TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. V

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Mar 2019 19:52 #648625

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Dzisiejsza pogoda, która niezbyt sprzyjała pracom w ogrodzie miała jedną niewątpliwą zaletę - czujniki smogu pokazały rekordowo niskie wyniki: PM10-3, PM2,5-2, PM1-1.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, rozalia, CHI

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Mar 2019 22:12 #648656

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83474
To prawda. Nawet we Wrocławiu skażenie relatywnie niskie, choć teraz, późnym wieczorem, podwyższa się. Taką darmową wentylację mamy jeszcze zapewnioną kilka dni - według aktualnej prognozy do wtorku.
I - ciepło. :dance: W tej chwili +8. Lekko mży.
Na upartego dało się pracować w ogrodzie, chwilami nawet błyskało słońce.
Najwcześniejsze zwiastuny wiosny już przekwitają - jaśmin jeszcze cały złoty, lecz lada moment wypuści listki i te urocze kwiatki opadną.

Słonecznej niedzieli wszystkim!
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2019 22:59 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, Krecik stary, Armasza, Zbyszko46, CHI, Betula, Przylepa, Zielona

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Mar 2019 22:22 #648659

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
U nas na północy spokój.Cały czas trzeba mieć czapkę na głowie i rękawiczki na rękach, a przynajmnie w torebce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 07:12 #648674

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Łatka wrote:
Najwcześniejsze zwiastuny wiosny już przekwitają - jaśmin jeszcze cały złoty, lecz lada moment wypuści listki i te urocze kwiatki opadną.

Osłaniasz go jakoś na zimę, czy nie musisz bo we Wrocławiu nie ma problemu z zimowaniem?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:02 #648690

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Cudowna, słoneczna, ciepła, niemal bezwietrzna niedziela w Poznaniu - wczesnym rankiem temperatura 10 stopni, a pod wpływem słoneczka szybko rośnie.
Zostawiam rozsady na zewnątrz, dla Was - bukiecik żonkili i uśmiech na cały dzień, a ja odlatuję na działkę sprawdzić, jak czuje się czosnek i pogrzebać w ziemi ...

Miłego, dobrego dnia :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Baptysja, Krecik stary, Iwona M, rychu44, Łatka, Zbyszko46, CHI, Betula, Przylepa, Zielona, Szafirek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:09 #648692

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Słonecznie 10*C ale znowu wieje. Mam nadzieję że wiatr się uspokoi, dawno nie było tak wietrznego miesiąca :jeez: mimo to zaraz ruszam na działkę poogarniać co się da :dance:
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2019 09:09 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Przylepa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:12 #648693

• Przylepa
  • Przylepa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1098
Widzę, że dzisiaj nie tylko ja ruszam na działkę :drink1: Trzeba wykorzystać ten ciepły i słoneczny dzień :garden:
Przyjemnego grzebania w ziemi :bye:
Pozdrawiam Ewa
"Chcesz być szczęśliwym - załóż sobie ogród"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, rychu44, Adasiowa, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:23 #648695

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Wczorajsze popołudnie z deszczem,słabym wiaterkiem i ciepełkiem.Nocka już zupełnie spokojna,bezdeszczowa i również ciepła.Poranek b.słoneczny i już wiosenny.Aktualna temperatura w słoneczku 26,2*C i 14* w cieniu.Jest idealnie.Wszystkim dużo ciepła i słoneczka bez wiatru. :coffe: :garden1: :garden1: :drink1: :drink1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, CHI, Betula, Przylepa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:39 #648697

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
To wyjątkowo dziś. Za plecami mamy front chłodny, a za nim powietrze polarne z północy.

pl.sat24.com/pl/eu
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Zbyszko46, Betula, Przylepa, MARRY

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:53 #648698

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21389
Słońce mnie rano obudziło - po wczorajszym zimnym i wietrznym dniu miła odmiana :fly:
Teraz jest +25/+15. Prez okno jest super.
Na zewnątrz gorzej - WIEJE. I to ze wschodu = nic dobrego z tego nie będzie. Byłam na spacerze z psami, mój ulubiony widok - Śnieżne Kotły:
P3174550.jpg

I panorama:
P3174558.jpg

Jest dziwnie - u mnie dopiero kwitną śnieżyczki i krokusy. Prymulka (marketowa) przezimowała w donicy:
P3174646.jpg

Kalina się szykuje, forsycje dopiero w pąkach...
"Wyrywna" piwonia:
P3174645.jpg

Za to roślny, które kupiłam (w bryłce) i sadziwłam przedwczoraj w ciągu jednego dnia wypuściły nowe listki:
P3174650.jpg

Fakt - przed posadzeniem moczyłam je w wodzie z biohumusem przez chwilę...
Spokojnego dnia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 09:54 #648699

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
W Jeleniej Górze teraz 16 stopni w cieniu. Rano było spokojnie, ale teraz trochę wieje.
Zaraz idę w teren.

Wczorajsze sasanki łąkowe /Pulsatilla pratensis/ , na dobrą niedzielę. :wink4:

DSC06999.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2019 09:58 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, MARRY

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 11:30 #648709

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Jest pięknie. Słoneczko chyba najmocniejsze od początku tego roku, mało wiatru i 20 stopni.
No i widoczność niesamowita, udało mi się podczas jazdy samochodem wypatrzeć w oddali Śnieżkę ;) Choć to jakieś 150 km ode mnie.
Dziś plan - przekopać działkę w jak największym stopniu.
Zorganizowaliśmy pomocnika, zobaczę co z tego wyjdzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, rychu44, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 11:45 #648712

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
+14, pochmurno i nadal silny wiatr, ale i tak przyjemnie na dworze, powietrze rześkie. Czeka mnie pikowanie słodkich papryk, ale to sobie zostawię na jutro. Życzę miłego popołudnia. :drink1:
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 12:42 #648724

• Stokrotka_jz
  • Stokrotka_jz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 150
U mnie dzisiaj słonecznie ale niestety bardzo wieje. Pierwsze zwiastuny wiosny są ale kolorowo to dopiero będzie później
IMG_20190317_123757.jpg

IMG_20190317_123813.jpg
Ula
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 15:10 #648753

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83474
Betula wrote:
Osłaniasz go jakoś na zimę, czy nie musisz bo we Wrocławiu nie ma problemu z zimowaniem?

Nie, Beato, niczym go nie osłaniam, wisi tak sobie na siatce dzielącej posesje, nie przemarza wcale. Tak to wygląda:

Początkowo byłam sceptyczna, ale zobaczyłam w mojej części miasta jeden taki OLBRZYMI, ze 4 metry kwadratowe powierzchni, też na siatce - i nabrałam otuchy. Nie wydaje mi się, by była to szaleńczo delikatna roślina, chyba, żeby którejś zimy walnęło z -25, dłuższy czas, jak to ostatni raz było...czekaj, 8 lat temu? Ale wtedy nie tylko jaśmin będzie zagrożony. Ważne, że ma południowe słońce (jak dostarczą B) ), bo w pochmurne dni stula kwiaty.
Jak i u innych, cudnie, od rana słońce, choć na niebie snują się mgliste obłoczki, niechybny znak zmiany. Cieplutko. W słońcu można siedzieć bez swetra.
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, Baptysja, rychu44, Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 15:43 #648760

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Faktycznie, dzisiaj na działce kurtka i czapka okazały się zbędne, wystarczył grubszy sweterek, zwłaszcza, że prace ogrodowe po zimie należą do tych bardziej męczących, ale słońce, ciepło i fakt samego kontaktu z przyrodą mają bardzo optymistyczny wpływ.
W najcieplejszej chwili dnia termometr wskazywał 25 -30 stopni, bezwietrznie, nad wrzośćcami krążyło kilka pszczół, ptaki są już bardzo aktywne.
Zresztą - nie tylko ptaki - po raz pierwszy, odkąd mamy działkę, odwiedził nas taki gość :)

Z kolorków jedynie niebieskości ( przebiśniegi już przekwitły ) - przylaszczka (?)

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 15:52 #648761

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Łatka wrote:
Nie, Beato, niczym go nie osłaniam, wisi tak sobie na siatce dzielącej posesje, nie przemarza wcale. Tak to wygląda:
Fantastycznie to wygląda. Teraz gdy niewiele roślin kwitnie takie widoki są bezcenne :)

Aniu! Też mam takiego gościa po dziesięcioletniej przerwie. Kombinuję jak by tu go przepłoszyć.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 17 Mar 2019 17:08 #648783

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ja jestem takim dziwakiem, że nie wyeksmituję krecika - wiesz, w mojej ziemi jest mnóstwo pędraków, nie jestem też pewna obecności turkuci, bo korzystam z obornika, więc mam nadzieję, że zwierzak pozbawi mnie problemu, a przy okazji wzmocni siły po zimie - w końcu udało mu się przeżyć, to niech żyje dalej :)
Poza tym zawsze na działce jest nasza suczka, no i podejrzewam wizyty cudzych kotów - może sam zapach odstraszy małego gościa ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Baptysja, rychu44, Armasza, Marlenka, CHI, Kajtkowa, bietkae, Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.837 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum