TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Lip 2013 17:08 #177341

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_6966.JPG
przepiękny "bukiecik"
forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_6974.JPG a tu chyba czosnek...a wije się jak wąż pilnujący zdobyczy-fajne zdjęcie B)
moja budleja... :( przepadła
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Lip 2013 20:47 #177419

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
markita wrote:
:
DSC_6975.JPG
:P

Martuś a co to jest za niebiekie ładne kępy :crazy: ??

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Lip 2013 21:43 #177472

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta a u Was nie było burzy? Do mnie coś chyba nadchodzi :supr:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 09:57 #177629

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Urocze kwiatki i rabatki :bravo:
Widzę, koleżanka dalej maniacko kosi podczas suszy :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 20:13 #177726

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marto czy ja Ci już kiedyś moich wysokich (docelowo :rotfl1: ) drzew nie liczyłam? ;) . Powiedziałaś, że może być :whistle: , a od tamtego czasu przecież co nieco przybyło :happy4: . Dziś dostałam w prezencie sosnę czarną Fastigiata, będzie kolejne drzewo :silly:
Nowe róże będą na pewno jesienią, a jeśli będzie jakaś sprzedaż w Święto Róż, to nawet prędzej :rotfl1:
Pytałam się gdzie te jeżówki po dychu :happy-old:

Alinko ja nie ukrywam tych szerszych planów, tylko po prostu nie ma co pokazywać :oops: . U mnie wszystko dość niskie, bo młode, nie ma tła wysokich drzew, a nie chciałabym zdjęć z domami i budowami sąsiadów :dazed:

Jadziu u mnie na razie jedna liatra taka wyrywna ;) . Jeżówek zwykłych różowych i białych troszkę ładniejszych, ale niezgodnych odmianowo mam w tym roku nadmiar :evil: . Jeśli chcesz, chętnie się podzielę, bo i tak będę je likwidować. Tak samo siewki Christy mam jeszcze kilka ;)

Martuś jak widzisz jedno ze zdjęć, to właśnie budleja Black Knight. Na drugą różową też jeszcze czekam :silly:

Jolu a na Twoich odmianowych jeżówkach też bytują motyle? Bo podobno one wolą te zwykłe purpurowe :think:
Burza do mnie dotarła, zlała zdrowo :wink4: , a dziś od popołudnia powtórka z rozrywki tylko spokojniejsza :woohoo: . Fajnie, bo mam kupę sadzenia :happy3:

Dorcia Ice Cube rzeczywiście bardzo charakterystyczna, a zapach :hearts: , nie wiem, czy nie mocniejszy niż Nymphy, które do tej pory dzierżyły u mnie palmę pierwszeństwa zapachowego :happy3:
Co do tych szerszych ujęć, masz na myśli, że mam wstawiać zdjęcia moich niezagospodarowanych połaci trawnikowych :rotfl1: . Może to jest jakaś myśl :rotfl1: . A serio, to naprawdę muszę się nieźle nagimnastykować, żeby na takim szerszym ujęciu nie było połowy domu sąsiada :jeez: , albo dwóch koparek stacjonujących za moim płotem :evil:

Mirko ale w zestawieniu z jeżówkami tylko Christa się broni, bo dorównuje im wzrostem :rotfl1: , inne przetaczniki sporo niższe ;)

Aniu akurat ta fioletowa budleja Black Knight jest wczesna, mam jeszcze inną odmianę, ale chwilowo nazwa mi wyleciała :hammer: , na pewno ma Pink w nazwie :rotfl1:

Wiesiu będzie więcej jak przestanie padać, obiecuję :hug:

Iwonko no popatrz, a mojego psa motylki wcale nie interesują :silly: , czasem pogoni pliszkę spacerującą po trawniku, ale nawet one się go nie boją :happy3: , odleci dwa metry i dalej spaceruje :whistle:
Troszkę mnie zmartwiłaś opinią o Rosy Rocket :dry: , liczyłam, że on jednak będzie zachowywał bardziej kolumnowy pokrój :think: , muszę mu znaleźć inną miejscówkę ;)

Aga na drugiej fotce faktycznie czosnki zimowe :silly: , mam ich tyle, zwłaszcza przy różach, że już nawet nie zauważam :happy4: , a porosły mi takie głowy jak chińskie :eek3: . Muszę zrobić fotkę porównawczą, bo to aż niesłychane :lol:

Aniu te niebieskie i amarantowe kępy to lobelia z własnego siewu :P . Bardzo dorodna, o wiele bardziej niż ta kupowana na jakimś ryneczku ;) . Bardzo łatwa uprawa, polecam :silly: , ja w przyszłym roku na pewno powtórzę :P

Siberko no owszem kosiłam w morderczym upale, ale od wczoraj mokro :funnyface: , bo rozumiem, że nie pochwalasz procederu wysuszania trawy koszeniem podczas upałów :wink4:

Jak już wspominałam, u mnie pada :dance: , więc powrócę do dnia wczorajszego i mojej wizyty u koleżanki forumowej Elsi :hug:
Mówię Wam, byłam w raju :woohoo: , dojrzałym, bogatym i zaskakującym :hearts: . Wczorajszy, jeszcze wakacyjny dzień pozwolił docenić każdy piękny zakątek :P . Troszkę wprawdzie komarom nie podobała się wizyta :whistle: , ale kto by się przejmował takimi drobnymi niedogodnościami :rotfl1: , a już jak gospodyni pozwoliła się porządzić z łopatą :happy4: :kiss3:
No to kilka migawek z ogrodu, którego niestety na Oazie nie można podziwiać ;)

DSC_6982.JPG

DSC_6990.JPG

DSC_6991.JPG

DSC_6992.JPG

DSC_7002.JPG

DSC_7004.JPG

DSC_7009.JPG

DSC_6986.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, anabuko1

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 20:34 #177730

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj cuuudo :kiss3:
widzę, że nie tylko ja byłam dziś w odwiedzinach....ja z kolei byłam u Asi na działce :kiss3:
lało jak nie wiem co ale były chwile by popatrzeć, powąchać no i pooglądać :woohoo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 20:42 #177734

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś,przyjemmnie ogladac piekny,zadbany,ukwiecony ogród :bravo: :bravo: :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 21:05 #177742

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Czekajcie, czekajcie! U Was leje, a u mnie dalej nic? :evil:
Podzieliłybyście się...
Wprawdzie nie mam nic do sadzenia, ale jak tak dalej pójdzie... będę musiała uzupełniać powstałe luki :blink:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Lip 2013 21:16 #177752

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Co do jeżówek, to wkrótce się dowiesz! :P
Trawnik u Elsi tak samo pięknie wykoszony jak u Ciebie... Wszyscy tak mają? :lol: Oprócz mnie? ;)
Marta, jeszcze trochę czasu i u Ciebie będzie tak samo pięknie i buszowato jak u Elsi...
Tylko tych drzew za mało! ;) :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 07:02 #177911

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, a tą lobelie to siałaś do gruntu? Czy w domu w doniczkach? Fajne toto na wypełnianie miliona pustych miejsc :happy: .

Przyleciałam Ci się pochwalić, że powojnik Princess Diana zaszczyci mnie pierwszym kwiatem :woohoo: . Byłam pewna, że tak późno posadzony nie zakwitnie, a tu proszę :dance: . Mam nadzieję, że się rozwinie do niedzielnego poranka, bo jak nie to go nie zobaczę :dry: .

Czy kobea u Ciebie zaczyna zbierać się do kwitnienia? U mnie chyba tak :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2013 07:02 przez dorciaj.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 17:00 #178057

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś z Christą chętnie bliżej się zapoznam :) Przy takich ciągłych zakupach wnet będzie buszowato tak jak u mnie ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 17:46 #178068

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś fajne są takie odwiedziny na żywo w ogrodach, które znamy tylko ze zdjęć, czyż nie :lol:

Aniu pewnie, że przyjemnie ;) , a jak pouczająco :silly:

Gorzatko u mnie pada już trzeci dzień :dry: , na szczęście nie bez przerwy, to w przerwach wyskakuję a to coś posadzić, a to poplewić, a to cyknąć fotki :tongue2:
Mnie już deszczu wystarczy, resztą chętnie się podzielę :kiss3:

Marto trzymam Cię za słowo ;)
Trawniczek u Eli pięknie wykoszony, bo wiesz ;) , wizytacja była :rotfl1: . Żartuję :wink4: , wygląda na zadbany i regularnie koszony :P
Na tę buszowatość to chyba jeszcze ładnych parę lat poczekam :whistle:

Dorcia lobelię siałam jeszcze w zimie w domu do wielodoniczek. Po kilka(naście) nasionek na raz do jednej i tak sobie rosły, żeby ich później nie pikować, bo to straszne maleństwa :jeez: . A potem całość z takiej doniczki siup do gruntu i porosły takie kępiska :eek3: , że sama jestem w szoku :rotfl1: . Miały towarzyszyć różom, a niektóre młode zupełnie zasłaniają :rotfl1:
Moje świeżo posadzone powojniki wyglądają na razie tylko gorzej :sick: , usiłuję omijać wzrokiem :whistle:
Twoja kobea chce kwitnąć :eek3: :eek3: . To chyba jakiś rekord szybkości :supr: . Jak moja w zeszłym roku zaczęła kwitnąć w sierpniu, to i tak podobno było wcześnie. Moja obecna rosnąca na tarasie na razie idzie w masę liściową ;)

Jadziu to poproszę adres na PW ;) , wyślę w poniedziałek :P
Moje ostatnie nabytki, to głównie prezenty, darowizny i wymiana :rotfl1: , ale jak zwał, tak zwał, robi się coraz gęściej :woohoo:

Połowa planu na dziś wykonana :woohoo: . Cała poczekalnia wysadzona :dance: , łącznie z chryzantemami zimującymi, które dostałam w środę od Jatry, a które to mają jeszcze w tym roku zakwitnąć :dance: . Będę oswajać jesień, której nie znoszę nawet bardziej od zimy :pinch:
Druga połowa planu, czyli odchwaszczanie, niestety na razie nie wykonana, pada :jeez:

W takim razie dziś kolejna porcja widoczków szerszych, które obiecałam Wiesi ;) , ale nie tylko.

DSC_7039.JPG

DSC_7053.JPG

DSC_7056.JPG

DSC_7060.JPG

DSC_7062.JPG

DSC_7064.JPG

DSC_7038.JPG

DSC_7046.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 18:24 #178082

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wiesz co, to podzielenie terenu z przejściem pod pergolą wygląda rewelacyjnie :bravo: . Dopiero na tych szerszych planach widać efekt. Szersze plany pokazują też, że całkiem u Ciebie już ładnie zarasta. Daleko mojemu ogrodowi do Twojego :fly: .

Nie byłabym sobą, gdybym nie pochwaliła trawnika - nie wiem jak w rzeczywistości - ale na zdjęciach wygląda świetnie :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 18:37 #178085

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, ogród Eli pamiętam z poprzedniego forum, ale i tak miło było znowu na niego popatrzeć :)
U Eli buszowato, bujnie i kolorowo, ale Twoje szersze ujęcia też pokazują już dojrzały ogród z pięknie rozrośniętymi roślinami, kolorowymi letnimi kwiatami i zadbanym trawniczkiem B)
Mój ogrodowy plan dzisiaj wykonany w 0%, bo właściwie od rana z małymi przerwami leje, mało tego - jest nieprzyjemnie zimno i wietrznie :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 19:43 #178112

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Martusia :hug: ślicznie u Ciebie :woohoo: Te trajektorie na trawniczku pokazują jak kursowałaś z kosiareczką - :garden: super :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 20:27 #178129

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia staram się jak mogę zagospodarować ten plac :supr: , jeszcze mam wrażenie, że za duże płaszczyzny pozostają :jeez: , ale już się przekonałam, że z czasem pomysły same przychodzą ;) , poczekam :whistle:
Trawnik, jak się słusznie domyślasz, z bliska już nie jest taki ładny :rotfl1: . Traktuję go maksymalnie po macoszemu :wink4: , ale jakoś się trzyma :whistle: , a zwłaszcza z daleka :rotfl1:

Dalu tak właśnie pomyślałam, że dla niektórych będzie znajomy ;) , niestety nie mogę Eli namówić, żeby założyła wątek na Oazie :huh:
No tak, u mnie głównie kwiaty i trawniczek :whistle: , na drzewa jeszcze muszę trochę poczekać :happy4:
Ja się uparłam wyplewić choć jedną, najgorzej zachwaszczoną rabatę i siedziałam w chwastach mimo, że deszcz mi padał za kołnierz, a komary kąsały jak szalone :evil: . Jak zbliżałam się do końca i postanowiłam, że nic już dziś nie robię, oczywiście co? Oczywiście deszcz się skończył i wyszło słońce :hammer:

Margolciu dziękuję :hug: . Trajektorie podobają mi się bardzo :happy4:

No to może starczy widoczków na dziś ;) , zaczynają kwitnąć hortensje bukietowe :woohoo:

Kyushu

DSC_7015.JPG

Grandiflora

DSC_7016.JPG

i nowe nabytki od Łukasza :woohoo: . Tej gdzieś zgubiłam znacznik :hammer: , może Silver Dollar :think:

DSC_7055.JPG

i maleńka Bobo :hearts:

DSC_7057.JPG

wiele innych też już ma pąki i będą kwitły :dance:

A to moja dzisiejsza debiutantka różana :P , pierwszy kwiat Great North Eastern Rose

DSC_7018.JPG

Bardzo ładny kwiat w typie Pirouette :hearts: , delikatnie pachnie :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 20:42 #178145

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Marta Twój ogród jest coraz piękniejszy . Wszystko pięknie się rozrasta i kwitnie jak szalone, a Twoje róże po prostu bajka :hearts:
Nie wiem jak to zrobiłaś że Kyushu i Grandiflora mają takie duże pąki :supr3: , u mnie są znacznie mniejsze.

Ta hortensja na trzecim zdjęciu to Phantom

Super zdjęcia !
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Lip 2013 20:49 #178153

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Łukasz ha! wiedziałam, że Cię zwabię na hortensje :happy3:
Dzięki za identyfikację :kiss3: , zaraz jutro wsadzę znacznik, bo znów zapomnę :jeez:
Może przy okazji doradzisz jak pomóc hortensjom, które mają plamistość dolnych liści :unsure: . Oczywiście poobrywałam chore i usuwam na bieżąco, opryskałam Topsinem, bo nie mam innego pomysłu :oops: . Może nawóz dolistny Magiczna Siła coś by pomógł?

Dzięki za komplementy :oops: :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.574 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum