie ;) . Będę na nią polować, bo właśnie dla takiego zestawu kolorów chciałam mieć BofB :mad2: .
Pozdrawiam nareszcie słonecznie :bye: !

Mój kawałek świata 05 Cze 2014 11:30 #268947

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Akurat ja pytałam o te mumie w temacie o szkodnikach róż. :)

Mój kawałek świata 05 Cze 2014 22:38 #269168

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś ta ławeczka to taka moja wymarzona i wyczekana, póki nie powstał ten zakątek nie było odpowiedniego miejsca na ławeczkę.

Dzięki Dorotko, własnie w tym miejscu który teraz tworzysz można by urządzić taki cichy zakątek.

Asiu i ja odsyłam słoneczne pozdrowienie. Mnie się natomiast marzy jakiś Coral lub bardzo ciemno czerwona taka np. Chocolate Soldier.

Dziękuję ci Danielu za link

Zapowiadają piękną pogodę na weekend, miejmy nadzieję, że w końcu sprawdzą się prognozy. Musiałabym w końcu posadzić te moje dwa bzy, a najpierw tam trzeba trochę posprzątać - zarosło mi wszystko poziomkami.

Mój kawałek świata 06 Cze 2014 09:13 #269267

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonka właśnie taki mam plan :dance: . Ale niestety nie w tym roku chyba :dry: , bo mozolnie mi idzie realizacja :tongue2: . Pogoda ciągle wszystko rujnuje :pinch: . Też już mam dosyć tych opadów. Chcę żeby zrobiło się normalnie - czerwcowo - słonecznie i upalnie :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.590 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum