TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 15:10 #158395

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Postanowiłem Cię maltretować, i pokazywać po listku :rotfl1: :rotfl1:

DSC_0226.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 17:32 #158424

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś śliczna lewizja. Ja ostatnio kupiłam trzy. Powiedz mi proszę jak je zimujesz... Pan, u którego kupowałam powiedział, żeby zostawić w ziemi.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 17:34 #158425

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Chyba tylko ja jedna na świecie nie mam War Paint :dry: Koniecznie muszę zmienić ten stan rzeczy.

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 20:13 #158457

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Igor, a może tak odrobina cierpliwości? :)
Dalu, te lewizje mam już trzy lata, ja w żaden sposób ich nie zabezpieczam, moja bardzo przepuszczalna gleba im służy... Choć w tym roku było przecież tyle śniegu, że trochę tę wilgoć musiały poczuć, ale nic im się nie stało...
Martagony po 2 zł? :eek3: To Wy macie lepsze targi! U nas wystawcy od cebul i kapersów trzymali ceny, a przecież to już ostatnia okazja, żeby to sprzedać...
Aguś, zimowały już dwa razy... Ja kupiłam wtedy cztery, ale przy dwóch zasiały się sasanki i je zagłuszyły, nie kwitną... Sasanki były priorytetowe! :)
Marta, ano nie pohandlowałam... Jakoś nikt się nie trafił... :( Ja też sama sobie wszystko odradziłam, ale miałam tylko dwie takie sytuacje "a może by kupić"... Słabo... Ty przynajmniej koszyk dla kota, a ja tylko bilet... ;)
Trzymam kciuki za te Twoje koty! :)
Celinko, mnie też powalił na kolana i to dosłownie, bo nijak inaczej nie szło zrobić mu zdjęcia... ;)
Igor, tam po prostu trzeba pytać... A wtedy Pan Szewczyk skądś ;) przynosi...
Aniu, ja się obawiam, że sąsiad może mieć rację... :lol: Już raz się przekonałam, że warzywnictwo nie dla mnie... ;) Ale fasolka znów ma szansę... Lewizje na Twój piaseczek jak najbardziej! :)
Jolu, opracowałam ;) trasę sobotniego szkółkingu, żeby i o tę szkółkę z lewizjami zahaczyć, więc jest duża szansa, ze się dorobisz! :)
Igor, takie młode, a takie już wredne! :lol: To na pewno po tatusiu! :rotfl1: :rotfl1:
A powiedz mi, co zrobiłeś z plamkami i ciapkami z tego listka?! :hammer: Gdzie one są? Hm...Myślałam, że utrzymują się dłużej... :(
Monika, jak przygotujesz odpowiednio podłoże, to będą zimować. One nie znoszą stagnującej wody w zimie... Musi szybko wsiąkać, dodaj trochę piasku, dodatkowo możesz tak jak Dala nakryć jakimś pojemnikiem, powodzenia życzę! :)
Ewa, ten stan rzeczy zmienić bardzo łatwo ;) , ale pamiętaj, że takie wiosenne ubarwienie utrzymuje się krótko, potem jest zielona...

Uff, upały odwołali! :)

Acer palmatum 'Tsuma gaki'

DSC_0638.JPG

Cudna hosta 'Eye Daclare', zanim się przypali...

DSC_0645.JPG

Mój przecudny klon szponiasty, zeszłoroczny zakup... Acer pseudoplatanus 'Cuculatum'

DSC_0655.JPG

A teraz kupiłam w Krzywaczce takiego... Acer saccharinum 'Born's Gracious'

DSC_0689.JPG

Rodgersja kasztanowcolistna...

DSC_0660_2013-05-19.JPG

Igaste widoczki...

DSC_0665.JPG

DSC_0664.JPG

I jeszcze pokażę, jak u mnie rośliny podlewają rośliny ;) Mam opracowany cały system nawadniania w ten sposób, bo choć podlewanie jest przyjemne ;) , to jednak w sytuacji tzw. nawału pracy ;) trzeba szukać pomocników... :)

DSC_0667_2013-05-19.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 20:52 #158475

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Podoba mi się ta fotka z "pomocnikiem" :happy3: czasem też szukam podobnych rozwiązań :)

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 20:56 #158479

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
No, nie! Marto, przyznaj się, co zrobiłaś swojej rodgersji, że taka dorodna i tyle jej ;)
I kolor ma jakiś inny niż moja, zieloniasta i mająca od kilku lat trzy listki na krzyż :angry:
A czy nasze targi 'lepsiejsze' to dopiero okaże się, jak rzeczone martagony po 2 zł zakwitną :happy:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 20:57 przez dala.

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 20:59 #158482

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Marciszcze , rodgersja miodzio! :supr3: :yummi: Gratulejszony.
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 21:41 #158510

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
A ludzie majątek wydają na systemy nawadniania :lol: Piękny ten Tsuma-gaki i szczególnie podoba mi się w kontekście tego, że palmówki zaczęły u mnie przeżywać zimy :)
Dołączę się do zdziwienia połączonego z zachwytem nad wielkością rodgersjowej kępy :bravo:

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 21:45 #158517

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Tsuma-gaki wyszarpię kiedyś z martowego, słowo daję :rotfl1:
Razem z tymi pazurkami :tongue1:
Szponiasty tez mi się podoba. Coraz bardziej podobają mi się klony..., nie tylko palmowe. A kysz....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 21:48 #158522

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
artam wrote:
...te lewizje mam już trzy lata
A ja nie mam telewizji od trzech lat :rotfl1:

Martulu... z tym podlewaniem to jest wyzysk! Tylko patrzeć, jak się rośliny do jakiejś instancji zwrócą! Pewna jestem, że bestie szkolone... wszak rodem z najlepszych szkółek! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 21:59 #158531

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A czy Twoja rodgersja ma już kwiatostany?
Zauważyłam wczoraj u mojej :whistle:
A kiedy to odwołali upały :blink:
Dzisiaj pół dnia w klimatyzowanym pomieszczeniu spędziłam, bo żyć się nie da :jeez: Podlewania z góry również nie widać :blink:
Mówisz szkółking pięknie zaplanowany :woohoo: czekam z niecierpliwością, może tym razem dojdzie do skutku :think:

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 22:00 #158533

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Piękne roślinki...same rarytaski :bravo:
Hosta mi się podoba...rodgersja też...i klony wyszarpie Ci też :rotfl1: razem z Dorotą, albo ją zataję :hammer:
A masz może hostke Remember Me?
to poproszę jakieś wskazówki do uprawy, bo moja stoi w miejscu od lat 3

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 22:02 #158539

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Grzesiu wrote:
...poproszę jakieś wskazówki do uprawy, bo moja stoi w miejscu od lat 3
Może trzeba przesadzić? Wtedy na pewno nie będzie stała w (tym samym) miejscu! :P
Pozdrawiam - Gosia

Martowy prawie ogród 2013 19 Maj 2013 22:02 #158540

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Edit: :happy3:
gorzata wrote:
Nic a nic te epimedia do mnie nie mówią...
Bo podobno trudno im zrobić zdjęcia, ale z 'Amber Queen' Artamce się udało :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Sama bym kupiła, takie pierwsze ;-)
artam wrote:

Epimedium 'Amber Queen'

DSC_0628_2013-05-16.JPG
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2013 21:19 przez sd-a.

Martowy prawie ogród 2013 20 Maj 2013 09:05 #158680

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Co zdjęcie to piękniejsza roślinka. klony świetne. I ta hosta :supr3: Listki ma rewelacyjne!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy prawie ogród 2013 21 Maj 2013 11:19 #159129

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Hosta żarówiasta ..............ale ja ostatnio mam fazę na niebieskości i burchle , chociaż i tak tych pstrokatych najwięcej mam w ogrodzie :dry: :dry: a może tylko najbardziej rzucają się w oczy :whistle:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 21 Maj 2013 21:06 #159225

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, bo proste rozwiązania są najlepsze! :) Roślinki bywają wielofunkcyjne! ;)
Dalu, nic jej nie zrobiłam, po prostu kiedyś, dawno temu ;) ją kupiłam! :lol: Ta kępa ma z 10 lat i w tym cała zagadka... :) To jest być może jakaś odmiana kasztanowcolistnej, a kolor utrzymuje się tylko z miesiąc od pojawienia się, potem zielenieje... A od razu zielona jest stopowcolistna, to może Ty masz taką... Oby to rzeczywiście były martagony, bo chyba po wyglądzie cebul nie da się tego stwierdzić?
Tabciu, Marciszcze dumne i cieszy się z gratulejszonów! :lol:
Paweł, w kontekście tej informacji pozostaje mi cieszyć się, że ja tylko majątek wydaję na wodę! :rotfl1: Ach, jakby tak ten Tsuma-gaki chciał zawsze tak zimować i jakby mi tak wyrósł na parę metrów... Rozmarzyłam się! ;) A zagadka rodgersji wyjaśniona :)
Dorotka, a nie wydaje mi się! :P :rotfl1: Mnie też kolny coraz bardziej pociągają ;) , zwłaszcza że jakieś ostatnio sukcesy w zimowaniu...A to zachęca! Faktu, że wymarzł mi jeden Shirassawy, staram się nie zauważać... :)
Gosiulu, a teraz taka ma być telewizja nowoczesna, może się skusisz? :happy4: Roślinki nic do powiedzenia nie mają, rosnąć mają ;) i tyle! U mnie rządy autokratyczne, żadnych tam związków zawodowych i innych organizacji! ;) :lol: Może i z najlepszych szkółek, ale teraz to ja im daję szkołę... Zwłaszcza niektórym...biednym hostkom! :(
Jolu, rodgersja ma już kwiatostany, ale nie za wiele... Szkółking póki co ;) aktualny i nic się nie zmieni, mam nadzieję... Widzisz, odwołali upały! :)
Grześ, właśnie wydałam rozporządzenie o ochronie gatunkowej klonów na Martowym! :rotfl1: Ale Gorzata na pewno chętnie na wyszarpywanie klonów zaprosi! :rotfl1: I nie będziesz musiał zatajać Doroty, cokolwiek to znaczy! :happy3: Hosty Remember Me już nie mam, za to wskazówki mam... Cienia jej, cienia!
Gosiulu, przednia rada, tylko do Ciebie czy do mnie? :lol:
Siberko, domyślam się, że masz na myśli epimedia? Cóż, dla chcącego nic trudnego! :rotfl1:
Moniko, też mnie te listki zauroczyły, a wkleiłam, by je uwiecznić, bo długo już takich ładnych mieć nie będą... :(
Mirka, a ja z kolei burchle tak, a niebieskości niekoniecznie... Niebieskości na słoneczku szybko przechodzą w zieloności.. ;) Ja chyba te pstrokate o ciekawym rysunku jednak preferuję...

Dziś była u mnie Beata keri, w pośpiechu oglądałyśmy roślinki, bo nadchodziła wielka chmura, zerwał się huragan prawie, wyglądało na to, że zaraz będzie straszna burza i podleje wreszcie! Trwało to ze dwadzieścia minut i front chyba właśnie przeszedł... Nie spadła ani kropla... :mad2:

Zakwitł powojnik 'Omoshiro'

DSC_0632_2013-05-21.JPG

A szykuje się takie cudo... Asfodel... Po raz pierwszy! :)

DSC_0640_2013-05-21.JPG

Na pierwszym planie Picea pungens 'Szpaczek'

DSC_0648_2013-05-21.JPG

A tu Picea orientalis 'Early Gold'

DSC_0652.JPG

I widoczki...

DSC_0645_2013-05-21.JPG

DSC_0647_2013-05-21.JPG

DSC_0657_2013-05-21.JPG

DSC_0654_2013-05-21.JPG

Martowy prawie ogród 2013 21 Maj 2013 21:25 #159232

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Oczywiście, chodziło mi o "epidemia" :happy3: Już pięknie wyedytowałam pościk, żeby być zrozumiałą dla wszystkich ;-)

A Ty na pewno od południowej strony sadzisz hostom te drzewa????? :happy3:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2013 21:27 przez sd-a.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.549 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum