TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Cze 2013 09:44 #169309

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Róże zaiście bardzo ładne ale i reszta okazała :flower2:
A cóż to za bystry drapieżnik się kryje wśród gąszczu i listowia? :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Cze 2013 12:33 #169342

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Hosty bardzo łądne kękusie,brunerę mam taka samą :)
A jaki fajny kociaczek pazurki sobie ostrzy :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Cze 2013 13:38 #169367

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Roma,Twój ogród jest piękny.Róże są cudowne.Pnącą hortensja okazała.Mam jedno pytanie.Czy podłoże przy żurawkach wyłożone jest kompostem?

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Cze 2013 23:04 #169489

• Roma
  • Roma's Avatar
Pawle-to tak samo jak i ja :devil1: (delikatna)Zresztą będziesz miał okazję przekonać się osobiście :devil1: :devil1:
Geniu- pewnie ,że poznajesz :kiss3: jak by inaczej skoro przywędrował z Torunia :)
Gosiu-moje róże na zimę dostają jedynie kopczyki,jak przeżyją to dobrze a jak nie to trudno :(
Bożenko-moja hortensja za często zasilana nie jest.Dwa razy w roku po małym wiaderku gnojówki z pokrzyw i to wszystko.
Waldku-Zawsze i wszędzie powtarzam,że cała rewolucja i chęć prowadzenia ogródka zgodnie z naturą to Twoja wina i Ty jesteś za to odpowiedzialny. :P
Dzisiaj jest mi już o wiele łatwiej wytrwać w postanowieniu bo mam ogromne wsparcie Gosi(motylka) do której w razie potrzeby dzwonię w dzień i w nocy :)
Dzisiaj ja przecieram oczy ze zdumienia,moja kalina i jaśminowiec, zero mszycy.Wcześniej były to dwa krzewy najbardziej oblepione mszycami.
W tym roku nawet skoczki atakowały moje róże w minimalnym stopniu i oprysk z pokrzywy z odrobiną octu wyeliminował je całkowicie.Nie wiem jak będzie z chorobami grzybowymi.Jak na razie daję sobie radę robiąc opryski z wywary skrzypu.
Kwasoluby dzisiaj dostały zasilenie gnojówką z rabarbaru i szczawiu a kwitnące dostały gnojówkę z mleczu.
Jedynym mankamentem jest to,że prawie codziennie coś opryskuję albo podlewam ;) no i te specyficzne zapaszki :P
Waldku-jeszcze nie zrezygnowaliśmy z planów ogrodu w typie parkuru ale tak prozaiczny powód jak kasa skutecznie nas na jakiś czas uziemił :(
Leszku-ten drapieżnik to jedyna kotka która zajmuje się naturalna selekcją nornic i innych szkodników.Prawdziwy łowca.
Aniu- Dyzia ostrzy na nornice :P
Witam Cię Gosiu na Jaśkowej :flower1: miło mi ,że nas odwiedziłaś.Żurawki mają ściółkę w jednym miejscu ze zmielonej kory a w innym igliwie sosnowe.
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2013 23:04 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Cze 2013 09:30 #169553

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Roma wrote:
,moja kalina i jaśminowiec, zero mszycy.Wcześniej były to dwa krzewy najbardziej oblepione mszycami.
W tym roku nawet skoczki atakowały moje róże w minimalnym stopniu i oprysk z pokrzywy z odrobiną octu wyeliminował je całkowicie.Nie wiem jak będzie z chorobami grzybowymi.Jak na razie daję sobie radę robiąc opryski z wywary skrzypu.
W tym roku u mnie również na razie nie było mszyc. Co prawda nieopodal na jaśminie jest ich zatrzęsienie. Na wiosnę kilkakrotnie podlałam rośliny Rosahumusem co z pewnością je wzmocniło.

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Cze 2013 11:22 #169599

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie skoczki nie przestraszyły się wcale gnojówki z pokrzywy :evil: . Ale octu nie dodawałam :think:
Całe oregano i tak do wyrzucenia :hammer: , smakuje im bardziej niż róże :angry:

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Cze 2013 22:57 #169808

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Romciu, śliczne widoki :hearts: . Ciekawy efekt z tymi ramkami ;) .
Bardzo przypadło mi do serca to zdjęcie z kociczką ;) .

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Cze 2013 23:11 #169818

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Romo sliczne zdjęcia i powojniczek bajer ful co to za rarytasek ? :dance:

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Cze 2013 09:05 #169884

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Romo, wszyscy Ci to mówią, ja też oryginalna nie będę - pięknie jest u Ciebie. Różę pnącą masz cudna - i tu tez padnie sakramentalne pytanie :happy: Czy pachnie? A pytaniem dodatkowym będzie - ile lat rośnie u Ciebie?

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Cze 2013 09:36 #169903

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Romo, kępy host osiągnęły już imponujące rozmiary. Piękne, zadbane róże.
U mnie w okresie deszczów kilka krzaczków obsiadły mszyce. Na chwilę przejaśniło się, spryskałem mydłem potasowym czosnkowym z dodatkiem gnojowicy z pokrzyw i skrzypu, ale ledwie skończyłem opryski naciągnęły chmury z deszczem i cały zabieg poszedł na marne. Później przez kilka dni padały deszcze i w tym czasie mszyce wyjadły górne ich części. Tak więc pierwsze kwitnienie dla nich stracone. Powtórzyłem zabieg, gdy pogoda się poprawiła. Mszyc już nie ma. Przez kilka dni w całym ogrodzie pachniało szarym mydłem.
Trochę róż na szczęście ocalało i już kwitną.

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 00:10 #170234

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo wszystkim dziękuję za pochwały i uznanie.Takie miłe i sympatyczne wpisy popychają do dalszej pracy i choć stare kości odmawiają posłuszeństwa to Wasze słowa działają jak balsam na te obolałe kości :dance:
Bożenko-ten rok jest pierwszym kiedy nie walczę z mszycą i wielce mnie to raduje :dance:
Martuś-spróbuj a nuż się uda :)
Edytko-zabawa z ramkami to z radości,że wreszcie sprzęt naprawiony i mogłam wstawić fotki :screem:
Tomku-ten powojnik to Chiński Lemon Bells
Agnieszko- róża rośnie drugi sezon, pachnie delikatnie ale zapach roznosi się po całym podwórku.
Romku-i mnie się czasami zdarza,że muszę powtarzać opryski.W tym roku zawzięłam się i robię po kilka oprysków tygodniowo.Chwilami sama się gubię w tym czym opryskuję i dlatego zaczęłam skrupulatnie zapisywać.
Na mszyce robię opryski naprzemiennie,(profilaktycznie)raz z wyciągu pokrzywy,innym razem woda i soda a jeszcze innym razem woda z octem.
Na choroby grzybowe oprysk z wywaru skrzypu 3 razy w tygodniu potem powtórka po dwóch tygodniach.
Obecnie dokarmiam roślinki żelazem,oczywiście w oprysku :P W tym tygodniu zrobię to 3x i zobaczę czy będą zmiany na lepsze.Jakoś dziwnie jasne liście mają moje powojniki i niektóre róże.
Dzisiaj tylko kilka fotek,jakoś brak czasu :jeez:
Alchymist-to róża która rośnie u mnie drugi sezon,kwitnie po raz pierwszy,ma bardzo duże przyrosty ale martwi mnie jej jasny kolor liści,duzo listków jest pożółkłych :(
1-DSCF0019.JPG

2-DSCF0020.JPG

Nareszcie ruszyły hortensje
3-100_6702.JPG

a to moje NN :(
4-DSCF0012.JPG

5-DSCF0013.JPG

6-DSCF0014.JPG

7-DSCF0017.JPG

8-DSCF0018.JPG
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2013 00:17 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 07:55 #170250

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Pożółkłe liście to może być chloroza ale podlewasz deszczówką więc to odpada. Brak żelaza. Ponieważ prowadzisz ekologicznie z tego co pamiętam w pokrzywie jest żelazo. Nie wiem jednak na ile przyswajalne przez rośliny. Pytanie czy nie żeruje skoczek?
U mnie na hortensji drzewkowatej na razie rozwija się jeden kwiatostan. U ciebie widzę jest ich sporo. jednak u mnie hortensja ma kiepskie stanowisko bo południową wystawę i innej mieć nie będzie.
Ładne kolorki róż :)
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2013 07:56 przez Bozi.

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 09:48 #170290

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
piękne róże, :) Ta pomarańczowa śliczna :)
Takich pomarańczek to mi brakuje :(

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 09:58 #170296

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Romciu, ja się tak przewrotnie spytam ;) , co to za roślinka po lewej stronie pomarańczowej róży, taka biało-zielona? To w gruncie u Ciebie rośnie? Pytam, bo mam taką w donicy tarasowej z werbeną, a chętnie bym ją przeniosła do ogrodu :think:

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 10:52 #170324

• Roma
  • Roma's Avatar
Bożenko-skoczka miałam pod koniec kwietnia w bardzo śladowych ilościach ale już się go pozbyłam :) Stawiam chyba na brak żelaza.W tym tygodniu robię opryski z żelaza i za tydzień sprawdzę czy będzie poprawa,jeśli nie,zobaczymy co dalej.
Aniu-żaden problem,kupisz i masz :P
Marto-a ja ze wstydem się przyznam,że nie znam nazwy,pod wieczór wstawię do rozpoznania to obie się dowiemy.Mam tego bardzo wiele i mogę się podzielić w razie potrzeby :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 12:01 #170343

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Romciu śliczne te NN, ja czekam na skalniaczek u Ciebie, bardzo lubię oglądać i podglądać jak ktoś coś robi nowego. :hug:
Jak bym była bliżej to nawet byłabym gotowa pomóc. :P

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 13:33 #170372

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
....ta brunera jest prześliczna....widzę że i u Ciebie dużo róż nn ale są śliczne ...ładnie rozrastają się hosty na przyszły rok będziesz przerzedzać hostowisko...

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Cze 2013 14:58 #170395

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romciu, a dlaczego tak Cię zasmuca fakt nieznania nazw odmianowych niektórych róż? :think: - a czy to ważne? :happy: - ważne, że piękne są :hug: .

Piękna jest ta herbaciana - o której Martusia pisze, że pomarańczowa :happy3: . Za starych dobrych czasów - to znaczy przed ślubem, Sebastian na każdą miesięcznicę kupował mi herbaciane róże :woohoo: ... a teraz :flower: :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.688 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum