TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 12 Kwi 2013 18:33 #144776

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Rzeczywiście , coś się rusza w przyrodzie nareszcie, choć jeszcze bardzo nieśmiało. Szkoda ,że dziś pada ... można by popracować w ogrodzie . Bardzo mi tego potrzeba :)

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 13 Kwi 2013 08:58 #144959

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Dzięki Małgosiu, żeby tylko teraz za szybko nie ruszyły i nie pojawiły się liście.
W słońcu pryskać nie można , w deszczu też nie , temp. ma być > 8 C :coffe: - weź i bądź mądry ,żeby wszystkie warunki były spełnione jednocześnie...No dobrze.Nie będę narzekać. Ważne,że dzisiaj świeci słońce - ludzie wyjdą do ogrodów ! :dance:

Ogrodowe pasje Gosi. 13 Kwi 2013 09:18 #144966

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Magdalenko, jeśli masz dziś słońce to zrób oprysk ok godz. 17.00. To będzie idealna pora, dość ciepło i już bez bespośredniej operacji słońca. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Ogrodowe pasje Gosi- Sezon 2013 29 Kwi 2013 23:48 #150994

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Sezon 2013 rozpoczął się na dobre a w wątku same zaległości. :oops: No u mnie to już tak bywa, że forum oddaję się w zimę a od wiosny do jesieni całą energię poświęcam ogrodowi. Trudno jednak w porze zimowej oddać wszystkie sezonowe działania, dlatego może nie systematycznie, ale choć od czasu do czasu postaram się pokazać co też u mnie się dzieje.
Zima jak była, każdy jeszcze pewnie pamięta, kiedy więc przyszła wiosna rośliny ruszyły z impetem, ale też wczesne cebulowe z powodu wysokich temperatur szybko przekwitały do wspomnień należą już:

Razem z przekwitającymi krokusami temperatura powietrza na tyle się podniosła, że mogłam rozpocząć pierwsze prace w ogrodzie do których należały opryski miedzianem i Asahi SL oraz opryski olejowe przeciwko zimującym mszycom i innym nieproszonym owadom. Kolejną czynnością od której zaczynamy wiosenny sezon, było przerzucenie rozłożonego kompostu z kompostownika poza kompostownik i przygotowanie komory kompostownika na nowy sezon składowania odpadów organicznych, :wink4:

oraz przywiezienie sporej ilości obornika końskiego, który posłużył jako nawóz pod maliny i porzeczki reszta natomiast będzie służyła do przekładania warstw w kompostowniku.

Czeka nas jeszcze jedna taka porcja do przywiezienia. :lol:

Wiosna to też czas dostarczenia odpowiedniej ilości pokarmu roślinom. Podobnie jak inni ostro wzięłam się za nawożenie swoich rabat.
Na zdjęciu widać solidną dawkę biohumusu jeszcze przed rozrzuceniem na rabacie.

Do ziemi poszedł też Rosahumus. Niestety nadal nie dostarczoną mam mączkę bazaltową, nad czym ubolewam, bo bardzo by się roślinom przydała. Będę musiała dodać jej później do gleby, z tym że będzie to wymagało ode mnie większego wysiłku i większej ostrożności. :)

Poza tymi czynnościami nie ominęły mnie: przycinanie róż (do dziś boleśnie odczuwam ten zabieg), usuwanie przemarzniętych pędów powojników, sadzenie róż prezentu od Danieli, Danielo :hearts: i Edyty, Edytko :thanks: , przygotowanie warzywnika i pierwsze wysiewy warzyw, przygotowanie zielnika, który w tym roku został gruntownie przebudowany, poprzedni był dla naszej rodziny stanowczo za mały. :garden1: I wiele innych prac nie udokumentowanych zdjęciami. :happy4:

W tym czasie przekwitnięte krokusy zastąpiły:

W ferworze wiosennych prac nie zauważyłam kiedy przekwitły tulipany turkiestanica i w tym roku nie mam nawet jednego zdjęcia z ich udziałem. :huh:

Zakwitły też pierwsze byliny:

No to jak widać niebieskiego w ogrodzie mam pod dostatkiem. :happy4:

I na koniec rośliny do których uwiecznienia nie musiałam przybierać pozycji horyzontalnej poza pierwszą z nich. :happy:

No to zaległości nadrobiłam, może uda mi się kolejne wieści z mojego ogrodu zamieścić szybciej. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek ogrodowy. :flower1: :flower1: :flower1:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 00:04 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, sd-a, Joane, waldek727, lizz, Terri

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 00:37 #151003

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-długo,długo nic ale potem cała paleta kolorów i odmian aż chce się popatrzeć. :thanks:
Na razie to u mnie zrobiłam opryski olejowe i miedzian.Roślin jeszcze nie zasilałam bo moja gnojówka (końska) będzie gotowa za 2-3 dni.Gdzie się dało to podsypałam kompostu a od środy będę zasilała moje hostowisko, oczywiście biohumusem, który jutro do mnie dotrze,dzięki Tobie :kiss3: :hug:
Dobrze,że mi przypomniałaś o Asahi SL, chyba jeszcze nie jest za późno aby spryskać roślinki?Myślę aby zrobić oprysk na róże.Gosiu a co jeszcze opryskujesz Asahi SL?

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 07:58 #151022

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Połowa tego kwiecia jeszcze u mnie nie kwitnie, ale, paradoksalnie, najbardziej zazdroszczę tej kupy obornika :supr3:
Muszę poodwiedzać okolicznych rolników :happy:

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 08:32 #151041

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
pogoda u mnie też deszczowa ,więc niezaciekawie,ale i taka tez potrzeba dla roślinek :whistle:
Przepięknie ukazałaś swoje wiosenne kwiaty :bravo:
Wszystkie piękne,ciekawe masz odmiany narcyz :)
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 08:33 przez anabuko1.

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 08:40 #151049

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Gosiu,
fajnie że pokazałaś co u Ciebie, bo już chciałam się dopominać. :laugh1: :funnyface:
Jak zwykle wszystko pierwsza klasa, a najfajniejsza KUPA. :cool3: :crazy: ;) :flower2:

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 10:43 #151076

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Romeczko nie dzięki mnie a dzięki Mirkowi, który zgodził się zrobić najazd na Jaśkową Polanę. :happy4: Mam tylko nadzieję, że sadzonki dotrą w dobrym stanie i że za bardzo ich tam nie wytrzęsie. :wink4: Asahi SL opryskuję wszystkie rośliny jakie mam w ogrodzie o tej porze roku. :flower2:

Iwonko doskonale rozumiem Twoje zainteresowanie obornikiem. :wink4: :happy4: We mnie też tak kupa wzbudza ciepłe uczucia. :happy3:

Aniu dziękuję za odwiedziny, niestety jeszcze ciekawszym odmianom narcyzów zmarzły pąki kwiatowe i w tym roku nie zakwitły. Cieszę się więc z tych co kwitną. :flower1:

Danielo nie wiem czy się martwić, czy cieszyć, że moje rośliny przegrały w rankingu popularności z KUPĄ. :happy3:

I zdjęcia z wczoraj.

Rozsada pomidorów gotowa do wysadzenia do gruntu z siewu z 23.02.2013

Rozsada pomidorów z nasion od Planty udostępnionych mi przez Romę z siewu z 24.03.2013

cukinia

okra z nasion od Planty

papryka

brokuły nasiona od Plany

estragon

pory

Ogórek 'Armenian Yard Long' z nasion od Planty

Arbuz z nasion od Planty

Pomidory z ostatniej partii nasion od Planty, trochę późny wysiew, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Do rozsad stosuję własne podłoże kompostowe z domieszką torfu odkwaszonego. Najlepsze podłoże uzyskuję dodając do pryzmy kompostowej obornik koński stąd na poprzednich zdjęciach taka jego ilość. Podłoże jest wtedy luźne porowate, i co ważne przy uprawie ciepłolubnych warzyw i owoców, ciepłe. Nie stosuję gotowego podłoża warzywnego od pewnego czasu, czyli odtąd kiedy zaczęto wzbogacać go nawozami mineralnymi, nie informując na opakowaniu o tym klientów. Mnie osobiście przeraziła ilość tego nawozu dodawana do podłoża. Nie dziw, że potem sadzonki rosną jak szalone a posadzone do gruntu nie dają rady i szybko łapią choroby skoro są tak przenawożone, bo przecież nieświadomi niczego użytkownicy tegoż podłoża dodatkowo wzbogacają go Florowitem czy innym nawozem mineralnym. A tak naprawdę przy tej ilości nawozu mineralnego w podłożu jedyne co powinni dodawać do niego to woda. Swoją rozsadę podlewam co kilka dni biohumusem i tym samym biohumusem pryskam co jakiś czas. I jak widać to wystarcza by zdrowo i pięknie rosła. Wygodnie bo bez przeliczania potrzebnej ilości nawozu mineralnego, bez obaw o przenawożenie, bez kosztów, bo biohumus pozyskuję z własnego kompostownika. Same plusy. :happy:
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 10:49 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Joane, waldek727, Terri, sierika

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 11:34 #151087

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Gosiu :bye: , pięknie i kolorowo u Ciebie się robi. Narcyzy i krokusy zauroczyły mnie. Jak będę w najbliższym czasie jechać koło Ciebie to szybciutko zerknę za płot :happy: .
Rozsady super - w imponujących ilościach.
Pozdrawiam :flower2:
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 12:20 #151091

• dagers
  • dagers's Avatar
Wow!!!

U Ciebie to dopiero rośnie.
Cieszy oczy.
Fantastycznie!
Z zaniemówienia, same równoważniki zdań.

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 13:33 #151099

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, piękne, dorodne roślinki i rozsady warzyw, ale - nic dziwnego! 'Kupa' plus biohumus robią swoje :)
Twój ogród jest najlepszym i wspaniałym dowodem i przykładem na to jak wspaniale rosną rośliny bez nawozów sztucznych!
Niedowiarki :screem: Można? Można!!!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Joane, waldek727, sierika

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 21:09 #151227

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Niesamowita rozsada pomidorków do gruntu :bravo: jak i pozostałe rozsady :) Muszę u siebie jak najszybciej przesiać kompostownik. Jak widzę twój kompost to aż się serce raduje na tyle "dobroci" i chce się jak najszybciej choć trochę mieć i u siebie :D

A z kwiatków najbardziej opad szczęki spowodowała kępa przylaszczki, cudna :wink4:

I muszę przyznać, że też opuściłem się w swoim wątku, prace polowe pochłaniają bardzo wiele siły i na forum już ich czasem nie starcza :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 21:27 #151239

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Piotrze z tymi siłami to się całkowicie z Tobą zgadzam. Jak solidnie popracuję w ogrodzie, a ostatnio tylko tak pracuję to już sił brak nawet na przeglądanie forum a gdzie tu dopiero mowa o pisaniu. :( Ja swojego kompostu nie przesiewam, brak mi na to i czasu i siły, zresztą jest tak przerobiony przez dżdżownice, że spokojnie mogę go używać bez przesiewania do roślin doniczkowych. Także automatyczne sito tym razem stoi bezczynne. Dżdżownice spisały się na medal, i co do jednej opuściły przerobiony kompost przenosząc się do kolejnej pryzmy. :wink4: Piotrze tę przylaszczę Ci kiedyś dawałam czyżby Ci nie rosła?

Dalu cieszę się, że mnie odwiedziłaś, ja mam tyle zaległych ogrodów do odwiedzenia, na szczęście Twój do nich już nie należy, jestem w nim na bieżąco. :flower2:

Dagmaro dziękuję. :flower1:

Małgosiu ale dlaczego szybciutko i dlaczego tylko zerkniesz. Altana wysprzątana zapraszam na kawę. :wink4:
Ogrodowych pasji Gosi

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 22:12 #151265

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Wszystko pięknie :)
Ale Gosiu nie rozumiem co to automatyczne sito :unsure: No i jak dżdżownice wracają do kolejnej pryzmy, skoro nie są wysiewane ze starej?

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 22:25 #151278

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Gosiu, przyjadę na pewno, ale jak będę mniej zdenerwowana komunią. A 12 maja już blisko. Mam teraz dużo sprzątania i pielenia. Jutro z mężem robimy schodki z tarasu. Aż szkoda, że nie mam aparatu.
Jak już troszkę odpocznę psychicznie, to przywiozę Ci ukorzenioną sadzonkę róży :garden1: . U Ciebie będzie jej znacznie lepiej niż u mnie. Jakoś z różami nie mogę się dogadać :think: .
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 22:30 #151283

• Roma
  • Roma's Avatar
Melduję posłusznie,że dostawa dotarła w nienaruszonym stanie.rozsady jak malowane a biohumusu już niestety nie ma :( Lilie,piwonie,róże,żurawki ,hortensje i wszystkie pozostałe roślinki na Jaśkowej,oprócz wrzosowiska ,dostały dzisiaj odpowiednią porcję i niech no mi tylko teraz nie rosną. :flower:
Gosiu-Mirek może wpadać do mnie kiedy tylko zechce a jak w schowku będzie miał dżdżowincowy produkt to jeszcze go uściskam :hug:
Pięknie Ci dziękuję za dobre serce :kiss3:

Ogrodowe pasje Gosi. 30 Kwi 2013 22:47 #151294

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękny kadr z szachownicą michajłowskiego :bravo:
A wysiewy całkiem już spore,oj będzie dużo warzywek,będzie,oby był dobry rok dla nich,zwłaszcza pomidorków ,bardzo je lubię:P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum