TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 20:57 #193194

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
A czy Ty wiesz, że ja takie śliczne i dorodne buraczki uprawiam w szklarni ???? :) :eek3:
Nie mam warzywnika na terenie ogrodu, więc zrobiłam go w jednej częśći szklarni. Od maja do września mieszkam na działce, więc do posiłków przydadzą się warzywka. :)

Ja, podobnie jak Ty straciłam serce do wszystkich żywotników, chociaż mam ich sporo.... dwa ogromne Aurea, 10 Szmaragdów i jeszcze kilka innych / odmian nie pamiętam /, a to wszystko przez nową miłość..., hosty. Ciężko pod tujami wykopać dołki pod doniczki z hostami, a boję się hosty wsadzać bezpośrednio do gruntu, bo korzenie żywotników je zaduszą. :club2:
W moim wieku nie powinnam się już zakochiwać, prawda ? :flower:
Pozdrawiam.Danuta
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 20:59 przez danutal.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 21:48 #193210

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Siberko, dwa i pół miecha zaległości nadrobiłem dziś wieczorkiem. Ciepłe, słoneczne kolory kwiatów bardzo poprawiły mi humor w ten zimny (w dzień było u nas tylko +8 stopni) i deszczowy dzień. A nie mogło tak popadać od czasu do czasu w lecie?
Zwłaszcza duża ilość i różnorodność jeżówek, żurawek i piękna już kolekcja host zwróciły moją uwagę. :bravo:
Pozazdrościłem własnych warzyw i postanowiłem też w przyszłym roku zrobić warzywnik. Będzie miał wymiary 2x 3 metry. :rotfl1: Kupiłem już nawet deski. Konstrukcję podpatrzyłem gdzieś na forum.

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 22:06 #193217

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Całe szczęście, że hosty się nie przejadły! :rotfl1:
No koniec świata tak w ogóle, co to się wyrabia! Siberka niedługo zaorze warzywnik i hosty posadzi, a Romek zaorze hosty i pomidory będzie hodował! :silly: :lol: :happy3:

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 22:18 #193219

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
artam wrote:
Całe szczęście, że hosty się nie przejadły! :rotfl1:
No koniec świata tak w ogóle, co to się wyrabia! Siberka niedługo zaorze warzywnik i hosty posadzi, a Romek zaorze hosty i pomidory będzie hodował! :silly: :lol: :happy3:

Masz Martuniu rację..... :hug: , co to się dzieje????? !!!!! :flower1:
Pozdrawiam.Danuta

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 23:01 #193238

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ej, no, halo, Artamko! Jeszcze mi nie powstał w głowie pomysł okrajania warzywnika :happy4:
W tym roku poprzestałam na zmniejszeniu ogródka ziołowego! I tak nie przejadamy zbiorów :P
No, może nie tyle go okroiłam co do ziół dodałam hosty, żeby ograniczyć trochę wzrost chwastów w przestrzeniach międzyziołowych :devil1:

Romku, mój pierwszy warzywniczek miał jeszcze mniejsze wymiary :happy4: Posadziłam pomidory koktajlowe 'Koralik', gdy trwała budowa domu, a wokół piętrzyły się zwały żółtej gliny :jeez:
Kolekcje moje już dość wyraźne, z tym że w przypadku żurawek efekt jest prawie natychmiastowy, za to hostom jeszcze trochę zejdzie, zanim będą wyględne :happy4:
Żurawek już mi do szczęścia więcej nie potrzeba (na wszelki wypadek zebrałam trochę nasion, które mi chwilowo wyparowały - o ingerencję podejrzewam wiejskiego kota lub ogrodowego męża), ale najładniejszych host jeszcze nie mam :whistle: Nie napiszę jakich, bo jeszcze rozpoczniesz wykopki jesienne :happy4:
Poczekam na zwiększenie oferty e-sklepów, bo niby wszystkie już są, ale po 2 u różnych sprzedawców, to przez nieuwagę mogłabym zamówić kilka innych nie niezbędnych :silly:
Jeśli coś Ci wpadnie w oko na moich rabatkach - z przyjemnością podzielę i wyślę, bo jestem dłużniczką B)

Danusiu, zakochiwanie się jest wskazane w każdym wieku B) Człowiek z błyskiem w oczach wygląda o niebo atrakcyjniej niż obywatel znudzony życiem :happy4: Oby tylko ten błysk nie przeobraził się w szaleństwo :happy3:
Buraczki w szklarni... :think: ładne historie :happy: No ale latem faktycznie coś trzeba jeść, a najlepiej z własnego ogrodu!

Dorciu, szykuje mi się babranie w mokrej, zachwaszczonej glinie :jeez: a pada nieustannie. Wcale mnie to nie pociąga :silly:
Może ostatecznie hosty zadoniczkuję tylko? :think: :think:
No nie mam przygotowanego terenu na nowe rośliny, będę musiała kilka starych wysadzić gdzieś w dalsze rejony ogrodu :think: Prawie nie planowałam zakupów :devil1:

Madziu, tak długo starałam się być rozsądna i oszczędna, ale jednak nadszedł taki dzień, który zniweczył cały wysiłek... :rotfl1: Muszę sprawdzić w jakiej fazie był wtedy Księżyc, może w zakupowej :eek3: :devil1: :happy3:

Jutro zrobię fotki w świetle dziennym, bo dziś to żenada ;-)

Naturalnie u Siberii '2013 17 Wrz 2013 23:21 #193243

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wypada wreszcie napisać co nieco,bardzo podoba mi się kosz wiklinowy z jego zawartoscia,mimo,że Ty masz jej dość,ale to chwilowe i szybko zatęsknisz do smaków lata i jesieni,jak my wszyscy zresztą.Hosty,no cóż,podziwiam w wielu wątkach,na piaskach nie zachwycają,więc M juz wykosił moje a nie było powodu protestować.W zasadzie jestem zadowlona bo przy takiej ogromnej ofercie host byłoby pokus nie lada a ileż mozna ich mieć?No samych pokus to jednak nieograniczoną ilość,powinnam napisać ilez można ich spełnić?Moja kieszeń jest bardzo płytka :think:U Ciebie hosty jak najbardziej,trochę cienia im wyrośnie,gleba idealna,oj i ogrodniczka je kocha :rotfl1: zimą zaszalejesz widzi mi się hostowo :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 09:48 #193295

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Iwonka ja tam się nie znam na hosttowych odmianach :oops: ale uważaj :happy-old:
Niby kupowałam odmiany medium :whistle: a tak się rozrosły :silly:
Dzielę się, dzielę z forumkami a ubytków nie widać :silly:

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 09:53 #193297

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj zjadłam resztki megagronów z 2. śniadania mego pierwszaka i okazało się, że pomidorowstręt już mi minął :devil1: Kurczę, pyszne były :woohoo: Zresztą, zapasy w domu się kończą, więc i uczucia ewoluują ;-)
Mam nadzieję, że ostatnie krzaki pomidorów zostawione w ogrodzie nie zachorowały (dziś będzie Ctrl) :devil1: no i wkrótce zaczną dojrzewać samosiejki Koralików :dance:

Ewo, mnóstwo osób ma ogrody na piaskach i z powodzeniem uprawia hosty B) Jak kiedyś zamarzysz o odbudowaniu kolekcji - to moje hosty będą już gotowe w większości do podziału :happy:
Na razie bacznie je obserwuję, bo pojawiło się podejrzenie zawirusowania roślin, ale z czasem ogarnę temat... chyba :silly: więc będzie można zacząć wykopki ;-)

Hosty coś w sobie mają :hearts: i wcale nie trzeba mieś wszystkich tylko najładniejsze ;-)

Zadedykowane już wcześniej Poli :kiss3:

SDC19845_2013-09-18.JPG

Ciąg dalszy zakupów, tym razem po prysznicu ;-)

SDC19846.JPG

Celebrytka - 'Color Glory' :happy4:

SDC19848.JPG

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 20:58 #193403

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Heh az sobie weszłam na funkia.pl ;)
Do wiosny obiecałam sobie pass ,ale na wiosnę :dance:
Prawdą jest ,że wystarczą te najładniejsze ;)
Może wiesz ,które to? Chętnie posłucham rad koleżanki :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 21:02 #193407

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko, czy Ciebie też Twoja glina "wciąga" po deszczach? Jak ja się dziś umęczyłam i utytłałam :tongue2: . Hosty to ja wszystkie doniczkuję :whistle: , bo po pierwsze glina :whistle: , a po drugie tuje :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 21:25 #193419

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Siberia wrote:
Człowiek z błyskiem w oczach wygląda o niebo atrakcyjniej niż obywatel znudzony życiem :happy4: Oby tylko ten błysk nie przeobraził się w szaleństwo :happy3:
Oj tam, oj tam... A wiesz, jak atrakcyjnie wygląda błysk szaleństwa w oku? :rotfl1:
Siberko, dobrze, że nadszedł ten dzień, wszyscy szaleją z przesadzaniem, no czemu Ty miałabyś mieć lepiej? ;) No a że gospodarując w glinie masz jakby trochę gorzej, bo męcząco to pomyśl sobie, że masz też lepiej :silly: Przesadzasz przecież z bryłą ziemi! :P
Dorcia, a po trzecie nornice czy nie?

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 22:01 #193429

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Śliczne zakupy hostowe :bravo: :bravo: ................ a ja za pani poradami , że jesienne przesadzanie jest ok ostatnio tergam wielkie kępy moich staruszek ostatnio dwie zmieniły miejsce zamieszkania ............. i nowe nabytki tez już rosną :P :P
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 22:04 #193431

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, nornice u mnie nie grasują :dance: - widocznie glina dla nich za ciężka :happy: , zresztą krety też sporadycznie :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 22:24 #193439

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Pada drugi tydzień... Nie mocno, ale bez przerwy!
Jest ośliźle...
Wszelkie grzyby pasożytnicze i chorobotwórcze w moim ogrodzie mają raj!
Róże wyglądają ohydnie, dobrze, że nie mam ich więcej.
Jeżówki czarne jakby w miale węglowym otoczone.

Dobrze, że zrobiłam w lipcu brukowaną ścieżkę, to do domu można w czystych butach wejść!

Posadziłam nowe hosty do doniczek, zebrałam wszystkie zielone owoce papryki, dynie, cukinie, orzechy laskowe, maliny (tzn. chłopcy zjedli i resztę zerwali do wiaderka).
Skosztowałam winogron. Następnym razem żółtą 'Aurorę' zrywam! Mogłam od razu, bo od takiej pogody może jej się tylko pogorszyć ;-)
Różowa 'Lidia' albo niedojrzała, albo faktycznie troszkę dziwna w smaku :unsure:

Artamko, ja czasem przesadzam z taką bryłą ziemi, że nie dam rady zarzucić jej na taczkę... Najcięższa jak do tej pory była chyba forsycja przesadzana w lipcu :silly: Też lało! Ciągnęłam ją po ziemi za gałęzie :happy3:
Błysk szaleństwa w oku? :think: Nie lubię! Nie pochwalam! Będę się leczyć! :devil1:

Dorciu, nie wchodziłam na glinę, tylko na rabaty wysypane korą. Chodziło się nieźle.
Niczego nie po- ani nie przesadziłam, bo... mi się nie chciało! :wink4:
Hosty posadziłam do doniczek i zostawiłam w trawie... Czuję się jak wyrodna matka, która porzuciła dzieci w deszczu i w ciemnościach :oops:
Za to narobiłam im zdjęć i tym erzacem się pocieszam :crazy:

Jolu, przyrastanie host nie jest problemem, stanie w miejscu lub regres martwią, a także niewyględność w młodym wieku ;-)
Rozmiar M dotyczy chyba wysokości :-) To co idzie na boki można oddać, sprzedać, wyrzucić na kompost lub zjeść ;-)

Marzenko, najładniejsze są chyba te hosty, które, gdy raz je zobaczysz, ich wygląd i nazwę zapamiętujesz, a potem rośliny rozpoznajesz w różnych miejscach forum i pożerasz wzrokiem :devil1:
Z moich ostatnich zakupów najpiękniejsza jest 'Beauty Substance'. Może z czasem inne wypięknieją, a ona zbrzydnie, to doniosę o zmianie uczuć ;-)

Mireczko i tak nam już zostanie ;-) Kępy będą coraz większe, a kręgosłupy i ręce coraz słabsze!
No, ale coś tam się wymyśli!

SDC19998.JPG

SDC19996.JPG

18wrze_26.JPG

SDC19981.JPG

SDC19891.JPG
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2013 13:25 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 18 Wrz 2013 23:03 #193458

• Roma
  • Roma's Avatar
Pozwoliłam sobie na uzupełnienie fotek.Było warto.U mnie też od kilku dni popaduje i nic nie można robić w ogródku bez ryzyka przemoknięcia i rozchorowanie się.Mnie już dopadło :(

Naturalnie u Siberii '2013 19 Wrz 2013 07:43 #193487

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Iwona, jaki to powojnik tak szleje w glinie? :eek3: Co mu zrobiłaś?
Hosty do zjedzenia, mniam takie śliczne :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2013 07:43 przez dodad.

Naturalnie u Siberii '2013 19 Wrz 2013 08:01 #193491

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Beauty Substance śliczna ............. ale ja już na nią nie mam miejsca :placze: :placze: wyrośnie jak mamusia w ogromną hostę i na cesarzową nie mam miejsca , muszę się ograniczać a takie wielgasy najbardziej mi sie podobają ............ ale na szczęście małe też :happy: :happy: i co to za fajna nieduża hostka z okrągłymi liśćmi i białym nieregularnym brzegiem , na dole w koszu i na dolnym rogu zdjęcia pod warzywami , sympatyczna całkiem :hearts:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Naturalnie u Siberii '2013 19 Wrz 2013 08:26 #193501

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Szał zakupowy trwa widzę w najlepsze - czy naprawdę kiedyś się ograniczałaś?
Cudne zbiory i nowe hościęta :kiss3: Oby do rychłego :)
pozdrawiam
ankha

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.597 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum