TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 18 Mar 2016 10:12 #446341

• wpoldo5tak
  • wpoldo5tak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Witaj, Kasiu!

Czas, myślę, na mój "comming-out". Od roku śledzę Twój wątek z wypiekami na twarzy i wybałuszonymi oczyma :eek3: Nie pamiętam jak na Ciebie natrafiłam, ale pewne jest, że to dzięki Twojemu ogródkowi zatrzymałam się w ogrodniczej "Oazie". Twoje połączenia bylin z różami zachęciły mnie do róż. :thanks: Twoje połączenia bylin trafiają w mój klimat. :hearts: Włączanie geometrycznych form bukszpanów i cisów w rabaty bylinowe były dla mnie olśnieniem. :thanks: Jednym słowem inspirujesz mnie, choć rozmach z jakim kupujesz rośliny i urządzasz jest dla mnie nieosiągalny, więc muszę zachować wszelkie proporcje. "500 cebulek krokusów na licytacji", żeby "dosadzić" :rotfl1: - nie dziwi mnie już teraz, że Twój ogród ma ok 4 lata i tak wygląda. Ja przez rok obserwacji sądziłam, że to kilkunastoletni ogród!

Wiosnę masz PRZECUDNĄ!!!

Będę tu zaglądać już jawnie

:bye:
Pozdrawiam,

Dominika

Ogródek na Łużycu :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 19 Mar 2016 10:52 #446750

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Zaczęłam pisać posta w piątek, ale padłam i dopiero dzisiaj kończę :oops: Z przerażeniem czytam, że część z Was już od bladego świtu zasuwa w ogrodach :woohoo:
Ja jeszcze w szlafroku dopijam kawę, a tu niektórzy już chałupki odgruzowali, okna umyli i ogród ogarnęli :jeez: Ja jednak niereformowalna jestem, bo w sobotę muszę się wyspać do oporu :tongue2:
Ewa, chyba wysłałaś mi te chłodne masy powietrza, bo jakoś tak rześko się zrobiło :unsure: Wczorajszy wieczór spędzałam przytulona do kominka i dodatkowo lista mnie rozgrzewała ;-)
Dominiko, witaj! Bardzo mi miło, że skrytoczytacz się ujawnił :woohoo:
Sprawiłaś mi wielką przyjemność tym wpisem, dziękuję! Ja w wielu ogrodach na forum odnajduję źródło inspiracji i bardzo mi miło, że mój też może inspirować innych :flower1: Po to tu jesteśmy :dance:
Jesienią zrobiłam sporo rewolucji na rabatach, ale wszystkie działania zmierzały do stworzenia bardziej przejrzystej struktury z krzewów, zimozielonych i plam bylin. Poe były i zostaną dominujące, ale musiałam nieco ograniczyć kolekcję, bo miejsce już dawno się skończyło ;-) Poza tym jesienią zawsze dosadzam cebule, bo to dla mnie najprzyjemniejsze zajęcie u schyłku sezonu :)
W kolejnym ogrodzie planuję innych charakter nasadzeń, z przewagą drzew i krzewów, ale bylinowych rabat też nie może zabraknąć :dance:
Pozdrawiam serdecznie i do napisania :bye:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2016 10:58 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Bozi, Amarant, edulkot, Krzysia, zanetatacz

Ogródek Robaczka 19 Mar 2016 13:15 #446776

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu, witaj w klubie ;) , ja też dziś wchodzę na forum raniutko o 9.30 :happy3: , a tu już wszyscy uwijają się jak w ukropie wpędzając człowieka w kompleksy :happy3:
Sprzątać w domu nie zamierzam, wystawiłam demonstracyjnie odkurzacz na środek salonu i liczę, że córka się tym zajmie :rotfl1: . Jak zobaczy, że ciężko pracuję na zewnątrz :happy3:

Ogródek Robaczka 19 Mar 2016 20:35 #446866

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Robaczku Miły - nadzwyczajnie podobają mi się Twoje zdjęcia!
Szczególnie takie z perspektywy już nie tyle żaby, co wręcz dżdżownicy :P
Maszerujące szeregi irysów albo przebiśniegów wydają się prehistoryczna dżungla, w której zaraz zza krokusa wychynie dinozaur - ... albo krasnoludek :woohoo:

Przyznaj się, czy kładziesz się na trawniku, czy nieprzystojnie wypinając kuperek kucasz.. :rotfl1:
pozdrawiam cieplutko w ten dzionek zimniutki.

PS. - dzisiaj palcem nie kiwnęłam w tym #$%^$# lodowatym ogrodzie...
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

Ogródek Robaczka 19 Mar 2016 23:11 #446947

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Oj, cudnie. Zniewalasz tymi zdjęciami Robaczku Miły. Już nie przedwiośnie, już wiosna jak się patrzy.
Chłody pozwolą nacieszyć się pierwszymi wiośnianymi kwitnieniami. Pamiętam, że kiedyś ranniki po 2-3 bardzo ciepłych dniach przyszły do ogrodowych wspomnień. Nawet nie zdążyła się nazachwycać. Więc staram się nie marudzić...
Zobaczyłam pękające forsycje, więc wzięłam się do cięcia róż. I to trochę potrwa. Stosy odpadów ogrodowych... i wszędzie dalej nieład.

Ogródek Robaczka 20 Mar 2016 09:32 #447012

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Jakem PPD to w sobotę muszę, tak jak Ty, odespać cały pracowity i stresujący tydzień :D Zresztą u mnie jak zawsze zimniej niż w okolicy Poznania. Skrzyczne w śniegu i dopóki tam będzie biało prace można rozpoczynać koło południa, jak już słonko porządnie się rozgrzeje. Mnie to zresztą odpowiada :happy4:
Takich łanów krokusów chyba nigdy się nie doczekam, ale powoli, powoli i trochę ich jest :D A ranniki? sadziłam kilka razy - mam dosłownie 2 sztuki :whistle: Trzeba się będzie pogodzić, że nie wszędzie wszystko rośnie.

Ogródek Robaczka 20 Mar 2016 10:56 #447040

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Stęskniłam się za słońcem i wiosną, u Ciebie Kasiu mogę nacieszyć nią oczy :flower2: .
Czekam jeszcze aż rozkwitną Twoje łany tulipanów, wtedy dopiero będzie prawdziwa wiosna :dance:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Robaczka 21 Mar 2016 20:59 #447644

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja też uwielbiam Twoje przyziemne zdjęcia.
Szczególnie z leśnej części, kiedy krokusy, czy przebiśniegi wyłaniają się z igliwia i mchu
Musze dokupić jesienią zdecydowanie więcej takich wczesnowiosennych cebul.
Ma zdecydowanie za mało.

Ogródek Robaczka 23 Mar 2016 13:57 #448250

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Cześć Kasiu! Z kwiatów wczesnowiosennych najbardziej lubię przebiśniegi i ciemierniki, zazdroszczę Ci jednych i drugich, masz śliczne. Chociaż i u mnie ich przybywa (i dalej będzie).
Pisałam do Ciebie maila, ale może coś pomyliłam - czy możesz przesłać mi linki do Twoich projektów? Te stąd mi się nie otwierają, a jestem bardzo ciekawa, co wymyśliłaś. No bo jak będziemy dyskutować na spotkaniu..?
Gdzie Ty posadziłaś nowa magnolię?? Może tę dwukolorową?
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Ogródek Robaczka 23 Mar 2016 21:01 #448461

• Figaro
  • Figaro's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Nacieszyłam się Twoją wiosną, lasek przebiśniegów uroczy, moje rosną w kępkach, chyba trzeba to zmienić, widać mrówki nie pracują należycie nad roznoszeniem nasionek :) . Zakochałam się w iryskach reticulata i próbuję z nich stworzyć "rzeczkę" błękitno-niebieską.
Te szafirki u Ciebie to już wyszły tak szybko? Czy to doniczkowe i dlatego wcześniejsze?
Myśle też o sprowadzeniu przylaszczek do ogrodu, ten niesamowity niebieski kolor, tak jak żółty pożądany wczesną wiosną.
Dzisiaj w Krakowie widziałam na plantach już żółte forsycje, u mnie w ogrodzie ich pąki jeszcze nie pękły, poza małym egzemplarzem zakupionym i dosadzonym w piątek w dziurę w mieszanym żywopłocie.
Aminek do mnie powrócony, pięknie i gęsto skiełkował, będę mieć go dużo :dance: Poza tym tak jak wszyscy, czekam na ocieplenie.
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2016 21:04 przez Figaro.

Ogródek Robaczka 26 Mar 2016 20:52 #449451

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wszystkiego dobrego Kasiu w tym wyjątkowym czasie :hug:

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:12 #450240

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Świąteczny wyścig z czasem mam już za sobą i liczę, że w kolejny weekend odpocznę ;-)
Jak zwykle, święta spędzaliśmy z rodzinką na drugim końcu Polski, a że weekend krótki, to te setki kilometrów zrobiły sobie i..wybaczcie kolokwializm - padam na pysk :tongue2:
Szczęśliwie jednak wczoraj udało nam się wrócić o ludzkiej porze i zdążyłam na spacer po ogrodzie z aparatem.
Dzieje się, oj dzieje!
3 dni słonka podczas naszej nieobecności zrobiły swoje i krokusy rozszalały się na całego :dance: Wszystkie cebulowe wyłażą masowo, pączki na drzewach puchną, pszczoły się uwijają, kosy koncertują, a trawnik się zieleni... :dance: jak co roku, cud wiosny i budzącego się życia mnie zaskakuje i zachwyca :woohoo:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2016 22:13 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Margo2, Isia, Bozi, Amarant, zanetatacz

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:14 #450241

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Ależ cudne łany krokusów :woohoo: Piękne fotki, jak zwykle :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:35 #450261

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko, ja nawet nieszczególnie odgruzowałam chatę przed świętami, nie zdążyłam :pinch: Jednak bardziej mnie rączki swędzą, żeby porządkować ogród :devil1:
Ula, kolejna porcja krasnoludkowych fotek już w drodze :kiss3:
Tak to już bywa wiosną, że uwagę przyciągają drobne kwiaty i subtelne detale, a człowiek spragniony kontaktu z ziemią z przyjemnością zalicza glebę :rotfl1:
Inna rzecz, że lubię zapach ziemii, zwłaszcza gdy rozsypię kompost na rabatach...ach, jak ona pachnie życiem! Lubię obserwować budzące się robaczki, niemrawe jeszcze pszczółki, śpiące biedronki..ten cały ogrodowy mikrokosmos jest taki fascynujący! A ...że z pesrpektywy metra siedemdziesiąt parę umykają różne cenne niuanse, to z przyjemnością schodzę do parteru i szukam krasnoludków :wink4:
Bo gdybym była krasnoludkiem, zamieszkałabym np. tutaj:

...albo tu... :whistle:

Iza, u nas wiosna mocno nabrała rozpędu w ostatni weekend. Przebiśniegi błyskawicznie zaczęły przekwitać, ranniki też. Nie mogę jednak narzekać, cieszą kwiatami już ponad miesiąc, dzięki chłodniejszej aurze. Staram się zatrzymać w kadrze te ulotne chwile, bo jak się zacznie...to już nie będzie czasu na celebrację każdego cudu wiosennego kwitnienia..
Z cięciem róż jestem na końcówce, ale nie zliczę worów z wyciętymi pędami, które wystawiam od miesiąca służbom porządkowym :jeez: Dziesiątki 160 litrowych worów pełnych kolczastych pędów...a to dopiero półmetek porządków, bo czeka mnie jeszcze wiązanie pędów i cięcie całej reszty :tongue2:
Sweety, witaj! Jak fajnie, że wpadłaś :kiss3: Powolna wiosna ma swoje atuty..ze wszystkim zdążysz, a potem w sezonie i tak się wyrówna tempo wegetacji :hug:
Ja mam jak co roku wyścig z czasem, bo róże już wypuszczają liście, więc cięcie nie może czekać. Poza tym rosną te łajzy jak dzikie więc co roku więcej zieleniny do ciachania :tongue2:
Ranniki posadziłam w styczniu 2015, dasz wiarę? Przyjęły się i rosną, ale czy im tu dobrze, to pewnie się okaże za kilka lat... :whistle:
Pozdrawiam serdecznie!

No to mały przerywnik zdjęciowy coby nie było nudno

pierwsze tulipanki startują, to wczesne odmiany

sasanki, które wysiały się w obwódce wokoł domu też poczuły wiosnę

serduszki

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2016 22:36 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Margo2, Isia, Bozi, Amarant, grula, zanetatacz, dorcia7

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:47 #450274

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu, sama jestem ciekawa tegorocznych tulipanów :woohoo: Niektóre sadziłam w połowie stycznia i nie jestem pewna jak to się odbije na kwitnieniu...ale kiełkują normalnie, więc trzymajmy kciuki :dance:
Gosiu, leśna rabata to również jedna z moich ulubionych wiosną. Zakwita nagle, jak słonko mocniej przygrzeje i przebije się przez gęstwinę igieł..krokusom to najwyraźniej nie przeszkadza, mają do towarzystwa przylaszczki, które też sobie radzą w tych trudnych warunkach:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, Bozi, Amarant, zanetatacz

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:50 #450277

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tajemnicą urody kwiatów jest plama.....szczególnie drobnych, tej wiosny nie czekając na przekwitnięcie postanowiłam zgrupować swoje, ciekawe jak zniosą to doswiadczenie :think: bądź co bądź barbarzyńskie, jednak czekanie na potem zawsze kończyło się niczym.

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 22:53 #450281

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ewo, widziałam jak ogrodnicy przesadzają wiosenne kwiaty z dużą grudą ziemi. Wtedy nie powinny ucierpieć.

Ogródek Robaczka 29 Mar 2016 23:04 #450287

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Tamaryszku drogi, witaj! Maila gdzieś mi wcięło, nic nie znalazłam w skrzynce. Projekt będzie modyfikowany, ale wersja, którą pokazywałam na forum jest tutaj. Otoczenie domu na pewno się zmieni, bo chyba jednak wybierzemy inny projekt domu, bardziej tradycyjny. Jakoś zgrzyta mi ta wydumana forma z krajobrazem...ale jest czas na przemyślenia. Z przyjemnością wysłucham wszystkich sugestii, przyda mi się ogląd i krytyka z zewnątrz. Przebiśniegi są cudownym zwiastunem wiosny i choć takie niepozorne to potrafią rozczulić swoim widokiem, prawda? Teraz jest najlepszy czas na dzieleni i rozsadzanie kęp, a że dostałam spore ilości to posadziłam gdzie się da. Chce je dalej rozmnażać, żeby posadzić w kolejnym ogrodzie, mam pewien pomysł ;)
Skoro o nich mowa to jeszcze kilka fotek, zanim się pożegnają na kolejny rok..

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2016 23:06 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, Bozi, Amarant, grula, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.007 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum