TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 08:56 #185992

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ewcia poczekaj, poczekaj :think: znajdę fotki sprzed roku :lol:

Poprawiłam nieco humorek :hug:
Poczekaj roczek, dwa, a sama zobaczysz :tongue2:

Usunę oczywiście jeśli sobie życzysz ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 19:15 #186057

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jagus,Wiesiu,skoro Wam sie spodobał dzięgiel ozdobny to sesja zdjęciowa/2011/

milkshake1095.jpg

milkshake1096.jpg

milkshake1098.jpg

milkshake1099.jpg

milkshake1213.jpg

milkshake1215.jpg

milkshake1221.jpg

jest rzadko pokazywany,myślę,żę zasługuje na to,poza tym pszczoły go oblepiają,gdyby tak stworzyć grupę kilku angelica gigas
:think:

Wiesiu te białe świeczki to przetacznikowce,wysokie kępy,lubią konkretniejszą glebę,nasionka dzięgla zbiorę jeśli tylko dojrzeją w ubiegłym roku nie doczekałam się

Pamelko,dzieki za pociechę ale widzisz złości mnie gdy 5-latek Graham Thomas ma teraz dwa badyle zaledwie,rozumiem,że jakś róża ma taki wąski pokrój,że inna nie będzie ale angielka?mam Heritage i całkiem inaczej rośnie a ma jeszcze gorsze stanowisko bo przed świerkiem,może ten egzemplarz taki lichy?ze szkólki różanej był ale jeszce wtedy sadzonki nie były prima :sick: zdjęć nie usunę,no co Ty,może ktoś pomysli,że to moje :happy3:
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 19:32 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, waldek727, EmTe

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 20:11 #186074

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Dziegiel i mnie przypadl do gustu, ale jeszcze bardziej Heavenly Pink :hearts: Cudna!!!
Długo ja masz? jak rosnie?
Moje piżmówki w tym roku kwitna bardzo skromnie, ale za to rosną :eek3: :eek3: Potwory nie róże :lol: Poczekam, w przyszłym roku (jak nie zmarzną tfu, tfu!!) powinno być pieknie :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 20:30 #186081

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Heavenly Pink rzeczywiscie cudo,kwitnie juz drugi raz ale u mnie kwitnie,nie rosnie,mam ich 6,2 z jesieni,4 z wiosny,ale kwitną bardzo mocno,Cornelia i Bouquet Parfait rosną i kwitną,Cornelia rozrasta sie na boki a BP ma niezwykle kształtny krzaczek,listki zdrowe,nie mdlejace na tym skwarze,oj ,żeby tak jak mówisz zima była łaskawa dla nich,Ewa Gloriadei mówi,że one bardzo ładnie regeneruja się nawet po cieciu do kopczyka,wiadomo jednak,że chcialoby się...........Ale wiesz mam 2 sprowadzone od Sibirskosa/nie pizmówki/Blush Noisette i Perle Angevine tez sliczne,tego typu kwiaty,na Blush jest tyle pąków,że sie w głowie nie mieści,sadziłam je dopiero w maju bo tak późno przyszły,z białymi korzonkami juz,martwiłam sie,że diabli je wezmą a tu proszę

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 20:46 #186087

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
O kurczaki, jakie one śliczne :hearts:
A ja nie mam gdzie sadzić :jeez: Buff Beauty nadal w donicy, bo zupełnie na nią nie mam pomysłu a i warunki nie pozwalają na prace "kopane'
Bouquet Parfait długi czas spędziła w donicy i jakos nie może sie wyzbierać, o kwiatach nawet nie myśli. Zastanawiam się czy u mnie w ogrodzie jednak nie jest dla piżmówek zbyt cieniście :dry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 21:32 #186120

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
I ja mam w donicy 5 róż w tym pizmówkę Pucciniego,ten dopiero dal popis a teraz milczy,kilka razy przymierzalam sie do wysadzenia go ale ciagle skwar i skwar,susza.U mnie znów patelnia,cienia brak a jednak przydałby sie choc trochę.Ze mna jest taka historia,że wszystko w donicy zmarnuję,więc ostatni gwizdek na wysadzanie........ :hammer:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 21:42 #186127

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, ja też silnie rozczarowana jestem kondycją moich róż, może ja też postanowię, że od wiosny systematyczność i solidność w opryskach i pielęgnacji? ;)
Jestem pod wrażeniem araukarii, trudu wkładanego w jej utrzymanie w ogrodzie, to się nazywa WYZWANIE!
Ale przypomniała mi się odpowiedź niezrównanego MirkaL gdzieś tam, w innej rzeczywistości ;) na pytanie, co jest najlepszym zabezpieczeniem dla araukarii... Dom! :rotfl1: :rotfl1:
Araukaria, dzięgiel, jakie tam jeszcze asy trzymasz w rękawie? :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 22:00 #186133

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta poświęcę sie jeszcze ze 2 lata,póki jeszcze chodzę,o tak dom albo ........Chile :devil1: Asy?A zaraz cos pokażę :tongue2:różanego,mam fotki Dolce Vity,piekna,bez dwóch zdań,ale juz sie jej pozbyłam,to szklarniówka czy jak to tam zwą

rokwogrodzie1025.jpg

rokwogrodzie1026.jpg

rokwogrodzie1028.jpg

rokwogrodzie1031.jpg

rokwogrodzie1033.jpg

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 22:09 #186139

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewo, araukaria w gruncie zadziwiała mnie, dzięgiel - zaskoczył, bo nie znałam tej roślinki, a Dolce Vita - zauroczyła! Piękna, piękna różyca - ten układ płatków, ten subtelny kolor, ten wdzięk i elegancja :flower2: Szkoda, że już jej nie masz :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 22:10 #186140

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
No i co, że szklarniówka? A araukaria nie? :rotfl1: Parę worków kory, kartony i luzik! :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Sie 2013 22:24 #186146

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
dziewczynki kochane,kupiłam 3 sztuki,dwie padły po drodze,jedna zimowałam w garażu,odwdzieczyła sie jednym kwiatem ale cudo,dzieło sztuki wręcz,potem same petyki sterczały,oddałam ja sąsiadce,niech sie pomęczy,lubi takie doniczkowce,dobra,dobra bez podpuchy :rotfl1:Skoro tak wesoło sie zrobiło to może jeszcze jakiegoś badyla???
ten wyglada na Casanovę,chyba jednak nie,teraz mu sie przyjrzałam,co to? :jeez:jak zwał tak zwał i tak do eksmisji :club2:

rokwogrodzie1021.jpg

nn pewnie Czajkowski z polska zwany

rokwogrodzie1023.jpg

ten też

rokwogrodzie1036.jpg

Alissar.........

rokwogrodzie1004.jpg

Augusta Louise

rokwogrodzie1048.jpg

Pastella

rokwogrodzie1059.jpg

znów Alissar

rokwogrodzie1095.jpg

Nevada z ubiegłego roku,w tym duzo ciekawsza

rokwogrodzie1058.jpg
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 22:59 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 00:05 #186171

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Arcydzięgla nie utrzymałam. Domagał się nieustannie wody i ile nie lałam, to i tak co i rusz był przywiędnięty. Ale grupa takich gigantów z purpurowymi kwiatami była by zabójcza :) Masz miejsce, zrób to :lev:
A co do rozmiarów róż, to jednak na piasku trzeba poczekać na efekt dłużej... Graham Thomas u mnie długo miał wąski pokrój. Właściwie dopiero w tym sezonie nabrał ciałka. Podobnie jak Heritage, która dopiero w tym sezonie dała szeroki krzew. Ale w jej przypadku to może być skutek usunięcia bylin zabierających pokarm, wodę, światło, przestrzeń... U mnie róże ewidentnie przegrywają ze zbyt mocarnymi bylinami. Ot, piaski...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 13:28 #186218

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięgiel potrzebuje wody,wtedy rośnie i kwitnie,mam 3 lata arcydzięgla litwora,wetknięty miedzy tuję a liliowce,liscie ma ogromne ale nie kwitnie,liliowce go zagarniają coraz bardziej,zawsze wydawało mi się,że niewiele potrzebuje do szczęścia,dosadziłam jeszcze dwa,litwor ma śliczny kolor kwiatostanów,będę je podlewać,może w przyszłym sezonie da pokaz?A czerwonego też dosadzę więcej,koło prosa,ale to juz za rok.W zasadzie to w południe ma cień :think: no u mnie na pewno nie będzie gigantem ale powyżej metra da radę.
Iza tak myślę,że to wina moja nie róż,pozwalam bylinom wpychać się na róże,ograbiają ze wszystkiego a że gleba uboga to skutek mierny,dojrzałam juz do tego i zabiorę sie do porządkowania przestrzeni.

Miało być chłodniej jest gorąco dziś,jak diabli,protestuję ale niebiosa dziela jak chcą deszczem Mazurk :jeez: i skaczą po..po czym właściwie,nie jest to trawnik juz,step,niech bedzie skaczą po moim prywatnym stepie i wybierają nasiona kostrzewy,ale tego co zakamuflowane w ziemi nie wybierze armia ptaków :ouch:

Zbiera sie do kwitnienia heptakodium chińskie,zrobię zdjęcie,jak nie zapomnę :rotfl1: na razie w pączkach całe.
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2013 13:30 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 21:16 #186288

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Porządkowanie przestrzeni, brzmi groźnie... Rozumiem, że głównie dla bylin to brzmi groźnie... A cóż one biedne winne, nie korzenią się tak głęboko jak róże, sprytne są... Myślisz, że naprawdę one winne? Ale róże korzonki mają na każdym poziomie gleby, też głupie nie są i szukają gdzie się da... Bo jak by porządnie popadało, to by jedzonko dotarło wszędzie, głęboko też... Co prowadzi do wniosku, że pogoda winna! ;)
Ale jeżówkom nie rób krzywdy, takie masz piękne...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 21:42 #186294

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto,nie będzie tak żle,ja bylinki kocham nade wszystko,objawia sie to wyrastaniem w środku krzaka,leżeniem na róży itp.Te jeżówki,które mam,maja dożywocie u mnie,nie kolekcjonuję ich ale kilka pięknotek,które najbardziej mnie ujęły,mam i dbam o nie/wg moich standardów :oops: :garden1: /jedzonko by dotarło jakby zostało dostarczone w odpowiedniej ilości :funnyface:
Ostaną też inne byliny tylko odległości nieco sie zwiększą,mam hot papayę 2-latka zaledwie,któremu,żadna róża nie dorówna,nawet czerwona barwa jest u niej dozwolona,to chyba jedyna czerwona u mnie roślina/jeszce żółwik ale nie tak wściekła czerwień/,oto ona choc fotka byle jaka

rokwogrodzie1061.jpg

rokwogrodzie1062.jpg

rokwogrodzie1051.jpg

rokwogrodzie1047.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 22:19 #186306

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Piękne jeżówki. Gapa ze mnie, że nie wysiałam ich sobie tej wiosny. Nadrobię ale cieszyć się nimi będę rok później...;)
Na ostatnim zdjęciu za białymi floksami czy to rośnie szałwia może jakaś?
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2013 22:20 przez futrzasta.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sie 2013 22:37 #186310

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś,to budleja Flower Power,bardzo ładna,kompaktowa bo zaledwie 1,5m wysokosci,ma róż,pomarańcz,fiolet,zależnie od stopnia kwitnienia,świetna na rabaty ze względu na niewielką posturę.Ma już 2 zimy za sobą,jakoś trwa pod kopczykiem z kory.

rokwogrodzie1044.jpg

rokwogrodzie1046.jpg

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sie 2013 11:11 #186366

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
:oops: No tak, u siebie nie mam to i nie poznaję :oops: Wybacz początkującej :flower1: Ale piękna to Ci ona jest.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.657 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum