TEMAT: CIASTA, CIASTECZKA i DESERY

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 05 Mar 2012 09:12 #287

  • 's Avatar
Ciasta- Wypieki

Klikając na tytuł, przechodzisz bezpośrednio do przepisu
Amoniaczki
Biszkopt z masą bez mleka
Blok na anielsko
3 bit
3 Bit
Błyskawiczne ciasto
Babka makowa
Babka piaskowa
Babka waniliowa
Biszkopt z truskawkami i Ptasim Mleczkiem
Ciasto jogurtowe
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Ciasto makowe z jabłkami
Ciasto z kiśli
Ciasto w 5 minut
Ciasteczka Muesli
Ciastka półfrancuskie z serem
Ciasteczka orzechowe kółeczka
Ciasto czekoladowe z owocami
Ciasto dla dorosłych
Rafaello II
Ciasto o smaku cytrynowym
Ciasto sezamowo-chałwowe
Ciasto jabłkowo cynamonowe
Ciasteczka Pasqualini al canditi
Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka owsiane
Ciasto z owocami
Ciasto malinowe
ciasto czekoladowe
Ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-kokosowe
CRUMBLE czyli owoce pod kruszonką
Czekoladowe mufinki z serem
Drożdżowe bułeczki
Dyniaczek
fale dunaju
Giotto torte
Jagodowy sernik z bitą śmietaną
Jabłecznik z budyniem
Krucho--drożdżowe Rogaliki
Kokosowa babeczka
Keks w waflu
Kruche ciasto z malinami
Kruche ciasteczka na smalcu
Kolorowy przekładaniec
Kisielówka/Budyniówka
Kryzysowa czekolada
Kruche ciastka z maszynki
marmurek z jabłkiem
Mufinki czekoladowo-kokosowe
Mufinki cytrynowo-makowe
Murzynko-sernik
Najprostszy sernik
Piernik japoński
Piernikowy przekładaniec
Pierniczki
Pierniczki
Piernik dietetyczny z jabłkami
Placek piernikowo-biszkoptowy
placek ze śliwkami i malinami
Poduszeczki jabłkowe
Popapraniec
Rogaliki
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Rolada jabłkowa
Sernik na zimno
Sernik z kokosową kołderką
Snicers
Serniko-brownies z malinami, wiśniami lub truskawkami
Sernik rumowo waniliowy
Sernik dla leniwych
Sernik dyniowy
Szarlotka błyskawiczna
Szarlotka sypana
Szarlotka z budyniem
Szarlotka na kruchym cieście[/b
Sernik z brzoskwiniami
Szarlotka
Sernik na zimno z malinami
Serniczek bez sera
Szybkie ciasto
Szybki piankowy placek
Sernik z migdałami
Szwedzkie drożdżowe ślimaczki cynamonowe
Tiramisu
Torcik serowy
Torcik czekoladowy z masą budyniową


[url=][/url]
[url=][/url]
[url=][/url]
[url=][/url]
[url=][/url]
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2015 14:18 przez .


Nasze przepisy - ciasta 06 Mar 2012 22:05 #3281

  • Adamon
  • Adamon's Avatar
  • Offline
  • http://www.storczykarze.pl/for​um/index.php
  • Posty: 85
  • Otrzymane dziękuję: 9
Na początek:

Edit/ Przepis użytkowniczki kasik 69

Rogaliki:

25 dkg serka homo- może być waniliowy,kiedyś nawet robiłem z danio, ale zwykły homo najlepszy

ok 2 szklanek mąki

25 dkg margaryny

1)Wszystko razem zagniatamy(ja najpierw ugniatam tłuczkiem od ziemniaków,a potem rękoma)i na trochę do lodówki.
2)Następnie rozwałkować,nadziewać tym na co ma się ochotę-dla mnie najlepsze z jabłkiem,może być marmolada,nutella.
3)Piec do zrumienienia w temp.180 stopni,na wierzch lukier.

Smacznego.

Wiem, że znalazłem ten przepis gdzieś w internecie, nie pamiętam gdzie niestety.
Adam ;)
www.storczykarze.pl - forum o storczykach, porady, opisy uprawy, a przede wszystkim luźne rozmowy o naszych kolekcjach.Zapraszamy wszystkich pragnących dowiedzieć się czegoś o storczykach lub o nich porozmawiać.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2012 15:29 przez Adamon.

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 01:53 #3517

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 124
Adamie,to mój przepis,dokładnie skopiowany :angry:
Nie mogłeś na początek podać własnego przepisu?No,chyba,że tak bardzo ci smakują ;)
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2012 01:55 przez kasik 69.

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 11:39 #3749

  • Adamon
  • Adamon's Avatar
  • Offline
  • http://www.storczykarze.pl/for​um/index.php
  • Posty: 85
  • Otrzymane dziękuję: 9
Przepraszam :oops:


Kasiu wybacz, jeżeli to twój.
Jak napisałem znalazłem go w internecie, na forum kulinarnym, tylko nie pamiętam jakim.
Jak chcesz mogę go skasować :) i dać jakiś inny.
Rogaliki bardzo mi smakowały, robiłem je kilka razy.
Nie było moim celem przywłaszczenie sobie tego przepisu.
A, jeżeli mogę zapytać, umieściłaś go na forum kulinarnym ?
Adam ;)
www.storczykarze.pl - forum o storczykach, porady, opisy uprawy, a przede wszystkim luźne rozmowy o naszych kolekcjach.Zapraszamy wszystkich pragnących dowiedzieć się czegoś o storczykach lub o nich porozmawiać.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2012 11:53 przez Adamon.

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 13:51 #3867

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 124
Nie kasuj,wiem,że cieszą się powodzeniem.Moja mama śmieje się,ze powinna dostać jakieś profity,bo to jej przepis ;).Wstawiłam w moim wątku kuchennym na forum ogrodniczym,ale może ktoś wstawił też gdzie indziej.
Może daj w zamian jakiś swój przepis :kiss:

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 14:04 #3874

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Grześ
  • Posty: 1199
  • Otrzymane dziękuję: 252
tak bez drożdży? tylko serek maka i margaryna?

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 14:17 #3885

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 124
Dokładnie,beż drożdży,proszku,to ciasto półfrancuskie.No i bez jajek :cheer:

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 14:21 #3890

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Grześ
  • Posty: 1199
  • Otrzymane dziękuję: 252
:P

czy smarujecie wierzch jajem aby się zrumieniło?

Odp: Nasze przepisy 07 Mar 2012 14:39 #3905

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 124
Nie smaruję,przyrumieni się i tak.

Odp: Nasze przepisy - ciasta 07 Mar 2012 15:39 #3973

  • Adamon
  • Adamon's Avatar
  • Offline
  • http://www.storczykarze.pl/for​um/index.php
  • Posty: 85
  • Otrzymane dziękuję: 9
Ten przepis znalazłem na forum kulinarnym, czyli ktoś chyba też skopiował :/
W takim razie gratuluję wspaniałego przepisu twojej Mamie, to na prawdę pyszne rogaliki :)

To przepis ode mnie:


Ciasto z Kiśli

Składniki:
2 kiśle
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek, wsypać cukier i nadal ubijać dodając żółtka, kisiel i proszek do pieczenia.
Ubijać jeszcze przez chwilę.Piec ok 30 - 40 min w temp. ok. 160 - 180 stopni C.


P070312_15.29.jpg
Adam ;)
www.storczykarze.pl - forum o storczykach, porady, opisy uprawy, a przede wszystkim luźne rozmowy o naszych kolekcjach.Zapraszamy wszystkich pragnących dowiedzieć się czegoś o storczykach lub o nich porozmawiać.

Odp: Nasze przepisy - ciasta 07 Mar 2012 15:45 #3979

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Grześ
  • Posty: 1199
  • Otrzymane dziękuję: 252
Ciasto w 5 Minut

Coś dla łasuchów, przepis sprawdzony .. da się zjeść :blush:

Składniki:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
proszek do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)

Wymieszać suche, potem dodać jajko, mleko, olej, wymieszać i do mikrofali na 3 minuty (najwyższa moc)


Można zrobić wariacje, czyli zamiast kakao np cukier wanilinowy, aromat cytrynowy itp.

Odp: Nasze przepisy - ciasta 07 Mar 2012 17:18 #4042

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Posty: 762
  • Otrzymane dziękuję: 95
Ale pychota!!!

Odp: Nasze przepisy - ciasta 07 Mar 2012 22:30 #4552

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Biszkopt z masą bez mleka

Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite białka. Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę
2 budynie waniliowe(z cukrem)
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki kolorowe(malinowe, agrestowe)
2 żółtka
1 margaryna Kasia
Budynie ugotować w 1l wody. Dodać do tego 2 galaretki cytrynowe, mieszać energicznie, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z kostką margaryny i do tego powoli dodawać budyń, mieszać.
2 kolorowe galaretki (rozlane na 1/2 wody) rozlać na płytkim talerzu. Po ostygnięciu, pokroić w kostkę i dodać do masy.
Biszkopt przeciąć, wyłożyć masę, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.

10cm0pg.jpg
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac

Odp: Nasze przepisy - ciasta 07 Mar 2012 22:58 #4578

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Pola42 wrote:
Te pierwsze,cytrynowe galaretki wsypuje się na sucho do gorącego budyniu?

Dokładnie tak.
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Odp: Nasze przepisy - ciasta 08 Mar 2012 00:30 #4649

  • gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Offline
  • Posty: 386
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ciasteczka Muesli

Kleik ryżowy (opakowanie 150g)
3 całe jajka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka dodatków (musli, migdały, sezam, dużo wiórków kokosowych, czekolada)
łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść wszystko w misce, uformować kulki i spłaszczyć na blasze na grubość 1cm w formę okrągłych ciastek. Można zrobić w środku ciastek dołek palcem i wypełnić go dowolnym dżemem. Piec 14-18 minut w 180 stopni Celsjusza. Czuwać, bo szybko się przypalają.

Polecam są bardzo dobre i smakują dzieciom :)

Odp: Nasze przepisy - ciasta 09 Mar 2012 08:41 #6094

  • AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Offline
  • Grześ
  • Posty: 1199
  • Otrzymane dziękuję: 252
Adamon wrote:
Na początek:

Edit/ Przepis użytkowniczki kasik 69

Rogaliki:

25 dkg serka homo- może być waniliowy,kiedyś nawet robiłem z danio, ale zwykły homo najlepszy

ok 2 szklanek mąki

25 dkg margaryny

1)Wszystko razem zagniatamy(ja najpierw ugniatam tłuczkiem od ziemniaków,a potem rękoma)i na trochę do lodówki.
2)Następnie rozwałkować,nadziewać tym na co ma się ochotę-dla mnie najlepsze z jabłkiem,może być marmolada,nutella.
3)Piec do zrumienienia w temp.180 stopni,na wierzch lukier.

Smacznego.

Wiem, że znalazłem ten przepis gdzieś w internecie, nie pamiętam gdzie niestety.

Wczoraj wygospodarowałem chwilę czasu i zrobiłem te ciasteczka
Wykonanie ciasta banalnie proste z tym, że margarynę rozpuściłem i wystudziłem
Nie miałem tez papieru do pieczenia i byłem zmuszony użyć mąki.

Nie opisałeś tez jak "nadziewasz" więc kombinowałem.
Piękne nie były ale pyszne na pewno.
Jako nadzienie posłużyły mi:
marmolada śliwkowa - słodko kwaśne
prażone jabłka
Lidl-owski twarożek z rodzynkami

Wszystkie wersje są bardzo dobre.








Odp: Nasze przepisy - ciasta 11 Mar 2012 13:18 #8353

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 124
Dodam,że ja blachę smaruję tłuszczem,nie wykładam papierem,a wyszły ci super.
Wstawiłabym zdjęcia jak wyglądają moje ale coś mi nie idzie :angry:

Odp: Nasze przepisy - ciasta 11 Mar 2012 14:31 #8426

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Posty: 705
  • Otrzymane dziękuję: 307
Przyklejam sie do wątku z tymi smakowitościami. Już mnie ściska w żołądku. Jutro piekę rogaliki.
Pola, Twój sposób zawijania rogalików jest bardzo sprytny. Nic nie powinno ze środka "uciec" w trakcie pieczenia.Zawsze miałam problem z wyciekającym nadzieniem. Wypróbuję go jutro :)

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.594 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum