TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 21:12 #186989

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Twoje roślinki wcale nie ucierpiały pomimo tych upałów .Moja ogrodowa trochę zmarniała ,przez parę dni nie było wody w ogródku .No trudno teraz wygląda nieciekawie .Twoje hortensje w pełni zadowolone tak samo jak pieski .Niestety susza daje się we znaki a licznik nieustannie się kręci,żeby ratować to co pozostało .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 21:33 #186998

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marysiu, dzisiaj w końcu ochłodziło się i pada :dance: Ach, jaka jestem szczęśliwa :) Nawet popracowałam sobie w deszczu - przesadziłam rododendrona i azalie, posadziłam ostatnie nabytki (przywarkę japońską, zawilca japońskiego, tawułkę). Mokra byłam i upaprana błotem, ale cała happy B)
Co do roślin doniczkowych, to w domu mam sporo miejsca i to w różnych warunkach - pomieszczenia normalnie ogrzewane, nieogrzewane, piwnice, strych...A zimą kwiaty w domu lubię, to taka namiastka ogrodu, więc upycham je gdzie się da.
Kordylinę będę zimować pierwszy raz, więc muszę o niej poczytać...Na razie spędza lato pod chmurką:

013hortensjeikordylina.JPG

Agusiu, jak miło znowu Cię gościć :kiss3: Mam nadzieję, że już nam nie znikniesz na tak długi okres...
Asperę mam od kilku lat; na zimę dostaje tylko kopczyk i jak dotąd to jej wystarcza. Ale rośnie w bardzo zacisznym, osłoniętym od wiatrów miejscu.
Dzisiaj tak zachwyciłam się Twoimi brzozami, że nawet sfotografowałam swoją, dotąd traktowaną po macoszemu pod względem dokumentacji fotograficznej. A przecież jest taka piękna:

041brzoza.JPG

Markus, żebyś wiedział - pieski małe, ale szczekliwe i gorliwie pilnują domu ;)
Dzisiejszy deszczyk trochę ożywił roślinki, więc dla Ciebie roślinka dosyć rzadko pokazywana - suchodrzew pekiński:

035suchodrzew_2013-08-19.JPG

...i jeszcze jedna ozdóbka - osłonka na doniczkę:

012niecierpki.JPG

Aniu, o Anabelce trudno powiedzieć, że przekwitła, bo kule trzymają się do zimy, tylko zmieniają kolorek; teraz zrobiły się lekko zielonkawe:

015kuleAnabelki.JPG

Marto, też zamierzam posadzić na białej kilka hortensji :flower2: Białych lobelii dotąd nie spotkałam; mam jeszcze niebieskie (podobno najbardziej wytrzymałe na mróz), a w planie piękne bordowe (widziałam na ryneczku).
Trytomy nigdy nie miałam, ale jakoś do mnie nie przemawia; moje najnowsze nabytki to przywarka japońska o srebrnych listkach (piękne pnącze do cienistego ogrodu), zawilce japońskie, ale ciemno różowe i tawułki (cienista tawułkowa rabata już prawie gotowa :funnyface: ).

010lobelianieb.2.JPG

Jadziu, o tak! Hortensje bardzo cierpią w czasie suszy. Bukietowe jeszcze jakoś ją znoszą, ale ogrodowe wymagają codziennego podlewania...Podobnie zresztą Aspera, której liście bez wody momentalnie mdleją :(

Pada, pada, pada!!!! Jestem taka szczęśliwa, jakbym wygrała milion w totka, chociaż zrobiło się chłodno i szaro. Mimo radości mam nadzieję, że popada, a jutro znowu będzie ładne lato...
Tak czy inaczej zwłaszcza hortensje i funkie nabrały wigoru i urody.

022rabatapodjaboni.JPG

Budleja White Bouquet za to posmutniała, bo pochowały się wszystkie motyle:

029budlejaWhiteBouqet.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 22:02 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margolka

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 21:42 #187001

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Och, jak wściekle zazdroszczę deszczu! :oops:
Nie obawiasz się jednak, że wobec faktu, że opady nie mają być długotrwałe, czeka Cię intensywne pojenie przesadzonych roślin?
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 19 Sie 2013 21:54 #187007

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oj,Dalu szczęśliwa jesteś,u mnie ponad 5 tygodni nie padało,usycha wszystko,podlewanie nie daje takich rezultatów jak deszcz,w dodatku wciąż,codziennie ponad 30 stopni i nie zapowiada się w tym tygodniu na jakiekolwiek opady,z tym większą przyjemnoscia przechadzam po Twoim raju,zielonym mimo wszystko.Mój trawnik wypalony do gołej ziemi :jeez:

Ogród Dali '2013 20 Sie 2013 12:52 #187199

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Gosiu, a deszcz pada, pada i pada...Właściwie non-stop od wczoraj, więc ogród podlany solidnie. Boję się troszkę, żeby to nie była trzydniówka, bo dla odmiany zaleje nas ;) Tutaj tak już jest, że jak chmury zaczepią się o Ślężę to może padać kilka dni...

Ewo, mam nadzieję, że i do Ciebie dotarł ten front niosący ochłodzenie i deszcze...

Rącznik pięknie kwitnie:

030owocercznika.JPG

Niektóre roślinki po przekwitnięciu też są ładne:

032nasionkaagapanta.JPG

034powojnikBill.JPG

Brunnera Jack Frost wygląda nadspodziewanie dobrze jak na roślinkę cienio i wilgociolubną; inne straciły swoją urodę :(

033brunnera.JPG

Szałwii też susza niestraszna:

038szawiavar.JPG

Winogrona powolutku dojrzewają:

039winogrono.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 20 Sie 2013 15:26 #187238

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Czesc Daluś :hug:
Co to za odmiana szałwi? duża rośnie? Ile masz odmian brunner? Wybacz, że tak wypytuje :wink2: Moje zainteresowanie stąd, że rozpatruje się w szałwiach (chce kupic jakąś niską ładną odmianę) i od jakiegoś miesiąca jestem posiadaczką brunnery 'Silver Heart'. Wcześniej miałam też Jacka ale mi padła z przyczyn do tej chwili niejasnych.

Ogród Dali '2013 20 Sie 2013 15:50 #187243

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu i u nas na północy już od kilku dni pada,roślinki nie cierpią ale za to cierpi Marta (markita) patrząc na nasz deszczyk, cierpi bo u niej na Lubelszczyźnie podobno gorąco i sucho.

Ogród Dali '2013 21 Sie 2013 08:12 #187470

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Dalu świetnie potrafisz łączyć style. Tunezyjskie płytki, mozaiki itp. wcale nie gryzą się z polską architekturą. Wszystko pięknie się komponuje. Twój ogród jest romantyczny,ale nieprzesłodzony.I co najważniejsze - jest wyjątkowy, oryginalny, charakterystyczny - taki Twój.
Hortensję Anabell też mam. Jest cudowna i niekłopotliwa. Nie przemarza wcale. Czasem tylko mnie denerwuje, kiedy się gałązki za bardzo przewieszają. Bardzo lubię ten moment, jak zielenieją jej kwiaty.
A pieski ... chyba bym je zamiętoliła na śmierć, takie rozkoszne są - pluszaki-przytulaki. Świetnie tak razem w parze wyglądają. Grzeczne są na spacerkach? Chyba trudno nad dwoma naraz zapanować?

Ogród Dali '2013 21 Sie 2013 16:40 #187574

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Izo, miło, że odwiedziłaś mój ogród :kiss3:
Ja lubię przywozić ze swoich podróży różne drobiazgi do ogrodu - a to toskańską donicę, a to tunezyjski lampionik...
Nie jest łatwo połączyć te dodatki stylistycznie, siłą rzeczy może się robić troszkę misz-masz, ale wspólnym mianownikiem są po prostu moje upodobania :) Jeżeli Tobie się też takie połączenia podobają, uważasz, że wtapiają się w ogród - to znaczy, że tak całkiem nie błądzę ;)
Anabelka ma tendencję do przewieszania się, bo kule bywają bardzo ciężkie, zwłaszcza po deszczu. Ja ją palikuję i obwiązuję dyskretnie drucikiem.
Gucio i Ptyś w zasadzie są grzeczni i na spacerkach za daleko od nas się nie oddalają. Chyba że jakaś suczka zostawi im namiętny liścik miłosny :hearts: Wtedy bywa, że Guciuś jakimś cudem pokonuje ogrodzenie i wybiega na zewnątrz :angry: Na szczęście szybko wraca...
Dla Ciebie zaczynająca różowieć hortensja dębolistna

019h.dbolistna.JPG

Romuś, jaka pogoda na północy? Przestało padać? Może deszczowy front przesunął się na Lubelszczyznę i Martusia już tak nie cierpi :lev:
A jak tam wrzosy na Jaśkowej? Moje powolutku zaczynają kwitnąć:

029wrzosy.JPG

Paulo, nie znam nazw odmianowych moich szałwii - ta na fotce rośnie w ogródku ziołowym i służy jak przyprawa, a nie roślinka ozdobna. Mam jeszcze taką:

037szawia_2013-08-21.JPG

...a ta o bordowych listkach padła mi któregoś roku.

Brunnery mam trzy - Jacka Frosta, wielkolistną o zielonych liściach i jakąś variegatę. Ta ostatnia najsłabiej rośnie i bardzo przypala ją słońce.

0113.JPG

Kilka zaległych fotek weekendowych.
Wrocławski Ogród Botaniczny:

005OgrdB.JPG

...i pałac w Książu:

010Ksi.JPG

011paacwKsiu.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Roma, Alina-277, Steasi, waldek727, madzia, Margolka, sierika

Ogród Dali '2013 22 Sie 2013 08:28 #187709

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
To taka skromna kolekcja brunner jest. Jak można jeść takie piękne rzeczy łaciate! :crazy: Nie no żart z tym emotkiem ;) Ja też w sumie używam z ogródka oragana złotego ale tak teraz przez ten rok poszedł że chyba nic mu już nie zaszkodzi.

Ogród Dali '2013 22 Sie 2013 20:55 #187840

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór, Dalu!

Z przyjemnością obejrzałam ostatnią porcję zdjęć. Zachwyciła mnie biała budleja i pięknie kwitnące wrzosy...
Czekam na fotkę strzegącego Twój ogród cedru :)

Serdeczności,
A

Ogród Dali '2013 22 Sie 2013 22:18 #187896

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
W kwestii bruner, jeśli variegacka ma się kiepsko, to jest właśnie 'Variegata', bo niemal bliźniacza 'Dawson White'radzi sobie świetnie i to są nie tylko moje obserwacje...
Dalu, a masz już jakieś typy co do hortensji? Wysyp jakiś teraz, trudno wybrać!

Ogród Dali '2013 23 Sie 2013 12:22 #188005

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Dalu czy szałwia lekarska zimuje w ogródku, gdyż nie wiem czy muszę ja zabrać w domowe pielesze na zimę .Posadziłam teraz pozyskane patyczki Blue Bird i jestem ciekawa czy uda mi się je ukorzenić .Tak kocham również hortensje tylko miejsce mnie ogranicza :( Zwykłe ogrodowe ukorzeniają sie świetnie .Miałam variegatkową brunerę ,ale tylko jeden sezon w następnym zrobiła się zielona i taka jest dotychczas .Pięknie przebarwia sie dębolistna
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 23 Sie 2013 19:31 #188059

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Dalu :bye:
Pieknie kwitnie rącznik :)
Brunnera Jack Frost ładniutka,,,,ja mam też ją ;) Podzieliłam ją,i ta w cieniu jest śliczna,,,a ta na stronie wschodniej ma słonko i deko ja przypaliło :angry:

Ogród Dali '2013 23 Sie 2013 21:31 #188114

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Aniu, rączniki to ulubione rośliny mojego M.Tak więc co roku rosną w moim ogrodzie; w tym sezonie niezbyt dorodne - wiosna była dla nich za zimna :flower1:

Jadziu, szałwia doskonale zimuje, więc spokojnie możesz zostawić ją w gruncie :)
Hortensje to też jedne z moich ulubionych kwiatów :flower2: Ostatnio nawet wymyśliłam, gdzie mogłabym je jeszcze posadzić :dance: A już wydawało mi się, że nie mam miejsca :P

Marto, czyli mówisz, że trzeba zamienić Variegatę na 'Dawson White'? Chyba będę musiała to zrobić, bo Variegata się mi uwsteczniła i został jeden mały przypalony listek :angry:
Z hortensjami to skomplikowana sprawa - jest tyle fajnych, że trzeba by mieć ogród z gumy :unsure: Jeśli chodzi o bukietówki, to marzą mi się teraz takie o wielkich, 'grubych' wiechach - Vanille Fraise, Pinky Whinky, bo moje też są ładne, ale mają ażurowe, koronkowe kwiaty. I nawet wiem, gdzie te nowe posadzę!
Ale najbardziej lubię krzaczastą Anabelle - bezproblemowa, nie przemarza, nie choruje, kwitnie od lipca do mrozów - same zalety :flower1:

Agusiu, szukając zdjęć cedra, zorientowałam się, że mało go fotografuję :( Chyba jest za wielki i nie mieści się w kadrze ;)

0433cedr.JPG

0437cedratlaski.JPG

Paulo, zioła wręcz lubią być skubane - lepiej się wtedy rozkrzewiają i rozrastają!

A co tam w ogrodzie? Początek porządków jesiennych, niestety :( M.in. przycinałam dzisiaj liście liliowców, które niezwykle mnie irytują po przekwitnięciu. Oczywiście też sadzenie i przesadzanie. Nową miejscówkę dostał figowiec, dla którego będzie to pierwsza zima w gruncie.
Nastał czas traw:

034rozplenicaj.iwrzoce.JPG

041miskanty.JPG

042miskant.JPG

...skończył się czas lilii...Ostatnie kwitnące u mnie:

022ostatnielilie.JPG

026liliaNN_2013-08-23.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

Ogród Dali '2013 23 Sie 2013 21:39 #188118

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Tak się zastanawiam, czy ja cedr widziałam na żywo :think: , chyba nie :oops: . Muszę się rozejrzeć w ogrodniczym, bo chciałabym choć rzucić na niego okiem :dry: .

Dalu, masz niestety rację, że kończy się to co najlepsze :cry3: . Nastaje czas traw i wrzosów. Uwielbiam wrzosy, ale jak zobaczyłam dziś u siebie kwitnące wrzosy to mina mi zrzedła :( . Odwróciłam się od nich na pięcie i uciekłam do róż :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 21:39 przez dorciaj.

Ogród Dali '2013 24 Sie 2013 06:52 #188188

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurcze no niestety już jesień idzie wielkimi krokami. U siebie też to widzę.. Człowiek se nie zdąży zawsze nacieszyć no słowo daje.
Dobrze widzę,że masz wrzośce? W moim odczuciu to są mniej problemowe niż wrzosy? A jak Ty uważasz?

Ogród Dali '2013 24 Sie 2013 15:19 #188237

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Hortensja dębolistna pięknie wygląda :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.629 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum