TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 01 Wrz 2014 07:48 #296184

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
"pół bagażnika cudeniek" a gdzie Ty to wszystko już mieścisz Jolu ?? chyba faktycznie masz swój ogród z gumy, ciągle dokupujesz i dosadzasz :happy:
A on dla mnie już jest urządzony na dobre :thanks:
O,,,fajne takie spotkanka, trochę wam zazraszczam ;)
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2014 07:49 przez anabuko1.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 01 Wrz 2014 08:16 #296189

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oooo, czytam, ze jeszcze wizytę u Romka zaliczyłyscie w drodze powrotnej :)
I ja troche odzyłam po spotkaniu mimo, że któtko było, stanowczo za krótko :( Połaziłam wczoraj po ogrodzie, jakieś ruchy na rabatach zaplanowałam. Dzis jak pogoda pozwoli zaczne działać.
W ten weekend nie da rady, W.ma jakies 'spotkanie integracyjne' :mad2: Może w przyszły :think:
Czekam na te zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 03 Wrz 2014 19:40 #296715

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kilka dni minęło, a zdjęć jak nie było tak nie ma :( ...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Wrz 2014 21:23 #297670

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Chyba wszyscy mają masę pracy.
Mam nadzieję, że szybko znajdziesz czas dla nas

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Wrz 2014 21:25 #297671

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Joluś, zdjęcia prosimy bo inaczej..... :evil:
:club2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 10:07 #299017

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Mea kupla :flower1: i moje lenistwo jakieś takie :blink: zdjęć niewiele mam z sezonu, zima to dopiero będę żałowała :jeez:
Ostatnio korzystając z pogody :dance: normalnie lipiec we wrześniu :dance: kilka cyknęłam.
Ogród teraz znowu cieszyć zaczyna. Nieco opadów poprawiło stan trawnika i nareszcie znowu jest zielono :lol:
Wstępna decyzja zapadła o zrobieniu rekonesansu w kierunku automatycznego nawadniania, jakie to mogą być koszty :think:
Oczywiście wolałabym wykopy jesienią, aby wiosną cieszyć się uporządkowanym w miarę ogrodem :garden1:

A w sobotę uczestniczyłam w kolejnym forumkowym spotkanku :) zwiedzanie arboretum 'Daglezja', zakupy w lubelskim zagłębiu ogrodniczym i wieczór zakończony dosyć długim, jak na mnie :whistle: pobytem w Martowym ogrodzie :woohoo:
Cudny dzionek, cudny :happy4:
Ewcia i Krzysiu dziękuje za kolejne przemiłe spotkanko :kiss3:
Tabciu miło było poznać i pogawędzić :hug: Mam nadzieję, na kolejne spotkania :woohoo:
Marta oczywiście dziękuję za wszystko :woohoo: Donice mam i klemka też :silly:
To może jeszcze dla Was wszystkich towarzysz naszego wspólnego szkółkingu, jeszcze nie pokazywany temu audytorium, mój kolejny ogrodowy szkodnik Karat.

DSCF6874.JPG

DSCF6835.JPG

o tu z kolejną domowniczką Tequilą :lol:

DSCF6815.JPG

Tyle tytułem wstępu, to się rozpisałam :silly:

Aniu a gdzie tam ogród z gumy :rotfl1: już się zapełnił :supr:
Koleżanki co prawda sugerują umniejszanie trawnika :whistle: Sadzić solitery ... a potem obsadzać hortensjami na przykład :lol:
Póki co zmieniam wystrój niektórych rabat, to wysadzę, to dosadzę i jakoś tak leci.
Dodam jeszcze, że nie zrobiłam w tym roku żadnych szalonych zakupów, bardziej powściągliwa jestem :lev:
Dorotka pogoda u nas wymarzona na wypoczynek, spacery i integracyjne spotkanka. Nastrój nareszcie nieco dopisuje, więcej optymizmu, oby jesień dżdżysta nie przyszła za szybko :supr:
Widziałam, jak popracowałaś, rabata trawowa będzie super i hortusie do tego ;) U mnie w realizacji podobne założenie, choć ... dużo bardziej kolorowe przodem w sezonie :silly:
Canny wylatują definitywnie :sad2: Nie mam siły się z nimi targać. Najcenniejsze wylądują w dużych donicach.
Marta jak ten czas szybko leci :supr: Ja nie wiem :think: z wiekiem jednak coraz szybciej chyba :lev:
Coś tam zaraz pokażę, ale bez rewelacji.
Margoś codziennie jestem :idea1: Mało piszę, pomyślałby kto, że jestem taka małomówna :rotfl1:
Shiralciu bardzo proszę nie tłuc starszej pani :rotfl1: głowa boli :rotfl1:
Co się dzieje w ogrodowaniu .... o proszę kilka wybranych :flower1:
Sorry, ale tak szybko wieczór nastaje, a ja znowu nie zdążyłam wybrać się do ogrodu w odpowiednim czasie na cykanie B)

Pamiętacie jeszcze ten ogród :lol:

DSCF7005.JPG

DSCF7021.JPG

DSCF7022.JPG

DSCF7034.JPG

z prawej budlej samosiejka :silly: wykopię, jak już motylki przestaną się interesować :lev:
DSCF7042.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 10:17 #299020

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Jolu, witam w nowym tygodniu!
Jakże miło znowu Cię czytać :)
Za Twoim ogrodem szczerze teskniłam... mam nadzieję na regularność w relacjach :)
Cudne impresje iglakowo-trawiaste - doskonale wygląda to połączenie!

Jakie rozkoszne piesełki!!!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 10:21 #299023

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolu, jesteś! :hug:
Jakiego masz fajnego misia :hearts:
Ja też zmieniam wystrój w niektórych miejscach. Jednego jestem pewna - będzie więcej róż :happy4:
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 10:22 #299024

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jolu, cudne te maluchy :woohoo: Szkoda, że urosną :rotfl1: :wink4: Co to za rasy? Kaukaz? Zaskoczyłaś mnie, że budleja może się wysiać :eek3: Myślałam, że to delikatesy na które trzeba chuchać i dmuchać :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 10:53 #299038

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Sympatyczne pieski mi ciągle wystarczy moja kotka :P
A ja ciągle coś dokupuję, dosadzam,przesadzam ,Kupiłam kolejny nowy powojnik i musiałam bukszpan wykopać aby wsadzić go przed hosty, a bukszpan poszedł na trawę :happy:
A i nowe jeżówki znowu dokupiłam,jak zobaczyłam w ogrodniczym, normalnie nie mogłam się im oprzeć, mój M już się śmieje,że ja powinnam mieć zakaż wchodzenie do ogrodowych, bo jak wejdę to zawsze coś kupię :happy3: i potem długo myślę , gdzie to posadzić. :tongue2:
A jeszcze róże nowe ( dla mnie ) w październiku kupić chcę sobie .Już sobie odmiany wypatrzyłam zapisałam :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 11:02 #299044

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No nareszcie :hug: Alez mi Ciebie tutaj brakowało.
Piekny ten twój ogród, dojrzał przez te kilka lat, teraz to nie tylko parter ;)
Pracujesz nad rabatami? Ja tez. I powiem Co,. że sporo roślin chyba wyleci, w tym dwie budleje, które u mnie straciły umiar wszelki, zarosły mi szklarnię, boję się! Wywiozę do dziadka i niech tam robią co chcą :)
Niestety musze zrezygnować z niektórych roślin ze względu na slimaki. Nie opanuję tej plagi więc postanowiłam, że żarcia im dostarczać nie będę.
Ciekawa jestem jak bedzie wyglądac Twoja rabata, czekam na relację :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 13:48 #299067

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Przeurocze te szkodniki :hearts: .
Bardzo lubię ogród późnym latem, Jest taki bujny i dojrzały :flower2: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 19:43 #299116

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Jolu, nie wiem co Ty chcesz od swojego ogrodu! Fajnie jest! Za Agusią powtórzę: cudne kompozycje iglakowo-trawiaste a piesie to 200% słodziaki :hug: nie wybywaj już ok ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 20:36 #299139

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Skądinąd wiedziałam już, że masz dwa nowe pieski ;) , ale nie przypuszczałam, że to takie słodziaki :woohoo: . Z tą pluszową kulką byłaś na szkółkingu :silly: ? Czy to jest piesek do noszenia w torebce :happy3: ?
Bardzo mi w tym sezonie Twoich róż brakowało :unsure: , ale jeśli teraz już będziesz zaglądać regularnie, przeboleję ;)
A skoro szkółking, to chyba zakupy jakieś były? No i gdzie te zakupy :happy-old: ? A ponieważ widzę, że zdecydowanie szkółkingi dobrze na Ciebie wpływają :lol: , z przyjemnoścuią informuję, że jesienny szkółking planujemy na sobotę, 18 października :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 21:04 #299148

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zdecydowanie szkółkingi na Ciebie dobrze wpływają :) A ten październikowy, o którym wspomina Marta, to chyba już tylko różany, to nie wiem, czy się wybierzesz... ;)
Oj, u Ciebie też sosenki pięknie rosną i wszystko inne też pięknie :) Dobrze móc zobaczyć, bo ja przecież u Ciebie w tym roku nie byłam!
Jola, czas powiększać te rabaty i wysadzać rośliny, niech mają trochę czasu na zakorzenienie się przed zimą, pomysły zrodzone na szkółkingu bardzo dobre! Adios cannos! :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 15 Wrz 2014 21:38 #299166

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Głównie różany, owszem ;) , ale nie zamierzamy ominąć żadnego żelaznego punktu programu :rotfl1: , może w końcu uda się dojechać do Ryk po te trawy ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Wrz 2014 08:21 #299229

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ masz fajne te szkodniki :woohoo: , to pewnie one bez reszty Cię absorbują, że tak niewiele relacji ogrodowych ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Wrz 2014 09:57 #299240

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aga witaj, witaj :bye: zaglądałam do Ciebie po cichutku ;) i ... trwałam w niemym zachwycie :lol: Postaram się częściej pisać, choć zdjęć których nie zrobiłam, już nie zrobię :sad2:
Twoje dążenie do perfekcji w fotografowaniu i zdjęcia forumowych koleżanek :woohoo: cudności :bravo: a ja chyba juz na zawsze pozostanę amatorem zachłyśniętym ulotnymi, cudnymi chwilami.
Powiem szczerze, że nawet przeczytałam instrukcję obsługi mojego aparaciku, ale :think: nie za bardzo chce mi się kombinować z ustawieniami :lev: Mój błąd :supr:
Psiaki rozkoszne, a jak bałaganią :jeez:
Reniu a ja jestem prawie pewna, że u mnie nie będzie więcej róż :silly: no oczywiście zdarzą się pewnie na wymiankę, ale miejscówki w większości zajęte ;)
A jakie to różyczki zamierzasz dokupić jeśli to nie tajemnica B) no i gdzie Twój wątek :bad-idea: się chyba nie doczekam :sad2:
Marysiu w UK widziałam wiele takich samosiejek budlejowych, mówię Ci one jak trafią na odpowiednie podłoże, to z pozyskaniem siewki nie ma problemu.
A psior to nie kaukaz, o nie :teach: to maleństwo docelowo ma ważyć 2 kilogramy :lol: taki torebkowy piesek. Nawet ma swoje nosidełko, jakby się na szkółkingu zmęczył :rotfl1:
To jest szpic miniaturowy /pomeranian, BOO/ ot taki misio, jak zauważyła Renia :lol:
Jeszcze słówko o maluchu, kiedy go kupowałam hodowcy powiedzili, że maja klientów, którzy po zakupie jednego pieska wracają po drugiego :silly: No bo jak się do żony przytula maluch, to mąż zazdrosny :rotfl1: I wiesz, że coś w tym jest :happy3: Z chęcią miałabym jeszcze jednego takiego psiaka, pieskę znaczy najlepiej białą :woohoo:
Czarnulka ze Straży Ochrony Zwierząt, więc Bóg jeden wie jaka będzie :happy: ale zdaje się niezbyt mała :devil1:
Aniu nowe róże :woohoo: co tam wybrałaś ciekawego? Z jeżówkami to i ja tak mam, że nie minę obojętnie :)
A i szczęśliwą posiadaczką nowego clemka 'Vienetta' stałam się dzięki uprzejmości Marty :flower1:
Zobaczymy, jak sobie poradzi, w Łodzi widzieliśmy przecudny egzemplarz :hearts:
Dorotka jestem, jestem :hug: byłam nawet, jak mnie nie było :silly: Nie tniesz budlei? Ja tam wiosenką do ziemi prawie i jakoś sobie rosną. Jedna to nawet nie jakoś, tylko, tak jak wspomniałaś nadmiernie :hammer: Dziesiątki motyli są dla mnie jedynym argumentem utrzymania tych krzaczorów :whistle:
Oooo takie maleństwo jakby :laugh1: /sorry za jakość zdjęcia :thanks: /

DSCF6983.JPG

Ogród miejscami już nie parterowy zupełnie, dla Ciebie nawet cyknęłam fotkę Himmelsague, pamiętasz ją jeszcze?

DSCF6935.JPG

Tarminatorka, przeżyła atak powojnika Summer Snow, który uwiesił się na niej jak szalony :supr: Oby równie dobrze przeżyła zimę :sick:

Część tła na nowej rabacie jest już w zaawansowanej fazie :woohoo: Kilka miscantów dosadzę, canny wypadają ostatecznie :sick: Przód zapełniony/przepełniony w zasadzie :rotfl1:

DSCF7176.JPG

DSCF7152.JPG

Edi jesienią to chyba jednak trawy robią najbardziej imponujące wrażenie :think: przebarwiające sie hortensji i liściaki.
Czekam jeszcze na to cudo :woohoo: winorośl japońska /Vitis coignetiea/ niech zapłonie ognistą czerwienia dając tło zielonym iglakom.

DSCF7031.JPG

Kiedyś ptaszory przywlokły mi winorośl pięcioklapową i teraz w oczekiwaniu na jesienne barwy nie mam serca jej usunąć, podnoszę tylko do pieleni i przycinam :silly: a co tam :lol:
DSCF7180.JPG

Moniś słowo :idea1: harcerza, że się postaram :lol: Ogród ... potrzeba by chyba spojrzenia obiektywnego kogoś z boku, a koleżanka Marta zdradziła mi ostatnio, że w tym roku u mnie nie była :jeez: Nie była :supr3: zupełnie nie wiem, jak to możliwe :hammer:
Ogród na wschodnich kresach, wiec dla każdego daleko :lev: zresztą jak wiem, czy jest co ogladać :think:

Markito wiem, wiem :woohoo: czytałam wcześniej i szykuję się na szkółking :happy4: Kupić, nie kupić zobaczyć warto :happy-old: A dalsze szczegóły spotkania są już znane?
Zakupy częściowo dzisiaj wylądują w ziemi :woohoo: mam pomocnika i normalnie bez serca przenoszę canny do donic, uwierzysz :supr3:
Wracając do szkółkingów, zdecydowanie najlepiej na mnie wpływa towarzystwo ogrodowo zakręconych :wink4: Zważywszy tegoroczną powściągliwość zakupową zaryzykowałabym stwierdzenie, że dużo lepiej niż zakupy :teach:
Zdjęć nowych nabytków brak :sick:

Oooo znowu do Ryk po trawy :woohoo: no tak zdecydowanie brakuje mi ze 3 piórkówek :rotfl1:

Marta właśnie, właśnie jak to nie byłaś :club2: tyle razy obiecywałaś i co :club2: Teraz to już po ptokach, bo nie ma co oglądać. Szkółking różany zawsze i wszędzie :hearts: coś tam by się znalazło do nabycia :rotfl1: jak tak teraz myślę :rotfl1: Ale rozsądnym trzeba być zdecydowanie :funnyface:
Adios cannos! :silly: do donicos :rotfl1:

Oj absorbują Wiesiu żebyś wiedziała, od bladego świtu do ciemnej nocy :silly: ale przynajmniej mam towarzystwo w ogrodzie. Mniej teraz do roślin rozmawiam :rotfl1: ciągle muszę dyscyplinować nowych ogrodników :rotfl1:
Wczoraj Tequila stwierdziła, że agro na rabacie jest beee :funnyface: Mądra dziewczynka :rotfl1:
Wykopała pozostałości,które gdzieś tam się ostały i zabawa gotowa :dance:

DSCF7233.JPG

DSCF7234.JPG

Zapomniałam, zapomniałam dopisać :hammer:
Dziękuję koleżeństwu za błyskawiczną informację o Lidlowych cebulach :thanks:
Zgodnie z sugestiami wybrałam się wczoraj po pracy i teraz sytuacji jesiennego sadzenia cebul diametralnie się zmieniła, obym tylko zdążyła z tym wszystkim co tam nabyłam :happy3:
Nic nie zamawiałam w tym roku, nic nie kupowałam a tu taki surprise :happy4:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2014 10:12 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Pani Bestia, piku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum