TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 13:12 #159992

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rm27 wrote:
Jolu, porób przynajmniej trochę fotek w trakcie wizyty i wstawiaj w swoich postach bo Marcie coś focenie słabo idzie w tym roku.
Obiecuję :idea1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 13:24 #159999

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś chyba nie muszę już nic dodawać jak coś wpadnie narzeczonemu w oko to musi to mieć :) A powiedz mi proszę coś więcej o tej roślince. Jak z zimowaniem i wymaganiami? Kiedy kwitnie?
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:14 #160075

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Proszę o więcej widoczków... U Ciebie widzę, co też u mnie nie wyszło... to znaczy, co wyszło
Jak ktoś ma rękę do roślin to mu złotokap od razu zakwitnie, a jak ktoś nie ma to po 5 latach wycina go i cieszy się ogniem w kominku :lol:

U mnie puścił 2 marne "gluty"... w 3 albo 4 roku uprawy na tym samym stanowisku, to może dam mu szansę... A w kominku dziś napalone, bo za oknem 10oC.

Martulu, nie wiem czy zauważyłaś, ale ... Twój ogród rośnie jak szalony :bravo:

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:37 #160084

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Małgosiu, u mnie jeszcze nie jest za gęsto, miejscami jest nawet całkiem za rzadko ;) Zwłaszcza tam, gdzie ośmieliły się grasować nornice... :mad2: Widziałam Twoje rozsadzenia ;) Hosty mają to do siebie, że na upartego można je dzielić i w trakcie sezonu...
Dorotka, tam jest jedna miodunka, to Opal, ona rzeczywiście kwitnie tylko na niebiesko. A to drugie niebieskie to wielosił 'Stairway to Heaven' :)
Piotrek, Młody mi same takie "listki jedne" ;) kupił! Tak to jest wysłać dziecko po zakupy! :rotfl1: :rotfl1: Igor :hug2: ;) Komitywę, żeby Młody cierpiał? :lol: Ja bardzo chętnie! :rotfl1:
Igor, jak oszczędny po mamusi jesteś ;) , to trochę to zbieranie może potrwać... Jako i u mnie... :lol: No nic, próbujmy! Niezgodność opisu ze zdjęciami? Oj, bo te żurawki się wszędzie wcisną... :P
Paweł, z tym złotokapem...to nie tak, jak myślisz, kotku! :rotfl1: :happy4: :silly: Posadzony jesienią wymarzł prawie... Wziął się jednak za siebie ( wiedział, że nie mam kominka? ;) ) i wypuścił taki odrost i to jest właśnie on... Potwierdzone, że nad miejscem szczepienia, czyli to ta odmiana...W tamtym roku zakwitł jednym kwiatkiem, a teraz już przyzwoicie! :) Ty, Ty nie masz ręki do roślin? :crazy:
Gosiulu, jak to nie chciałaś się czepiać? ;) Dlaczego? :supr3: Co Ci? :rotfl1:
Jolu, a Ty widzę dyplomatycznie! :) Właśnie przekonasz się w realu, że widoczki są głównie hostowe! :)
Romek, no jak słabo?! Pstrykam i pstrykam, nawet usiłuję coś ustawiać w aparacie! I nawet niektóre zdjęcia ładne mi wychodzą...uważam... ;)
Dorciu, skoro i Ty tak widzisz, to coś w tym musi być... ;) Ty po, a ja jestem przed akcją ukorzeniania... Jak tylko wysadzę wszystkie rośliny, które jeszcze trzymam na balkonie, biorę się za żurawki, bo przy obwodnicach szpaler z żurawek zaplanowany :) Mój złotokap jeszcze młody, ale już po przejściach ;) , trochę wiotki, ale niełamliwy! :lol:
Gosiulu, żurawki bardzo ładnie wypełnią i dodadzą koloru tatowej rabacie, rób! :)
Siberko, hostki dadzą radę w tej konkurencji z klonami, ja kiedyś uprawiałam hosty pod orzechem, a to jest dopiero podłe i pazerne drzewo! I też dawały radę... Ja hostom widy nie żałuję, to i dla klonów wystarczy ;)
A z tym przypalaniem się, to różnie bywa... Ja leję wodę wszystkim hostom równo, ale reagują różnie w zależności od odmiany... No może stale mokro pod liśćmi nie mają, bo muszę robić przerwy na spanie i pracowanie :rotfl1: , ale staram się! :)
Monika, to Ty go jak najczęściej zabieraj do ogrodniczych! :rotfl1: I odbywaj z nim długie spacery! ;) A serduszka, serduszka! ;) zimuje bez problemu, wymagań większych nie ma, kwitnie wiosną, ale niektóre odmiany potem też wypuszczają pędy kwiatowe, choć nie ma ich tyle co wiosną... Mamy na forum cały wątek o serduszkach...
Izulu, rośnie, powiadasz? :) No w końcu powinien...A w najbliższych planach przyrośnie ;) o białą rabatę... Już, już się za nią zabieram! :) Złotokapowi dać szansę trzeba koniecznie... Przecież widać, że się stara! Dwa gluty dobitnie o tym świadczą! :lol:

Coś niedobrego się ze mną dzieje... Przyszedł dziś kurier z paczką, a ja kompletnie nie miałam pojęcia skąd i dlaczego... Dopiero po otwarciu mnie oświeciło, całkiem zapomniałam... Jakieś lutowe zakupy...
A dziś też natknęłam się na moim osiedlu na obwoźną sprzedaż obornika! :eek3: Panowie z samochodu sprzedawali taki elegancki w workach, podsuszony, prawie pachnący... Kupiłam.. Mówiłam, ze prędzej w mieście niż na wsi kupię obornik? :rotfl1:

Ja nie robię zdjęć? Ja? :rotfl1:

Nie chcę pisać, że głównie drzewa, ale tak mi się wydaje... :happy4:

Fraxinus pennsylvanica 'Aucubifolia'

DSC_0679.JPG

Acer campestre 'Pulverulentum'

DSC_0634.JPG

Acer platanoides 'Drummondii'

DSC_0681_2013-05-23.JPG

Widoczek...Z jesionem...

DSC_0653.JPG

Syringa vulgaris 'Aucubifolia'

DSC_0637.JPG

Irys IB 'Honey Glazed'

DSC_0652_2013-05-23.JPG

Nie mogę zrobić ładnego zdjęcia... Powojnik 'Cecile'

DSC_0623_2013-05-23.JPG

I dla Romka... :) Hosta 'Spartacus'

DSC_0637_2013-05-23.JPG
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2013 20:43 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:41 #160089

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Matruś, udało Ci się to!!! - odpowiedź do Gosi :funnyface:
Ty to widzę same te wielkie hosty...bo ja to małych szukam :laugh1:

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:45 #160094

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
aleb-azi wrote:
A w kominku dziś napalone, bo za oknem 10oC.

U nas też... Zimna Zośka się zapomniała, ale nie chciała odpuścić i oto efekty. Rano było 5,5* :supr:

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:51 #160101

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe nic niedobrego się nie dzieje.....to po prostu skleroza :rotfl1:
hehe chyba za to zginę i to marnie na zlocie :happy4: :funnyface:
jej hosta Spartacus.....to taka jest? :woohoo:

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 20:53 #160107

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Martuś, jak masz już Aucubifolia jesion i lilak, to może aukubę samą w sobie zapodasz? Oczywiście Variegata. W Krakowie widuję zimujące w gruncie.
Ech, masz Ty tych drzew ładną kolekcję, zazdroszczę Joli że będzie oglądać to wszystko niebawem.
Zapraszam
Mania Zieleni

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 21:20 #160128

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Martulu... coś ten Twój synalek :P mi się naraża ostatnio... może jakaś mała lekcja wychowawcza ;) się przyda?
Sadzonki zrobione, podlane i odwiezione... nie moje rączki będą o nie dbały :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Martowy prawie ogród 2013 23 Maj 2013 21:32 #160138

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Na razie wzbogaciłam się o dwa zwykłe klony-dostałam sadzonki. Palmowe się nie utrzymają, a innym się przyglądam. Jest czemu :)

Martowy prawie ogród 2013 24 Maj 2013 20:57 #160582

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś nie do ogrodniczego, tylko na spacer po mieście, bo tam często zdarza mu się coś wypatrzyć. Dzisiaj na mój widok z trzema kolejnymi krzaczkami, powiedział tylko, że niedługo będziemy mieszkać w buszu :) Ślicznie Ci wszystko kwitnie i rośnie. A powojnik... cudny!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 00:02 #160704

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ten Spartakus... Taki cały w falbankach... No, ja nie wiem...
Powiedzieć o nim, że przystojny... w obliczu falbanek nie przystoi..

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 00:12 #160707

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Klony,ach te klony :yummi:
Pospacerowałam sobie u Ciebie w poszukiwaniu nazw dla moich krzaczorków ostatnio nabytych...wydaje mi się że u Ciebie widziałam takiego dęba,ale teraz nie znalazłam...
Pan powiedział chyba że nazywa się Mercedes,ale nic takiego nie udało mi się wygoglac :dry:

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 06:37 #160742

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Mnie Spartacus już w zeszłym sezonie wpadł w oko ;)
Przystojny, taki barokowo przystojny :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 18:00 #160974

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jola miała jakieś fotki z wizytacji porobić i zniknęła.
Czy aby wróciła od Ciebie :whistle:

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 18:33 #160986

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
artam wrote:

Igaste widoczki...

DSC_0665.JPG

Marciu, co jest na tej fotce, to jasne na drugim planie? Szukam czegoś iglastego, żeby blisko ziemi rosło.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 20:13 #161019

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Moje ślepka z radością wyłowiły ibiaczka, cieplutki , w sam raz na taki chłodny wieczór. Iglaczkami się nie pozachwycam bo swoje niektóre obecnie wycinam ( ciiii, Rispetto czuwa :wink4: :happy3: ) w ramach usuwania błędów z początów ogrodniczenia. :tongue2: Natomiast klonik polny 'Pulverulentum' zrobił na mnie wrażenie ( jak zawsze zresztą :rotfl1: ).
Pozdrówka
K.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Martowy prawie ogród 2013 25 Maj 2013 21:12 #161044

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Igor, jakie "Matruś", chyba Matuś miało być! :rotfl1: Małe hosty też mam... Na przykład taką..

DSC_0716.JPG

Ale ona się nazywa 'Stay by Me'! :P :rotfl1:

Anetko, zimno trochę, fakt, ale ja taką pogodę lubię, u nas aż takich spadków temperatury nie było, jest całkiem przyjemnie! :)
Martusia, dzięki, że mi przypomniałaś! :happy4: Nie mów, że Ci Spartakus na Tolkienowską pasuje! :happy:
Aniu, aucubę miałam, ale nie przezimowała w kuchni na parapecie! :rotfl1: Na moim wygwizdowie nie ma mowy... Drzew mam naprawdę dużo, za parę lat u mnie będzie busz co się zowie!
Gosiulu, znowu mam postraszyć, że go do "Surowych rodziców" oddam? ;) Na zjeździe zrobimy mu cały cykl lekcji wychowawczych! :lol:
Ewa, skąd taki brak wiary w klony palmowe? Są odmiany, które dałyby radę... Ja polecam Bloodgood, u mnie w tym roku zimował już bez okrycia...
Monika, rozumiem, że był zadowolony, mówiąc o tym buszu? ;) No jak już spacerować, to wśród roślin...Inspiracje w cudzych ogrodach też dobre!
Izulu, może elegancik? ;)
Fragolciu, a wśród buczków się udało znaleźć? ;) Ja też dziś trochę u siebie pospacerowałam w poszukiwaniu nazw... ;) Chyba nornice znaczniki też zjadają! :rotfl1:
Dorotka barokowo przystojny! :lol: Przystojność w ujęciu historycznym? :lol:
Oj, Małgoś, deszcz nam plany wszystkie pokrzyżował, miało być tak fajnie i nie wyszło... :( Jola nawet nie wyjechała od siebie... Co się odwlecze... :)
Kasiu, to jest Paxistima canbyi, to raczej liściaczek, ale bardzo iglakowy, zimozielony, wytrzymały, żelazny... A przyrosty też niemal jak na iglakach... Polecam! O tu go trochę lepiej widać...

DSC_0744.JPG

Tabaazko, ibiaczek ładny, miodzio ;) Ja też już kilku iglaków się pozbyłam tak samo w ramach usuwania błędów! ;) W początkach mego ogrodnictwa po jakiś iglastych manowcach błądziłam, teraz za to jestem na dobrej drodze! :lol: A Pulverulentum ma tę zaletę wielką, że się nie przypala jak Carnival, za to go lubię...

Wczorajsze plany szkółkingowe i towarzyskie popłynęły z deszczem... :(
Dziś za to pogoda pozwoliła popracować... Nawet, bym rzekła, sprzyjała pracy... Wzięłam się zatem za ciężkie roboty... Ze dwie godziny walczyłam ze spartyną! :jeez: Nie sadźcie tego mega-perzu! Jakie to jest okropne! Odrosty na pół metra, głęboko, ani tego przeciąć szpadlem, masakra! Spartyny nie ma, przynajmniej tak mi się wydaje! :happy3:
A w najbliższych dniach muszę się rozprawić z tym bromusem, piękny jest i powędruje do donicy, a nie na kompost...

DSC_0747.JPG

Zakwitł asfodel! Cudo!

DSC_0684.JPG

Robinia 'Tortuosa'

DSC_0699.JPG

Picea omorika 'De Ruyter' Przyrosty ma przynajmniej w trzech odcieniach...

DSC_0700.JPG

I widoczki...

DSC_0702.JPG

DSC_0736.JPG
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2013 09:59 przez artam.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.597 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum