TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 13:10 #684599

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
W nocy 12* teraz 14*, pogodnie, trochę słońca i chmur mnie to odpowiada :dance: choć dość mocno wieje
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 13:15 przez Adrian89.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Pestka, koma, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 13:28 #684600

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas dzisiaj przy 6 stopniach pada, a chwilami nawet leje. Wykorzystuję systematycznie deszczówkę i "posyłam" pod rośliny, które będą jej potrzebować w mrozy, jeśli nadejdą.

DSCN32152.jpg

DSCN32113.jpg

DSCN3226.jpg

Edit: Tak, to świerk pospolity, został posadzony jako maluszek, przed dwudziestoma kilkoma laty.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 17:54 przez Nimfa.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 13:38 #684603

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Masz piękną "choinkę zewnętrzną" z wspaniałymi szyszkami, Nimfo.
Czy to świerk pospolity? Na Dolnym Śląsku za chwile będzie - niepospolity, te drzewa umierają, znalazły się niespodziewanie w nieodpowiedniej strefie klimatycznej. Susza przy płytkim systemie korzeniowym jest dla nich zgubna - a szkodniki robią resztę, słabe świerki nie mają jak się bronić.
W "moim" parku dziesiątek albo setek z stuletnich okazów zostało kilka. Dosadzane są różne sosny - i daglezje, które dają radę. Ale ja już nie zobaczę ich potęgi.
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 13:38 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, koma, Nimfa, Mandorla, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 14:08 #684604

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Na dziś koniec z pracą,tak jak kiedyś pracowało się w sobotę do godz.13.Tak wygląda mój dzisiejszy trud.

Tam będą rosły pomidorki,papryka no i jako przedplon różne sałaty.Wszystkim miłego przedświątecznego weekendu. :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :bravo: :bye: :bye:

001-268.jpg

003-174.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 18:42 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 14:36 #684606

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11833
U mnie wczoraj było 18 stopni, więc w południe wyłączyłam centralne ogrzewanie. W nocy miałam 9 stopni a teraz jest 12. Rano było całkowite zachmurzenie, ok. 10 trochę się przetarło i zaświeciło słońce a teraz ponownie ponuro i zanosi się na deszcz.
Józiu, aż ślinka cieknie na takie widoki. Wytrzymasz do marca :flower: ?
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 14:39 przez bietkae.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, koma, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 14:41 #684607

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo wątpię Elu,czy wytrzymam.Wszystko zależy od pogody w lutym. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 14:47 #684609

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Krecik stary wrote:
Bardzo wątpię Elu,czy wytrzymam.Wszystko zależy od pogody w lutym. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye:
W tym roku sałate siałem w lutym w szklarni z poliwęglanu tu na Podkarpaciu gdzie jest zimniej w zimie niż u ciebie więc u ciebie to prawie na 100% pewne że w lutym będziesz mógł coś sadzić w szklarni zwłaszcza że ta zima jest najcieplejszą zimą tak ciepłej zimy jak ta nie pamiętam

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 15:27 #684612

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Adrian ponad 30 sadzonek mam już przygotowanych w doniczkach składanych.W tych walcach wysadzę je do gruntu jak tylko
wyznaczę miejsce na pomidorki i paprykę.Chodzi mi o to,aby nie przeszkadzały sobie nawzajem i aby utrzymać glebę bez chwastów.Tak samo u mnie rosły w ub.roku pod folią.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 15:27 przez Krecik stary. Powód: poprawka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, Pestka, koma, Adriаn, Nimfa, Mandorla, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 15:30 #684613

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
A kto to wie co będzie w następnych miesiącach ale jako młodziutka mężatka po raz pierwszy w życiu uprawami zainteresowałam się 1977r. nie mając o tym zielonego pojęcia. W lutym było ciepło tak jak wczoraj więc kupiłam w sklepie nasiona buraków, kopru, marchewki, rzodkiewki, sałaty, pietruszki i chyba coś jeszcze. Wszystko wysiałam, wschody były już pod koniec marca. Moja mam jak to zobaczyła to za głowę się złapała. Potem przyszła zima ze śniegiem No i rezultat był taki, że w maju moja mama brała u mnie zieleninkę bo ona zawsze grządkami zajmowała się w maju.
Józiu na pewno postawi na tej szerokiej ścieżce jakiś fotel i będzie się mógł doświetlać i na bieżąco obserwować co wychodzi z ziemi. Pozytywnie zazdroszczę, super :bravo:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Pestka, koma, najemnik, Adriаn, Jaedda, Nimfa, Mandorla, Barborka, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 16:19 #684614

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Kolejny przyjemny, ciepły dzień, chwilami nawet ze słońcem. Tak, ja wiem, że przyroda się rozregulowuje i w ogóle, ale jakoś nie tęsknię za śniegiem, a już z całą pewnością za mrozem. Przynieśliśmy dziś choinkę - czysta przyjemność w takich warunkach termicznych - czyli można powiedzieć, że już święta ;)

PS. Ale wielki zwój agrowłókniny kupiłam. Tak na wypadek, gdyby zima jednak zmieniła zdanie.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, bietkae, Pestka, koma, Adriаn, Nimfa, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 16:58 #684618

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Krecik stary wrote:
Adrian ponad 30 sadzonek mam już przygotowanych w doniczkach składanych.W tych walcach wysadzę je do gruntu jak tylko
wyznaczę miejsce na pomidorki i paprykę.Chodzi mi o to,aby nie przeszkadzały sobie nawzajem i aby utrzymać glebę bez chwastów.Tak samo u mnie rosły w ub.roku pod folią.

Ja tak zrobiłem, tylko że nie wyznaczyłem miejsca dla pomidorów ogórków i papryki. Później musiałem przesadzić do większych doniczek i poustawiać tam, gdzie nie ma sałaty i zasadzić do ziemi końcem maja pomidory, jak część sałaty zjadłem, a ogórki w czerwcu. Ale zbiory były rekordowe w tym roku.
Ale z tej szklarni będziesz zadowolony, bo dużo lepiej trzyma ciepło niż zwykła folia, bo też mam z poliwęglanu i jest różnica, w ogóle poliwęglan trzyma lepiej ciepło niż szkło i przez to ostatnie ogórki zbierałem 10 listopada. Jedynie przez te 3 noce, jedną początkiem października i 2 w listopadzie, dogrzałem zniczami, ale efekt był. Takie długie zbiory, a ostatnie truskawki zerwałem 1 grudnia, a później zmroziło owoce, bo ujemna temperatura trzymała przez pierwsze 7 dni grudnia nawet w dzień. To ty bez dogrzewania pomidory ogórki i paprykę i truskawki jak posadzisz będziesz mieć do grudnia, a sałatę, rzodkiewkę i koper cały rok, bo taka szklarnia w połączeniu z tak ciepłym klimatem ,jak u ciebie ,da takie efekty. U mnie teraz jest jeszcze sałata i koper, bo do -7 wytrzymują i to ochłodzenie początkiem grudnia wytrzymały w szklarni, a na polu koper zmarzł. Początkiem listopada, jak było -9 i zaczął się wypuszczać, ale ostatecznie grudniowe ochłodzenie go wykończyło, a w szklarni nic go nie ruszyły te ochłodzenia i dzisiaj zerwałem parę liści do zupy, a z sałatą to samo
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2019 18:19 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Gru 2019 18:53 #684623

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Dalej pięknie,wiosennie.8 na plusie.Nie jest to pocieszające.
Trochę słoneczka,niebo lekko zachmurzone.

20191220_134644.jpg

Trochę dekoracji na zewnątrz ,przy takiej pogodzie nie oddaje nastroju świątecznego.

20191221_180432.jpg
Maria

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 07:14 #684634

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam niedzielne

U mnie dzisiaj ciepło, ale od północy pada.
Nawet sunia na spacer nie poszła

Wszystkim życzę miłego dnia

Pozdrawiam serdecznie Szczypiorek Agnieszka
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, Pestka, Jasia, Nimfa, ewakatarzyna

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 08:07 #684635

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek jest zamglony ,widoczność do 50 m,bezwietrzny i mokry.Aktualna temperatura wynosi 8,1*C.Pomimo,że nie wieje dziś jest zimno.Wszystkim smacznej :coffe: i miłego choć pewnie pracowitego dnia. :dance: :bravo: :bravo: :bye: :bye:

001-267.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2019 08:19 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, Pestka, Jasia, Ada, Nimfa, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 09:39 #684639

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Od rana pada deszcz. Spacer z psem nie był przyjemnością :)
Życzę wszystkim szybkiego ukończenia przygotowań do Świąt, byście mogli w spokoju cieszyć się świąteczną atmosferą.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Pestka, Jasia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 09:55 #684641

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Coś mi aparat wariuje...
To zdjęcie niby z DZIŚ 8:34
PC226076.jpg

A to prawdziwe zdjęcie z dziś z 8:34
PC226079.jpg

i trochę późniejsze:
PC226080.jpg

Nie kumam...
Jest 3 st. ale wrażenie, że ciepło. W nocy padało, teraz jest MGŁA. Kiedyś mówiło się, że taka, że "konia zadusi".
W kominku się pali, zapowiada się spokojniejszy dzień. Najważniejsze - nigdzie nie wyjeżdżam, bo codzienne wyjazdy dały mi popalić.
Miałam rozwieszać lampki na zewnątrz, ale poczekam jak obeschnie.

Sikorka bogatka i dzwoniec?
PC226082.jpg

Koparkowy przerwał rurę drenarską, to ją dziś zabiorę i zniknie z tła.
Spokojnego dnia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 10:31 #684654

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Termometr pokazuje 8 stopni, mgła i siąpi deszcz :(

Hilek nasz jamnik, ani myślał długo spacerować, wcale mu się nie dziwię.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :flower1:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, Betula, bietkae, Pestka, Jasia, Nimfa, Barborka, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Gru 2019 10:35 #684655

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
W nocy padało ale niewiele. Rano było 6,5 stopnia więc na wyjście z psem ubrałam się dość porządnie no i było mi za ciepło. W tej chwili jest 8 stopni ale jakoś temperatura odczuwalna jest wyższa a na słoneczko chyba nie ma szans. Miłego dnia wszystkim. :flower2:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, Betula, Pestka, Zielona, Jasia, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.875 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum