TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 26 Wrz 2015 19:31 #404359

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - jak ja lubię oglądać takie reportaże, ukazujące te same miejsce w kolejnych latach. To jest bardzo mobilizujące dla nas wszystkich, które/którzy tworzymy z roku na rok swoje ogrody, udoskonalamy je i upiększamy, jak tylko umiemy.
Zawsze marzę o tym, że sobie skomponuję takie serie fotek, ale wciąż brakuje mi czasu. Wystarczy jednak czasem po prostu obejrzeć zdjęcie sprzed 3-4 lat i krzyczę wtedy: nie do wiary!.
Pozdrawiam jesiennie i to w dodatku z Poznania :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 26 Wrz 2015 19:42 #404363

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Niesamowita metamorfoza twojego ogrodu. Tyle w nim ciepła... I te trawiaste serducho...ach! :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogródek Robaczka 26 Wrz 2015 21:58 #404400

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Urokliwe domki, ale Ty Kasiu stworzyłaś swemu niezwykłą oprawę, idealnie dobrałaś rośliny i całą ogrodową galanterię :bravo: a ławki są jak wisienka na torcie :) .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Robaczka 26 Wrz 2015 22:27 #404411

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Wyskrobałam posta i wcięło :mad2:
No to jeszcze raz...
Dzisiaj był piękny, słoneczny dzień i ogrodowo całkiem owocny! Kowal przywiózł pergolę do zachodniego korytarza - została zainstalowana obok już istniejącej i wreszcie Alchymist będzie miał po czym się wspinać,. Graham Thomas też uciekł od łopaty, bo miał być wykopany, a teraz będzie miał miejsce.
Przestrzeń wertykalna jest niezwykle cenna, zwłaszcza w takim ogrodzie jak mój ;-)
Przypinanie kolczastych pędów do pergoli i odpinanie kolejnych, piętrowo umocowanych na dotychczasowej podporze zajęło mi całe popołudnie. Część połamałam, z innymi się poddałam, ale efekt i tak mi się podoba :silly:
Co się pokaleczyłam to moje, ale i tak uważam dzionek za niezwykle udany! Miło było popracować w słoneczku :dance:

Poza tym posadziłam krokusy w przejściu zachodnim, a irysy Katharine Hodgkin i szachownice na wiosennej rabacie pod Świdośliwą Lamarckii. Na białej rabacie zagościło 100 tulipanów Exotic Emperor i czosnki Mount Everest. Reszta cebulowych czeka na różane wykopki i nowe miejsca. To za jakieś 3 tygodnie...

Bozi, otoczenie domu zmieniło się radykalnie, nie tylko u nas. W ciągu ostatnich kilku lat przybyło nam sąsiadów i ogrodów, wszyscy pracują nad zielonym otoczeniem :)
Lisico, witaj! Ciekawa byłam Twojej reakcji na ławeczkę, cieszę się bardzo, że zyskała aprobatę :kiss3:
Wynoszenie rabat w przestrzeń wertykalną to jedyne rozwiązanie problemu przestrzeni w małym ogrodzie..dlatego tak dużo u mnie pnących roślin, pergoli i innych podpór. Niestety, ta przestrzeń też mi się kończy :rotfl1: Nie mogę zbyt wysoko sadzić, bo mamy lotnisko wojskowe i bazę F16 w pobliżu :wink4:
Październik zapowiada się pracowicie, ale mam nadzieje, że jak tylko uwinę się z pracami to uda mi się wyrwać do Borów na sabacik i liczę wtedy na nasze spotkanie :drink1:
Monia, żałuję, że tak mało zdjęć mam z początków ogrodu, ale roślin było wtedy niewiele, za płotem chaszcze, a ja korbę też miałam mniejszą..więc sama rozumiesz :laugh1:
Z tulipanami też czekam, przynajmniej z większością. Sadzę drobnicę, bo te najwcześniejsze powinny zawędrować do ziemii jeszcze we wrześniu. Tulipany można sadzić do grudnia, a ja nawet w styczniu sadziłam w ubiegłym roku i też wzeszły normalnie.
Dosadzasz krokusy na wrzosowisku? Teraz to najlepszy moment :teach:
Pawełku, słodki cukiereczek powiadasz? Jak na takie frykasy to jednak trochę zbyt kolczasty ;-) Dziękuję za przemiłe słowa, to bardzo budujące, że efekt naszej pracy cieszy nie tylko nas :dance:
Markitko, mój ogród powstawał w zasadzie na Forum..na wcześniejszym byłam od 2012 i akurat wtedy zaczęło się mocniej dziać ogrodowo. Gdyby nie forumowa aktywność, myślę, że nie byłoby naszego ogrodu w takim kształcie. Przez te wszystkie lata czerpałam od Was inspirację, pomoc i zachętę do dalszej pracy, a reszta to tylko formalność ;-)
Na naszym osiedlu jest sporo dojrzałych ogrodów, ale większość znam tylko od strony przedogródka. Raczej stonowane nasadzenia, tzw. bezobsługowe i wszechonecny kult trawnika golfowego :happy4: Sąsiedzi mi sie pod tym względem bardzo udali, bo z jednej strony mam ogród ze stawem kąpielowym (ach ten mikroklimat, ważki i rechot żab!), na przeciwko solidny żywopłot i trochę drzew, a z drugiej strony świeżo posadzona aleja platanów i zakątek brzozowy, które mnie bardzo cieszą, bo tworzą idealny, zapożyczony krajobraz :hearts:
Dorciu, dokładnie tak jak piszesz..aż trudno uwierzyć, że to tylko pełne 4 sezony naszego ogrodu! Zawsze zimą wracam do starszych zdjęć gdy planuję zmiany na kolejny sezon i nieustanie mnie zadziwia, jak wszystko się zmienia wokół nas :lev:
Moni, u mnie też na różach pojawiają się niemodne kropki i białe pudry, ale końcówka sezonu zwykle wygląda nędznie w różanym ogrodzie...uszy do góry Kochana! Zajrzyj do czerwcowych zdjęć i pomiń milczeniem jesienne fochy naszych panienek ;) Poza tym ogród masz tak pięknie zróżnicowany, że zawsze jest czym cieszyć oczy!
Ściskam mocno i dziękuję za serdeczny wpis :kiss3:
Aniu, bardzo mi miło, że zaglądasz. Warto fotografować i systematycznie dokumentować zmiany w naszych ogrodach, to niezwykle pouczające! Teraz z uśmiechem spoglądam na pierwsze nasadzenia i błędy popełniane na każdym kroku, bo każda porażka czegoś mnie nauczyła ;)
Edytko, przykro mi czytać, że szabrownicy są w dalszym ciągu zmorą działkowiczów :jeez: To straszne..i smutne jednocześnie gdy ktoś bezmyślnie niweczy naszą ciężką pracę dla taniego zysku. Ogród przydomowy daje jednak większy komfort pod tym względem, choć to pewnie też zależy od okolicy. U nas jest spokojnie i sąsiedztwo życzliwe, więc można się czuć w miarę bezpiecznie. Czasem marzy mi się działka na zupełnym odludziu, ale wtedy faktycznie byłby problem z bezpieczeństwem mienia..
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Gabi, witaj! Super, że ławki Ci się podobają! Bardzo mnie cieszy ten niespodziewany zakup i liczę, że to nie były ostatnie zakupy w Chronosie ;-)
Duż ogrod, duży problem powiadasz? A ja nieustannie marzę o tym, żeby rozwinąć skrzydła na jakiś 3 tysiącach metrów...mam w głowie już ułożone rabaty, plany...ehh..o czymś marzyć trzeba ;-) Mały ogród łatwiej ogarnąć, przynajmniej teoretycznie, ale przy takiej licznie róż i bylin, niekoniecznie. Poza tym, na małej przestrzeni trudniej wybaczyć błędy w nasadzeniach, bo miejsca jak na lekarstwo i każda roślina musi zasłużyć na miejscówkę ;-)
Wydaje mi się, że w dużym ogrodzie bardziej można sobie pozwolić na "lekkomyślność", a może się mylę?
Chciałabym mieć miejsce na sad z łąką i łanami cebulowych wiosną..staw..leśny zagajnik porastający mchami, zakątek brzozowy, wawrzywnik z kordonami drzew owocowych i winogronem....tylko kto by to wszystko ogarniał :laugh1:
Postument na placyku, na środku aleji lipowej ( o właśnie, takową też bym chciała mieć :lol: ) to świetny pomysł. Do dzieła! :woohoo:
Constancjo, :kiss3: za wszystko! Ja czekam na foty metamorfozy Twojej piaskownicy..to dopiero są czary! :woohoo:
Widzimy się w październiku? Jeśli nie padnę przy wykopkach to w ostatni weekend października mogę się meldować w Borach :idea1:
Małgosiu, gościsz się w Posen i nic nie mówisz?? :woohoo: Pewnie u syna w odwiedzinach?
Koniecznie pokaż zdjęcia porównawcze swojego ogrodu, jestem pewna, że udokumentowałaś wszystko należycie :kiss3:
Kerstin, dziękuję! Na serducho w trawniku miejsca już nie mam, ale mnóstwo serca wkładam w ogród i ta energia do mnie wraca codziennie :hearts:
Krzysiu, dziękuję! Bardzo mi zależało na tym, żeby ogród współgrał z domem i otoczeniem. Traktuję ogród jako część salonu, zwłaszcza latem, gdy spędzamy tam całe popołudnia i wieczory..a przytulna atmosfera niejako wytworzyła się sama..cieszę się, że tak odbierasz nasz ogród :kiss3:

Kilka migawek z ogrodu

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2015 22:35 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, piku, Bozi, Gabriel, anabuko1, Amarant, Ewogrod, VERA, grula

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 00:46 #404419

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja powinnam tylko pomilczeć i wcale się nie odzywać :hearts:
Jak zwykle wszystko prezentuje się idealnie
Uwielbiam Twój ogród i nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że mogłam go zobaczyć
I mam nadzieje, że znowu kiedyś mnie przyjmiesz u siebie
Czy zwróciłaś uwagę na wpis Izy, mówiący, że zakochała się w filetowym? :devil1:

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 09:14 #404447

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu, wróciłam do czerwcowych zdjęć - pomogło :) dziękuję :hug:
Twój ogród wygląda przepięknie :hearts: pokaż nową pergolę pliss

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 10:52 #404473

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Szyk i elegancja w każdym calu. Kasiu :bravo: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Vera :)

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 12:05 #404488

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Podpisuję się pod słowami Very . :) Też czekam na zdjęcie nowej pergoli .

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 13:03 #404496

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękny, jesienny ogród , tętiący jeszcze tyloma kolorami :bravo: :bravo:
Trawki śliczne :)

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 13:27 #404500

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Dzień dobry !

Ja tylko na chwilę - mam 3 tys.metrów do Twojej dyspozycji - adres znasz :devil1: :laugh1: :funnyface:

Pozdrówki :-)

P.S. Pięknie u Ciebie :lev: Trawy, hortensje i cisy - cudne :hearts: Dawaj pergolę !

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 13:45 #404503

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Patrząc na soczystość barw kwitnących roślin w twoim ogrodzie, nikt by nie powiedział że jeszcze nie tak dawno panowała tu susza i roślinki nie miały lekkiego żywota. Teraz to co innego, aż serce się raduje takim widokiem, co widać na załączonych obrazkach Robaczkowego ogrodu. :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 21:38 #404641

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Dzisiaj wybraliśmy się z M na Festiwal Traw do Wojsławic - to była moja pierwsza wizyta w tym arboretum, ale na pewno nie ostatnia!
Już nabrałam ochoty na kolejne odwiedziny w maju :hearts:
Trawy wyglądały zachwycająco, ale to przede wszystkim kunszt nasadzeń towarzyszących sprawił, że wyglądały tak zjawiskowo. Zachwyciły mnie piękne okazy drzew, wiele z nich to pomniki przyrody, a nowe części arboretum wpisują się idealnie w całość krajobrazu. Dużym atutem jest zróżnicowanie terenu, wzniesienia, wąwozy i zagłębienia terenu oraz liczne zbiorniki wodne, osłonięte wysokimi skarpami, które nadają charakteru nasadzeniom i zapewniają unikalny mikroklimat. Wszystko to sprawia, że rośliny prezentują się doskonale, mimo trudnego sezonu. Wszystkie rabaty bardzo zadbane, ale jednocześnie naturalnie wpisane w krajobraz, co budzi jeszcze większy szacunek zważywszy na areał - 60 hektarów. Pięknie!
Polecam wszystkim wizytę i zostawiam kilka fotek:

Więcej zdjęć z Wojsławic znajdziecie TU
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 21:38 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 21:46 #404647

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Cudne :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 21:51 #404652

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Cudnie :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 21:54 #404654

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, tworzenie ogrodu to ponoć sztuka iluzji...Nigdy nie jest tak pięknie, jakby się mogło wydawać ;-)
Po dzisiejszej wizycie w arboretum znowu nabrałam ochoty na drzewa...chciałabym posadzić klona griseum..tylko gdzie? :think:
Iza powoli przełamuje dyscyplinę kolorystyczną - jeszcze kilka naszych spotkań i będzie mieć pastelowe rabaty :lol:
Moni, ja też wróciłam do Twoich zdjęć z lata....ach, działo się! :woohoo: Dziękuję za te wspomnienia...masz cudowny ogród :hearts:
Nową pergolę obfocę jak tylko mi się uda wrócić z pracy przed zmrokiem. Nic szczególnego, druga do pary ;-)
Vero, onieśmielasz mnie :oops: Daleko mi do Twoich kunsztownych nasadzeń, a gdy już stworzysz nowy ogrod marzeń, to padniemy z zachwytu :lev:
Ino, witaj kochana. Mam nadzieję, że ze drowiem wszystko wraca do normy..życzę Ci tego z całego serca i ściska mocno.
Pergolka będzie, oby, tylko wróciła jutro przed zmrokiem to cyknę :kiss3:
Aniu, trawek mam znacznie mniej niżbym chciała..zwłaszcza po wizycie w Wojsławicach ;-)
Szczęśliwie jednak róże nie chcą jeszcze spać i cieszą oczy kolorami :flower2:
Juliet, nie kuś ;-) Gdybym tak miała wolną rekę na Twoich 3 tysiącach, to musiałabym zamieszkać u Ciebie żeby to wszystko obsadzić :happy4:
Kerstin, na mojej glebie susza nie była aż tak dotkliwa, ale oczywiście odbyło sie to nie małym kosztem..rachunek za wodę utwierdził mnie w przekonaniu, że muszę mieć studnię :idea1:

No to jeszcze kilka fotek, tym razem ode mnie :flower1:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, DANA, chester633, Bozi, Amarant, Ewogrod, VERA, Monika-Sz, moni, Adasiowa

Ogródek Robaczka 27 Wrz 2015 23:56 #404680

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Pięknie spędziliście weekend a widzę, że i pogodę mieliście świetną w Wojsławicach :woohoo: Dzięki za zdjęcia..jak to dobrze- z domu sie nie ruszać, a wszystko wiedzieć ;)
Cudnie zagospodarowane tereny..a ta ścieżka w dół zbocza wśród łanów rozchodników aż zachęca do spaceru. Ciekawa jestem efektów tej wycieczki..jakieś pomysły na nowe gatunki traw w oko wpadły.. :whistle: ?

Ogródek Robaczka 28 Wrz 2015 08:37 #404691

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dziękuję za ogrodowe relacje, jestem zachwycona przemianami Twojego ogrodu :flower1: i buduję na tym fakcie nadzieję, że u mnie też kiedyś będzie obfitować w bogatą i dorodną roślinność :lol:
Wojsławice są chyba najpiękniejsze jesienią, a może to moje odczucie bo kocham trawy, byłam tam już kilka razy i z pewnośią jeszcze będę :) . Warto potarzać taką wizytę o różnych porach roku :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogródek Robaczka 28 Wrz 2015 17:28 #404764

• Figaro
  • Figaro's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Cudne, "ciepłe" zdjęcia z Wojsławic. Pojechałam tam sobie przez przypadek sama, dwa tygodnie temu, bo wcześnie załatwiłam "wrocławskie" sprawy i by uniknąc stania w korkach przed bramkami na autostradzie, skręciłam do Wojsławic:). Aparatu oczywiście nie miałam, za to całe aboretum było tylko dla mnie:). Więc tym bardziej cieszą mnie Twoje ładne zdjęcia.
Wtedy było jeszcze b. ciepło, ale nie kwitły astry, teraz już są, no i zimowity.
Wydaje mi się, że astry w tym roku jakoś później zakwitają. Może przez tę suszę i ziąb teraz.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.883 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum