Monia, u mnie wszystko piętrowo rośnie
Dosłownie! Cebule wtykam pomiędzy byliny, róże i gdzie tylko mogę. Nie mam miejsca na założenia typowo wiosenne, więc staram się urozmaicać rabaty plamami wiosennego koloru. Byliny pomagają też zasłaniać miejsca po przekwitniętych cebulowych, więc taki zestaw się sprawdza.
Nie wykopuę ich, co roku dosadzam kolejne i dają radę!
Dorcia, pojawiły się kwitnące przebiśniegi Co cieszy podwójnie, bo sadziłam je ubiegłej jesieni bez wiekszych szans na sukces! To jeszcze nie rasowa wiosna, ale może już przedwiośnie...? Oby!
Posadziłam też ranniki, ciekawe czy coś z nich wyrośnie..
Agaros, witaj! Twój wpis sprawił mi wiele frajdy, dziękuję!
Bardzo mi miło czytać, że ogród cieszy nie tylko mnie, ale inspiruje innych. Wspaniałe, budujące uczucie!
Mimo, że ogrodnictwo stało się moją pasją stosunkowo niedawno, zauważyłam również u siebie jak zmieniają się moje upodobania, gusta i jak zmienia się przez to moje otoczenie.
Wciąż dążę do harmonii - równowagi pomiędzy tym, co mi się podoba..., co chciałabym mieć z czystej chęci posiadania pięknych roślin, a tym, co mogę i powinnam sadzić, żeby całość miała jakiś kształt i sens. Miotam się, jak widać
Co roku jakaś rewolucja, zmiany...ale nie żałuję, proces tworzenia cieszy najbardziej!
Nowinko, to prawda, za oknem wciąż szaro..., choć zieleń iglaków przebija się przez ogólną
bylejakość
Jeszcze kilka tygodni i pojawią się kolory, prawdziwe kolory wiosny!
Po takiej dziwnej zimie, aż się prosi o "normalną" wiosnę", ale kto to przewidzi..?
Kasiu, ja też zaczęłam pierwsze porządki p wichurach i zamierzam kontynuować jeśli pogoda pozwoli..powolutku, ale co weekend do przodu!
Witaj
Gabrielu!Judaszowca mam od 2 lat, rośnie zadziwiająco dobrze. Posadziłam go wiosną 2012 jako malutką sadzonkę, ale od tego czasu stał się prawdziwym drzewem! Rośnie przy południowej ścianie domu, na mocnym słońcu, w osłoniętym miejscu. Nie okrywałam go nigdy, nie było potrzeby, zimy były u nas łagodne.
W zeszłym roku zakwitł po raz pierwszy. Urocze drzewo, bardzo dekoracyjne liście, ładny pokrój, u mnie wielopienny, nieco kaskadowy.
Kupowałam u Ogrodnicka, bardzo sympatycznego sprzedawcy i pasjonata roślin. Polecam!