TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 23 Wrz 2015 11:36 #403672

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ostatnio podziwiam w milczeniu ale "trza" się odezwać bo mnie zatkało :happy: : ławki są ekstra i pięknie je skomponowałaś w ogrodzie :woohoo: Ogród nadal cudownie Ci kwitnie i się prezentuje, a rośliny (a zwłaszcza róże!) są w doskonałej kondycji - brawo !
buziaki !
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 23 Wrz 2015 13:37 #403692

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Już się cieszę na zdjęcia porównawcze. :) Oglądam Twój ogród od zawsze ;) i wiesz co między innymi zapamiętałam z Twoich początków ? Ogromniasty trawnik i serce wycięte na nim kosiarką przez Twojego M. :lol: Jakie to było romantyczne. :)

Ogródek Robaczka 23 Wrz 2015 20:00 #403751

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Będę szukać tej pelargonii w necie, a jeśli nie znajdę - przypomnę się, dzięki. Chętnie przyjmę Cię w odwiedziny wiosną, każda okazja jest dobra! (A przy okazji i sadzonki...)
Ławka fajnie się wtuliła w zieloną pergolę. Myślę, że to dobrze, że nie jest całkiem "na widoku". Dwie masywne ławki w stosunkowo niewielkiej przestrzeni mogłyby być za mocne, a tak jest bardzo ładnie i jeszcze dodatkowo uzyskałaś ten efekt osi.
Chyba się zakochałam w tej pełnej,liliowej rutewce...
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 21:25 #403989

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Jeśli jesień będzie taka piękna i słoneczna jak dzisiaj to niech trwa jak najdłużej... B)
Ogródkowo niewiele zdążyłam zrobić, bo szybko się ściemnia, a ja wracam ciągle później przez te wieczne remonty i masakryczne korki :angry: .... ale zdążyłam posadzić białe iryski od Wiesi (Pikutku, :kiss3:) i wykopać resztki aminka na kompost. Jutro zaczynam sadzenie cebulek, najpierw jakieś 100 sztuk na białej rabacie, tak na dobry początek :lol:

Monia, wykopki różane planuję w drugim tygodniu października. Wezmę na tą okoliczność jakiś dzień urlopu, bo nie sądzę, żebym wyrobiła się w weekend :tongue2:
Potem wysyłki i wreszcie przystąpię do przesadzania i sadzenia reszty, a na końcu cebule. Zapowiada się pracowity październik :woohoo:
Edytko, dziękuję! Cieszę się, że Ci się podoba :dance: Cisy na Ślimakowej rosną jak na drożdżach, cięłam je już 3 razy w tym roku. Lubię te rutynowe zajęcia, zapach strzyżonych gałązek, dopieszczanie całości nożycami..taka pielęgnacja sprawia mi wiele frajdy, mimo że przy dużej ilości topiarów to dość czasochłonne zajęcie ;)
Pikutku, podsumowanie powoli będzie startować, może uda mi się pierwsze foty zgrać dzisiaj to coś wrzucę ;-)
Ja też lubię oglądać u innych efekty pracy przez lata - to takie budujące!
Aniu, róże wyjątkowo dobrze znoszą te zimne noce i wciąż kwitną! Teraz troszkę popadało, więc jest szansa na to, że róże jeszcze nas nacieszą tej jesieni :hug:
Moni, dzięki, że dałaś głos :kiss3: Nie wszystkie roślinki są w dobrej kondycji niestety, np. zasycha mi z niewiadomej przyczyny kalina Bodnantska 'Dawn' :( Obawiam się jakiejś zarazy grzybowej (antraknoza), a miała być taka bezobsługowa... :jeez:
Róże jednak dobrze się czują i wciąż namiętnie kwitną, więc wykopki muszą zaczekać ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Ina, niesamowite, że wciąż pamiętasz to zdjęcie :woohoo: Będzie powtórka i metamorfoza, sama się cieszę na takie zestawienia, to niezwykle inspirujące móc podziwiam efekty swojej pracy :)
Tamaryszku, obawiałam, że właśnie, że "przedobrzę" tymi kamiennymi ławkami, bo to jednak dość zobowiązujący element wystroju i kojarzy się raczej z posiadłościami dworkowymi niż małym domem na osiedlu ;-) Cieszę się jednak, że udało się je wtopić w krajobraz i istniejące nasadzenia. Dzięki za dobre słowo!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 21:39 #403994

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Wspominałam o dokumentacji fotograficznej metamorfozy ogrodu od początku jego istnienia, ale okazuje się, że to bardziej skomplikowane niż mi się wydawało ;-)
Niewiele mam zdjęć z pierwszych lat ogrodu, a jeszcze mniej tych samych ujęć dla czytelnych porównań :lol: Ale wybrałam coś z przepastnej biblioteki zdjęć i tak to wyglądało...

W 2008 roku pierwszy raz obejrzeliśmy działkę z domem (kupowaliśmy w pakiecie ;-)) i w 2009, gdy się wprowadzaliśmy dom od frontu wyglądał tak:

2010 - założyliśmy trawnik, powstał zarys rabat i pierwsze nasadzenia:

2011 - upajaliśmy się chyba zielenią trawnika bo zdjęć niewiele ;-)

2012 - pierwsza pergola zawitała na froncie i ..pierwsze róże

2013 - doszły kolejne, pojawiły się kolejne róże. Dużo róż :lol:

2014 - róże 'New Dawn' dojrzewają na łukach..

2015 - a tak było w czerwcu tego roku

Najstarsza róża, najbliżej domu ma pełne 4 sezony, pozostałe ją gonią. W przyszłym roku powinien być różany tunel, jak tylko zima pozwoli... :whistle:
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF, r-xxta, piku, chester633, Bozi, anabuko1, Amarant, VERA, Monika-Sz, Krzysia, Twinkle

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 21:46 #403997

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Kolosalna różnica w wyglądzie otoczenia domu.

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 22:15 #404005

• Lisi Ogon
  • Lisi Ogon's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Kasiu!

Patrząc na metamorfozę Waszego domu dochodzę do wniosku, że masz wybitny dar do multiplikowania przestrzeni. Ścieżkę do domu umiejętnie podniosłaś do sześcianu.

W kwestii ławeczek - cieszę się, że Wyspa Ślimaków zyskała świetny punkt obserwacyjny.
Ławeczka wydaje się wręcz stworzona do tego, żeby z niej podziwiać ślimaki i płynąć razem z nimi. Byłaby moim ulubionym miejscem w Twoim ogrodzie.
A tak nawiasem, Twój ogród to prawdziwa skarbnica – co miesiąc coś przybywa i jakimś cudem wszystko się mieści....

Życzę owocnego pracowitego października, pozdrawiam serdecznie!
Tylko błękit wciąga nas

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 22:50 #404012

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo lubię oglądać takie metamorfozy.Dopiero po zestawieniu widać jak szybko zmienia się nasze otoczenie.Cudowne miejsce stworzyłaś Kasiu.Czy te pergole były na zamówienie?

Ogródek Robaczka 24 Wrz 2015 23:16 #404014

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Główna część ogrodu, za domem:

2009 - widok z tarasu, siatka ledwie widoczna znad chwastowiska :laugh1:

2011 - ten sam narożnik ogrodu. Posadziliśmy buka oraz dość duże żywotniki i świerki żeby szybciej osłonić działkę.
Na rabatach głównie hortensje, tawuły szare, żylistki (które miały być jaśminowcami), irgi poziome i pięciorniki.

Trawnika było duuuuuuużo, więc M mógł wycinać fantazyjne kształty :happy4:

2012 - powstała ścieżka z tarasu do altany, obsadzona różami okrywowymi. Widok na ten sam narożnik, przez ścieżkę:

2013 - na rabacie po prawej stronie buka zaczęłam dosadzać "to i owo" bez ładu i składu :tongue2: To początki angielskiej rabaty... :whistle:

2014 - dalsza ewolucja rabaty angielskiej i Wyspa Ślimaków pod bukiem

latem dosadziliśmy lizaki czyli wisienki Umbraculifiera przy ścieżce

2015 - trawnik się kurczy...

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 23:46 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, Margo2, r-xxta, piku, chester633, Bozi, Amarant, VERA, Monika-Sz, Krzysia

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 01:11 #404022

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
POjawiło się zdjęcia serca na trawniku, na które tak liczyłam. Świetne :woohoo: i jakie romantyczne... :whistle:

Podoba mi się opis 2011r :rotfl1:

Faktycznie na przestrzeni lat widać, jak ogromną prace wykonałaś i jak ogród się zmieniał :woohoo: Ja oglądając na bierząco zdjęcia u Ciebie mam wrażenie, że zawsze było tak na bogato.. zapominam, że przecież "uczestniczyłam" w powstawaniu chociażby wyspy ślimaków.
Szpaler różany przy wejściu pięknie wygląda..jakby zapraszał Młodą Parę do wejścia w próg ich wymarzonego domku :hearts:

Wspaniale, że zdecydowałaś się na porównania! P mnie czasem zagaduje, czy mam zdjęcia z czasów budowy..albo zanim powstał trawnik..i siedzimy, oglądamy i cieszymy się, że udało sie uporządkować ten nasz bajzel :jeez:

U Was zmiana ogromna..rośliny rosną- to jedno..ale u Ciebie rabaty dojrzewają z roku na rok..zestawienia robisz coraz bogatsze. Prawdziwy wyraz Twojego ogrodu to strzyżone cisy, które niezwykle dodały elegancji! Ja się cieszę, że u siebie rok temu zaczęłąm sadzić cisy na froncie..może nie mam ich wiele, ale zawsze coś.. :oops:

Ja z sadzeniem cebulowych czekam do końca października- tak ciepło teraz, że nie chcę, żeby zgłupiały. Jakieś bardzo mgliste prognozy wspominały cos o ciepłym grudniu..nie chciałabym, żeby mi tulipany wykiełkowały :blink: Kupiłam trochę cebul..w porównaniu z Tobą to śmiech na sali..ale w porównaniu z moim obecnym stanem posiadania..w liczbie 10 sztuk :happy3: to mam spore zapasy ;)

Ściskam serdecznie i czekam na dalsze porównania :woohoo:

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 01:29 #404026

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kasiu, niesamowita jesteś :bravo: dopiero jak wstawiłaś zdjęcia z pewnego czaso-okresu widać ,,tytaniczną'' pracę właścicieli mojego ulubionego ogrodu :woohoo: :thanks: .Domek wyglada jak z bajki, słodki przepyszny cukierek zapakowany w jeszcze piękniejsze opakowanie które go otacza.... :teach: ........jest pięknie.... :hearts:

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 08:37 #404053

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Fantastyczne, budujące obrazy :woohoo: , ja też jak Monika trochę "uczestniczyłam" ;) w powstawaniu Twojego ogrodu jeszcze na FO, chyba pierwsze pamiętam ścieżki :think: . Jednak to co innego zobaczyć te wszystkie zdjęcia zestawione ze sobą :lol:
W ogóle mieszkasz na bardzo ładnym osiedlu, czy pozostałe ogrody pasują do ślicznych domków ;) ?

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 08:50 #404054

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kasiu aż serce rośnie jak się patrzy na takie porównania :woohoo: . Niesamowicie to wszystko się u Ciebie zmieniało :) - i to w dość krótkim czasie. Czasami jak patrzę na "stare" fotki swojego ogrodu nie mogę uwierzyć w zmiany które zaszły :lol: . Też tak masz?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 08:54 #404058

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Niesamowita metamorfoza :hearts:
Domek śliczny..w angielskich klimatach :) a ogród, który już przecież stworzyłaś, a teraz tylko dopieszczasz, bardzo do niego pasuje :flower2:
Niedobrze z tą kaliną  :( Co do róż to ja u siebie mogłabym na palcach policzyć te zdrowe :( masakra jakaś! Mam już powoli dość różanego ogrodu :(

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 09:05 #404065

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Kasiu!!
Zawsze lubię zgladać do ciebie z duża przyjemnością. chociaż nie zawsze zostawiam ślad. ;)
Twój ogród, rabaty, róże, zawsze mnie zachwycają.Pięknie już tam masz :thanks:
I fajnie móc popatrzeć na takie zdjątka wspominkowe.Duża metamorfoza.
Zobaczyc jak ogród się zmnieniał.
Szkoda,że ja nie robiłam takich początkowych zdjęć, byłoby na co teraz popatrzeć :wink2:

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 12:58 #404103

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Witaj Robaczku- Twoja praca przeszła wszelkie wyobrażenie o pięknym ogrodzie :thanks: chylę czoła dla pomysłowości i estetyki. Męża masz kochanego, jak widzę dużo pomaga. Zazdroszczę wszystkim co mają domy tego, że nie muszą się bać iż ktoś wejdzie na działkę i pozabiera sobie, to co mu się podoba, u nas działkowców może być tylko drewno albo plastik :mad2: a i tak jak im sie spodoba to zabiorą :jeez: ręce opadają.

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 13:23 #404106

• Figaro
  • Figaro's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Ławki - bardzo zazdroszczę, są takie szlachetne i dobrze pasują do róż. Ktoś tu napisał, że tworzy się klimat romantyczny, ale i klasyczny jednocześnie. Właśnie takie ogrody niezwykle mi się podobają.
Serce na trawniku - ach, zaczynam żałować. że mam parterowy dom. :happy:
Niesamowite jak szybko zbudowałaś piękny i bogaty ogród, taki kobiecy i na naszą, kobiecą miarę bardzo odpowiedni, taki "miś na miarę naszych możliwości", bo ogród można ogarnąć. Z dużym jest większy kłopot, więc po cichu zazdroszczę niedużych "bombonierek", gdzie wszystkie czekoladki są na swoim miejscu, albo takich długich "tramwajów", które można dzielić na mniejsze wnętrza.
Czytam, że postument Ci uciekł, ja też mam od dawna plan na zegar sferyczny na kamiennym, albo ceglanym postumencie, na środku lipowej alejki najlepiej, bo tam jest oś widowa. To jest piękny, klasyczny element w ogrodzie. W sumie taki postument z klinkieru byłby tańszy i pewnie bardziej by pasował mi do placyku. I tak pisząc tu u Ciebie, coś wymyśliłam :fly:
Z ogromną przyjemnością oglądam zdjęcia kwiatów które wstawiasz, zwłaszcza róż. Moje też się wzieły za powtarzanie, zwłaszcza Pomponella i Larissa szaleją. Ciągle mam opory, żeby je ścinać na bukiety do domu i czynię to "z taką wielką nieśmiałością", chociaż i mój dom i ogród już są bardzo różane.

Ogródek Robaczka 25 Wrz 2015 19:42 #404179

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Kasiek, ławki rewelacja! Ale.... mojej kultowej nic nie przebije. :rotfl1: Myślę, żeby wiosną zrobić jej mały lifting. :happy3:
Pięknieje Twój raj z każdym sezonem. Odwaliłaś nieziemski kawał świetnej roboty. Jak dla mnie to ogród idealny. Ktoś już słusznie zauważył, że niezwykle kobiecy i romantyczny. A ja dodam, że to taki klasyczny ogród wróżki.
Buziaki.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.104 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum