TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 21:11 #178166

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, perspektywiczne widoki ogrodu prezentują się wspaniale! Kawał roboty odwaliłaś :bravo:
Drzewa podrosną, ani sie obejrzysz :)
U nas do południa kilka burz, na szczęście z niewielkim deszczem, po południu zrobiło sie ciepło, super sie pracowało.
Tyle, że komary żyć nie dawały :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 21:24 #178174

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Maleńkie Bobo rozkoszne :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 22:12 #178207

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Marta Ty to wiesz jak człowieka zwabić :rotfl1: Przyznam się, że ostatnio zastanawiałem się jak rosną Twoje hortensje. A masz jakieś zdjęcie tych plam?
U mnie pojawiły się brązowe plamy między nerwami na wierzchniej stronie starszych liści, ale nie spowodował ich żaden grzyb. Pod tymi plamkami, od spodu liści grasowała chmara przędziorków :mad2: Obejrzyj dokładnie spodnią część liści bo hortensje wiechowate rzadko są atakowane przez choroby grzybowe.
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 23:03 #178234

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-patrzę i podziwiam.Gdybym nie widziała jak powstaje Twój ogród nie uwierzyłabym,że w tak krótkim czasie można osiągnąć taki efekt :thanks:
Małą Bobo muszę upolować w tym roku.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 10:56 #178313

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ogród w perspektywie ładnie wygląda :) W
Widziałam tam masz piekne lililowce :hearts:
aj zaraz będzie pieknie,jak te wszystkie hortencje rozkwitna w pełni :wink2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 19:43 #178451

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotko dzięki :hug:
Jak dla mnie taka pogoda mogłaby pozostać ;) , a zwłaszcza w kwestii temperatur :whistle: , bo deszczyk już mi się trochę znudził :happy3:
Komary u mnie tak samo zajadłe :evil:

Margolciu żebyś wiedziała :P . Na zdjęciu tego nie widać, bo musiałam zrobić zbliżenie, ale ona kwitnie na dwóch 15 cm pędach :woohoo:

Łukasz niestety nie mam zdjęć plam, bo wszystko oberwałam i wyrzuciłam, ale mam pewną teorię ;) . Zachorowały hortensje, które rosną na rabacie dwukrotnie w tym roku podtopionej (najniżej położone miejsce w ogrodzie :unsure: ). Myślę, że to było przyczyną, bo bardzo ucierpiały też różaneczniki tam rosnące :jeez:
Natomiast przyjrzałam się młodym i wyobraź sobie jest przędzior :evil: :hammer: . Czekam na ustabilizowanie pogody i wezmę się za niego, bo na różach też grasuje :mad2: :mad2:

Roma ja podziwiam u Ciebie, a Ty u mnie :happy3: :hug: . Bobo szukałam od roku, aż Łukasz się zlitował ;) , dostałam też od niego inną małą hortensję Bombshell :hearts:

Aniu codziennie pojawiają się nowe liliowce :P , dziś na przykład zakwitł taki od Marty

DSC_7068.JPG

Tylko nie wiem który to :think: , Summer Vine, czy Mulberry Vine :supr:
Albo ten ;) , przypuszczam, że następny gratisik :happy4:

DSC_6949.JPG

Dokończyłam wreszcie dziś odchwaszczanie :jeez: i pojechałam do ogrodniczego po nowe rękawiczki i ziemię do sadzonkowania żurawek. A ponieważ wczoraj wysadziłam całą poczekalnię ;) , musiało się coś przykleić :rotfl1:
No zobaczcie jaki cudny majtkowy floksik :woohoo: :hearts:

DSC_7075.JPG

A w ogrodzie rozkwitają nowe lilie :hearts:

NN, w tamtym roku była delikatnie morelowa ;)

DSC_7040.JPG

Triumphator

DSC_7066.JPG

NN z pojedynczej łuski wsadzonej w zeszłym roku :silly: , myślałam, że od Nympha :think:

DSC_7034.JPG

jakieś trąbkowe, które w zeszłym roku skosiłam kosiarką :hammer:

DSC_7073.JPG

i taki duecik :P , kwitnąca bukwica od Łukasza z liliowcem Destined to See :silly:

DSC_7072.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 19:52 #178455

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Tem floksik w kolorze majtkowego różu w rzeczywistości pewnie dużo ładniejszy , też mam majtkowy róż na floksiku ( może ciut inny odcień) i zachwyca mnie ( chociaż ja różu nie lubię :idea1: :idea1: ) , za to uwelbiam fiołkowo -różowe zestawienia na liliowcach takie jak u Destined to See i wtym roku moje liliowce mnie dopieściły w tej materii :lol: :lol: naewt jakaś pomyłka zakwitła we fioletach :silly:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 20:05 #178467

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto :bye:
Piękne lilie i liliowce :)
Tyle jest teraz piękności,że ja wciąż je dokupuję, i już zaplanowałam,,na wiosnę poszerzyć rabatę z liliowcami i deko z różami:hammer:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 20:33 #178491

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, trochę ten kolor przekłamany... Ale niski jest, zatem to Summer Vine, bo Mullbery wielki...
Wysadziłaś całą poczekalnię! :supr3: Kiedy ja będę mogła tak napisać! Dumnam z Ciebie! :) I jeszcze dokończyłaś odchwaszczanie! I masz wykoszone... Mi jeszcze kilka dni z taką temperaturą by się przydało, no i bez deszczu...
A gratisik wygląda na Baję, jeśli to ode mnie...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 20:47 #178503

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirko pewnie, że w rzeczywistości ładniejszy, choć zdjęcie dość wiernie oddaje kolory ;)
Ja uwielbiam wszelkie odcienie różu, ale najbardziej taki :hearts:

DSC_7011.JPG

To przedostatni nabytek, 'Goldmine', cudny, amarantowy odcień :woohoo:
Liliowce też w takich odcieniach kocham :P , szkoda tylko, że czasem kolory na zdjęciach są przekłamane w sprzedaży internetowej ;) i mam trochę zonków :huh:

Aniu fajnie, że się podobają :hug: , zaglądaj, bo sporo jeszcze w pąkach :happy4:

Marto wiem, że kolor przekłamany :oops: , w rzeczywistości bardziej różowy, nie wiem dlaczego tak się stało, zwykle fotki dość wiernie oddają kolory :think:
Wysadziłam całą poczekalnię wczoraj, a dziś już znowu dwie doniczki przybyły :rotfl1: . Na chorobę nie ma rady :crazy: :rotfl1:
Z rzeczy pilnych zostało mi rozprawić się z przędziorkami na różach i hortensjach :evil: i też mi deszcz przeszkadza :jeez:
Gratisik od Ciebie, a jakże :hug: , ten mnie tak nie razi jak żółty :wink4: , więc zostaje :P

A przy okazji, czy możesz mi powiedzieć, czy coś mi się wypiętrza na rzekomej Double Decker :dazed:

DSC_7047.JPG

Bo może ja już mam omamy :tongue2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 20:53 #178509

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ja czekam na moje dwie jeżówy.
Jedna to jest z niezapomnianych zakupów w szkółce na "M"... Już w tamtym roku okazała się nieodmianową jeżówką
(i taka mi się podoba).
Największym ciosem nie była wcale jej nieodmianowość tylko cena- 12 zł za dwa liście w mini-doniczce. :(

Druga ,kupowana w szkółce,z widocznymi oznakami odmiany (czyli kwitnąca) i ciekawa jestem czy w tym roku dalej będzie taka sama.

Ale już wiem ,że chciałabym mieć duże łany zwykłych jeżówek ,bujnie kwitnących. Na rarytasach nie zależy mi już jakoś ...

Jedynie może na kolorach -kupie sobie tę białą ,o!
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 20:56 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 21:36 #178542

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Masz super kolekcję hortensji. Ja mam tylko 3 ale marzy mi się więcej. Ja ciągle czekam na floksy

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 21:42 #178550

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo ja też już się chyba zraziłam do odmianowych jeżówek ;) . Same z nimi kłopoty jak czytam :jeez:
Zobacz jaka ładna biała wyszła z nie-'Green Jewel' :silly:

DSC_7050.JPG

A ponieważ 'Milkshake' wygląda tak samo :rotfl1: , a obie dostałam w sporych ilościach od MP, mam takich białych ze cztery kępy :tongue2:

Iwonko hortensji bukietowych mam na razie 14 :P . Większość w pąkach, ale kilka najmłodszych chyba nie zakwitnie :silly: . Też uwielbiam floksy :woohoo: i cieszę się, że kwitną po kolei, a nie wszystkie na raz, bo ciągle coś nowego się pojawia :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 21:47 #178559

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja tak na chwilę przed odlotem :happy: przyleciałam. Piękny ten ciemny liliowiec :ohmy: . Lilie też piękne :hearts: .

Proszę za mną tęsknić ogromnie :wink4: . :bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 21:52 #178564

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Maruś,ja do ciebie zaglądam,cały czas ;)
hortensji bukietowych masz na razie 14 :woohoo:
Bardzo ładna ta biała jeżówka :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Lip 2013 22:38 #178589

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś szalejesz sadzisz ,kosisz ,pakujesz się,a na dodatek jeszcze dokupujesz roślinki :ohmy: 14 hortensji robi wrażenie przy moich 3 odmianach :ohmy:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 14 Lip 2013 11:37 #178677

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marto potwierdzam,jest zaledwie kilka jeżówek odmianowych,które rosna bez kłopotu,Milkshake do nich należy,dla mnie ona najsliczniejsza,z Coconut,Meringue,Hot papayą nie ma problemów ale juz taka Double Jewel zamiast rosnąć w siłę,uwstecznia się,gdybym jej nie przesadziła tej wiosny byłoby po niej.I większość ich tak ma,najlepsze są zwykłe a zarazem niezwykłe,kwitną zawsze,nawet w byle jakich warunkach.Rok temu wysadziłam 12 listeczków i dziś mam piekny łan.
Majtkowy floksik uroczy,lubię takie kolory,wróciła moda na floksy i bardzo dobrze,gdy w ogrodzie uzbiera sie cała masa wymyslnych roslin,wymagajacych opieki przez cały rok to radość przechodzi w udrekę.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 14 Lip 2013 22:23 #178882

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, masz jednak dużo sił i zapału, cały czas działasz w ogrodzie.
Ten busz, o którym marzysz, będziesz miała całkiem szybko, zobaczysz.
I zaczniesz mieć inne dylematy, wiem coś o tym, choćby - co dalej z tym czy innym żywopłotem?
Duże rośliny też wymagają pielęgnacji, czyli uwagi, czasu i sił.
Od naszego spotkania nie ma dnia bez deszczu, więc rośliny od Ciebie powinny dobrze rosnąć.
Te mniejsze siewki to była Christa? tak zapamiętałam, że niby mniejsze to te większe :silly: .
Wiesz, ta" nie-'Green Jewel'" całkiem nieźle wygląda - wysiałam wiosną kilka odmian jeżówek,
siewki mam tylko z dwu, ciekawa jestem, czy wrócą do korzeni, czy też będą jednak miały coś z odmiany?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.635 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum