TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 20:41 #166596

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gosiu masz rację, dlatego ja chyba bym po prostu wkopywała, ale bez cementu :think: . Wiem, że wtedy nie do końca chroni przed trawą, ale na pewno lepiej niż moje obecne obrzeże :evil:

Ula a jesteś na działce codziennie? Bo teraz jeden dzień różnicy to czasem kolosalna zmiana :woohoo: . Dziś ujawniła się Tuscany

DSC_6077.JPG

Werbeny kupowałam na Ruskiej :) , ale się sporo naszukałam i specjalnie pojechałam z samego rana, żeby mieć wybór ;)
Na nowych rabatach oczywiście, że przybędą róże jesienią :rotfl1:

Siberko w niektórych miejscach nawet powiedziałabym, że trochę zbyt buszowaty busz :rotfl1: , zwłaszcza w starych hostach :dazed: i na jednej różance :jeez:
Czekam na fotkę ostrogowca ;) , a czy on zawsze kwitnie na czerwono :unsure: ?

Jaguś ale maczki też mam :P i też od Siberki :silly: , tylko nie są niebieskie :rotfl1:
Siewek szałwii srebrzystej spodziewam się w przyszłym sezonie ;) , wystarczy się przypomnieć :)

Dagmarko trawa przerosła Ci trzy rzędy zabetonowanej kostki :eek3: . No to ja już nie wiem :jeez: , czy jest jakieś skuteczne obrzeże trzymające trawę w ryzach :angry:
Kłótnie z M. nie wchodzą w grę, bo pewnie jak wszystko - obrzeże też bym sobie sama ułożyła :whistle:

Romciu nie obraź się :oops: , ale ten kolor to zupełnie nie moja bajka :pinch:
Nic na siłę ;) , u Dorotki też nie miałam pomysłu, co bym chciała w zamian za sadzonki, a na drugi dzień pokazała żylistka, którego poszukiwałam od poprzedniego sezonu :rotfl1: , w dodatku napisała, że się rozrasta i będzie go dzielić ;) . Samo życie :silly:
Wobec tego oczekuj przesyłki we wtorek :P . A'propos, czy masz hostę Fortunei Aureomarginata? Muszę podzielić dwie wielkie kępy :jeez:

Aniu na pierwszym planie szałwia omszona, niestety nie znam nazwy :dry: , kupowałam pod tytułem "różowa" :evil: . Mam sporo siewek, zadoniczkować Ci? Może będzie okazja spotkać się jeszcze w tym sezonie, to Ci przywiozę ;)

Dziś mogę odhaczyć kolejny punkt planu na ten sezon, pergola łącząca dwie rabaty już stoi :woohoo:

DSC_6087.JPG

A tu wieczorem, po kosmetycznych poprawkach rabaty :whistle: . Wydaje się, że to niewielka kosmetyka, dwie taczki trawska musiałam wydrzeć :jeez:

DSC_6089.JPG

I jak nigdy, miejsce jest roślin nie ma :rotfl1: . Na pergoli planuję powojniki, po dwa z każdej strony. Po jednej stronie wielkokwiatowe, prawdopodobnie Kardynał Wyszyński i Utopia, po drugiej viticella Elf i teksański Gravetye Beauty. No i tu będzie problem, bo właśnie zerknęłam na stronę szkółki i teksańskiego brak :placze: , a żaden inny "dzwonkowaty" do Elfa mi nie pasuje :( . Od razu uprzedzę pytanie ;) , z Elfa nie zrezygnuję :happy-old:

Z innej beczki ;) , pozazdrościłam dziś Dagmarze dorodnych brokułów i poleciałam zlustrować swoje :happy3:
Jest nadzieja :woohoo:

DSC_6081.JPG

A to moje (od Uli :kiss3: ) piwonie

DSC_6079.JPG

DSC_6085.JPG

tawuła w kroplach porannej rosy

DSC_6078.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 21:31 #166603

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
No bardzo aligancko ta pergolka wygląda! Zazdraszczam!

Moja kostka nie była kładziona na beton, tylko na podsypce żwirowej. Ty chcesz to jakoś betonować :blink: Odważna decyzja! Usunięcie tego bez betonu było katorgą...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 21:39 #166606

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dagmaro u mnie to jeszcze daleka droga do takich obrzeży ;) , ale Dorcia układa na zaprawie cementowej ;) i tak ładnie to wygląda, że jej pozazdrościłam :silly:
Wszystkie Wasze doświadczenia są dla mnie bardzo cenne, jak to dobrze, że nie muszę sama wszystkich błędów popełniać :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 22:34 #166623

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, jak mi się marzy takie przejście z pergolą gdzieś w ogrodzie :woohoo: , albo raczej taki placyk ukryty pomiędzy rabatami :whistle: . Pięknie to u Ciebie teraz wygląda :thanks: .
Napisałam już u siebie, że jeśli nie lubisz czerwonego, to Wyszyński odpada :unsure: .

Dorcia układa na zaprawie, bo ona z tych co robią raz na amen :rotfl1: - przecież wiesz, że ja to nawet przesadzać nie lubię :devil1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 23:04 #166646

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Tak jestem codziennie ale u Ciebie.....................nieporównanie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 23:38 #166660

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-nie ma sprawy,o gniewaniu się mowy być nie może ale nie chciałabym być tylko sępem :jeez: Hosty o tej nazwie nie znalazłam w moim zestawieniu :) Moje różyczki już zaczynają pokazywać kolory w pąkach a jeden krzaczek nawet zakwitł :dance: Niektóre młode piwonie też próbują rozkwitać.U nas wszystko kwitnie trochę później(dwa tygodnie) niż na południu.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 01:01 #166681

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
Martuś...ależ różano :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 12:30 #166731

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Poprawka kosmetyczna także z poszerzeniem rabatki się wiązała ,ale teraz wygląda ślicznie :thanks: .Co będzie rosnąć po obu stronach pergolki clematisy czy róże albo to i to razem .No coraz mniej aerobiku będzie ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 12:38 #166733

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
markita wrote:
Gosiu Dziś ujawniła się Tuscany

DSC_6077.JPG

Bardzo podobny kolor do Rapsody in Blue.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 16:07 #166774

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, świetnie to wymyśliłaś. Co zamierzasz zrobić tymi dwiema częściami, które powstały?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:06 #166792

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia zapytam tak jak Ty mnie niedawno ;) , dlaczego tylko marzysz :woohoo: , przecież u Ciebie droga od planu do realizacji jest bardzo krótka :silly:
Wygląd właściwy cała aranżacja osiągnie pewnie za parę lat :whistle: , ale od czegoś trzeba zacząć ;)
Powojniki ciągle nie zamówione :jeez: , ciągle zmieniam zdanie :supr:

Ula co prawda pisałam do Uli - Lawendy ;) , ale cieszę się, że do mnie zajrzałaś :hug: . Jak tam, już po egzaminach?

Romciu o żadnym sępieniu mowy nie ma ;) , z takiego myślenia dosadnymi słowy wyleczyła mnie w zeszłym roku Siberka :rotfl1: , ale zupełnie nie mieściło mi się wtedy w głowie, że ktoś może mi coś przysłać tak zupełnie bezinteresownie, za darmo, nawet bez kosztów przesyłki :huh: . Dziś już wiem, że tak to funkcjonuje :) , mam nadwyżki, to się dzielę, a kiedyś ktoś podzieli się ze mną :silly: . I to wcale nie musisz być Ty :happy4:
Jeszcze hostę Francee będę dzielić, obdzielę Was razem z Futrzastą :happy3:

Aga na razie popisują się historyczne, ale już niedługo rusza cała reszta :dance:

Jadziu planuję po obu stronach powojniki, ale ciągle zamówienie nie złożone :jeez: . Z róż pnących na tym stanowisku może tylko Flamentanz by się sprawdziła ;) , ale ona mi się nie podoba ;) . Róże będą rosły w niższych partiach :whistle:
A wszystko po to, aby mniej :garden: było :happy4:

Bożenko Rhapsody nie mam, ale mnie się z kolei kojarzy z Kardynałem de Richelieu :silly: . Oczywiście kolorystycznie, bo kwiat zupełnie inny :P

Jaguś czy mogłabyś sprecyzować pytanie :supr: , czy chodzi Ci o dwie części pergoli, czy dwie rabaty, które łączy pergola, czy może dwie części ogrodu, które w ten sposób powstały? :think:

Na początek muszę się Wam pochwalić, nie byłam na zlocie, ale łupy mam :woohoo: :woohoo: :dance: :dance:
Ze słynnej szkółki w Opocznie przyjechały do mnie te piękne kulki :hearts: :ouch:

DSC_6113.JPG

Oczywiście nie przyjechały same ;) . Skorzystałam z uprzejmości i nie ukrywajmy - dużej wiedzy i doświadczenia - naszych koleżanek Joli i Marty, które przywiozły mi te cuda :hug: :kiss3:
Dziewczyny (Jolu w szczególności :hug: ) :thanks: :thanks:

Jak by ktoś nie rozpoznawał :whistle: , to stoją tam od lewej koreanka 'Blauer Eskimo', sosna górska 'Winter gold', świerk serbski 'Pendula Bruns', koreanka 'Silberperle', świerk lujący 'Brynek' i świerki 'Rydal" i 'Pusch' :woohoo: :dance:
Jutro sadzę :ouch:

A teraz Was zakatuję różami :rotfl1: :rotfl1:

Louise Odier i Rose de Resht

DSC_6094.JPG

Rose de Resht

DSC_6095.JPG

Cardinal de Richelieu

DSC_6101.JPG

Też Kardynał

DSC_6102.JPG

pąk Madame Pierre Oger

DSC_6104.JPG

i jeszcze raz Kardynał :silly:

DSC_6105.JPG

Louise Odier
DSC_6100.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2013 17:26 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:11 #166794

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Oooo droga Pani jak pięknie rozkwitły róże :woohoo:
Katuj ile chcesz :wink4:
Wracając na chwilę do kulek, żółta mugo to Wintergold przypomnialo i się /:silly: /.

Mogę słówko do ogołu u Ciebie :lol:
Drodzy zlotowicze, to naprawdę nie były moje kulki :rotfl1:

Edit
Wróciłam na chwilę do róż :think: opisy by się przydały :devil1:
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2013 11:35 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:19 #166796

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu sosnę zaraz poprawię, a 'Blauer Eskimo to ta pierwsza z lewej, obok sosny, dobrze myślę?
A ta najwyższa kulka z odrostami to 'Silberkugel', czy coś pomyliłam? :oops:

Kulki są moje :happy-old: !

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:23 #166798

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ot człowiek zakręcony po dalekiej podróży :rotfl1:
Pierwsza koreanka od lewej /i za razem pierwsza doniczka /to Blue Emperor, druga koreanka to Silberperle oczywiście, zaś ten wysoki obok to świerk kłujący Picea pungens 'Brynek' :wink4: psze pani.
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2013 17:55 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:25 #166799

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
O matko :jeez: . Moja podróż krótka była, a też zdążyłam zapomnieć :oops: :jeez: :rotfl1:
Róże podpisane :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:28 #166800

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
E tam, e tam i tak niezla jesteś :hug:
A gdzie kupowałas tego kardynałka we Floribundzie?
A Rose de Resht?
Muszę jednak oddać moją pania goxdzikową i nabyc tę ostatnią :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:30 #166801

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Obydwie kupowałam jesienią 2011 w Rosarium, bo to była jedyna szkółka, którą znałam :rotfl1:
Wszystkie historyczne mam stamtąd :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Cze 2013 17:46 #166807

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Katuj, tratuj, ja przebaczę wszystkie róże ;)
Chodziło mi oczywiście o te dwie części ogrodu, które powstały :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.577 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum