TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 12:04 #272484

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu, ja też uwielbiam Twój ogród ! Mnie się bardzo ta gęstwina podoba. Na każdej rabacie masz efekt morza kwiatów róż i bylin i pięknie przenikają się kolory. Wiem ile pracy kosztuje taki ogród pomimo, że mam pewnie ponad 100-tkę róż mniej niż Ty ale dla takich widoczków jakie pokazałaś myślę, że warto ! Portrety też cudowne! Twoich jarzmianek zazdraszczam pozytywniem - u mnie bardzo słabo rosną na razie. Widok na altanę - cudowny - efekt po prostu bajka !
miłego weekendu :bye:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 14:12 #272509

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ha widze, ze masz z ta czerowna na bialej rabacie jak ja z Lovely Fairy u siebie na mojej bialej :rotfl1: co sezon obiecuje sobie, ze ja wywale a jak zakwitnie i daje po oczach, to tak patrze na nia z oka w tych bielach i nie mam sumienia normalnie - chociaz drazni mnie z jednej strony ale z drugiej Humor mi poprawia ... dziwne ale prawdziwe.
Co wiecej, ona u mnie trafila przez przypadek-pomylke w 5-ciu bialych Swany sie znalazla i juz w pierwszym roku miala wyleciec - Swany wylecialy a ona zostala, co wiecej dokupilam jej kolezanke na druga rabate, zeby bylo "odbicie" :happy:
Kasiek a jak u Ciebie sprawuje sie Ghita? chorowala jak wszystkie czy przetrzymala jakos napor chorob, bo ja sie mocno zastanawiam po ogladnieciu zdjec u Adriana czy by Isaaczek nie wymienic wlasnie na nie. Mam juz troche dosc ich chorowitosci u mnie, wiem ze innym taki lekki maczniak nie przeszkadza ale mi co roku cisnienie podnosi a jak jest tak jak w tym roku, ze pojawia sie bardzo wczesnie, to juz cala nerwowa chodze.
Ja mam 2 krzaki i u mnie narazie zdrowe ale na tej rabacie akurat roze mi nie chorowaly.
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 14:13 przez Julka.

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 15:45 #272533

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Kasiu przepiękne zdjęcia! Ale nie powiem jestem w szoku, że zdecydowałaś się na czerwień :woohoo: Przecudnie się spędza czas w twoim ogrodzie! :bravo:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 20:10 #272602

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Codziennie oglądam twoje róże. Nie mogę się napatrzeć na tak pięknie rozrośnięte i zdrowe okazy :hearts:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 21:08 #272637

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Kasiu, ano tak to się jakoś utarło że anglicy wiodą obecnie ogrodowy prym :) Ale i łubinom uroku odmówić nie można. Są bardzo wdzięczne, posągowe wręcz :)
Agata

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 22:54 #272708

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Dobry wieczór !

Bardzo proszę zostawić czerwoną rabatę :screem: W spokoju :teach:
Za czerwonym nie przepadam, ale TEJ rabaty będę bronić, jak ... niepodległości :wink4:
Ławeczka z Gipsy boyem w tle - cudna :hearts:

Nie wiem co się dzieje, ale w Zachodniopomorskim też jest trend na łubiny. Ostatnio rzucili do Rajskiego O. i ... pozamiatane. Nie załapałam się :cry3:

Od jutra wreszcie odpoczynek od deszczu. U mnie wypogodziło się już od południa i wieczór był bezchmurny z obłędnym wschodem księżyca :)

:kiss3:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 22:55 przez julieta.

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 08:38 #272767

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:supr3: :supr3: :supr3: Zaniemówiłam z wrażenia :thanks: :thanks: :thanks:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:00 #272791

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Prześliczne róże i pięknie skomponowane z innymi roślinami.
Jarzmianka rzeczywiście ma tak intensywny kolorek... :woohoo: marzenie.
Nieśmiało proszę i ja o kilka nasionek :oops:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:24 #272801

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzień dobry :bye:
Wreszcie mamy słoneczny dzień :dance: Wczoraj padało średnio co godzinę, a wieczorem przeszła burza :unsure: Dzisiaj zapowiada się znacznie lepiej!
Zaraz ruszam do ogrodu, obcinać przekwitłe kwiaty róż, podwiązywać potargane pędy i ogólnie ogarnąć ten mój przydomowy chaos, a Wy jakie macie plany?

Pepsi, witaj! Bardzo dziękuję za uznanie i serdeczne słowa :hug: Cieszy mnie codzienna praca w ogrodzie i wszystko co się udaje jest bezcenną nagrodą, zwłaszcza, jeśli doceniają to inni. Dziękuję!
Zostawiam Ci widok na altanę, która teraz króluje w ogrodzie:

Monia, kochana jesteś, dzięki. Ja też lubię ten swój busz, ale na niektóre rabaty nie da się wejść..zostaje tyko maczeta :bad-idea:
Na przykład tutaj ;-)

Masz ponad 300 metrów więcej i ponad 100 róż mniej ;-) Powinnam zredukować stan różanego posiadania, wiem..ale tak ciężko wybrać, która ma wylecieć.. :think:
Jarzmianki najlepiej radzą sobie u mnie na angielskiej ( z naparstnicami) i tam rosną powyżej 120 wysokości :supr3: Wysiewają się też swobodnie. Lubią lekki półcień i wilgotną glebę. Właściwie z tej rabaty, angielskiej, jestem zadowolona najbardziej w tym roku! zakładałam ją od zera jesienią 2012r., łącznie z wydarniowaniem terenu. Teraz ma drugi sezon, a wygląda tak naturalnie, jakby była tu od zawsze…to zasługa "wędrujących" roślin - naparstnic i jarzmianek :dance:

Patrzę na nią codziennie przez okna salonu i serce samo rośnie :hearts:
Julek, czerwone różyce mam tylko tam - chodziło mi głównie o pnące Santany i Nostalgie, a doszły Red Leonardo, Piano i czerwony Eden. Rozjaśniłam je Artemisami i WC.
Ale jak sobie tak myślę o białej rabacie…. :whistle: To mogłaby być tylko tam :bad-idea:
No nic, zobaczymy, na razie zostawiam ;)
Ghita jest u mnie pierwszy rok, na razie zdrowa. Będę ją wykopywac na jesień po tym jak zobaczyła te potwory u Adriana, nie mam miejsca. Mogę Ci dać moją jak chcesz :kiss3:
Ale wiesz, jak patrzę na Issaczki to podobny jest Souv. du Pres. Lincoln, a ten jest zdrowy zupełnie u mnie (dotychczas). Kwitnie jak szalony po ostatniej zimie:

Kasiu, ta czerwień nie jest u mnie nowa. Miałam kilka czerwonych róż zanim przyszła faza na bladawce ;-) To róże sadzone w 2011, ale przeniesione ubiegłej jesieni na rabatę biało-czerwoną.
Bozi, dziękuję! Widzisz, z tą zdrowotnością to różnie bywa…po ataku mączniaka rzekomego miesiąc temu już się pozbierały, ale niestety niektóre odmiany mocno ucierpiały. Taki rok... :dry: Zapraszam :bye:
Aga, dokładnie! Poza tym wygląda na to, że są też bezproblemowe? jak narazie ładnie rosną i jeśli znajdę miejsce na kolejne, na pewno posadzę :idea1:
Juliet, musisz przyjechać do mnie i oflagować się na tej rabacie haha inaczej żadna nie jest bezpieczna :flower:
Mówisz, że płomienne czerwienie pasują? Trochę mnie bolą zęby jak patrzę na New Dawny, a potem na nie…ale wkrótce przekwitną, to zetnę :funnyface:
Jeśli ławeczka Ci się podoba, to jeszcze kilka detali z tej okolicy ;-)

Siberko, a co takiego odebrało Ci mowę? :think: Pozdrawiam :lol:
Przytulające się różyczki dla Ciebie:

Miłego dnia kochani!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Orszulkaa, Bozi, VERA, bozunia

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:30 #272806

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Mróweczko, przypomnij się jesienią :bye:

Chciałm Wam jeszcze pokazać łuki z New Dawn, które zaczęły pokaz!

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2014 10:31 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, VERA, bozunia

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 11:04 #272826

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ty mialas z Nostalgiami jak ja z Colette, do niczego mi nie pasowala a na sile ja chcialam miec i dokupowalam do niej roze zamiast z niej zrezygnowac :devil1: Ja od poczatku Ci mowilam, ze ta czerwona strona na przodzie bedzie niewypalem przy porcelanowych lukach :P Strona z boku moze byc tylko albo czysto biala, co Ci mowilam jak bylismy u Ciebie albo "solidnie" ciemny roz.... i wszystko w "monoterapi" hihi.
Z Rosarium Uetersen, dobrze kombinujesz - przenies ja - to jest naprawde piekna rozyca ale ma specyficzy odcien rozu i do porcelanowego kompletnie nie pasuje.
Ghite chetnie przygarne, mam dwie, to z Twoja trzecia bedzie akurat perfekt, bo z boku rosnie wlasnie ND ktory idzie tez gora maty - to bede mogla go troche na mate wysunac zamiast jednej Isaaczki. W zamian moge Ci WC oddac, jak juz na ta biala rabate sie zdecydujesz - tez nie wiem co mnie strzelilo, zeby tyle ich kupic.
Ale pieknie u Ciebie, normalnie nie moge sie napatrzec - robi wrazenie, ze az dech zapiera.
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2014 11:05 przez Julka.

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 11:27 #272832

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3456
Urocze wejście do domu :hearts:
I cały ogród!
Jak to mawia mój znajomy: tak musi wyglądać raj :)

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 12:58 #272852

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu, maczeta maczetą ale jak to bosko wygląda! Kochana, trudno musisz się poświęcić z tą maczetą. Ale jeśli mimo to chcesz coś tam ruszać to postaraj się nie za dużo aby utrzymać ten efekt, który masz teraz. No widzisz, to chyba podałaś mi przyczynę tego, że u mnie jarzmianki tak sobie. Posadziłam w słońcu i w miejscach gdzie akurat nie idzie linia kroplująca. Muszę pomyśleć nad przesadzeniem.
Czerwieni nie ruszaj z tej rabaty - jest gites! A jak koniecznie musisz to zastanów się mimo wszystko nad dosadzeniem czegoś co da trochę koloru (np. niebieskie czy fioletowe byliny lub mocne kolory róż pasujące do bladawca new dawn z jednej strony i białych róż z drugie np. purpury albo fiolety :whistle: ). I to nie koniecznie w większej ilości i wymieszane z białymi ale żeby akcent kolorystyczny jakiś był ..tzn. taki mi się wydaje bo ja zrobiłam sobie bladawcową rabatę i nie do końca byłam (i nadal jestem) zadowolona z efektu. Dosadziłam fioletowe byliny ale na razie nie ma takiego efektu jakbym chciała.
Różane łuki z new dawn są bajeczne - mowę mi odebrało- coś pięknego :supr3: Inne rabaty też cudowne ale dzisiaj królują łuki.
Miłej niedzieli :bye:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 13:02 #272853

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kasiu, ale dałaś czadu z tymi fotkami :supr3:
Cuuuudnie!!!
Masz niesamowity ten ogród :hearts:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 14:49 #272873

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - łuki z New Dawn! Marzyłam o tym widoku, od chwili, kiedy je posadziłaś :kiss3:
Ja mam 1 szt., już 2 lata u mnie rośnie, ale przez ten mój klimat, to wiadomo, że takiego spektaklu spodziewać się nie mogę. Ma jednak dużo pączków i jest zdrowiutka, tfu, tfu, na psa urok :happy4:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 15:55 #272887

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Nie wiem czym bardziej się zachwycać ,angielską rabatą, altanką w kwiatach czy łukami różanymi prowadzącymi do domu. Kasiu mieszkasz w raju. :flower2: A o maczecie to nawet nie myśl. :lol:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 17:55 #272932

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rajciu....Kasiu, człeka nie ma raptem 3 dni i takie już widoki :woohoo:
no te łuki z New Dawn zapierają dech w piersiach :woohoo: :hearts:
i ta angielska rabata.....jej :hearts:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 21:21 #273071

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
ND moja ulubienica........ :hearts: u Ciebie na tych łukach będzie rewelacyjna......zresztą jak wiesz...Twoje rabaty są przepiekne...... :hearts: ,biały ostrogowiec nie chce u mnie rosnąć.....dlaczego? różowy rozrasta ładnie.....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.810 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum