TEMAT: <ID> Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 08:11 #174561

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Witam nową duszyczkę na forum :flower1:

To są te same dokładnie bakterie, które kiszą kapustę czy ogórki. Jest to grupa bakterii dzikich. Nikt tego nie kupuje , podobnie jak nie kupujesz Ty bakterii chcąc zakisić ogórki- dajmy na to. Jak chcesz coś więcej na ten temat poczytać wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło " bakterie hetero fermentatywne "
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 08:11 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Zielone okna z estimeble.pl

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 10:52 #174605

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Drogi Nowicjuszku, :flower1: zerknij też do pierwszych postów tego wątku:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...?limitstart=0#129593

Pomodoro sporo tam napisał o działaniu kwasu mlekowego i bakteriach wytwarzających ten kwas :flower1: :flower1:

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 13:11 #174618

• nowicjuszek
  • nowicjuszek's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
pomodoro wrote:
Właśnie wróciłem z działki. Powiadam Wam, że spotykają nas plagi egipskie. Najpierw zimno i groźba przymrozków, potem nieskończona ilość wody i też zimno, teraz upały i....plaga komarów. Normalnie nie da się pracować. Nawet oddychać się nie da, bo można nieopatrznie połknąć komara . Pomidory pomału podnoszą się z pogromu i wyglądają zadziwiająco zdrowo. Na gruszy nie widzę nowych plam rdzy. Oby tak dalej :drink1:

Zastanawiam się czy zdrożeje czy nie mąka żytnia po tym sezonie. A może trzeba będzie na kupno mieć koncesję. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

A nuż się okaże, że jest rakotwórcza :rotfl1:

Nic się nie martwcie. Można użyć każdej mąki czy ryżu. Ja już myślę nad modyfikacją i użyciem innych bakterii z grupy Lactobacillus. Ale nową recepturę otrzymają jedynie osoby biorące udział w eksperymencie.

Chodziło mi o tą tajna recepturę z Lactobacillusami Pomodoro ale to narazie chyba tylko dla wybranych osób :(

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 17:53 #174651

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43733
Nowicjuszek!!!!!
Jesteś zainteresowany?To trochę czytaj to co pisze w tym właśnie temacie.Nie czekaj,aż Ci podadzą
na tacy.Tu masz wszystko od samego początku i dla w s z y s t k i c h c h ę t n y c h.Na naszym
Forum nie ma lepszych,ani gorszych.Czasem się zdarza,że ktoś się "wymądrza", to jednostki.Na to
nie zwracaj uwagi.Ale czytania nikt za Ciebie nie wykona. :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 18:11 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 18:14 #174654

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
nowicjuszek napisał :
Pomodoro ale to narazie chyba tylko dla wybranych osób

Użycie do fermentacji dzikich bakterii kwasu mlekowego daje takie bogactwo związków, które te bakterie wytwarzają, że nie ma na razie potrzeby szukać innych szczepów. Oprócz kwasu mlekowego są obecne inne substancje hamujące rozwój grzybów jaki również probiotyki . Nie mówiąc o roli samego wapnia uszczelniającego ściany komórek i alkalizującego powierzchnie liści. Zakończmy najpierw jeden eksperyment. I jak napisali tu koledzy nie ma tu lepszych ani gorszych. Są tylko chętni do współpracy , bo tych niechętnych po prostu tu niema .Cóż mi z tego, że ktoś łapnie przepis i tyle go widzieli. Zależy mi na spostrzeżeniach ludzi statecznych, nie szalejących z nawozami i innymi szamańskimi metodami. Obraz musi być czytelny. Już odnieśliśmy pewien sukces jako, że każdy stosujący zakwas oszczędził co najmniej już jeden oprysk środkami chemicznymi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 18:36 #174655

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
W czwartek 20.06 zrobiłam drugi oprysk mleczanem wapnia i musiałam wyjechać na kilka dni. Nie było mnie w sumie 10 dni. W czasie mojej nieobecności przeszła burza i temperatury mocno spadły. W nocy było 8-10 st. w dzień maksymalnie 18 st. oraz przejściowe opady. Wczoraj w nocy było tylko 4 st. :jeez: Moje pomidory, cukinie i papryki, wszystko co było pryskane ma się bardzo dobrze.
Dzisiaj zaczęłam obrywać wilki i chciałam zrobić kolejny oprysk, ale niespodziewanie przyszła burza i musiałam przerwać pracę. Jutro jak nie będzie padać zrobię fotki.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 18:47 #174657

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja jestem dobrej myśli, bo inaczej bym się w tym nie maczał. Wszyscy zapewne i ja też zadajemy sobie pytanie czy uda nam się tym sposobem uchronić pomidory od rozwoju infekcji ZZ a ogórki przed mączniakiem. Nie chcę nawet myśleć co to będzie jak nasze warzywa pozostaną nietknięte do końca sezonu.
Czego wszystkim i sobie życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Edyta D

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 20:40 #174674

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
pomodoro napisał:
Zależy mi na spostrzeżeniach ludzi statecznych, nie szalejących z nawozami i innymi szamańskimi metodami.

Mieciu.
Na czym polegają ,,szamańskie metody" ochrony pomidorów i ogórków w gruncie?
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 20:45 #174678

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ja na przykład wieczorami tańczę wokół pomidorów ubrany tylko w przepaskę biodrowa ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Ela, Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 21:06 #174688

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Podpinam sie pod Waldka pytanie.Przyznaję,że dołączyłam do eksperymentu bo oparty na naturalnej metodzie w dodatku taniej jak barszcz :wink2:,nie zaszkodzi a pomóc może,ale nasuwa mi sie pytanie, czy ktoś kto wierzy,że tylko chemia chroni/a takich nie brakuje/ nie uzna NAS za szamanów?Z nawozami nie szaleję,choć i tak nie ustrzegłam się błędów w sztuce,spostrzeżenia przekażę na pewno rzetelnie,w końcu jestem stateczna/byle nie matrona/........,ale dodaję na koniec,nawet w przypadku ZZ cięzkiego arsenału pod ręką nie mam i miec nie będę..........
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 21:08 przez sierika.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 21:14 #174694

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Walduś

Masz coś do powiedzenia w temacie wątku ?. To proszę.

Jeśli nie, to szukaj szczęścia gdzie indziej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 21:28 #174704

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
TeBe!!!!!
Zrób fotkę z tego szalono-szamańskiego tanca dobrego żywota tomato.Za to podwójne... :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 21:28 przez Krecik stary.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 21:33 #174706

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Kupiłam rano buteleczkę wody Borowej i opryskałam jednego Koktajlowego w stosunku 1:10 . Jednego opryskałam Azofoską . Reszta koktajlowych czeka na efekty .Mleczanem były pryskane kilka dni temu . Z pozostałych pomidorów usunęła część gałęzi ,teraz mam jedno pędowe . Trzy krzaki zostawiłam , nie zdążyłam oberwać , muszą czekać . Kilka ogórków mam posadzonych w skrzyniach razem z fasolą szparagową i arbuzem białym , maluchy bo późno wsadzone .

IMAG1641.jpg

IMAG1640.jpg

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Lip 2013 22:46 #174787

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Krecik stary wrote:
TeBe!!!!!
Zrób fotkę z tego szalono-szamańskiego tanca dobrego żywota tomato.Za to podwójne... :drink1:

Kreciku, tego się nie fotografuje. Można tylko uczestniczyć ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 02 Lip 2013 08:19 #174852

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
No to robi się wesoło,ja załatwiam :drink1: .Wracając jednak do zakwasu w br.zrezygnowałem z
oprysków chemią brzoskwiń.W ub.roku pryskałem mlekiem.W tym opryskałem dwukrotnie brzoskwinie
mleczanem i kędzierzawość ustąpiła.I to jest ten drugi plus tego środka. :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2013 08:20 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Edyta D

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 02 Lip 2013 08:29 #174855

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak pisałem wcześniej u mnie po dwukrotnym oprysku zatrzymała się infekcja gruszy rdzą gruszkowo-jałowcową.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela, kurjan, Edyta D

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 02 Lip 2013 12:52 #174964

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
Właśnie zakończyłam robienie kolejnego oprysku.
Moje spostrzeżenia to:
Nawet po 10 dniach deszcze nie są w stanie zmyć wszystkiej kredy.
Rośliny po oprysku nabierają znacznie lepszego wyglądu.
Na nowych liściach nie ma żadnych plam chorobowych. (Na dolnych były fioletowe od zimna, które powstały jeszcze w donicach, potem zasychały. Obecnie większość z nich jest usunięta).

Mam 60 krzaków 18 odmian w gruncie.

Dzisiaj dostrzegłam wyraźną różnicę między opryskiwanymi San Marzano a nieopryskanym. Oto fotorelacja.

Nieopryskiwany zostawiłam najsilniejszy krzak, a jednak dzisiaj na środkowych trzech liściach zauważyłam ciemne (prawie czarne) plamki, których nie ma na żadnym innym z opryskiwanych krzaków.
006_2013-07-02.JPG

010_2013-07-02.JPG

011_2013-07-02.JPG

cały krzak
008_2013-07-02.JPG

Krzak jeden z najsłabszych, opryskany dwa razy rośnie metr od tego z plamami
009_2013-07-02.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, pomodoro, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 02 Lip 2013 22:50 #175167

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
od kilku dni na moich pomidorach w tunelu widać brunatną plamistość liści W piątek opryskałam pomidory środkiem Dithane Neo ale coraz to nowe plamki pojawiają się na dolnych liściach albo wcześniej ich nie dostrzegłam .dziś opryskałam mleczanem wapnia
W eksperymencie nie uczestniczę bo moje pomidorki stały w wodzie i opryskałam je mildexem , ale mleczan stosuję do poprawienia kondycji pomidorów ogórków i kwiatów .Ogórki są bardzo ładne dziś po raz 3 opryskałam mleczanem

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.718 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum