TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. V

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 11 Mar 2019 20:50 #647822

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie też wiało, ale nie aż tak strasznie jak na południu. Zaskoczył mnie śnieg rano, ale on to już tylko wspomnienie.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 08:07 #647872

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11830
W nocy było ok. 0 st., teraz niebo jest błękitne, lekkie białe chmurki, wyszło słoneczko i jest 3 st. Zaraz zajrzę do szklarenki na tarasie czy roślinom nocne ochłodzenie nie zaszkodziło, zapomniałam zabrać na noc do domu siewki selera :club2:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, koma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 08:37 #647875

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9871
Wiaterek jakby mniejszy, rano na termometrze 0 ale ludzie szybki skrobali :pinch: . Chłodno, za to słoneczko świeci i nie pada ;) Miłego dnia dla wszystkich.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, bietkae, Mamma, koma, Zielona

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 08:41 #647876

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
A ja mam -1 stopień i wszędzie jest biało. W nocy dosypało jakieś 5 cm śniegu. Oczywiście to nie koniec padania, momentami świeci słońce, a momentami sypie solidny z dużymi płatkami śnieg.
Miłego dnia przy świeżo zaparzonej kawie. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, rozalia, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, koma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 09:46 #647883

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21393
W nocu było 0. Teraz słońce i +15/+4...

Bardzo powoli się "wykluwam", nie obejdzie się bez drugiej kawy... Jakoś tak byle-jak = chyba ciśnienie szaleje...

Miałam jechać do miasta, ale chyba odpuszę... Jutro też jest dzień...
Spokojnego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, koma, Basia Rozyczka, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 11:17 #647892

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Temperatura 2 stopnie.Od rana na przemian:słońce,śnieg i wiatr.

20190312_104121.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, Basia Rozyczka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 14:40 #647933

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
W Karkonoszach bardzo słonecznie, rano jeszcze -1, teraz +5, śnieg topi się, w cieniu wolno, w słońcu - błyskawicznie. Tak więc udało się wsadzić przytargane z miasta dwa nowe różaneczniki :silly:
Kupiłam potrzebne nawozy (przy mojej ilości "potrzebne" to prawie 10 kg do rododendronów) i powinnam podsypać, lecz jak pisze Małgosia - jutro też jest dzień, chyba pójdę na spacer...
Z "porannego kółka" - w dole buków nasz strumień:

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, Basia Rozyczka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 14:41 #647934

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka była zimna i dość wietrzna.Nad ranem wiatr się uspokoił,a przy gruncie było +1*C.Poranek słoneczny ale teraz coraz częściej pokazują się chmurki.W cieniu jest +6,8*C,odczuwalna 0+1*.Od strony słońca,choć aktualnie go nie ma jest +12,0*.Dziś przygotowuję donice do wysiewu cynii.Nasionka pójdą do torfu odkwaszonego. :bye: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2019 14:42 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, rozalia, Marlenka, Biotit, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 14:43 #647935

• Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
IMG_20190311_100119.jpg

U mnie dobre wieści. Jest woda! Sezon pomidorowy uratowany.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2019 14:45 przez Maks-ogrodnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, Sylwiaaa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 14:49 #647936

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Adrian89
Widziałam cebulki dzisiaj w TESCO nawet im się przyglądałam,było chyba z trzy rodzaje,kosztowały ok.16 zł.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 16:53 #647954

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
:bye: 3 stopnie, mokro, niebo zachmurzone. Nieprzyjemnie.

IMG_20190312_154355.jpg

Wracając ze szkoły znowu zaszłam do tego samego, malutkiego warzywniaczka. No i na zdjęciu mamy ostatki poprzedniego sezonu - polskie ziemniaki Vineta, jabłka Lobo, gruszki Konferencja i niesprecyzowanej odmiany papryczki (mocno już przywiędnięte, więc dostałam od miłej pani za darmo). Za ładnie się już nie prezentują, ale czego się spodziewać, te owocki "swoje przeżyły". Oby do sezonu.
Wzięłam też w tym samym warzywniaczku kolejną ciekawostkę - przeuroczy tymianek cytrynowy, przepięknie pachnący i to chyba typu variegata, bo wszystkie te maleńkie listki są zielono-białe. Pokażę go jak uda się go przesadzić, na razie jest po kąpieli i pozbyciu się starego podłoża.

Po drodze przyjrzałam się różom miejskim - twardzielkom, które kwitły pojedynczymi kwiatkami jeszcze na początku lutego. Teraz odpoczywają, ale młode pędy i masę listków już widać.

IMG_20190311_124454.jpg

A takie widoczki wszędzie, gdzie się ludziom zachciało - tu przed moją starą szkołą. ;)

IMG_20190312_150624.jpg

Z upraw posianych w perlicie rośnie mi tylko i żyje (całkiem żywiołowy) por. Mam nadzieję, że nie padnie - przysypałam go tylko ziemią zanim zaczął kiełkować, bo z perlitu nie dałabym rady już wyskrobać po każdym kiełkującym nasionku.

IMG_20190312_153956.jpg

Ciekawostka... nie jestem pewna, ale mam wrażenie, że laur mi kwitnie. :woohoo: Ma całkiem sporo takich otwierających się dopiero "pyrtków":

IMG_20190312_073612.jpg

Pozdrawiam, życzę wszystkim miłego dnia i lecę robić obiadek - dziś smażona, zamarynowana wczoraj karkówka w plastrach z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, MARRY, Basia Rozyczka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 18:31 #647962

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83484
Wiktorio - to raczej młode, niedoświetlone listeczki. Kwiat lauru wygląda...hm, podobnie jak malutkie, kremowego koloru kwiatki kopru. Albo kwitnący bluszcz.
Już zaraz będzie cieplej. Niemiec wieszczy w niedzielę we Wrocławiu 20o :supr3: .
Duże wahania temperatur - to przecież marcowa specjalność.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, bietkae, Mamma, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 18:44 #647965

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przepraszam, że zapytam, ale skoro Wiktoria zamieściła zdjęcie rozsady pora, to pozwolę sobie odnieść się do tego tutaj - Wiktorio, czy właśnie tak wygląda Twój perlit ? Chodzi mi o te pozostawione w podłożu kamyczki ?

p.s. i wietrzymy koniecznie szklarenki !!!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, bietkae, Mamma, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 19:04 #647969

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak Aniu, tak wygląda ten perlit, jak już trochę odleży. Czy to źle?
A szklarenki wietrzę codziennie + szczelnie zamknięte nie są, więc obieg powietrza jest. ;) Ale domyślam się, czemu zwracasz uwagę - jak robię zdjęcia, to znaczy, że dopiero co coś z roślinkami robiłam (a przy tak wczesnych rozsadach tylko spryskuję podłoże i nic więcej nie robię) - stąd na większości zdjęć, które zamieszczam, rzeczywiście wilgoć jest, ale absolutnie w szklarenkach nie "stoi". Dzięki za czujność.

Jeśli to niedoświetlone listki u lauru... to nie wiem, ile on sobie światła życzy, bo stoi bezpośrednio na parapecie południowego okna (roleta podnoszona przed świtem, bo bardzo wcześnie wstaję - opuszczana po zmierzchu, a potem jeszcze świeci dość mocna żarówka Led Grow). :P W miejscu, w którym był wcześniej, nie docierało w ogóle światło - warzywniaczek to mały ciemny kącik bez żadnych okien. Więc coś mi tu nie "pasi".
W mieszkaniu jest oczywiście tymczasowo, bo już ustalone, że idzie na działkę, póki co do altanki - tylko żeby on poszedł, to ja też muszę, a póki co pogoda niezbyt zachęca. Oby prognoza z tymi 20 stopniami się sprawdziła, bo u mnie też ma być - ale w czwartek też "niby" były te stopnie, a pogoda i tak rozczarowująco pieska...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, Kajtkowa, bietkae

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 19:35 #647976

• hakul
  • hakul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 297
Dzisiaj nieco zboczyłam ze swojej trasy. Bobry wyraźnie uaktywniły się i mały strumyk zamienia się w jeziorko. Mam nadzieję, że nie zaczną działać w pobliżu mojej działki.
IMG_20190312_125657.jpg

IMG_20190312_125708.jpg

IMG_20190312_125730.jpg

IMG_20190312_125922.jpg
Pozdrawiam Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, bietkae, Mamma, Basia Rozyczka, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 19:37 #647977

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ups ... na pierwszy rzut oka wygląda jak żwir - jakaś bardzo gruba frakcja Ci się trafiła :jeez:

No przecież wierzę, że dbasz o wnętrze szklarenek - ale wiesz, wolałam się upewnić, że Ty wiesz :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, bietkae, Mamma, Pizza

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 19:42 #647980

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, tutaj widać świeży perlit ("perlit"?). U dołu i u góry. Jak widać jest znacznie jaśniejszy niż taki zleżały:

Ale faktycznie jest dosyć gruby. Choć nie mam porównania, bo to pierwszy perlit, z którym mam do czynienia - może mi jakiś "szajs" wcisnęli. :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 12 Mar 2019 20:29 #647987

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
O 15 dotarłem na działkę, było +4C , a jak wychodziłem o 17.30 było już 0 C.Trochę poprcowałem. Wiosno przybywaj.

A dla takich widoków 12.3 warto mieć działkę przez cały rok:

12.3Ciemiernikikrokus.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Mamma, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.836 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum