TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 20 Wrz 2014 00:30 #300039

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ale masz piękne widoczki. Co do jeżówek, to chyba skorzystam z oferty polecanej firmy.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 20 Wrz 2014 08:08 #300049

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Pamelko, do Daglezji chcę się wybrać teraz. Co my tak będziemy oglądać wiosną :think: ? Chcę zobaczyć te trawy :woohoo: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 20 Wrz 2014 08:19 #300050

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Pam - no to masz to czego u mnie deficyt u róż - liście. U mnie teraz trochę róż jeszcze kwitnie ale są to raczej pojedyncze kwiaty (oprócz sharifa asma, lady emma hamilton, lady of shalott, jude the obscure, new dawn, angeli i elmshorna) i większość już nosi ślady jesieni ....ale i tak są piękne i cieszą :dance:
No a ja uważam, że Marta ma rację - 2 rząd różyc ale niższych wyglądał by super i obwódka do tego z lawend, kocimiętki, szałwii lub czegoś w tym rodzaju :whistle: Jaki masz odstęp między różami a kratkami ? Może wystarczy tylko przesiekę zrobić ? tzn. 1 krzew przesadzić np. na środku i ścieżynkę przez różankę do kratek ? Dobra, wymądrzać się nie będę ale masz tak wielkie różyce i zdrowe !!!! że aż żal nie wykorzystać tego :whistle: Tym, że kiepsko kwitną teraz się nie przejmuj. To był naprawdę ciężki rok dla nich. Ja to też widzę po swoich nawet jeśli Wam wydaje się inaczej :rotfl1: mam porównanie do zeszłego roku. Różyce możesz na wiosnę krócej przyciąć i przerzedzić (wytnij cienkie i stare pędy) - wierz mi lub nie ale to spowoduje lepsze kwitnienie (przećwiczyłam 2 sezony). Żeby nie urosły takie wielkie w sezonie musiałabyś jednak powtórzyć niskie cięcie po 1 kwitnieniu...ale decyzja o niskim cięciu róż gdy nie trzeba jest bardzo trudna i za każdym razem ręka z sekatorem drży !
O piesiu przeczytała, dziękuję Pokazałam nawet Twojego słodziaka M-owi ale nie chce się złamać :(
Kilkanaście jeżówek :eek3: :woohoo: czad! Ale będzie się działo u Ciebie :dance: Ja już na stronę sklepu dzisiaj zaglądałam i przygotowuję się do zamówienia :whistle:
Wiesz co ? Sporo prawdy jest w tym artykule ale masz rację dobrze, że to za nami ! Dziękuję, że mi podrzuciłaś link do niego :hug:
Jeszcze wyrażę zachwyt nad widoczkiem ogólnym ogrodu, piesiem, bzem czarnym i cudownym zachodem słońca i się zamykam.
Miłego weekendu :bye:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 11:22 #300308

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gratuluję zatem Paweł :flower1: Już widzę te Twoje kolorowe, pachnące łany hiacyntów :happy4:
A ja z kolei wzięłam ich niewiele :lev: za to innych cebul wiele :happy3: Przedwczoraj i wczoraj nawet uziemiłam ... mniejszą zaledwie część :rotfl1: Oby zdążyć do zimy :rotfl1:
Dorotka, a Ty na jakie cebule postawiałaś, zdradzisz ;)
Mam nadzieje, ze myszy u mnie w tym roku nieco odpuszczą :club2: dokupiłam trochę czosnków :devil1:
Danuś doskonały pomysł :) Sadzonki bardzo przyzwoite, a i ceny nie najgorsze, jak na nowości ;)
Wczoraj nieco popracowałam w ogrodzie i muszę przyznać, że wiele poczynań przygotowawczych do zimy już poczyniłam. Susza spowodowała konieczność wycięcia wielu bylinowych suszków, coś tam przycięłam, coś posadziłam, co innego przesadziłam. Z sezonowych zakupów zostały mi chyba ... ze trzy doniczki, ale już ustawione na rabatach do uziemienia :lol:

DSCF7417.JPG

DSCF7421.JPG

Edi niby i tak :lol: Wiosną to trawy z pewnością nie zaskoczą ;) a ja jak zwykle myślę o wiosennych przyrostach iglaków :funnyface:
Moniś co nieco jednak jeszcze kwitnie, da się odnaleźć kolory i aromaty, ale dlaczego szukać :silly:

DSCF7441.JPG

DSCF7442.JPG

DSCF7388.JPG

DSCF7405.JPG

Pośród szpaleru różyczek są odmienne elementy, kielichowiec, piwonia drzewiasta na i jeden buczek ;) Myślałam o niższych różyczkach, ale jeśli już to nie kolekcjonersko, dwie odmiany najwyżej w większej liczbie :think:
Już mnie nie zachęcaj :happy-old: bo się skuszę, a kto potem będzie kopcował, pielęgnował i co tam jeszcze :silly: Dałam się znowu ponieść :happy3: i powiem Ci, że miałoby to szansę zupełnie nieźle wyglądać :devil1:

A wracając do pracy :think: życie krótkie jest, teraz dodatkowo jakieś takie szalone tempo :supr:
Trzeba mieć czas się zatrzymać i cieszyć się chwilą, każdą ulotną.
Czas przecieka przez palce, nie masz wrażenia, że kiedyś było zupełnie inaczej :think:
Dobrze, że mamy te nasze ogrody, piękno zagląda przez okna :lol: Można pospacerować, pozachwycać się, poobserwować życie ogrodowych mieszkańców.
Latem to mam wrażenie, że zupełnie niepotrzebne mi zagraniczne wojaże :supr: wystarczy ogród, basen i święty spokój :happy3:
Bardzo się cieszę, że nie ominęło mnie to w życiu. Pal go licho z pracochłonnością :happy-old: i tak top lepsze i zdrowsze niż przesiadywanie w fotelu :wink4:

Żeby nie było, że u mnie ciągle depresja :oops: nooo i ja podziałałam, jak mówiłam.
Cannowa rabata odchodzi w niepamięć :lev: Najcenniejsze odmiany już w donicach i tam pozostną, a tu ... wpraweczka, na której efekt trzeba będzie trochę poczekać :think:
Do przesadzenia jeszcze wielki liliowieć, przód będziemy systematycznie modyfikować :think: Kiedyś przeniosłam tu jeżówkowe siewki, które się rozrosły :whistle: Zmienimy, jak nadejdzie czas.
Z tyłu dosadzone do szpaleru miscanty :think: Zobaczy się jak to wyjdzie, oby hortensje chciały rosnąć zgodnie z deklaracjami to nie będzie najgorzej :lev:

Sorry fotka nie najlepsza, ale po całym dniu pracy :lev: to chyba widac głównie jeden wielki bałagan :rotfl1:

DSCF7412.JPG

Mam jeszcze jedną różankę do poprawy, ale ... to już chyba wiosną :silly:

Dzisiaj to już chyba nie będzie takich widoków, pochmurno :( może chociaż podleje.
DSCF7423.JPG
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2014 11:24 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): gosiap32, Ewogrod

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 11:34 #300316

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No i co wymyśliłaś w sprawie niższych różyczek ;) ? A mówiłam, żeby zajrzeć do Floribundy :happy-old: , ja wypatrzyłam fajną, niską Lavender Ice www.floribunda.pl/lavender-ice-tan04249-id-2486.html i raczej na jednej sztuce nie poprzestanę :happy3:

Powiem Ci, że niezły busz się u Ciebie zrobił :woohoo: , co to za róża intensywnie różowa nad białym krzesełkiem?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 11:40 #300320

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta otworzyłam Twój link :woohoo: no to teraz ciesz się :wink4: albo bój :devil1:
Różyczka to Let's Celebrate oczywiście, piękna różyczka.

DSCF7126.JPG

Busz powiadasz :) no poczekajmy ze trzy lata na Twoje rabaty :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 11:40 #300321

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Już po samym czytaniu tej relacji plecy mnie bardziej rozbolały :silly:
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 11:57 #300330

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Widzę, ze robota idzie pełną parą, i dobrze, smutki precz :hug:
Trawiasto na forum się zrobiło, gdzie nie zajrzeć trawy, ale cóz, taki czas ;) Canny w donicach bedą fajnie wyglądać a Ty zyskałaś kawal pięknego miejsca.
Zazdroszczę wysadzonych doniczek. U mnie z ostatniej dostawy wysadzone zaledwie epimedia, reszta czeka na zrobienie miejsca.
Szpaler różany piękny, rzeczywiście aż się prosi o niższe piętro, ale nie namawiam, tym bardziej, że sama zmniejszam liczebność różanego pogłowia
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Wrz 2014 16:25 #300392

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ha, ha, ha - normalnie nie mogę :rotfl1: Doris ja też świnia namawiam Pam na niskie róże a sama właśnie zdecydowałam zlikwidować rabaty aspirynowe na rzecz uwaga: inspiracji trawiasto-bylinowej, którą wstawiłaś u siebie !!!!!! Zostawię kilka aspiryn na innych rabatach właśnie jako podszycie dla wyższych róż a reszta pójdzie z ogrodu ...
Pam widzę, że się nakręciłaś na te niskie róże, Marta przypuściła intensywny atak wizualny ...nawet mnie serce drgnęło :flower2:
Kobieto ! no nie opieraj się ! Dawaj to niższe pięterko bo Ty i tak masz mega różnorodny i kolekcjonerski ogród więc masz na co patrzeć gdy królewny "sfochane"
Acha, Pam - przez Ciebie !!! Tak przez Ciebie !!!! właśnie zamówiłam w Twoim polecanym źródle jeżówki !!!! I co gorsza nie mam wyrzutów sumienia :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 22 Wrz 2014 08:57 #300599

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
W tym twoim buszu wszystko pięknie wygląda, róże cudnie Ci kwitną, widać dobra rękę masz do nich ;)
Ja jak się naoglądałam to tu to tam tych różyczek to i nowych się zachciało.
Już zamówiłam i tylko czekam na hasło- gotowe do odbioru i już jadę po nie. :P
Zachód słońca piękny, :)
sucho dalej.Ale w tym tygodniu ma nam popadać,to może wszystko podleje i grzybki znowu będą ;)
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2014 08:58 przez anabuko1.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 22 Wrz 2014 20:09 #300751

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jak tak czytam o suszy u ciebie i że zastanawiasz się nad automatycznym nawadnianiem rabat to tak sobie myślę, że ta NATUR bardzo niesprawiedliwa jest :blink: Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad sadzeniem ryżu w moim ogrodzie. Nie wiem czy to jakieś fatum, czy co? U nas pada prawie dziennie od miesiąca. Są miejsca gdzie idąc po trawniku słyszysz chlup, chlup, plac, plac :sick:

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tej małej puchatej kuleczki pomyślałam, że to szpic - wyraźnie "szpicowa" kufa. Śliczny jest. A Tekila taka trochę labradowata, też piękna bestyjka. Jak jest kilka zwierzaczków w domu to się nie nudzą i mniej psocą - tak uważam, ale mój M nie chce mnie słuchać. Czasami mój Guinness ma towarzystwo psiaka od mojego syna i zaraz wiać po mordce jaki jest szczęśliwy. Ale cóż nie mieszkam sama.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 22 Wrz 2014 20:42 #300758

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Takie tam ... poglądowe
DSCF7329.JPG

DSCF7340.JPG

palmówki dalej tworzą fajny klimacik :hearts:
DSCF7290.JPG

Cudne te fotki poglądowe, a szczeniak :hearts: .Na razie żadnych różanych przymiarek nie robię i nawet nie zaglądam w stronę szkółek ;) Jolu z chęcią podzieliłabym się z Tobą deszczem ,bo tak jak pisze Iwonka mamy go już w nadmiarze
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2014 20:45 przez jagoda5214.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, anabuko1

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 22 Wrz 2014 20:42 #300759

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
U mnie też strasznie wilgotno, ale coś za coś...ja nie mam takich widoczków :happy3:
Pięknie jest u Ciebie i żadnej jesieni nie widać :P jeżeli się uda to na październikowy objazd lubelszczynzy będzie jeszcze sporo do oglądania :whistle:
Niestety nie wiem czy dam radę, bo w weekendy mam studia :angry:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 23 Wrz 2014 13:06 #300925

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, a mnie o dziwo nie bolały plecy :silly: bolały dla odmiany paluszki, którymi rozgarniałam ziemię pod cebule :supr: O i jakaś pszczołą mnie użądliła :dazed: kiedy chciałam sprowadzić iglaka do piony, odpoczywała na iglaku szalona :crazy:
Dorotka z robotą musiałam przystopować :lev: pogoda się popsuła i powiało jesienią w ten pierwszy jesienny dzionek :cry3:
Zapomniałam rano szala na szyję no to udałam się opodal zakupić :) taaaa znalazłam fajny kożuszek :rotfl1:
Jakoś tak z wiekiem człowiek zupełnie inaczej odbiera ochłodzenie :happy3:
Trawy sadzę od dawna, jednak na niektóre trzeba poczekać kilka sezonów :blink: no bo jak szybko może się kilka źdżbełek rozrosnąć :lev:
Z różyczkami będę myślała zimą, naprawdę ciężko już teraz się tam zmieścić do pielenia, czasem najodpowiedniejsza jest pozycja leżąca :happy3:

Moni i doskonałe zakupy :hug: nie dziwię się, że bez wyrzutów sumienia :woohoo:
Pięknie będą wyglądały pośród powiewnych traw.
Czy ja już nie pytałam co zamierzasz z aspirynkami zrobić ;)
Aby powstało niższe pięterko musiałabym wyngocjować z M zajęcie trawnika, powiem więcej ... pomoc w jego wydarciu :rotfl1:
Coś mi się wydaje, że to nierealne :devil1:
Aniu już nie sucho :woohoo: Choć nie wiem jak głęboko dotarły opady :think: Ziemia przesuszona już była okropnie.
Kupujesz róże, a nie wysyłają ze szkółki?
Czy z innej niż Floribunda?
Iwonka chwilowo jest nawet wilgotno, że mokro nie powiem zupełnie :supr: Najważniejsze, że nieco podlało, nich się rośliny napiją przed zimą. Jeśli taka sytuacja suszy trwałaby dłużej obawiam się, że niektóre mogłyby uschnąć zimą :oops:
Psiaki rozrabiają strasznie :rotfl1: szukam ciapów po domu :search:
Ale jak się rozstaną na dłużej to za sobą tęsknią :silly:
Dużego tylko muszę izolować, bo się boje, ze może zrobić krzywdę maluchom :oops:
Powiem szczerze, ze takie malutkie szpice to mogłabym mieć ze dwa :happy:
Jadziu dziękuję :hug: cieszę się, że się podoba.
I ja nie kupiłam dotychczas żadnych różyczek :lev: w tym sezonie bardziej postanowiłam zadbać o te które już rosną i podjąć decyzję, które ewentualnie wypadną. Jak dotychczas .... decyzji nie ma :silly:
Deszcz i do mnie nareszcie dotarł, lepiej późno niż wcale.
Igorku studia tutaj jakby nie są wystarczającym wytłumaczeniem :funnyface: Są sprawy ważne i ważniejsze, zawsze można nadrobić szkolne zaległości :devil1: Obawiam się jednak, ze w październiku to już zostanie niewiele do oglądania. W pierwszych dniach października nadają u nas przymrozki, zaraz większość zieleniny poleci :unsure: hostki trzeba będzie wycinać.
Zobaczymy :hug:
Jesieni nie widać, bo nie pokazuję :funnyface:

Ups :blink: nie będzie fotek, kabelek od dysku gdzieś zapodziałam :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, anabuko1

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 23 Wrz 2014 19:08 #300982

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Pam czasami podczytywałam i zaglądałam ukradkiem :drool: ale w końcu postanowiłam się ujawnić i wyrazić swój podziw :bravo:
Masz piękne wszystkie rośliny a i widoki u Ciebie bywają cudniste :flower2:
Piesiów nie będę zazdrościć bo mam u siebie aż 3 komplety łapek i łapsków :happy:
Na różyce nie będę namawiać choć wyglądałoby to ślicznie :garden1: sama ledwie tylko kilka zamówiłam tym razem :happy-old:
Do posadzenia mam cebulki tylko z wykopków, nie dokupiłam anie jednej do tej pory :silly:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 23 Wrz 2014 19:22 #300988

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
pamelka wrote:
Zapomniałam rano szala na szyję no to udałam się opodal zakupić :) taaaa znalazłam fajny kożuszek :rotfl1:
Ale nie mów, że owinęłaś go wokół szyi? :P
Aaaa... przypomniało mi się... miałam zmienić avatarek, bo bez szala jakoś tak... przewiewnie ;)
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2014 19:23 przez gorzata.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 23 Wrz 2014 19:53 #300998

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No brawo! Prawie wszystko wysadzone, a trochę tego było!
Właśnie, co oznacza to "dotychczas" przy informacji, że róże niekupione? Rozterki jakoweś? ;)
Jola, ja wycofuję ten dodatkowy rządek! ;) Trzeba nam dążyć z pewnych powodów ;) ku ogrodom bardziej bezobsługowym, róże się w taki ogród nie wpisują! Gorzej, że trawy też nie bardzo, no ale trawy być muszą ;)
Piękne te kompozycje trawowo-kulkowe się zrobiły, jak rośliny nabrały masy!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 23 Wrz 2014 22:21 #301060

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, to u Ciebie nie padało dotąd? :eek3: Wydawało mi się, że w całej Polsce leje.

Fotki ze skalniakami są piękne, ale ciagle mi brakuje Twoich kulek. Za mało ich pokazujesz, a masz już takie dorodne iglaczki.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum