TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 28 Wrz 2015 20:12 #404808

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Byłam w tym roku na Hemeromanii w Wojsławicach i byłam zachwycona tym arboretum. W jesiennej odsłonie tez prezentuje się wspaniale :hearts: .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 28 Wrz 2015 20:57 #404818

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Kasiu, nie bądź taka skromna...........teraz np.róże u Ciebie wymiatają (używając języka moich wnucząt) o reszcie nie wspominając :flower2: .

W Wojsławicach bywam od kilkunastu lat parę razy w roku - i wierz mi, ciągle odkrywam tam coś nowego. Jakaś taka nienapasiona jestem :supr3: :yummi:
Pozdrawiam Vera :)

Ogródek Robaczka 29 Wrz 2015 23:10 #405043

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dobry wieczór!
Sernik dyniowy się piecze, pachnie przyprawami korzennymi i nastrój jakby bardziej jesienny...Najbardziej doskwiera mi szybko zapadający zmrok, już wkrótce nie będę widzieć ogrodu za dnia :( Noce coraz zimniejsze, wczoraj było 3 stopnie :blink:
Ogród jakby wyhamował i codziennie traci na soczystych na barwach..ehh...nic nie poradzimy, jesień.
Ciekawe co przyniesie zima... może macie jakieś długoterminowe prognozy?

Monia, arboretum warto odwiedzić nie tylko wirtualnie ;-) Trawy wszystkie piękne, choć nie pojechałam na zakupy..miejsca brak ;-)
Pikutku, czyli polecasz wizytę w maju? Spacerując alejkami wyobrażałam sobie jak wyglądają te zbocza porośnięte azaliami.. :lev:
Gabi, czyli klimat miejsca nie jest Ci obcy ;) Ja byłam tam pierwszy raz i wrażenia ma jak najlepsze.
U mnie astry jeszcze w pączkach, mam jakąś późną odmianę :think: Ale ziemowity mam i ja :)

Edytko, te łany liliowców musiały wyglądać zjawiskowo! :woohoo:
Vero, nie wiem jak ja się uchowałam, że dopiero teraz tam trafiłam :oops: No nic, trzeba nadrobić :)

Obiecana pegola w zachodnim korytarzu - teraz są dwie obok siebie i stworzyły szersze przejście.
Chciałam zamknąć tą przestrzeń, żeby przejście pod pergolą otwierało odrębny pokój ogrodowy..taki jest plan :P

Ławka zyskała oświetlenie - M zainstalował reflektorki solarne w okolicy buka i pod brzozą

Dobranoc :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2015 23:11 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, sierika, Amarant, VERA, Adasiowa, zanetatacz, Ogrodora

Ogródek Robaczka 29 Wrz 2015 23:38 #405047

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Przykro się robi, że tak zimno i ciemno..prawda :unsure: a to dopiero początek :jeez:
Wiesz, jaką wiarę pokładam w długoterminowych prognozach ;) ale jakiś czas temu przeczytałam, że zima ma być bardziej deszczowa, niż mroźna.. Jeszcze trochę i same sprawdzimy :lol:

Podświetlenie ławki to wspaniały pomysł- jakże innego wyrazu nabiera w tej grze światłocienia.. podświetlona brzoza i rozpleniusia bajeczne.. Tego mi m.in. brakuje u mnie- takich świetlnych gier wieczorami u mnie na rabatach..

Pozdrowionka :hug:

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 13:05 #405117

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Kasiu ławeczki czekały na specjalnie na Twój ogród; to dopełnienie charakteru tych pięknych zakątków! A teraz jeszcze podświetlenie :bravo: jest bajkowo.
Nie byłam w Wojsławicach, ale powiem Ci, że nabrałam ogromnej ochoty zobaczyć to na własne oczy. Piękne zdjęcia :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2015 13:05 przez majowa.

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 18:56 #405153

• AnaAn
  • AnaAn's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Kasiek, postument zawsze możesz wymurować. Masz ceglaną elewację – pasowałby :)
Amandine Chanel bardzo lubię. Kwiaty w realu ładniejsze niż w katalogu i dosyć trwałe. To niezbyt wysoka i zdrowa róża. U mnie niestety już 2 razy przesadzana, więc muszę poczekać na ten „szał”. Paul’a Bocuse’a nie posiadam.
Pozdrawiam, Ania

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 21:57 #405190

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jak patrzę na twoje brzozy, to przypomina mi się jak kiedyś w programie ogrodniczym Alan Titchmarsh szorował pnie brzóz papierowych (chyba to taka odmiana o gładkim, białym pniu) żeby były idealnie białe.

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 22:11 #405195

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Kasiu dziękuję za wizytę :)

Pieknie wkomponowały się ławki w Twój ogród.
Obejrzałam zdjęcia metamorfozy Twojego ogrodu i powiem, ze jestem zaskoczona, bo myślałam, ze ogród jest starszy. Okazało się ,ze w tym samym czasie zakładałyśmy swoje ogrody a od 2012 jestem na forum, tylko innym :)

Szkoda, ze nie wiedziałam, ze byłaś w Wojsławicach ... Byłaś z Marta?

Nie wszystkie Twoje zwoje zdjęcia mi się wyświetlają....
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 22:13 #405196

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Bozi, wyobraziłam sobie właśnie Alana szorującego pień brzozy :rotfl1: Ale nie dziwota, jego aranżacje zawsze idealne :lev:
Nasza to zwykła siewka, nieszorowana ;-)
Aniu, dzięki za info, może skuszę się na tą Chanelkę do donicy :whistle:
Czytałam, że sadzisz hurtowe ilości cebulek, ale mam nadzieję, że wątek jeszcze otworzysz w tym sezonie?
Planujesz jakieś jesienne rewolucje? :flower:
Dzięki za podpowiedź, faktycznie nie jest to chyba zbyt skomplikowane. Pamiętam ja stawiałaś swój :lol: Planowałam umieścić go na kamiennej ścieżce i dlatego naturalnym wyborem był piaskowiec, ale gdyby zawędrował gdzieś na rabatę to cegła też dobrze by wyglądała....pomyślę ;)
Buziaki :kiss3:
Iwonko, bardzo mnie cieszy Twoja aprobata nowego zakupu :dance:
Jeśli tylko będziesz miała okazję odwiedzić Wojsławice to zachęcam z całego serca, to bardzo urokliwe miejsce! Pozdrawiam :kiss3:
Monia, takie lampki to żadna filozofia, spokojnie możesz zainstalować na rabacie trawiastej albo wrzosowisku.
Krótkie dni mnie dołują na maksa...bo działam podobnie jak te lampki, na baterie słoneczne :idea2:

Cyklamenki bluszczolistne pokazują kolejne kwiatuszki

Lady of Shalott kwitnie niestrudzenie..uwielbiam tą różę :hearts:

Dereń Kousa ma śliczne owoce, jak malinki! Niestety czeka go przeprowadzka za jakiś czas..

anemony 'September Charm'

i Honorine Jobert

Jude the Obscure wciąż kwitnie

Pożegnalne kwiaty niektórych panienek.. :oops:

My Girl wyjeżdża z ogrodu - do Oli-Kosolki :)

...Heritage do Pawła-Chestera

...a Teasing Georgia do Juliet :kiss3:

Uetersener Klosterrorose wspina się po nowej pergoli

Kocimiętki i jarzmianki powtarzają kwitnienie

Ascot ma kwiaty jak piwonie!

Miałam też dzisiaj takiego gościa:

To biegacz gładki, jeden z największych chrabąszczy :idea1:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2015 22:15 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Wiola, Isia, piku, Bozi, Gabriel, Amarant, julieta, Adasiowa, grula

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 22:29 #405203

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Madżenko, nie wiem czemu zdjęć nie widać, może iPad znowu szwankuje? ;)
W Wojsławicach byłam z M, króciutko, więc z Martą tylko przelotem się widziałam. Wydaje mi się, że dostrzegłam ogrodowiskowe grono w trakcie zwiedzania, ale nie chciałam się "wcinać". Myślę, że jeszcze będzie okazja do spotkania :) Może znowu wybierzesz się na Gardenię?
Wiem, że zaczynałyśmy ogrodowanie w tym samym czasie, tylko w innej wirtualnej przestrzeni. Twój ogród znam od początku, przeczytałam wszystkie wątki :-D
Zawsze w duchu żałuję, że nie zaczęłam razem z Tobą zakładać żywopłotu grabowego, jest po prostu cuuuuuudny.
aaa, miałam napisać u Ciebie, ale zapomniałam - wokół grabów przy podjeździe bardzo dobrze wyglądają te buksowe kostki, nie ruszałabym tego. No chyba że buksy faktycznie będą notorycznie wypadać. Wtedy poszłaby w cisowe skarpety.
ps. I jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje od dawna - co Ty widzisz w bergeniach??
Zajmują Ci sporo miejsca na rabatach, a przecież wolna przestrzeń w małym ogrodzie na wagę złota...np. wydaje mi się, że wizualnie są za duże na front brzozowej i średnio tam pasują, ja bym je wyciupała. Ale ja to ja, a Ty zrobisz jak czujesz :lol:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2015 22:30 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 30 Wrz 2015 23:01 #405206

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Sama nie wiem co widzę w bergeniach.... Były w projekcie i tak są ze mna 5 lat. Z pewnoscia je wymienie na trawki :) te pod brzozami juz wkrótce zamienie na carex montana :) Na dodatek są przysmakiem opuchlaków z którymi walczyłam znów nicieniami. Tyle mnie ta walka kosztuje, ze miałabym na kilkadziesiat nowych traw....
Na Gardeni będe , jesli tylko los mi nie pokrzyżuje planów. Już Ci nie odpuszczę osobistego spotkania:)

Ah Ascot uwielbiam!
Ps. ipad nadaje sie do wymiany bo jest ze mną juz tak długo jak forum :) przeładowany jest....
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2015 23:02 przez Madżenka.

Ogródek Robaczka 01 Paź 2015 10:06 #405235

• AnaAn
  • AnaAn's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
A ja też lubię bergenie. Są w moich ogrodach od zawsze. To taki szybki wypełniacz, który sukcesywnie jest redukowany :)
Jeśli postument miałby stanąć na kamiennej ścieżce, to rzeczywiście lepiej będzie wyglądał z piaskowca.
Oj Kasiek, chyba oszalałam z tymi cebulowymi... :crazy: Sadziłam cały wrzesień... Dzisiaj czeka mnie ostatnia partia – uzupełnienie tulipanów (w tym pomarańczków) i narcyzów na „słonecznej”.
Rewolucji nie planuję; zdecydowałam się jedynie na „ugrzecznienie” wspomnianej „słonecznej” poprzez posadzenie bukszpanowej obwódki. Chciałam nieco uporządkować ten różano-trawiasto-bylinowy chaos.
Co do wątku, to zaplanowałam sobie mały urlop, aby mieć więcej czasu chociażby na takie miłe wizyty jak u Ciebie :kiss3:
PS Świetne są te malinki na dereniu :)
Pozdrawiam, Ania

Ogródek Robaczka 04 Paź 2015 22:23 #405898

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Cały czas marzy mi się dereń. Pamiętasz te moje przewracające się jałowce w rogu działki.
Chciałabym tam go posadzić.
Uwielbiam jego kwiaty wiosną, i owoce jesienią. W dodatku przepięknie przebarwiają się liście.
Tyle korzyści z jednego drzewka
Cały czas pracuję nad m.
Znalazłam metę na ziemię pieczarkową. Tylko trzeba samemu jechać i sobie załadowac.
No, ale małymi kroczkami :)
Muszę poczytać, co z Ty z nią dokładnie robisz.
Czy sadząc róże mieszasz ją z kupioną w sklepie, czy z kompostem, czy w ogóle nie dajesz?

Ogródek Robaczka 05 Paź 2015 08:43 #405929

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Kasiu, czy dereń Kousa wymaga cieplejszego stanowiska (znaczy się - podgrzewanego ogrodu) czy da radę w srogą zimę, jeżeli takowa by nadeszła. U nas w świętokrzyskim nigdy nic nie wiadomo :think:
Muszę pochwalić nowe ławki. Wyglądają jakby stały tam od zawsze. Przepięknie :hearts:
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogródek Robaczka 05 Paź 2015 11:55 #405949

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Cześć Kasiu! Fajnie wygląda nowa pergola w zachodnim korytarzu, założenie jest bardziej wyraziste. I zauważyłam ławeczkę na osi!
Przeczytałam, że posadziłaś 100 białych tulipanów! - ale będzie widok! Już się nie mogę doczekać. I zaczęłam żałować, że sama zamówiłam za mało...
O wizycie w Wojsławicach marzę, muszę pojechać. Natomiast na Gardenię przyjeżdżam obowiązkowo (chyba, że wypadnie w trakcie wyjazdu na narty).
Chcę zapytać o reflektorki solarne - jakiej są firmy? Kiedyś miałam i były beznadziejne, odpuściłam temat całkowicie. Twoje dają fajny efekt, może bym spróbowała.
(i proszę mi tu nie żartować z Margo z moich upodobań kolorystycznych..!)
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Ogródek Robaczka 05 Paź 2015 19:38 #406022

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Witaj Kasiu :) ależ fantastyczne przestrzenie w Parku jestem pewna że spacer romantyczny udany B) Twoje róże jak zwykle miód na serce, a jeszcze napisałaś że jedna z żółtych ulubienica :kiss3: Ty wiesz że u mnie królują żółte róże. Wspaniale prezentuje się ławeczka, super pomysł i idealnie pasuje do romantycznego wystroju ogrodu.

Ogródek Robaczka 07 Paź 2015 15:06 #406371

• Ewik7
  • Ewik7's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Metamorfoza ogrodu super, fotki jak zawsze śliczne :-)

Ogródek Robaczka 11 Paź 2015 21:14 #407161

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Dobry wieczór :)
Oj, bardzo dawno nie zaglądałam do Ciebie / do was :oops: Mam nadzieję podglądać wasze wątki w paskudne chłodne dni...
Czytam, że walczysz z opuchlakami....niestety i moje to utrapienie. Najbardziej objadane są róże. Również stosuję nicienie, ale nie widzę spektakularnych efektów. W tym roku na jesieni nie podlałam, ponieważ miałam wrażenie, że wykluły się wcześniej, a i tak miałam straszną suszę i nie byłabym w stanie porządnie nawodnić rabat. Czy widzisz poprawę po nicieniach? Jak długo masz opuchlaki?
Pozdrawiam Kasia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.686 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum