TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Wrz 2014 09:58 #301140

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Tak trochę podlało,,,to dobrze, najważniejsze,żeby przymrozków nie było bo tyle kolorków jeszcze w ogrodzie .
I powojnik Julka jeszcze w pączkach kwiatowych :)
Ja pierwowzór moich róż do zamówienia to zmieniłam i ostatecznie różyczki zamówiłam w Końskowoli;
we Floribundzie Emilien Guillot i Rosomane Janon :hearts:
i w Szkółka Róż Rozaria sama zobacz rozaria.pl/ kupowałaś już tam coś ???
RHAPSODY IN BLUE ; EDEN ROSE , REINE des VIOLETTES ,ELMSHORN i .LEMON PARODY.
A nad Leonardo się zastanawiam ciągle czy ROSARIUM,,wiem wiem to są zupełnie inne róże,ale miejsce gdzieś dopasowałbym im, tylko na kolor i kształt parzę kwiatu, cudne dwie,ale miejsca tyle nie mam.
A w październiku jadę do Nałęczowa to odbiorę je sama.Może coś jeszcze wymyślę :hammer:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Wrz 2014 10:03 #301142

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Witaj Maju :bye: bardzo się cieszę, ze się ujawniłaś :) I ja u Ciebie bywam, też po cichutku :silly:
Miło mi, że się podoba, czasem faktycznie można się zachwycić ogrodem w promieniach zachodzącego słońca :lev:
Psie łapki zaczęły się dawać we znaki, póki co te największe naniosły mi wczoraj błocka do domu :jeez:
Prosto z pracy więc musiałam zająć się mopem :silly:
No cóż począć, takie są skutki domowania psiaków. Mam co prawda kojec, ale jakoś sobie nie mogę wyobrazić zamykania psa w nim :blink: Dzieci mają to po mnie chyba :crazy:

Tymczasem wspominkowe różyczki ;)

DSCF5978.JPG

DSCF6305.JPG

Goś nie owinęłam, zwinęłam do domu i mogę czekać na zimę :funnyface: Dzisiaj szaliczka już nie zapomniałam, choć tak źle u nas nie było. Nie trzeba było skrobać szyb w autach :silly:
Marta czas najwyższy zajrzeć :P nie sądzisz :lol: Zachwyciły mnie Twoje wyrosłe iglaczki, mówisz, ze i moje nieco podrosły?
Cięłam ostatnio nawet trochę najniższych gałęzi, znaczy ogród rośnie :happy4:
Teraz to się wycofujesz :funnyface: Pamiętaj, ze zgodnie z Twoimi przewidywaniami jedna pracochłonna nadmiernie rabata zmieniła się mniej obsługową :lol:

Danuś no właśnie w tym roku deszcz to w moim ogrodzie luksus jakby :sick: bywał, ale zbyt rzadko :jeez:
Mało kulek? Zaraz poszukam :search:

Pinus mugo 'Maria'
DSCF7039.JPG

Cunninghamia lanceolata rośnie nadspodziewanie ładnie, jak tak dalej pójdzie trzeba będzie przesadzać :think:

DSCF7198.JPG

Picea pungens 'The Blues' już się chyba zadomowił ;)

DSCF7346.JPG

Picea pungens 'Gold Maria'

DSCF7145.JPG

DSCF7188.JPG
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2014 13:12 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF, Bart78

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Wrz 2014 10:05 #301144

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Pam - o aspiryny pytałaś u mnie i Ci odpowiedziałam :) to nie będę tu przepisywać....
czekam na dostawę jeżówek - być może dzisiaj :whistle:

Wiesz Pam ....to może zamiast szala lub kożuszka owiń sobie M wokół ...no dobra poszłam za daleko to jeszcze raz: szal albo kożuszek na szyję bo bądź co bądź zimno, a M wokół paluszka (ewentualnie wykorzystaj ten szal albo kożuszek do tego celu) i niech Ci zedrze ten kawałek trawnika jak Cię tak bardzo na te róże nachodzi :rotfl1: w końcu co to dla mężczyzny ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Wrz 2014 11:59 #301161

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Pam dzięki Twoim iglaczkom polazłam szukać jakiegoś w miejsce ognika, który doprowadza mnie do szału :jeez: Chyba zdecyduję się na jakiegoś na kiju, tyle że to jest miejsce bardziej półcieniste ale osłonięte od północy świerkiem serbskim. Na zielonym tle fajnie wyglądałby żółty ale zbyt mało słonka.
Fajna ta "Maria', to ona mnie powiodła w czeluście netu :drool:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 11:25 #301348

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś czytałam :comp: Wytrwała jestem nadal w kwestii róż oczywiście :happy3: Pan M leniwy :silly:
Trzeci dzień namawiam na koszenie trawnika, może dzisiaj :think:
W sobotę zajrzy pan od automatycznego nawadniania, ciekawa jestem co tam zaplanuje i jak wyceni :supr:
Ale tak zupełnie ... to nie jestem twardzielem :silly: wczoraj zamówiłam trzy piwonie :rotfl1: choć miejsca mało :happy3: W piętek wybieram się na galę do lublina to odbiorę. Na cannowej jeszcze nieco miejsca zostało :lev:

A przy hotelu mam przybytki, jak to mój szef powiedział :whistle: Pomyślałam, że myszy już się schodzą :rotfl1: bo zimno :supr:
No nie, nie myszy, oszczeniła mi się suczka przybłęda pod schodami :lev:
Wczoraj nawet zaoferowałam swój kojec dla całej gromadki, ale Straż Ochrony Zwierząt nie mogła uporać się z pojmaniem mamy, a młode ukryte w wykopanej jamie :supr3: normalnie takiej, jak się ogląda w przyrodniczych filmach.
Jak wyjąć przybytek :think:
Boję się, że jak schronisko przyjedzie z usypiającym środkiem dla mamy, to całe towarzystwo nie będzie miało przyszłości przed sobą :unsure:
Zupełnie inne perspektywy, jeśli udałoby się przenieść psiaki do mojego tymczasowego domu :think: Kilka zajawek na FB i może by się znalazły nowe domy dla wszystkich :think:
Będziemy jeszcze dzisiaj próbowali, jeśli wcześniej ... niebezpieczna jest taka suczka broniaca dzieci w obiekcie publicznej użyteczności :lev:

Maju iglaczek to dobry pomysł :woohoo: Dla takich, które potrzebują więcej słońca do przebarwienia może być za ciemno :think: Choć powiem Ci, mam Pinus mugo Jalubi w zupełnym cieniu domu i też się przebarwia, ale dopiero w okresie jesienno zimowym.
Nie widziałam Pinus mugo 'Maria' szczepionej na wyższej sztamie.
A może Juniperus conferta 'Golden Wings'
Po cóż błądzić w czeluściach, nie lepiej zajrzeć do Pawłowej Encyklopedii:woohoo: można tam znaleźć oprócz zdjęć także wiele opisów w jeżyku polskim :bravo:

Nie wskoczyła mi wczoraj ta fotka :silly: a chciałam się nią podzielić

DSCF6318.JPG

Goldelse kwitnie nieprzerwanie, powiem szczerze, że zachwyca mnie barwą młodych kwiatów, potem przekwita żółknąc.

DSCF7319.JPG

DSCF7007.JPG

Piano

DSCF7131.JPG

Paco Rabanne, piękna róża :hearts:

DSCF7304.JPG

Chippendale w promieniach zachodzącego słońca

DSCF7309.JPG

Abraham Darby
DSCF7269.JPG

Zachodzik ukryty w prosie, jakże trudno uchwycić piękno jego kłosów :lev:

DSCF7336.JPG

No i mam za swoje :club2: wlazłam do Floribuny :rotfl1:
Kto to mnie kusił :ouch:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, anabuko1, edulkot

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 11:37 #301353

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Proso o zachodzie urocze :flower2: , z resztą palmówki też :woohoo: Lubię te Twoje zachody :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 11:53 #301357

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No ta macie jazdę z tym przychówkiem :dry: Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy.
Twoje róże piekne jeszcze, u mnie szrar pleśń załatwiła sprawę, tnę wszystko jak leci, nie ma co trzymac grzyba.
I u mnie trawnik prosi o koszenie, ale kosiarz etatowy mi zachorzał, a ja czas zupełnie nie mam, trzeba czekać. Do tego wiatr strącił wiekszość orzechów, trzeba wcześniej wyzbierać, ot robota niekończąsa się ;)
Miłego dnia :hug:
A proso cudne :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 12:36 #301364

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja kusiłam, przyznaję się bez bicia :woohoo: , a co tam wypatrzyłaś, pochwal się :happy-old:
Cudna fotka pierwsza :hearts: , jaka to różyczka na pierwszym planie?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 12:36 #301365

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
dlatego ja nie wchodzę na razie na strony szkółek różanych bo boję się, ze oszaleję :rotfl1:
proso jest cuuudowne....ten zachód jej bajka :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 19:11 #301412

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Dla mnie już za późno bo kupiłam proso .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 25 Wrz 2014 19:54 #301431

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pam, cudne te łany prosa tonące w zachodzącym słońcu..tak nastrojowo i magicznie..
Trawy są przecudne, mam ogromną ochotę na kolejne. Tylko trzeba chyba nowej działki szukać, bo na tej już nic się nie zmieści... :think:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 19:54 przez Robaczek.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 26 Wrz 2014 19:50 #301659

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
A ja weszłam do Floribundy, i jest mi z tym strasznie źle , ale nie poczekam do wiosny jak choc w czesci bde miala poprzenoszone :(
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 11:24 #301960

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu i ja lubię takie magiczne chwile :lol: Czasem jednak skulona nad rabatą przegapiam :oops: szkoda mi wtedy szczególnie. Wiadomo, jak nie mam czasu to zza kierownicy podziwiam i mnie ściska, że nie mogę cyknąć :supr:
Dorotka przychówek zabrało miejskie schronisko dla psów ostatecznie :jeez: Szkoda maluchów, bo wiadomo, szanse na adopcję mniejsze :unsure:
Ja już więcej psów nie mogę wziąć, a mój Rufik znowu chory :placze: znaczy guz się odnowił i teraz pozostaje decyzja, kolejna operacja, czy zastrzyk :placze:
Róże się jeszcze jakoś mają, niektóre bardzo żywotne Chopin, Tourbillon, Cherry Girl, Goldelse, Graham Thomas, Paris, Abraham Darby, Piano i kilka innych ;) Nawet listki na całym krzaku bywają :think:
Przygotowany jest już kompost na kopce, zapowiadają rychłe ochłodzenie ponoć :whistle:
Ciągle zastanawiam się jakby tu Alchymista poziomować, jakby przezimował w taki stanie, jak jest obecnie, to wiosną byłby szał kwiecia :woohoo:
I u mnie bez koszenia póki co :blink: Za to Pan od nawodnienia się odezwał, planuje za 2 tygodnie pojawić się z robotą :lev:
Oczywiście zobaczywszy moje rabaty rozłożył ręce :rotfl1: jakby tu i co :happy3:
Marta no jak na co się skusiłam :lol: Twoje wskazanie w ilości 3 sztuk :happy3: do donic, bo na rabatach miejsca mało :happy4: Do tego jeszcze kilka małych na przód rabaty.
Bardzo wpadła mi w oko Guernsey. Niewielka i nietypowa, taka, jak najbardziej lubię :wink4:
Do tego Romantic Ruffle, Jalitah dostała zwolnioną miejscówkę ;) , Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose, tę to już Dorotka wypatrzyła w ubiegłym roku :hug: i Nadia Renaissance do mojej ciemnej rabaty.
To by było na tyle :P
Niewiele, co :rotfl1:
Aaaaa na pierwszym planie Paris, zdrowa, wigorna, do tej pory kwitnąca. Do tego wszystkiego na noc skromnie zamyka kwiaty :)

Shiralciu i słusznie, bardzo słusznie :kiss3: nie można mieć wszystkich róż przecież :happy4:
A ja już zaczynam tęsknić za sezonem ogrodniczym :oops: nadają przymrozki niedługo :cry3:
Bożenko a co tam z prosa kupiłaś? U mnie zastanawiam się, czy nie wykopać jednej kępy,, strasznie się kładzie na iglaki :whistle:
Kłosy prosa są piękne, takie ażurowe, bardzo trudno uchwycić ich ulotne piękno.
Kasiek nie można mieć wszystkiego :hug: Tyle u Ciebie pięknych róż, kompozycji bylinowo, trawowo, różanych :hearts: ale, ale jakbyś się uparła :devil1: to coś tam sie zmieści chyba :silly: Taki szum traw na hamaczku :lev: pośród delikatnych powiewów wiatru i promieni zachodzącego słońca :hearts:

Oooo koleżanka tez nie posłuchała :hug: damy radę Marzęka :kiss3: Chce się tych kwitnień i aromatów :woohoo: Oby tylko zdrowo chciały rosnąć i pięknie.
Zupełnie się nie dziwię, że nie poczekałaś.

Zakątek, przechowalania dla klońow palmowych póki co spełnia swoją funkcję poprawnie

DSCF7427.JPG

Po kolejnym, podcięciu wiązu i pienny klonik zyskał nowe perspektywy. Mam nadzieje, że nieco podrośnięte iglaki osłonią go dostatecznie zimą :think: Ostatnie zimy spędził w piankowej osłonie i szczelnie owinięty agro, w tym roku chciałam już zostawić go siłom natury :think: Czy to aby dobry pomysł?

DSCF7665.JPG

i inny maluch

DSCF7642.JPG

Takie tam piękne kulki :hearts:

DSCF7639.JPG

DSCF7615.JPG

DSCF7643.JPG

DSCF7658.JPG

DSCF7668.JPG

Pinus strobus "Radiata'

DSCF7652.JPG
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2014 11:48 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 11:45 #301961

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Kompost... o kurka, mój dalej w kompostowniku i nawet nie mam pomysłu jak sie zabrac za przesiewanie, chyba cały dzień mi zejdzie :angry:
U nas dziś piękna pogoda, zaraz na rowerek się wybieramy. A jutro urlop i ostre prace w ogrodzie :)
Miłego :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2014 11:45 przez dodad.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 11:50 #301963

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka mia łam dzisiaj przebłyski, żeby jutro wziąć wolny dzień :silly: myślisz, że to dobry pomysł ;)
Wybieram sie zaraz do ogrodu z siatami cebul :happy3: Może dam radę choć w części uziemić, najbardziej znów się martwię o te myszy :club2:
Pogoda i u nas łaskawa, choć już nie to ciepełko, do którego przywykłam :lev:

A w kompoście ... pędraków rodzinki całe były :jeez: :club2: Do widzenia :hammer:

Miłego rowerkowania :flower1:

Kilka fotek jeszcze :)

DSCF7664.JPG

DSCF7671.JPG

DSCF7677.JPG

DSCF7663.JPG

DSCF7599.JPG

Larix decidua 'Krejca Mutation'
DSCF7600.JPG
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2014 12:14 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 12:13 #301964

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Fajne różyczki wybrałaś :P , Guernsey też na mojej liście :lol:
Kulkowe widoczki też niczego sobie, niedługo już tylko one nam zostaną :dry: . Jakie wczesne ochłodzenie, jakie przymrozki :hammer: . Kompost mam nietknięty, mam nadzieję, że się coś przerobiło, bo jak mi przyjdzie ziemię kupować :jeez: ...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 12:15 #301965

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A widzisz :wink4: zawsze mówiłam, ze kulki być muszą :happy-old:
Właśnie one nam zostaną na zimowy sezon :happy4:
Ale jak z tym naszym szkółkingiem? Nie mów, że pierwszy zjazd akurat w planowanym terminie :oops:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 28 Wrz 2014 12:22 #301966

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Kulek i u mnie coraz więcej ;) , choć Ciebie na pewno nigdy nie dogonię :happy4:
Dopiero na początku października będę coś wiedziała w kwestii planowanego terminu :unsure: . Możliwe, że będzie przedłużona rekrutacja do 15 października i wtedy pierwszy zjazd wypadnie 18 :jeez:
A czytałaś moją propozycję dołączenia do mnie i Ewy :woohoo: ?

Zapomniałam spytać co to za piękność pozuje "na ściance" :woohoo: ?
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2014 12:23 przez r-xxta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.791 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum