TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 18 Cze 2013 21:31 #170486

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Martusiu przez te upały pracowałaś tak ciężko ąż mi Cię żal ...ale kawał roboty odwaliłaś ...prawda taki zagonek nie jednej z nas by się przydał ...piwonia ta pierwsza cudowna daruj jej życie...piękna rabata będzie...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 19 Cze 2013 07:29 #170616

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
'Caramba' piękna tak makowa :woohoo: , ale piwonie to piwonie nie wyrzucaj mimo kolorków które nie paszą ładnie pachną :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy prawie ogród 2013 19 Cze 2013 08:34 #170633

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Obejrzałam ostatnie trzy strony i stwierdzam, że 'Goldelse' i 'Lady Emma Hammilton' są przepiękne :hearts: . Co za kolory :supr3: . Dlaczego ja nie mam pomarańczowych i herbacianych róż? :jeez: Trzeba będzie to naprawić :happy-old: .

Przepiękne masz kępy żurawek - wpadłby człowiek i oskubał :whistle: :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Martowy prawie ogród 2013 19 Cze 2013 08:50 #170639

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
.......... róże historyczne zostają bo cacy ........... a piwonie wylatują bo be ............ a takie do siebie podobne :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: kto tam zrozumie ogrodniczki :jeez: :jeez: ........ ale ja mam podobnie jedne dalie wylatują inne zostają , a tylko ja widzę róznicę :happy4: :happy4:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 19 Cze 2013 08:55 #170642

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ot... specyficzna optyka... ogrodnika! :P
Pozdrawiam - Gosia

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:06 #171161

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jolu, a kto tam by tyle czekał...Chyba latem! ;)
Gosiulu, się nagadałam, bo mnie trzmiele pogryzły! :silly: :rotfl1: Napotkałam na prawie białej gniazdo, ja chciałam pokojowo z nimi współistnieć, ale one ze mną nie...
No ale do rzeczy... Piwonie się nie podobają, bo są pełne, przede wszystkim dlatego. Ładne piwonie to niepełne, najlepiej jeszcze z takim ukwiałem ;) w środku... :) O takie na przykład... Nie moja, z Daglezji, ale będę miała, jeśli nie przysknerzę ;) w ostatniej chwili...

DSC_1039.JPG

Danielo, no właśnie, czemu? Czemu jej nie wywalasz? ;) Nie, jednak masz rację, wywal dopiero jak zakwitnie! ;) Pełna i różowa... :dry: U mnie też kilka kupionych w poprzednich latach się ociąga, czekam cierpliwie... Może coś ciekawego zakwitnie, bo kupowałam te "ciekawe"... Róże to róże... ;)
Marta, nie ma sprawy, już masz... Podzielisz się z ciocią i sąsiadką moją? Oj, pewnie się podzielisz... :) Po przesadzeniu piwonia musi się ukorzenić, nie ma, że kwitnie od razu... Widziałam efekty Twojej pracy, brawo!
Alinko, dal takiego zagonka do obsadzenia warto zalać się potem, to prawda... A wiesz, tak się przygladam tej pierwszej piwonii, ona mi tam w zasadzie nie przeszkadza... ;)
Wiesiu, a czy ja mam czas wąchać? :rotfl1: Dwie na pewno wylatują...
Dorciu, a zapraszam, chętnie dam się oskubać :) Pojęcia nie mam, dlaczego nie masz pomarańczowych róż... Toż one najpiękniejsze! :lol: Oprócz tych dwu, które wymieniłaś, mam jeszcze dużo innych ładnych, bym powiedziała... ;)
Mirka, ja też na to zwróciłam uwagę, jak przewijałam te zdjęcia! :P I nie rozumiem, czemu tak jest... ;) Masz rację, z Twoimi daliami tak samo! Ale Ty chyba musisz wiedzieć, co z niektórymi jest nie tak... ;)
Gosiulu, Ty masz tak samo! :)

Dzisiaj pojechałam tylko podlać, bo upał niemożebny... :angry: Ale popatrzyłam na prawo, popatrzyłam na lewo...na moje biedne kulki w doniczkach... Zakasałam rękawy i odkręciłam żmiję! ;)
Oto efekty... No wiem, wiem, nic białego nie posadziłam...Ale, ale białe paski przy kulkach to pies? :rotfl1:

DSC_1205.JPG

DSC_1202.JPG

Róże...
'Rosarium Uetersen'

DSC_1183.JPG

'Rosarium Rosenkonigin'

DSC_1179.JPG

'Turbillon'

DSC_1170.JPG

Miała być 'Golden Celebration', ale chyba jest 'Graham Thomas'

DSC_1168.JPG

'Sweet Dream'

DSC_1164.JPG

Echinacea paradoxa...

DSC_1158.JPG

Scutellaria orientalis...

DSC_1153.JPG

Kwitnie perukowiec 'Golden Spirit'

DSC_1207.JPG

I widoczki...

DSC_1197.JPG

DSC_1162.JPG

DSC_1156.JPG

DSC_1115.JPG
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2013 21:11 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:21 #171174

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ja nie wiem jak to sie porobiło :think: Ty nie lubisz upałów a ciężko pracujesz, ja uwielbiam i leże nieżywa na leżaku przy basenie. Dziwy.
Sweet Dream dostałam jesienią i nie spodziewałam się, że z niej na żywo takie urodziwe maleństwo :)
A hostki takie u pani piękne, mimo palącego słońca. Widać ten cień jakiś jednak jest :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:28 #171179

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dodad wrote:
... ja uwielbiam i leże nieżywa na leżaku przy basenie...
A ja na metracu w basenie :rotfl1: spróbuj :happy3:
Marta niesamowita jesteś :hug:
Tyle pracy dzisiaj, a miałaś być u mnie :jeez:
Nic nie powiem .... piwonie wszystkie są cudne :funnyface: jeśli się nie pokaładają po deszczach :happy-old:

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:30 #171183

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jola, ja sie tylko przekładam z wody na leżak i z powrotem :blink:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:36 #171186

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pewnie, że się podzielę ;) :happy3:

Ale, ale, bo nie zrozumiałam, czy Ty dziś tylko sadziłaś, czy również odtrawniczałaś :dazed: . Mnie dziś zmogło :sick:

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 21:41 #171191

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
dodad wrote:
Jola, ja sie tylko przekładam z wody na leżak i z powrotem :blink:
Aaaaa ja o tunelu nawet podwiązać pomidorki :silly: takie porosły :happy4:

Martowy prawie ogród 2013 20 Cze 2013 23:05 #171246

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Przy dzisiejszych temperaturach praca nawet w ogrodzie nie do końca była przyjemnością ;) ale i to nie zniweczyło Twoich planów :) ciągłe zmiany, przemiany, a każda rabata kryje u Ciebie tak wiele unikalnych roślin :) !
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Martowy prawie ogród 2013 21 Cze 2013 07:25 #171292

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
artam wrote:
No ale do rzeczy... Piwonie się nie podobają, bo są pełne, przede wszystkim dlatego. Ładne piwonie to niepełne, najlepiej jeszcze z takim ukwiałem ;) w środku... :) O takie na przykład... Nie moja, z Daglezji, ale będę miała, jeśli nie przysknerzę ;) w ostatniej chwili...

DSC_1039.JPG

Co tu dużo mówić, masz rację, ta jest cudna więc nie przysknerzaj :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy prawie ogród 2013 21 Cze 2013 08:07 #171300

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wczorajsza pogoda nawet jak dla mnie była męcząca ... bo się nabiegałam z ogrodu do lodówki po picie :tongue2: . Ale sauna była świetna :devil1: .

Marta, ja te pomarańcze nadrobię - jesienią :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Martowy prawie ogród 2013 21 Cze 2013 15:36 #171446

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Nie ściółkujesz host trawą? Zawsze trochę tej wilgoci zatrzymuje w glebie :think: A i rozkładając się użyźnia ;-)

Martowy prawie ogród 2013 21 Cze 2013 19:23 #171478

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Ale piwonia nad niebieskimi dzwoneczkami piękna , pomimo , że różowa ;) ;) ...........hosty to zupełnie inna kategoria i czuję niedosyt zdjęć hostowych w pani watku , proszę się poprawić :idea1: :idea1:

............. i gdzie nie zajrzę wszędzie róże , to przewijam stronę .......... i tak sobie myślę , że jak ja z dumą niemalże matczyną wstawiam dalie , to zaglądający przewijają i myślą 'o dżisss tu znowu te dalie , no ile można ' :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2013 19:41 przez mirdem.

Martowy prawie ogród 2013 21 Cze 2013 20:19 #171486

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta delej nie wiem zupłnie, jak sobie poradziłaś z miejscem pod nową rabatę :thanks:
Jesteś wielka :thanks: a wiem o czym mówię, w końcu widziałam ostatnio ten teren.
Różyczki zaczynają zachwycać :lol: czyżby kolejne zakupy w planach :funnyface:

Martowy prawie ogród 2013 22 Cze 2013 20:45 #171734

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorotka, no właśnie, co to się porobiło... W zasadzie nic w upodobaniach się nie zmieniło, tylko widać na moim przykładzie, co czyni odpowiednia motywacja! Kawał ziemi do obsadzenia czyni te cuda! :rotfl1: Sweet Dream- nazwa zasłużona... Faktycznie jeszcze nie najgorzej z kondycją host, musi cień jakiś być ;)
Jolu, to jestem niesamowita czy wielka, bo już nie wiem... ;) :rotfl1: Zazdroszczę tych basenów, leżaków, ja mam tylko wodę ze żmii... No ale ileż można się polewać, to pewnie dlatego biorę się do roboty... ;) Piwonie nie wszystkie są piękne, niektóre są ledwo ładne... Róże zachwycają, ale niekoniecznie u mnie :lol: Nie przewiduję szaleńczego afektu ku różom, zakupy, jeśli będą, będą skromne! :P Jola, właśnie, Ty to widziałaś, to wiesz, że nie jest to proste odtrawniczanie...
Marta, faktycznie, odkąd mnie trzmiele pogryzły, jakoś niejasno się wyrażam... :happy3: Odkręciłam żmiję, nie żeby podlewać roślinki, tylko siebie i rwać zielsko, bo tam nie ma trawy, to nie jest miła i lekka praca ;) Odkąd tam dwa lata temu zniknął kompost, nastała całkowita swoboda nasadzeń natury... Bryluje perz, nawłoć, piołun, sami niełatwi przeciwnicy... Wiedziałam, że dobry z Ciebie człowiek i się podzielisz... ;)
Sylwek, śmiało nawet można powiedzieć, że była całkiem nieprzyjemnością... Ostatnio ciągle mnie takie nieprzyjemności spotykają... ;) :happy4: Gorzej, że w miarę przesadzania rodzą się wciąż nowe plany... Szczęśliwe rośliny, które pozostaną na swoich miejscach... ;)
Wiesiu, no będę się starać, bo piękna!
Dorcia, jakoś mnie na porównania naszło... Ty masz lodówkę, a ja wiaderko z wodą... :happy: No proszę, jesień pod znakiem pomarańczu... :bravo: :bravo:
Siberko, mam taki zamiar, tylko muszę kosz do kosiarki z piwnicy wytargać...Bo już nie wyrabiam... Bardziej mi zależy na zahamowaniu chwastów... Aczkolwiek i te działania miłe... :)
Mirka, ja oglądam Twoje dalie! Bardzo uważnie, bo pragnę dostrzec, co Ty w nich widzisz! :rotfl1:
W temacie host jesteśmy za to zgodne... :) Zgadzam się też, że za mało uwagi im poświęcam... To może te dwie cudne z ostatnich zakupów...

'Seducer'

DSC_1120.JPG

'Final Summation'

DSC_1106.JPG

Dziś mimo upału straszliwego prace nad prawie białą posunęły się... Daleko się posunęły... I posunęłyby się jeszcze dalej, gdybym nie złamała trzonka u szpadla... :angry: Taki dobry trzonek, ze dwa lata był niezłomny! :rotfl1: Zdążyłam poprzesadzać miskanty i zabrałam się za hosty i na pierwszej hoście poległ... Zła jestem bardzo...

Wielka prawie biała...

DSC_1131.JPG

Campanula 'Pink Octopus'

DSC_1108.JPG

Niezawodna rudbekia...

DSC_1105.JPG

'Antike'

DSC_1103.JPG

'Eden Rose'

DSC_1101.JPG

Rooguchi znów spadł, dałam mu już spokój...

DSC_1126_2013-06-22.JPG

I jeszcze...

DSC_1111.JPG

DSC_1133_2013-06-22.JPG

DSC_1123.JPG

DSC_1116.JPG
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2013 20:50 przez artam.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.641 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum