TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Paź 2013 21:38 #197849

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja mam wrażenie, że gdybym swoje chryzantemy podcięła, to one by już żadnej szansy na zakwitnienie nie miały...Jakieś późne moje...
To dobrze, że się ostatnio nie przemęczasz, po tej ciężkiej harówce należy Ci się trochę oddechu...
A wszystko samo rośnie!
Ale w tzw. międzyczasie po dołku pod róże mogłabyś kopnąć! ;)
Kępa zimowitów piękna!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Paź 2013 22:19 #197868

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fajne te podwójne ziemowity - choć nie przepadam za nimi - u ciebie wiosenne liście też są takie duże? Fajne te jabłuszka miniaturowe - to rajska jabłoń, czy jakaś miniaturka?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Paź 2013 23:22 #197896

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
Jak wiesz, nie pracuję obecnie zawodowo ;) , kto wie, ile taki stan rzeczy potrwa, więc korzystam :rotfl1:
No wlaśnie ... narazie ;) Szukaj pracy, bo czas ucieka :P
Widzę, że rożane zamowinie pokrywa nam sie w kilku punktach :happy3: te nasze wspólne spacery :wink4:
Marta a nie pamiętasz może u kogo była róża Purple Rain?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Paź 2013 09:18 #197914

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Tak, tak konsultacja przetacznikowa musi nastąpić :woohoo: - bo ja też planuję się doprzetacznikować :happy3: .
Marcinki zatem będziemy obserwować. Właśnie tych wielkich chciałabym uniknąć. Moja mama ma takiego co ma z półtora metra - fakt - nie pokłada się, ale od dołu właśnie taki łysy jakiś :dry: .

Ta wywiadówka ostatnia zapadnie mi w pamięć - od wtorku nerw nadal mnie trzyma :dazed:. A jak mnie nerw trzyma to prace wszelakie idą o wiele szybciej - stąd moje wyprzedzenie harmonogramu prac.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Paź 2013 20:10 #198005

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O ja dopierow sierpniu kupiłam chryzamtemki i one sa raczej pojedyńcze,,,może na drugi rok beda z nich keki ,,,jak sie nauczę je przycinać,,, bo nie mam o tym zielonego pojęcia,,,kiedy i jak to sie robi ,,i ile razy :crazy: :sick:
Zimowity masz bardzo ładne,,,zwłaszcza te pełne ja mam tylko te puste,ale i te cieszą teraz :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 21:05 #198656

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marto właśnie dopiero przeczytałam odpowiedź dla Ciebie u Tereski i ona pisze, żeby ciąć i ciąć i ciąć... do końca czerwca ;) . W przyszłym roku spróbuję, oczywiście jak mi nerwy pozwolą tyle ciąć :tongue2: :rotfl1:
Wczoraj zaczęłam kopać doły :jeez: , ależ zdążyło się zrobić sucho :hammer:
A jeszcze mam w planie jakieś drzewka owocowe :whistle: , właśnie zgłębiam temat podkładek pod jabłonie w zależności od rodzaju gleby :coffe: , było coś ciekawego w Końskowoli?

Iwonko wiosenne liście zimowitów są ogromne i u mnie ;) , no cóż, taka ich uroda :wink4:
Ta jabłonka to ozdobna Golden Hornet, ale jabłuszka jadalne, można przetwarzać :P . Ja jeszcze nie próbowałam, bo mam ja dopiero rok, ale z pewnością kiedyś się skuszę :silly:

Jolu ciężko jest znaleźć taką pracę, którą można wykonywać pomiędzy trzema kursami dziennie do Lublina i z powrotem ;) , ale nie poddaję się :P
Róży Purple Rain zupełnie nie kojarzę :huh: , może z inną Martą :wink4: ją oglądałaś :happy3:

Dorcia o przetacznikach możemy podyskutować choćby w najbliższy weekend ;) , przygotuj się tylko z odmian, które masz :happy4: . Marcinki też sobie na żywo już niedługo obejrzysz :woohoo:
Chyba nerw już odpuścił, bo coś zamilkłaś :think: , nie dzieje się nic? :fly:

Aniu właśnie czytałam u Tereski, że ciąć należy wielokrotnie do czerwca :huh: , dopiero to daje gwarancję, że powstaną takie gęste kępki obsypane kwiatami :silly: . Ja w każdym razie spróbuję :P

Zaczęłam powoli przygotowywać się do najbliższego weekendu :woohoo: , czyli kopię doły :jeez: . Nie zdawałam sobie sprawy jak już jest sucho :pinch: . Do tego palenie zielska nie nadającego się na kompost, nieustające sprzątanie i wygląda na to, że jeszcze czeka mnie odchwaszczanie :hammer: , bo przecież to wszystko przezimuje :angry:
Cebule wciąż nie posadzone :oops: , choć po troszeczku ubywa :whistle: i kosić zaraz znów trzeba :jeez: . Chyba się do soboty nie wyrobię ze wszystkim :tongue2: :rotfl1:

Widoczki wczorajsze ;)

DSC_8492.JPG

DSC_8495.JPG

DSC_8505.JPG

:dazed:

DSC_8503.JPG

chryzantema arktyczna od Elsi kwitnie połową kępy :silly:

DSC_8512.JPG

czy ja się już chwaliłam moją zabójczą kapustą ozdobną :rotfl1: :rotfl1:

DSC_8507.JPG

DSC_8508.JPG

marcinek od Agnieszki Patkazy :hug: :hearts:

DSC_8500.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 21:14 #198660

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Bardzo... ozdobna :rotfl1: ta kapusta ozdobna! Bardzo!
Ale wobec widoczku z pierwszego zdjęcia, jej urok znacznie słabnie ;)
Chwasty rzeczywiście jeszcze nie odpuszczają... i pewnie lepiej byłoby pozbyć się ich zawczasu, ale... chyba mają niechcieja po swojej stronie ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 21:16 #198663

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, a po co ty te doły kopiesz, na przyjazd gości :silly: ? Pułapki szykujesz? :happy3:
Marcinek śliczny, czy ja dobrze widzę, że on niewysoki?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 21:38 #198666

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Albo posadzony w głębokim dole! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 21:46 #198671

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A w realu to wszystko jeszcze piękniejsze. Wierzcie mi te, co nie możecie tego sprawdzić

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 16 Paź 2013 22:43 #198687

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-uwierz na słowo bo fotek nie mam ale ja miałam o wiele bardziej "atrakcyjną" kapustę :rotfl1: :rotfl1: musiałam ją pod osłoną nocy wyautować bo wstyd był przeogromny.
Kopiąc te swoje dołki,pamiętaj,Kto dołki kopie ten sam w nie wpada :P :P Z dnia na dzień mam coraz większego doła :jeez: :mad2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 17 Paź 2013 10:07 #198733

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A mnie się rzuciły w oczy śliczne żółciutkie jabłuszka :woohoo: , chociaż się nieco zdziwiłam, że nie są różowe ;) , ale pewnie jej kwiaty ujęły Cię za serce :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 17 Paź 2013 20:27 #198809

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nerw puścił - a raczej puszcza w momentach gdy nie widzę swojej "ulubienicy" :whistle: , więc nie jest źle ;) . Ucichłam, no sama nie wiem czemu :dry: - może to cisza przed weekendem :think: :happy: .

Przetaczników mam aż dwa :fly: - więc za wiele do zapamiętywania nie mam :happy3: . Ja już zapomniałam o kopaniu dołów :P . Generalnie ostatnio zapominam o ogrodzie :blink: .

Wszystkie te piękne miejsca z fotek zamierzam osobiście oblukać w sobotę :woohoo: - już ja sprawdzę czy kadrowanie było odpowiednie :devil1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 17 Paź 2013 20:55 #198814

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A ja mam dwa przetaczniki - od Marty właśnie (i Marta pewnie zna nazwy), jeszcze dwa swoje starsze i dokupiłam 3 jesienią :lol: .
Dorcia, Marty ogród jest większy niż na zdjęciach, tylko zdjęcia z poddasza są bliższe rzeczywistości.
Marta - ta moja chryzantema arktyczna właśnie tak ma - "ma takie mało regularne kwiaty, takie mało doskonałe " :happy3: , :rotfl1: .
Zapomniałabym - Twoja kapusta ozdobna to piękne rośliny w porównaniu z moimi :) - myślę, że do grudnia to i moje "zakwitną".
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2013 20:57 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 17 Paź 2013 21:15 #198818

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, widać warzywnictwo ozdobne Ci niepisane! :rotfl1:
Za to na szczęście :) widać, że kwiaciarstwo wszelakie jak najbardziej i tego proponowałabym się trzymać! ;)
Doły niewykopane, dobrze, że Dorcię nerw trzyma, to będzie miała, przy czym się wyżyć! ;)
I myślisz, że jak te nasze chryzantemy będziemy ciąć, to też będą takie, bo ja się upieram, że wtedy ich wcale nie będzie! :lol:
W Końskowoli pewnie było coś ciekawego, tylko skąd mnie wiedzieć co... :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Paź 2013 15:46 #198909

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Piękne jesienne rabatki i wrzosowisko ,jakiego mogę tylko pozazdrościć ...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Paź 2013 19:30 #198938

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Zamówiłam sobie jeszcze parę przetaczników .Różowa Christa też do nich dołączyła, czyli Twoja będzie miała siostrę ;) Fajne te chryzantemy takie kulki .Martuś jesień masz piękną u siebie i super kompozycje :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Paź 2013 15:42 #199272

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko prawda, że kapusta mi się udała :rotfl1: , w przyszłym roku znów zamierzam posiać :happy3:
W związku z wczorajszymi zakupami i ogromem pracy, który mnie od jutra czeka marnie widzę to odchwaszczanie :happy3:

Marysiu kopałam, bo mi Marta kazała :rotfl1: , w dodatku Dorcia wjeżdżała na ambicję, bo już wszystkie 18 miała wykopane 2 tygodnie temu :happy3:
Ten jasno lawendowy marcinek rzeczywiście najniższy jaki mam 30-40 cm :P , piękna, zwarta kępka :woohoo:

Gorzatko nie w dole, ale też źle, bo z tyłu :rotfl1: i trzeba go na przód przesadzić :tongue2:

Ula dzięki Ci dobra kobieto :hug:

Romciu grunt to przekabacić "kupę wstydu" w "kupę śmiechu" :happy3: i już można swoje nieudane kapusty pokazywać :silly:
Dołków chwilowo brak, jutro mam nadzieję powstaną nowe :P
Cały czas byłaś z nami duchem :hug: i choć szkoda, że się nie udało spotkać, to mam nadzieję, że jak się już pomysł urodził, to kiedyś uda się go zrealizować :kiss3:

Wiesiu bo u mnie owoce i liście nie podlegają dyskryminacji kolorystycznej :funnyface: :happy3: , a jabłonka kwitła na biało bez szału :wink4:

Dorcia w tym momencie zdaje się gościsz w kolejnym ogrodzie :whistle: , ale mam nadzieję, że krótki pobyt na lubelszczyźnie wywarł na Tobie niezatarte wrażenie :happy4: i ciężko będzie je przebić :whistle: :happy3:
Szkoda, że tak zimno było :pinch: , bo zbyt długo w ogrodzie nie pospacerowałyśmy :huh:
Dzięki za wczorajsze towarzystwo :hug: , zawsze zapraszam :P :kiss3:

Elu ode mnie masz Christę i Royal Candless i chyba jeszcze niebieski Siberkowy :P
Niemożliwe, że wszyscy mają gorszą kapustę niż moja :happy3: , udowodnijcie to :rotfl1:
Elu, dzięki wielkie za wczoraj :hug: , jak zawsze byłyście fantastycznymi kompankami szkółkingowymi :kiss3:

Marto ja się tak łatwo nie poddaję, wiosną znowu się zmierzę z kapustą ozdobną :happy3:
Dorcia dołów u mnie nie kopała ;) , czasu starczyło ledwie na krótki spacer :(
Ja spróbuję jednak ciąć te chryzantemki :wink4: , jak przezimują oczywiście :rotfl1:
Twoje wczorajsze porady w temacie sadzenia miskantów w październiku - bezcenne :rotfl1: :rotfl1:
Dzięki za wczoraj :hug:

Ewelinko Ty mnie czegoś zazdościć? :ohmy: , przecież u Ciebie wymarzone warunki dla wrzosów, ja się trzy lata zmagam, żeby cokolwiek chciało rosnąć :supr:

Jadziu te mam różową Christę na oku ;)
Miło mi, że Ci się podoba :hug:

Czas na relację ;) . Wczoraj odbył się długo oczekiwany i od lata planowany szkółking :woohoo: . Głównie różany, ale nie tylko ;) . Wzięły w nim udział następujące osoby :wink4: : ja, Dorcia, Ela Elsi, Ula Lawenda, Jola Pamelka i Marta Artam. Miała być jeszcze Romcia , ale niestety nie wyszło :( , może następnym razem ;)
Zaczęłyśmy tradycyjnie od Floribundy, która wyrasta na sztandarową szkółkę Oazy :woohoo: . Zakupy w fantastycznej atmosferze :lol: , miłym towarzystwie i zakończone prezentami, to jest to :woohoo:
A potem to już tradycyjny rajd :tongue2: , Puławy, Kurowscy, Dębscy, Nałęczów i parę sklepów ogrodniczych po drodze :happy4: . Na koniec tradycyjny obiadek i pogawędki w towarzystwie ... cudzych gości weselnych :happy3: .
Noc nas zastała na tych rozlicznych rozrywkach :silly: i trzeba się było pożegnać :cry3: do następnego razu. Oprócz Dorotki, którą miałam zaszczyt gościć :kiss3: , ale dziś już jestem znowu sama :placze:
Dlaczego miłe rzeczy zawsze tak krótko trwają :unsure: ?
Z wczorajszego dnia niestety nie mam ani jednego zdjęcia :oops: , co gorsza, chyba nikt z nas nie miał aparatu :jeez: , dopiero dziś zrobiłam zakupy :P

DSC_8592.JPG

18 róż :whistle: , miskant 'Purple Fall', marcinek 'Ronald' i ? nie pamiętam drugiego :dazed: , pierwiosnek 'Elizabeth Kilarney', floks ciapaty odmiany nieznanej nawet wujkowi Google :rotfl1: , berberys 'Kobold', jarząbek o trudnej nazwie :oops: i białych owockach ;) (chciałam czerwonego klona, ale trafił się czerwony jarząbek :happy4: ). Białe zawiniątko to piwonia od Elsi :hug:

Pozostając w temacie różanym, moje jesienne róże :silly:

DSC_8597.JPG

DSC_8598.JPG

DSC_8599.JPG

DSC_8600.JPG

DSC_8601.JPG
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2013 15:50 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, pamelka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.535 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum