TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 23:16 #450294

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Gabi! wiosną zawsze czuję, że nie byłam zbyt hojna rozrzucając cebulki..zawsze jest miejsce na więcej! Ale systematycznie dosadzam i efekty po mału widać..ale to maleńki ogród, więc łatwiej o takie "plamy" koloru. U Ciebie trzeba by posadzić tysiące... :whistle: Tak jak w moim kolejnym ;-)
Na podział przebiśniegów teraz jest najlepszy czas, a dzielenie kęp to najłatwiejszy sposób rozmnażania. Warto je teraz kupić. W ubiegłym roku kupiłam o tej porze i dosadziłam, szybko nabrały masy.
Szafirki są donicowe, pędzone. Kwitną już od 3 tygodni, są nie do zdarcia ;-) Pszczółki mają bonus i korzystają:

Przylaszczki też bardzo lubię, choć mam je od niedawna. Wydają się dość kapryśne w uprawie, ale jak się zadomowią może będzie łatwiej.
Rychłego ocieplenia życzę i owocnych prac w ogrodzie :bye:

Moni, dzięki za życzenia :kiss3:
Widziałam rodkowe zakupy i czytałam o pracowitym poniedziałku, ja wczoraj pracowałam głównie aparatem :lol:

bodziszki chyba są wiecznie zielone! A jak pachną :lev: Przypadkiem dzisiaj je zdeptałam w czasie krasnoludkiej sesji i cudowny, cytrynowy zapach uniósł się wkoło :silly:

ułudka kiełkuje

powojnik "Maidwell Hall" szybko się obudził i zbiera się do kwitnienia

donicowo bratkowo

i trochę perspektywy

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2016 23:24 przez Robaczek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Tamaryszek, Isia, Bozi, Amarant, grula, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 30 Mar 2016 07:54 #450326

• Qra
  • Qra's Avatar
Piękną wiosnę przedstawiłaś :) tak oglądam i sobie myślę że całe kilogramy cebul wiosenniaków w ziemi umieściłaś, kawał roboty ale efekt wspaniały :) Ha i małe iryski słodkie :) Żona sprawdziła co się stało z naszymi iryskami... Stały się przysmakiem nornic... Trudno, trzeba będzie na przyszły rok sadzić w donicach ;) Nigdy nie pamiętam jak to jest z ciemiernikami, na wiosnę trzeba obciąć wszystkie stare liście czy tylko suche a może jesienią trzeba było to zrobić?

Ogródek Robaczka 30 Mar 2016 08:49 #450346

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Ależ pięknie już u Ciebie uwielbiam całościowe zdjęcia Twojego ogrodu, dopiero widać gustowne dobranie roślin :)

Ogródek Robaczka 30 Mar 2016 21:41 #450603

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Tyle masz tych wiosennych kwiatów, że az dziw, że potem w ich miejsce masz jeszcze więcej letnich
Gdzie się to wszystko mieści?
Niestety nie kupowałam cebul w hurtowej ilości i teraz musze czekac na taki efekt
W tym roku na 100% będę dosadzała krokusy i przebiśniegi. W ogóle wczesnowiosenne musze uzupełnić

Ogródek Robaczka 31 Mar 2016 20:01 #450861

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Kasiek ... adoptuj mnie, jako krasnoludka :hearts:
Cudnie u Ciebie, ach :lev: U mnie też się rozhulało - motyle tańczą, bzyki grasują w kwiatuszkach, no i mam osobistego kosa, który śpiewa na dobranoc i powitanie :lev:
A ja z porządkami w ogrodzie w lesie ... :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2016 20:02 przez julieta.

Ogródek Robaczka 05 Kwi 2016 23:41 #452794

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Wiosna rozpędziła się na dobre, a dzisiaj temperatury mieliśmy iście czerwcowe!
Krokusy błyskawicznie przekwitają, hiacynty upojnie pachną, a magnolie zaczęły rozwijać kwiaty, poza tym codziennie przybywa liści, pączków, pąkasów i innych zieloności :dance: Dzisiaj obudził mnie świergot ptaków za oknami i pierwszy raz w tym roku z radością zerwałam się z łóżka o 6 rano :lol: Szkoda tylko, że taki piękny dzień musiałam spędzić w pracy...no nic, odliczam do weekendu B)
Trawnik już po wertykulacji i wygląda fatalnie, ale jeszcze dawka nawozu i za kilka tygodni będzie lepiej. Róże w większości przycięte, kompost rozrzucony, widać światełko w tunelu z wiosennymi pracami :P A jak postępy u Was?

Juliet, prywatny koncert kosa mam i ja :dance: Co wieczór daje koncerty z loży na szczycie świerka, vis a vis tarasu :wink4:
Wiosna nam się rozhulała na dobre, cudnie jest :drink1:
Gosiu, wiosenne dosadzam co roku i ciągle nie mam dość ;)
Cebule mają tą szczególną zaletę, że można sadzić piętrowo i nie zajmują dużo miejsca :devil1:
Broja, dzięki za serdeczność :kiss3:
Qro, ciemiernikom pzycinam liście wczesną wiosną, żeby zarodniki ewentualnych chorób grzybowych nie zaraziły młodych liści i kwiatów - to jedyna dolegliwość ciemierników, ale dość powszechna, więc nie ma powodu do zmartwień. Liście ciachnij, ale nie dawaj na kompost. Pozdrawiam!

Dzisiejsze magnolie:
NN (może ktoś rozpozna?):

SOULANGEANA

SUNRISE

Blado-żółta z malinowym rumieńcem u nasady płatka..zjawiskowa :hearts:

GALAXY - olbrzymie kwiaty, jak roztańczone spódnice w rytmie flamenco!

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2016 23:45 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, andrzejek, chester633, Bozi, Amarant, jol_ka

Ogródek Robaczka 06 Kwi 2016 06:56 #452804

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ja bym nawet powiedziała stelleta Rosea. Sprawdź sobie Kasiu w linku poniżej:
kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslin...nolia-stellata-rosea
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2016 07:03 przez Edyta.

Ogródek Robaczka 06 Kwi 2016 07:55 #452815

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko, Kasia - wygląda faktycznie jak jakaś Stellata, choć mam dwie inne , kupione jako Stellata i kwiaty są inne. Po poszukiwaniach w necie podejrzewam Stellatę Royal Star, natomiast, te ktorę kupiłam jako Stellaty to raczej krzyżówki Loebneri Merril :think:
Tak czy inaczej wszystkie piękne :)
Miłego dnia wszystkim!
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 06 Kwi 2016 18:14 #452923

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Rzeczywiście w ciągu 2 dni rozkwitło mnóstwo roslin, gorąco, za gorąco jak dla mnie...w piątek marzłam w zimowej kurtce 3 dni później plaża...
Magnolie przesliczne, wczoraj podziwiałam Black Tulip, to jest dopiero kielich a jaki zapach...

Ogródek Robaczka 06 Kwi 2016 21:15 #453029

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Sieriko, taka huśtawka pogodowa może nas sporo kosztować..oby nie było dużych przymrozków, bo będzie bieda...
Magnolię Black Tulip widziałam i wąchałam, jest cudna to fakt...ale droga dosyć więc się powstrzymałam :pinch:
Sunrise też ma wyczuwalny, słodki zapach :hearts:
Siberko weekend rzeczywiście był cieplutki, dzisiaj nieco chłodniej, ale i tak popracowałam w ogrodzie po pracy :flower:
Kompost przerzucony, zainstalowałam też drugi, więc będę zwiększać produkcję złota! :woohoo: :dance:

Monia Sz. pytała o stan mojego trawnika - po wertykulacji i piaskowaniu, ale przed nawożeniem wygląda tak:

W weekend planuję nawożenie i jakieś dosiewki bo masę łysych placków, zwłaszcza na wydeptanych zimą ścieżkach :jeez:
Ale poza trawnikiem, jest wiele powodów do optymizmu! kwiecia przybywa, zapachów też! Wszak wiosna dostarcza masę wrażeń estetycznych i cennych przeżyć duchowych :lev:
Te budzące się do życia stworzenia, zielone pędy i kwiaty zwrócone w kierunku słońca, radośnie szczebioczące ptaki...ehh...nasz klimat i zmienność pór roku ma jednak wiele zalet.

derenie Kousa

Kalina Carlesii

wisienka Shidare-Yoshino

świdośliwa Pissardi

wawrzynek ma poślizg

rodki zapączkowane

ułudka od Juliet kwitnie :kiss3:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Bozi, affa, Amarant, VERA, Monika-Sz, jol_ka, grula, zanetatacz, Qra

Ogródek Robaczka 06 Kwi 2016 22:45 #453101

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Jak dobrze, że akurat do Ciebie wpadłam.
Dzięęęki za fotki z dedykacją :hug: !!
Ja skończyłam dziś grabienie i miejscami tak właśnie mam- wygrabiłam bardzo mocno do żywej ziemi siano, szarpiąc nieco ziemię ubitą, żeby trawę na brzegach łysiny zachęcić do krzewienia się.
Mam więc łyse placki i sterczące mizernie drobne źdźbła. Miejsca soczystych wysepek i miejsca z mizerną, krótką trawą i pokazującymi się młodymi przyrostami- u Ciebie widze podobnie.

Nie mam porównania na żywo z samym trawnikiem.. :oops: U Mamy w trawniku stokrotki, więc tak czy inaczej po zimie zielono ;) u Sąsiadów koszone chwasty, tak więc też nie ma sie do czego odnieść. U mnie sama trawa i wydawało mi się, że to obraz nędzy i rozpaczy.
DOpatrzyłam się też, że masz blade fragmenty i wysepki soczyście zielone.
Widocznie tak to ma wyglądac po prostu.. :think:

Dzięki, spokojniejsza jestem :kiss3:

Zainstalowałaś kolejny kompostownik. Ja nadal nie wiem, czy sensownie to wszystko u siebie robię. Wrzucam to co wiem, że można. Teraz nawrzucałam pocięte gałazki z cięcia pęcherznicy i derenia, ale one to się chyba za kilka lat rozłożą- chociaż ładnie wyglądają :happy3:
Tak sobie myślę, że skoro założyłam tą skrzynkę jesienią to niewiele się zimą przerobiło..może z ciekawości wygrzebię wszystko z góry jakoś w wakacje i sprawdzę, czy się coś sensownego na dnie zrobiło. Na razie widzę blisko dna np nierozłożoną wydmuszkę po jajkach- tzn to opakowanie.
Wydaje mi się, że kompost się na dnie przerobi wiosną i latem- zimą to tam za wiele się nie działo.. :think:

Ogródek Robaczka 07 Kwi 2016 09:10 #453184

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Wow!! :supr3: u Ciebie magnolie już kwitną. Już nie mogę się doczekać swoich, pąki już pękły widać kolor, więc jutro, może pojutrze :dance:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Robaczka 08 Kwi 2016 22:27 #453850

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Dopadło mnie jakieś paskudne przeziębienie, ale mam nadzieję wykurować się w weekend, nie ma czasu na choroby :idea1:
Po pracy padłam, ale zmobilizowałam się do krótkiego spaceru, bo żal przegapić te wszystkie zmiany! Codziennie przybywa kwiatów, a ogród zielenieje w oczach...dzięki ciepłej pogodzie wszystko zienia się błyskawicznie :woohoo:

Iwonko, magnolie szybko rozwinęły kwiaty te ciepłe dni, ale kwitnienie też szybciej się skończy...takie uroki pogodowej karuzeli w tym roku :crazy:
Czekam na piękne foty twoich magnolii :kiss3:
Monia, trawnik wkrótce dojdzie do siebie, nie ma powodów do zmartwień. Im mocniej wygrabisz tym będzie gęściejszy, więc słusznie go nie oszczędzałaś.
Co do kompostownika - mój był pełny na zimę, więc temperatura w środku pryzmy była na tyle wysoka, że cały czas zachodziły procesy trawienia i nowy kompost się wytworzył także zimą. Teraz zainstalowaliśmy drugi i świeże ścinki powędrowały do tego pojemnika - w drugim jest już tylko przetworzony kompost, samo złoto!
Kilka taczek rozsypałam na rabaty, a teraz korzystam z niego sadząc rośliny w pojemnikach.
Wymiary kompostownika to 140X100x80:

W pierwszym są świeżo ścięte ogrodowe resztki, wygrabiona trawa, popiół, obierki z warzyw, fusy, herbata, papier z niszczarki, pocięta tektura etc.:

...a w drugim już dojrzały kompost:

Jeśli wrzucasz większe gałązki to potnij je łopatą na mniejsze. Im mniejsze, tym szybciej się rozłożą.
Najszybciej osiągniesz taki efekt przerzucając zawartość możliwie często, żeby napowietrzyć pryzmę. Tlen pozwala przyspieszać procesy trawienia, które zachodzą dzięki milionom stworzeń w każdym gramie kompostu. Nie powinno się także dopuścić do nadmiernego przeschnięcia pryzmy i równoważyć zawartość zielonej masy z węglem czyli pociętą tekturą, popiołem z kominka etc. Przerzucać, natleniać i zasilać. Nic więcej :dance:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2016 22:36 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant, Monifd*, grula

Ogródek Robaczka 09 Kwi 2016 07:58 #453900

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
A nie przesypujesz wapnem ? Ja trochę sypię . Inna sprawa ,ze liście trafiają się z kolkami.

Ogródek Robaczka 09 Kwi 2016 09:48 #453925

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiek Ty nawet kompostowniki masz wypasione i pięknie zaaranżowane :woohoo:
My musimy jeszcze połowę kompostu przerzucić. Druga połowa już w workach - część rozsypiemy teraz na rabatach a część do sadzenia w sezonie i podsypek jesiennych.
Piękne kwitnienia :hearts:

Ogródek Robaczka 09 Kwi 2016 11:26 #453949

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry!
Kto zamawiał taką pogodę na dzisiaj? Ja zamawiałam słoneczko, składam reklamację :idea1:
No nic...i tak zbyt wiele nie podziałam, bo jestem zdechlak, ale może coś ...wysieje chociaż ;-)

A w ogrodzie dzieje się codziennie :flower2:

Róże mają już spore liście

Powojniki też coraz większe

kaliny koreańskie już lada chwila..

glicynie zapączkowane..i jeśli żaden kataklizm się nie zdarzy, to kwiatów będzie mnóstwo...

derenie

magnolia Sunrise mnie zachwyca..

Sasanki po 5 latach od posadzenia wyginęły niemal całkowicie..na szczęście wysiały się też obok - w kamieniach:

peonie już spore

hiacyncik hiszpański (bluebell)?

ostróżki

i magnolia

Ewa, nie dosypywałam nigdy wapna do kompostu, a Ty dajesz? Żeby odkwasić odczyn czy w innym celu? Ja sypię popiół drzewny i struktura wydaje się odpowiednia
Moni, ja już wiosną rozsypałam na rabatach większość ubiegłorocznego kompostu jako ściółkę. Dzięki temu nie daję żadnych nawozów, a próchnicy przybywa :dance:
A Ty przesiewasz swój? Ja tylko przerzucam, a M rozdrabnia łopatą większe kawałki i resztę robią stworzonka i dżdżowniczki :lol:

aaa, zapomniałam się jeszcze pochwalić co znalazłam wczoraj w skrzynce!

:dance: :dance: :dance:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2016 11:42 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant, edulkot, grula

Ogródek Robaczka 09 Kwi 2016 16:17 #453988

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu, przyznaję się bez bicia,że ja zamawiałam na dzisiaj deszczową pogodę. :P Czyżby u Ciebie padało ? Bo u nas jak zwykle suchutko.
Wiosna u Ciebie w pełni . Ale jak się ma podgrzewany ogród to nie może być inaczej. Z sasankami to chyba tak jest,że po paru latach giną. U Ciebie to chociaż się wysiały a u mnie nie ma po nich śladu. Ale i tak sobie kupię nowe kępki. :)

Ogródek Robaczka 09 Kwi 2016 18:53 #454038

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
ChFS, zacieram ręce na relację :hearts: , jeszcze półtora miesiąca ale to minie błyskawicznie, kwiecień i maj w ogrodzie to sprinterzy...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.952 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum