TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 08:19 #166104

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Alebciu, ja już też powoli uczę się omijać kalekie hosty lub dziurawe liście wzrokiem. Nie ma wyjścia!
Nie mogę się jeszcze zdecydować, który widok lepszy, gdybym jednak spojrzała, Cza czy czy Patriota :think: :think: :think:

SDC17225.JPG

SDC17291.JPG

Szary rodek wygląda tak:

SDC17170.JPG

SDC17172.JPG

W porównaniu z Helsinkami - naprawdę niepokojąco :devil1:

SDC17166.JPG

I jeszcze trochę różowości itp. ;-) Łubiny na tle siana i trawy ;-)

SDC17275.JPG

SDC17286.JPG

Artamko, to mam wysyłać czy nie wysyłać :happy-old:

SDC17219.JPG

Mam jeszcze pomarańczowe :-) A o ich wypielenie naprawdę nie należy się martwić na zapas ;-)

Zmiana warty u kuklików ;-)

SDC17273.JPG

To jeszcze moja gustowna sosenka :-)

SDC17299.JPG

I absolutnie subtelne irysy :-)

SDC17292.JPG

A zdjęcia mego tunelu są tu: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...owym?start=54#166110
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 08:35 przez sd-a.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 09:02 #166122

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko, łubinowa fascynacja u mnie nie przechodzi :happy: . Posadziłam, wysiane zimą, łubiny do ogrodu. Kiedy ja się doczekam takich piękności jak Twoje? :happy-old: Boskie są, zwłaszcza ten w odcieniach fioletu :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 09:19 #166128

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Bardzo gostowna sosenka :lol: ... zaczyna jednak rosnąć :silly: :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 12:48 #166186

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Siberia wrote:
Romciu, moja potrzeba posiadania tunelu została zaspokojona, więc też jestem "wyleczona".
A jeśli jeszcze kiedyś zapragnę ochrony dla pomidorów, poszukam zdolnego faceta, który zbuduje mi na miejscu zgrabną konstrukcję z drewna!!!
Jedno w tym bublu było dobre, gruba folia z wtopioną siatką. Ta dużo zniesie... wczoraj ją przetestowałam :-)

Iwonko to już lepiej poszukaj zdolnego faceta ze spawarką. :wink4: Drewno szybciej ulega zniszczeniu niż solidna konstrukcja metalowa. Wiem coś o tym. :lol: Moje tunele mąż sam wykonał, służą nam już wiele lat. Kilkanaście lat temu przeszła taka wichura, że w okolicy ludziom dachy zrywało a nasze tunele nie drgnęły. Są tak pomyślane i skonstruowane, że można je rozebrać na części pierwsze i przenieść w inne miejsce. Co kilka sezonów wymieniamy jedynie folię i przy okazji malujemy konstrukcję. Nie warto tak od razu się poddawać i rezygnować z tunelu, jednak wiele warzyw tylko tam mamy szansę wyhodować. :flower2:
Siberia wrote:
Zosiu, nieprawdopodobne :jeez: :jeez: :jeez: Widocznie Twój przydział deszczu omyłkowo spadł na okolice Gosi-motylka :(

Oj tak, dobrze Iwonko powiedziane, omyłkowo. :wink4: Wiele lat omijały nas wszelkie nawałnice, podtopienia. Mieszkańcy okolicznych miejscowości co roku z ulgą mówili, że tyle się w Polsce dzieje nieprzyjaznych rzeczy, a nas wszystkie niedogodności pogodowe omijają. No to w tym roku nie ominęły i mamy wszystko. Ja mam podtopienia u Pawła- Chestera (o rzut beretem) grad poszatkował, podobnie jak u Ciebie Iwonko, wszystko co miało piękne dekoracyjne liście. Hosty to chociaż można wykorzystać do sałatek, skoro nie ozdobną to niech choć użytkową rolę spełnią, ale inne rośliny? :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 13:34 #166195

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
A wiesz, że raz byłam tak głodna, że pomyślałam o hostożerstwie? :happy4: Ale w końcu pożyczyłam od sąsiadów chleb :happy3: Z keczupem i rzodkiewkami smakował wybornie :happy4:

Będę się rozglądać w kwestii faceta ze spawarką :happy3:

Dorciu, łubiny rosną dość szybko, pod warunkiem, że się ich nie przesadza. Ja przeniosłam czerwonego i się uwstecznił, o kwitnieniu nie mówiąc... :silly: A, zakwitł jeszcze biały, ale kwiat wyrwałam, bo był... fioletowy :happy3:

Jolu, czyli wszystko w normie :-) Rośliny mają rosnąć!

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 15:20 #166224

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Iwonko łubin jest bardzo ładny, dokładnie takie same mam widoczki na siano za płotem , zawsze tłem jest wysoka trawa, albo skoszona , póki co :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 15:26 #166228

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Siberia wrote:

Będę się rozglądać w kwestii faceta ze spawarką :happy3:

Siberio, weź przykład z Planty i nie oglądając się na facetów kup sobie www.fachowiec.com/sklep/pl/products/9244...a_+_komplet_uchwytow :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 21:05 #166342

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosia wrote:
Hosty to chociaż można wykorzystać do sałatek, skoro nie ozdobną to niech choć użytkową rolę spełnią, ale inne rośliny? :wink4:
Na kompost? :P
Żarty żartami, ale przyznać trzeba, że to, co się dzieje nad powierzchnią ziemi, no z wyjątkiem długotrwałych podtopień, oczywiście, to jeszcze nie tragedia... Rośliny się regenerują... Gorzej, jak coś źre ;) od spodu... I tu zapytam, co z rzekomym karczownikiem? Spokój? Oby to był fałszywy alarm....
Siberko, nie wysyłać, wysieję! Jeszcze długo można... ;)
Szary rodek niepokojący... On oprócz tego nalotu ma jakieś problemy z transpiracją, liście skręca.. Jak moje hojki niektóre! :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 22:39 #166392

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Artamko, na oko nic nie zostało wykarczowane, więc pół biedy :jeez:
Mam nadzieję, że to co aktualnie chodzi mi po jesiennym hostowisku to tylko nornica.
Wczoraj chciałam podelektować się widokiem grupki tardian, a tu :eek3: :eek3: tunele!!! Jeden kolisty wokół Halcyonka :eek3: Patrzę z niedowierzaniem, a tu ziemia się rusza metr ode mnie :jeez: Jak przydzwoniłam piętą z całej siły, to mi się stopa do kostki zapadła. Pewnie stworek czmychnął, ale trochę go zestresowałam na pewno :happy:

Szary rodek musi sobie poradzić, bo ja zbyt zarobiona jestem, żeby mu w korzenie zaglądać ;-)
Sadzę hosty... i po chwili od razu przesadzam :silly: Co za beztalencie ze mnie! :jeez:
Jak już wreszcie jeden koniec skończyłam :whistle: okazało się, że trzeba wyrównać brzegi, bo będzie trudno kosić.. No i M. zdjął kolejne 2 m kw trawnika oraz wywiózł taczkę gliny :-) Z pomocnikiem od czarnej roboty to inna jest robota :dance:

Rustykalnie ;-)

SDC17349.JPG

Tomku, z męskich prac mam w planach brukarstwo i finito! Spawać nie będę, nawet gdyby spawarka była za darmo i ze złota czy innej platyny :happy3:
W metalu nie robię ;-) Drewno i kamień - proszę bardzo! ;-)

SDC17354.JPG

Małgosiu, i łubin i cała reszta kwiecia do zakochania :hearts:
W ogrodzie tak pięknie, że klękajcie narody... Jak ja kocham takie widoczki :jeez:

SDC17351.JPG

SDC17352.JPG

Złocienie wielbię niezmiennie :-) Są wszędzie :-) Podobnie jak kostrzewa sina, którą kiedyś pieczołowicie siałam do kuwetki. Teraz mam siewek zatrzęsienie, a następne nasiona dojrzewają :devil1:

SDC17360.JPG

Orliki zarąbiste :eek3: zdrowe i mocne, bardzo wysokie B)

SDC17370_2013-06-07.JPG

SDC17368_2013-06-07.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 23:24 #166420

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wszyscy lubimy takie widoczki :dance:
Kostrzewa od Ciebie teraz u mnie zadbała o potomstwo :happy4: , będziemy dalej na forum rozdawać :silly:

Od razu widać, że to u Ciebie ostatnio biegun ciepła ;) , moje piwonie ciągle w pąkach :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 07 Cze 2013 23:28 #166425

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
A u mnie róże :funnyface:

Naturalnie u Siberii '2013 08 Cze 2013 07:51 #166473

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Takie widoki to i ja uwielbiam. :lol: Złocienie bardzo ładnie uzupełniają rabaty i stanowią tło dla innych bylin, czy krzewów. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Naturalnie u Siberii '2013 08 Cze 2013 08:02 #166475

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Wow, rustykalna ścieżynka bossska! Mówisz, że kostrzewa sina się rozsiewa? Muszę się dokładniej przyglądać temu, co plewię wokół niej :whistle:

Współczuję zadymy z tunelem. Ja się chyba wyleczyłam z foliaka i zacznę szparować na prawdziwą szklarenkę...

Naturalnie u Siberii '2013 08 Cze 2013 08:46 #166487

• Roma
  • Roma's Avatar
Widok jak z babcinego ogrodu-cudowny.Moje piwonie wszystkie jeszcze pąkach a z róż kwitnie jeden krzaczek.Na resztę ,przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać.

Naturalnie u Siberii '2013 08 Cze 2013 09:56 #166510

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Babciny ogród pięknie zarośnięty,marzenie mojego M
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Naturalnie u Siberii '2013 08 Cze 2013 10:47 #166528

• Poll
  • Poll's Avatar
Iwonko...spadłaś mi z nieba z tą ściezką. :lol: Pozwolisz,ze ...hmmm...zainspiruje się ( czyli krótko pisząc , zwalę :rotfl1: ) ją od Ciebie? Mam trochę takich belek i nie miałam koncepcji na ich wykorzystanie a zajmują mi miejsce tam, gdzie chcę poszerzać hostowisko. :flower:

Naturalnie u Siberii '2013 09 Cze 2013 11:28 #166722

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Coś się stało z Twoimi Rh? szary to ma taki białawy nalot? Jakiś grzybek? Chyba wymagaja niższego pH jak takie poskręcane i jaśniejsze. Podsyp siarką jak nie masz czasu by wymieniać glebę

Naturalnie u Siberii '2013 09 Cze 2013 23:13 #167049

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorbi, wszystko jest w normie, rodek zdrowy - na moje oko :-) Kutner to u niektórych odmian normalka ;-)
Siarki wsypałam tyle, że starczy jej na kilka lat :-) Do tego torf, korę, kompost. Podlewam deszczówką. Kwasowości nie badałam, bo nie mam na wszystko czasu, ale krzewy błyszczą jak malowane :-) więc na pewno są zadowolone ;-)

Polu
, ja tydzień temu zobaczyłam podobną ścieżkę u kuzynki :rotfl1: tylko jej deseczki były super równe, zaimpregnowane i pomalowane :-) A że ja mam pocięte dechy ze starego płotu, które nie nadają się nawet na ognisko, bo paląc się - kopcą, z dużą przyjemnością wykorzystałam je na ścieżkę :-)

Anowi
, ja jeszcze babcią nie jestem i na razie się nie zanosi :happy3: To mój własny ogród ;-)
Nie wiem czy M. by się ucieszył, gdyby zobaczył to z bliska... :think: Mój wczoraj zapytał: A dlaczego tu nie ma przerw między kwiatami???
Nie wnikałam co miał na myśli, zbyt gęste nasadzenia czy obecność chwastów :happy4:

Romciu, u mnie kwitnie tylko jedna piwonia, ta której nie przesadzałam :silly: I jedna róża :-) Ale kilka ma już kolorowe pąki, w tym moje patyczanki - tymi ręcami ukorzenione :hearts:

Dagmarko, nie ma szans na nieumyślne wypielenie siewek kostrzewy, bo to gotowe niebieskie trawki :-) U mnie w pierwszym roku chyba nie było siewek, teraz zatrzęsienie... :-) Podobnie jak lnu. Len rośnie u mnie prawie wszędzie :hearts:

Małgosiu, złocienie i len to motyw przewodni mojego ogródka wiejskiego :-) Ale stopniowo przenoszą się na inne rabaty ;-)

SDC17379.JPG

SDC17384.JPG

SDC17324.JPG

SDC17392.JPG

SDC17441.JPG

SDC17425.JPG

SDC17414.JPG
Ostrogowiec czerwony

SDC17452.JPG

SDC17440.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2013 23:15 przez sd-a.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.696 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum