TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Kwi 2013 19:21 #149926

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Marta zazdroszczę Ci tej ogromnej rabaty, będzie gdzie sadzić ;) . Na wrzosowisko polecam Ci jakąś kosodrzewinkę np Pinus mugo 'Carsten Wintergold', która przebarwia się na zimę, na żółto. A jeśli nie chcesz żółtej to fajna jest Pinus mugo 'Hampy'.Obie są bezproblemowe :) .
Twoja kalina to według mnie kalina japońska Viburnum plicatum 'Watanabe'

Elu twoja roślinka to kozłek lekarski (Valleriana officinalis)
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Kwi 2013 20:30 #149949

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
O matko, tyle trawnika zedrzeć :supr3: Tego to nie zazdroszczę... Też dumam nad reprezentacyjna kulką tuż przy wejściu do domu. Będę śledzić propozycje. Początkowo myślałam o jakieś kosówce, ale one takie bardziej rozcapierzone rosną. Potem w oko mi wpadły wejmutki, ale niestety nie mogę zrezygnowac z porzeczek. A teraz najbardziej jakaś jodełka koreanka typu Tundra za mną chodzi. Na krótkiej nóżce...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Kwi 2013 20:54 #149962

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta jak nam życie ilu radzących tyle typów będie :rotfl1: A w asadzie dlaczego chcesz kulkę szczepioną i to wysoko?
Ja bym posadziała jakiś świerk ... płaczący może :P /Picea omorica Pendula Bruns/.
Coś sczepionego może być do towarzystwa :happy4:
Olbrzymia ta rarabta :supr3: Nie myśłaalś, aby zrobić dwie obok siebie? Aby przejść do dalszych rejonów działki będziesz musiała ja obchodzić lub brnnąc pośród roślin, zalezy co tam planujesz posadzić ;)
Czy ja jestem upierdliwa :happy3: To po całym dniu w ogrodzie :lev:
Lepiej mi się piele z boku rabaty zdecydowanie :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Kwi 2013 21:22 #149980

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Dzięki Łukaszowi :bravo: wiemy, że to roztarte liście kozłka lekarskiego czuć rozdeptaną biedronką.
Ja ten zapach pamiętam, jako dziecko nie raz przemierzałam nadrzeczne łąki.
Pewnie i na kozłka trafiłam, tylko - po co ja to kupiłam? :laugh1: .
Dobrze, że mam łączkę, tam posadzę moją "nieznaną" - znaną roślinę :) .
Dzięki Marta, że udzieliłaś mi miejsca w swoim wątku.
Wiesz, ta Twoja rabata jest bardzo duża, ja wiem, że wzięłaś sobie za punkt honoru zmniejszenie trawnika,
ale będziesz miała bardzo dużo do pielenia.
Dostęp do rabaty to ważna rzecz, Jola dobrze marudzi po pracowitym dniu.
Może pomyśl o jakimś przejściu, plastry drewniane, czy udające drewniane mogą tu się przydać.
Chyba, że na środku dasz drzewa, potem krzewy i na brzegu byliny.
Chyba dużo róż tam może się zmieścić :whistle: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, pamelka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Kwi 2013 07:48 #150118

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś rabata zapowiada się cudownie. Jakbym chciała mieć tyle miejsca do sadzenia. W zasadzie od ogrodzenia do ulicy mam jeszcze jakieś 100 metrów, ale póki co udało mi się moich Panów przekonać do niewielkiego powiększenia terenu ogrodzonego. Na początek dobre i tyle, ale na pewno będę im wierciła dziury w brzuchach o więcej :)
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Kwi 2013 20:58 #150483

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś to znów zapowiada sie pracowity roczek .Kurchanik zostanie powiększony a w międzyczasie ziemia zrobi się w piękną pachnącą próchniczkę z mnóstwem żyjątek .Narcyzy piękne nie mam takich okazów
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Kwi 2013 19:44 #151179

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu do kwitnących morelek dołączyła właśnie brzoskwinia i czereśnia :woohoo: , a wygląda na to, że i moja jabłonka zakwitnie - wszystkie w tym roku po raz pierwszy :dance:

Dorcia z tym nasypem, to całą zimę miałam zgryz :jeez: , bo strasznie mi się nie podobało, jak to wygląda :oops: . Dopiero teraz, jak wyznaczyłam granice, olśniło mnie, żeby to powiększyć, wypłaszczyć i wtopić :woohoo: . Powinno być dobrze, ale dopiero w przyszłym roku ;) :rotfl1:
A szczepiony miłorząb to w końcu też iglak :laugh1: , więc jesteś jak najbardziej w temacie :happy4:

Łukasz bardzo dziękuję za Twoje typy :kiss3: , sama też myślałam o jakiejś kosodrzewince, może być żółta ;) , bo moja niechęć do żółtego obejmuje tylko kwiaty :whistle: . Biorę też pod uwagę koreanki. Wiele z nich powoli rośnie, a ładne są skubane ;) , że ciężko wybrać :silly:
Bardzo też dziękuję za identyfikację :thanks:

Daguś sama sobie nie zazdroszczę :happy3: , ale od przyszłego tygodnia mam mieć pomoc, więc widzę światełko w tunelu ;) .
Też myślę o koreankach :whistle: , a kosodrzewinki niektóre wcale nie są rozcapierzone, ja mam na przykład Pinus mugo 'Jacobsen' (kurczę, nie mogę znaleźć fotki :oops: ), bardzo zwarta, śliczna odmiana :woohoo:

Jolu piękny ten Twój typ :lol: , ale trochę docelowo za wysoki dla mnie w tym miejscu. Na tyle jednak interesujący, że przemyślę, gdzie indziej mogłabym go posadzić :woohoo:
Dlatego właśnie chcę kulkę ;) , żeby nie była za wysoka, a jednocześnie, żeby ponad wrzosy wystawała :P
Zainspirowałaś mnie do podzielenia rabaty ścieżką :hug: ( choć ja mam tendencję do sadzenia niezbyt gęsto ;) i po wszystkich swoich rabatach przemieszczam się bezproblemowo :whistle: , na razie :happy3: )
Niestety rodzice nie chcą się rozstać ze swoją podłogą z plastrów w altance :evil: , musiałam wymyśleć co innego. I mam :woohoo: , imitacja plastrów z betonu, w OBI, już kupiłam pięć sztuk :dance: ( o fotce zapomniałam :oops: )

Elu obie z Jolą jesteście bardzo mądre dziewczynki :hug: , zrobię przejście i będzie git :P
Co do róż, to na razie planuję tam wszystkie bordowe :lol: , a potem się zobaczy :whistle:

Moniko pomimo, że mam dużo miejsca, ciągle więcej kupuję, niż jestem w stanie posadzić :rotfl1: . W sensie przygotowanego miejsca ;) , bo wszędzie rośnie trawa :evil:

Jadziu już jestem tak zmęczona, że nie wiem, co z tych planów wyniknie :jeez: . Narcyzy ciągle nowe się pokazują, ale to wszystko jesienne nasadzenia :lol: . Starsze zachowują się skandalicznie :angry:

Piszę na raty, bo jakaś burza się nade mną przetacza :whistle: , jakby mi skasowało całość, to bym się wkurzyła :evil:
Dziś cały dzionek spędziłam w chwastach :jeez: . Myślałam, że uda mi się trochę trawy wydrzeć, ale niestety, nie zdążyłam :tongue2: . W ramach przerwy na relaks, przeszłam się po młodą pokrzywę i nastawiłam pierwszą gnojówkę w tym roku :P . Wysadziłam też do gruntu moja jedyną cannę i dalie, które już mi się w doniczkach przewracały :dry: , trudno, raz kozie śmierć ;) , może już mrozów nie będzie, tfu, tfu :wink4:
Miałam tez bliskie spotkania z fauną działkową :happy4: . Odbyła się akcja ratownicza wydobywania żab z koszy pod oknami piwnicowymi. 8 żabek na wolności :dance: . Takich żabek, to grzebuszka ziemna :)

DSC_5296.JPG

Widziałam też pierwszego w tym roku świerszcza i to w jego domku ziemnym :P . Właśnie robił w nim porządki i wychodząc tyłem wyrzucał z niego śmieci, po zimie chyba :happy3: . Poleciałam po aparat, ale mały spryciarz zorientował się, że go obserwuję i nie pokazał się więcej ;)

No to jak nie ma więcej fauny, będzie flora :rotfl1:

DSC_5297.JPG

DSC_5300.JPG

DSC_5305.JPG

DSC_5306.JPG

DSC_5308.JPG

DSC_5313.JPG

DSC_5316.JPG
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 20:07 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Kwi 2013 20:31 #151207

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wiesz, faktycznie się mijamy - ja dziś zrywałam trawę, co prawda tylko dwie taczki, ale na początek może być :dance: .
Na żabę nie patrzę :sick: , za to popatrzyłam na lilaka. Już dwa razy w ogrodniczym je oglądałam :think: . Czy mogę na Twoją odpowiedzialność? :happy3:

Co do "pokrzywowego eliksiru" to ja dziś nastawiłam drugą :P . Jedna (tygodniowa) jutro chyba pójdzie na rabaty :whistle: - bo jest gotowa - cuchnie niemiłosiernie :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Kwi 2013 20:35 #151209

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, tujopsisa na pewno przesadź... To bardzo dobry pomysł! Daj go gdzieś w kąt, bo to wielkie rośnie i nie wygląda najlepiej, zdarza się, że przemarzają mu gałązki...
Nowa rabata zapowiada się pięknie, myślę, że spokojnie w tym sezonie się zapełni! ;) Ciekawy pomysł z tym połączeniem jej z własnoręcznie wykonanym pagórkiem... A jak już się pagórek rozrośnie, to co na nim w przyszłym roku wyrośnie? Są już jakieś plany?
No tak, teraz odtrawniczanie ma konkurencję w postaci odchwaszczania... ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Kwi 2013 21:01 #151223

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ja dzisiaj widziałam chrabąszcze majowe :blink: co zrobić, żeby nie złożyły jaj na moich rabatach :jeez: Masakra jakaś :club2:
I komary się obudziły i meszki :crazy: Normalnie sezon w pełni :rotfl1:
Oooo plastry betonu? a w jakiej cenie, jesli można spytać?
Określenie 'narazie' bardzo mi sie podoba :lol: riposta brzmi 'niedługo już' :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Kwi 2013 22:00 #151256

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ja również na żabę nie patrzę :sick: Pooglądałam sobie za to wszystkie wiosenne śliczności. Szachownice bardzo eleganckie. Stadka szafirków i tulipanków super. Bez ladzua chwila rozkwitnie - lubię takie ciemne kolorki bzu - ja mam zwykłego liliowego lilaka oraz drugiego białego ,którego zamierzałam prowadzić na drzewko - a jest krzaczorem - może mu się przyjrzę po kwitnieniu z sekatorem :evil:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 06:51 #151349

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Marto rabaty zawsze można powiększyć, więc nie masz co się martwieć, że więcej roślin kupujesz niż zaplanowałaś.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 07:15 #151352

Witaj Marto...robiłaś może jakieś rozpoznanie w temacie ..nam wiadomym ;) zapraszamy do nas 5 maja na festyn no i oczywiście na kawę :) .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 18:59 #151447

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia lilaki są wspaniałe :woohoo: , nie mów, że nie masz żadnego :silly:
Ja mam na razie 4 i jeden obiecany od Joli :P , a chciałabym mieć co najmniej dwa razy tyle :ouch:
Czy to wystarczająca rekomendacja :rotfl1:
A jaką odmianę oglądałaś?

Marto los tujopsisa przesądzony, choć nie wiem, gdzie wyląduje ;)
Mój pagórek stanie się taką mini rabatą wzniesioną :silly: , unikam nazywania go skalniakiem ;) , bo powstaje wbrew wszelkim regułom :happy3: , ale trochę roślinek skalnych się tam znajdzie. Oprócz tego na pewno kilka kulek :funnyface: i jakieś płożaki ;) , w praniu się okaże :rotfl1:

Jolu moje zwierzęta już parę dni uganiają się za chrabąszczami :jeez: , ale komara na razie nie spotkałam :whistle:
Plastry betonowe wyglądają tak:

DSC_5318.JPG

Dziś zrobiłam dokładne pomiary i wychodzi, że będę potrzebować ich ze 30 :jeez: . Takie trzy mają w sumie 107 cm, a moja ścieżka planowo ma mieć około 10 metrów :dazed: . Jedna sztuka kosztuje 24,99 zł, trochę mnie to jednak wyniesie :think:

Margolciu nie wiem, o co Wam chodzi z tą żabą ;) , śliczna jest :wink4:
Ten lilak w pąkach wygląda na fiolet, ale kwitnie blado liliowo. Taki ciemno fioletowy mi się marzy :lev:

Moniko obiecuję sobie, że nic nie kupię dopóki stoi choć jedna doniczka ;) , ale nie wiem, jak to zrobię, bo w połowie maja w Lublinie są targi ogrodnicze :rotfl1:

Andrzeju witam miłego, choć rzadkiego gościa ;) :bye:
Rozeznanie robiłam tylko z okien samochodu ;) , bo znajoma ciągle w sanatorium. Ale nie wygląda to tak obiecująco, jak na Twoim zdjęciu :dry: . Z tych kamieni usypana jest osobna góra, raczej celowo :think:
Za zaproszenie bardzo dziękuję :kiss3: , ale nie będę mogła skorzystać, bo sama cały weekend mam gości :jeez:

Dziś za mną pierwsze koszenie :ouch:
Jestem wy-koń-czo-na :ouch:
Chyba jeden raz w życiu tak się umordowałam z trawą, jak dziś :evil: . Dwa lata temu był bardzo deszczowy lipiec i wtedy też kosiarka zapychała mi się co krok :hammer: :jeez: . I żeby było jasne, nie kosiłam MOKREJ trawy, tylko trawę, która W SOBIE miała tyle wilgoci :club2:
Na koniec miałam siłę zrobić jedno zdjęcie ... :ouch:

DSC_5319.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 19:18 #151463

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej fajne masz te płyty! ale będzie bombowa ścieżka! :woohoo:
ja jutro zamierzam kosić trawnik....ciekawe czy też tak będę wyzywać :whistle: :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 19:24 #151469

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś jakakolwiek jutro Cię czeka niespodzianka z trawą ;), to jednak Twój trawniczek sporo mniejszy :happy3:
A ścieżka dopiero w planach :rotfl1: , na razie wciąż trawsko rośnie :evil: . Ale już niedługo :devil1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 19:37 #151484

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, trawniczek ładnie się prezentuje :woohoo: ,aż szkoda go zrywać co? :whistle: :happy: .

Lilaki oglądałam różne. Mój ulubiony ogrodniczy ma w ofercie całkiem sporo odmian. Taką ciemno fioletowy też jest. Mi najbardziej podoba się odmiana 'Sensation' :hearts: - ze względu na przepiękne kwiaty, a jeśli chodzi o liście to chyba jedynie 'Aucubaefolia' - pięknie pstrokata :woohoo: , więc ozdobna nie tylko w czasie kwitnienia :silly: . Właściwie, jak tak tak teraz o tym myślę, to nie wiem czemu jeszcze nic nie kupiłam :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Maj 2013 19:57 #151494

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia tak mnie dziś wkurzył, że gdybym mogła, to od razu połowę bym zdarła :mad2: :mad2:

'Sensation' i mnie się podoba :woohoo: , a tego ciapatego mam dostać od Joli :hug: :woohoo:
Jak u Ciebie taki wybór, to naprawdę nie wiem nad czym się tyle zastanawiasz :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.458 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum