TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Wrz 2014 12:41 #299268

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na razie znamy jedynie datę, a szczegóły pewnie się ustali na kilka dni przed ;) . Jakie "znowu" do Ryk? Ja jeszcze nie byłam :happy3:
A czy oglądałaś ostatnio ofertę Floribundy? Mnóstwo ciekawych nowości się pojawiło :lol: . W środku sezonu nie miałam pomysłu na żadną nową różę, a teraz moje zamówienie liczy kilkanaście sztuk :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Wrz 2014 15:59 #299297

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Oj, Pamelko, tylko nie obcinaj misiaka tak paskudnie jak pokazują te zdjęcia :sick: .
Do Ryk mówisz, że się wybierasz? I byłyście w ogrodzie pokazowym. A ja nie byłam :placze: . Nawet weszłam na stronę zobaczyć czy nie ma dni otwartych (w zeszłym roku były), ale ani widu, ani słychu :dry: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Wrz 2014 19:38 #299329

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Jak to nie ma co oglądać ? No wiesz ! Zajefajnie masz ! Winobluszcz 5-klapowy ja uwielbiam..wiem, wiem bardziej jak chwast jest niż roślina ozdobna ale co tam! Lubię i już! A piesiów to Ci zazdroszczę - mój M by mnie chyba wyeksmitował jakbym piesia przywlekła ...kot sam przylazł na bezczelnego a mi się piesio marzy :bye:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 17 Wrz 2014 11:42 #299461

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta jak to nie byłaś jeszcze w Rykach :supr3: wierzyć się nie chce :jeez: Musisz koniecznie nadrobić, choć październikowy termin nie będzie chyba tym najbardziej sprzyjającym :funnyface:
Nasza wrześniowa wizyta odbyła się przy iście letniej temperaturze :woohoo: ulał był, że ho, ho :dance:
Do Floribundy nie zaglądałam powiem szczerze, za to jeżówek znowu wczoraj dokupiłam :rotfl1: chyba muszę się leczyć :happy3:
To może w ramach terapii udam się do Floribundy, jak sądzisz :rotfl1:

Edi nie obetnę, słowo :idea1: przynajmniej na razie :silly:
Mam takiego pomysła na Daglezję :woohoo: umówmy się wiosną i wspólnie zwiedzimy ogrody pokazowe, co ??? Moze więcej chętnych by się zebrało i spotkanko by się odbyło :dance:

Moniś dziękuję, dziękuję za miłe słowa :kiss3:
A z tymi psami to u mnie odmiennie zupełnie :silly: Po pierwszego to jeździliśmy pod Radom aż :blink: mroźną i śnieżną zimą :crazy: Moja mama to się stukała w głowę, jacy to z nas głupole :crazy: Oczywiście wracając utknęliśny w korkach, bo tiry stały w poprzek dróg na śliskich zimowych podjazdach :jeez:
Co by nie mówić, zakup psa to była M sprężynka :devil1: Teraz na dwa kolejne również dał przyzwolenie dzieciom :supr:
Nie ma więc żadnych argumentów w dyskusji :rotfl1: zwykle kończy się moim stwierdzeniem "po co pozwalałeś' :funnyface: :happy3:
Obowiązków więcej :blink: sprzątania i mycia tarasowych okien jeszcze więcej :dazed: ale przynajmniej mamy zniżki u veta :devil1:

Obiecałam Izce kasztanka, to proszę Aesculus hippocastanum 'Monstrosa'
DSCF6722.JPG

Jak większość kasztanowców już brązowy :oops:

I jeszcze Pinus mugo 'Jalubi' jeszcze nie zmienia szat na zimowe ;)

DSCF6716.JPG

tu większy nieco egzemplarz ;)

DSCF7362.JPG

Robinia pseudoacacia 'Lace Lady' PBR TWISTY BABY, nawet ładnie sobie rośnie :lol:

DSCF7351.JPG

Cornus kousa 'Baśka'

DSCF7344.JPG

DSCF7345.JPG

A na koniec, jako potwierdzenie, że u mnie nie wszystko w parterze :silly: moja paulinka, zawiązała masę pąkow kwiatowych, ale pewnie zimą zmarzną :unsure:

DSCF7320.JPG

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 17 Wrz 2014 11:55 #299464

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdecydowanie potrzebujesz terapii we Floribundzie :happy3:
A dlaczego październik niedobry na Ryki? Ja o trawach myślę ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 17 Wrz 2014 12:36 #299477

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jolcia, dzięki za 'Baśkę' :kiss3: Moja biedaczka jeszcez w donicy,a le mam nadzieje, że dziś-jutro to sie zmieni.
Robinia wygląda jak jakis duch :rotfl1: szkoda, ze to nie jest drzewo na glinę, bo chyba pokusiłabym sie o jej posadzenie.
Jeżówki dokupujesz? choroba jak nic :happy2: A wiesz, że ja oststnio zsatanawiałam się czy na tej trawowej rabacie jeżówek nie dosadzić? Może tam slimaki by sie nie zapędziły? sucho tam dookoła, ulica, podjazd, za płotem wjazd do garazu, mogłoby sie udać :think:
Wczoraj znów wytypowałam róze do wykopania. Stanowczo zbyt duzo ich na moim areale.
Himmeslauge rosnie u mnie w siłę, czekam na kwiaty, bardzo jestem ich ciekawa.
Miłego popołudnia :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 11:11 #299642

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta jeszcze nie zaglądałam do Floribundy :sick: normalnie się boję, że się skuszę :rotfl1: :happy3:
No tak jesienią trawy, ale wrześniowe chyba są ładniejsze, niż październikowe :think: zresztą, jak czytałam wybory dokonasz już w sobotę :funnyface:

Dorotka czytałam dzisiaj optymistyczne prognozy na nadchodzącą zimę :paper: cieplejsza niż zwykle i więcej deszczu niż śniegu :lev: Nie przewidują także ekstremalnie niskich temperatur :whistle: BArdzo dobrze, bo nie wyobrażam sobie położenia mojego Alchymista :jeez: Pędziory wypuścił jak ta lala, gdzie ja go mam :search: o proszę

DSCF6914_2014-09-18.JPG

łysiutka Sir John Betjeman :blink: w centrum zdjęcia, a Chopin pierwszy raz w moim ogrodzie osiągnął monstrualne rozmiary i przerósł murek :silly:

DSCF7300.JPG

Robinia zachwyciłam się kiedyś już w zaprzyjaźnionej szkółce, potem u Izki, u MArty, no to teraz i u mnie rośnie. Piękna ci ona.
Baśkę okręcałam zdaje się dwie pierwsze zimy :think: Dereń to jednak dereń :lev:

Jeżówki dadzą radę, oby miały wodę i nie miały pędraków w ziemi :club2: Te w dwa dni potrafią załatwić piękną roślinę :hammer: Ślimaków nie miałam na jeżówkach, no ale może winniczkom nie smakują :devil1:

i Abraham Darby wyrósł pod niebiosa :whistle:

DSCF7272.JPG

Takie tam ... poglądowe
DSCF7329.JPG

DSCF7340.JPG

palmówki dalej tworzą fajny klimacik :hearts:
DSCF7290.JPG

trzecie już podejście do Acer palmatum 'Shaina' :lev: Może tym razem się uda :think: Od wiosny miała już czas się zakorzenić :wink4:

DSCF7357.JPG

Właśnie czekam na jeżówki :dance: kurier dzwonił :happy4: No to na roagrzewkę Supreme Canaloupe :hearts: cudna jeżówka, odkrycie tego sezonu.
DSCF6969.JPG
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2014 11:13 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 11:16 #299645

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko, :hug:
doskonałe wieści pogodowe obwieszczasz. :thanks: Czyli nawet nie będzie trzeba róż okrywać, jak ja lubię nicnierobienie (ostatnio). :oops:
U mnie róże nie wyrosły tak jak w poprzednim sezonie, troszkę zaszkodziły im wiosenne przymrozki. No ale i takie czasem się zdarzają. Tymczasem popodziwiam u Ciebie.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 12:28 #299657

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Pamelko, a gdzie takie dobre prognozy zamieszczają? Bo ja słyszałam, że ma być wręcz przeciwnie :jeez: .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 12:35 #299660

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczynki ma się takich kolegów, którzy nie pozwalają się martwić na zapas. Dzisiaj dostałam taki oto link Czeka nas zima stulecia? Znamy prawdę
Podsyłam od razu aby nie trzymać w niepewności ;)

Danielo z nicnierobieniem i okrywaniem róż mamy, widzę podobnie :hug:
Oby zima łaskawą była :thanks:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 14:27 #299680

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Pozazdrościłam Ci palmówki i, kiedy tylko znalazłam podobny obiekt w okolicy, pobrałam sobie moc patyków do ukorzenienia :hearts: No i się wszystkie ukorzeniły :happy3:

To się zapalmuję :silly:

Bądź twarda i nie kupuj!

W prognozy długoterminowe nie uwierzę za żadne piniondze :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 14:32 #299682

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zachód słońca nad palmami cudny :woohoo: , cieszę się, że znowu można u Ciebie takie widoki oglądać :hug:
Moja palmówka też już wzbudza zazdrość u sąsiadów :happy4:
No i w ogóle piękne widoczki pokazujesz :lol: , może wreszcie w przyszłym sezonie uda mi się zobaczyć Twój ogród na żywo ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 17:27 #299703

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pamelko, u Ciebie w ogrodzie tyle się dzieje, a Ty nam dawkujesz widoki jak na lekarstwo :woohoo:
Trawy przepiękne. Dojrzałe kępy robią piorunujący wrazenie...muszę jeszcze na takie poczekać ;-)
Jeżoweczki cudne, a ta ostatnia to faktycznie Supreme!
Psiaki słodziaki, mi tez się marzy...może na emeryturze ;-) Tłumaczę sobie, ze pies by się męczył 10 godzin sam i nie mogę go skazać na taki los..ale jak skończę pracować za jakies 30 lat... :rotfl1: Chyba ze wcześniej wygram w totka ;-)
Pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2014 17:29 przez Robaczek.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Wrz 2014 21:36 #299776

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czy ja coś przegapiłam?
A co z tamtymi psami?
Ale Twoje kulki sie porozrastały :ohmy:
Ja powinnam wszystko wykopać i posadzić jeszcze raz :dry:
Pokaż swoje nowe nabytki

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 19 Wrz 2014 07:56 #299847

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Pam - no wiesz - takich widoków żałujesz ???? Że zapytam: to Twoje róże mają liście ?? :eek3: :rotfl1: Wiesz jak mi brakowało Twoich niebiańskich zdjęć ? Niesamowite masz te zachody słońca :woohoo:
Kochaneńska ...zdradzisz źródło tej cudnej jeżówki... ..proszę :flower1: chyba, że lokalnie kupiona :cry3: normalnie się zakochałam ....
miłego :bye:

O i zapomniałam..fajnie masz z tym M i jego podejściem do piesiów. No wiem, że roboty przy tym masa i też tak jak Robaczek do tej pory nie posiadaliśmy zwierzaczka właśnie przez to, że nas tak długo nie było w domu...teraz mamy trochę inną sytuację i to nawet nie chodzi o mój status ale o fakt, że dzieci wracają ze szkoły po 6-8 godzinach - to już jest co innego...no ale M uparty i co zrobisz ? Żadne "czary" na Niego nie działają :unsure:
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2014 07:58 przez moni.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 19 Wrz 2014 12:23 #299897

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwąka, a gdzie tam, nie kupię więcej palmówek :funnyface: Chyba, że któraś z tych ... :ouch: nie będę zapeszała :silly:

DSCF7220.JPG

Całkiem fajne drzewka wyrosły, pewnie znam wiele ładniejszych, ale te mają swój urok :flower2:
A ja tam wierzę, szczególnie te optymistyczne :happy3: Ale jak mi kiedyś polsatowska Twojapogoda pokazała legalnie, że ma być u mnie 45 stopni na plusie :rotfl1: Przestałam im wierzyć, bez przesady z tym optymizmem :happy4:

Marta i ja mam nadzieję :hug: musisz tylko wcześniej dać znać, żebym miała czas nieco ogarnąć ;) bo takich porządnych rabat, jak u Ciebie to u mnie nie ma, niestety :supr: Ale damy radę :hug:
Taaaa dobre cięcie pozwala osiągnąć oczekiwany efekt palmówkowy :happy-old: Moje psiaki uwielbiają zalegać w świetlistym cieniu pomiędzy pędami palmówek.
A zachody coraz bardziej kolorowe, czyżby miało się ochładzać :think:

Kasiek bardzo Ci dziękuje za tyle miłych słów :hug: nie zasłużyłam - mistrzu kompozycji :hug:
Jak widziałam dajesz ogólne pozwoleństwo na ściągactwo :woohoo: to i ja sobie pozwolę trawek do jeżówek dosadzić :hug:
Jeżówki cudniaste są, dokupiłam ostatni Piccolino :woohoo: ona jest taka malutka i piękna, myślisz, że pasowałaby też u Ciebie przy niskich różach :think:
Ciekawa jestem bardzo czym tam obsadzisz te nowe, piękne donice?
Pies za 30 lat dopiero :supr3: A wiesz jak będziesz żałowała, że straciłaś tyle lat? Jedno życie jest i w dodatku ie takie znowu długie :oops: /znów mi się malkontenctwo włącza :hammer: /
A pies moze przebywać na zewnatrz, tyle ciekawych rzeczy się tam dzieje, kiedy Państwo w pracy :P Oby miał miskę wody i trochę zadaszonego cienia :happy-old: Poradzi sobie te kilka godzin spokojnie :)
Ale ja tam nie namawiam :rotfl1:
Chyba, że na takiego malutkiego :funnyface: co to nie podepcze roślinek nawet
Pies stróżujący ponoć :silly:

DSCF7244.JPG

Buziaki :kiss3:

Margoś niewiele było do przegapienia, ot fakt, że teraz u mnie zamiast jednego ... trzy psiory są :happy3: wesoło, wesoło mówię Ci. Najbardziej jestem szczęśliwa, kiedy po powrocie z pracy muszę sięgać po mopa, a jesień dopiero przed nami :silly: Ale mam towarzystwo przy ogrodawych zajęciach :happy4:
A Ty wiesz, że i ja coraz częściej dochodzę do podobnych wniosków o wykopywaniu :supr: Może nie wszystko, ale to i owo :whistle: Tym bardziej, że tymczasowe, iglakowe miejscówki zrobiły się już niewystarczające :think:
Gdzie by tu czerwonego Rydala wyeksponować :think:
Zdjęć nabytków niet :supr:

Moniś mam, mam liście zresztą głównie :rotfl1: o popatrz :happy3:

DSCF7115.JPG

Kratki tymczasem zginęły w plątaninie pędów wszelakich. Tak patrzę, jak by tu się do niech dostać wiosną :silly: Wyjście jedno jedyne, krótkie cięcie różyczek :happy3: a Marta sugerowała kolejny rządek na froncie :rotfl1: To chyba musiałabym się już czołgać :rotfl1: zważywszy fakt że z zewnątrz różne chwaściory się pchają :jeez:

Źródełko zakupu jeżówek nie jest tajemnicą zupełnie, dawno juz polecałam Bylinowy Raj :woohoo: Bardzo ładne sadzonki, miła i kompetentna obsługi i terminy szybciutkie, szczególnie teraz :lol:
Mam teraz kilka ... naście :silly: donic do posadzenia, ale co tam, czas odpowiedni bo ma popadać.
O psiakach napisałam już do Kaśka, zerkniesz wyżej :hug:
Dodam jeszcze, problem może być w bloku, ale w domku wolnostojącym z ogrodem nie widzę problemu, konieczność widzę za to :funnyface:
Tak między nami to mam dla Ciebie artykulik ;)
Na szczęście mamy już za sobą te czasy :hug:

Martowy podarunek :kiss3: ma się chyba najlepiej z jeżówek, choć niezbyt mu wygodnie pod sambucusem :think: ładnie za to wygląda w towarzystwie tych ciapatych listków.

DSCF6820.JPG

Uprzedzam pytania, to jest Sambucus nigra 'Pulverulenta' /bez czarny/. Doskonale rozświetla rabatę.

DSCF7328.JPG

A to jego pięknie kontrastujące owoce.

DSCF7049.JPG

Niektóre ketmie niewarte są posiadania, szczególnie kiedy porówna się ich kwiaty z innymi w okolicy :lev: Zdjęcie może nie najlepsze, ale efekt powinien być widoczny.

DSCF7113.JPG

Variegatowate liście nieco rekompensują brak rozwiniętych kwiatów, ale są przecież i ketmie variegackie, które rozwijają kwiaty.
Poddaję ku rozwadze towarzystwa :happy-old:

Pozdrawiam wszystkich letnio / mając na myśli porę roku oczywiście/ :bye: życząc cudnego ostatniego weekendu lata, oby jesienne nie były dużo gorsze :lev:

DSCF7367.JPG
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2014 12:29 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, moni

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 19 Wrz 2014 12:52 #299899

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Natchniony Twoim wpisem o cebulowej ofercie Lidla wykupiłem wszystkie hiacynty :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 19 Wrz 2014 17:13 #299926

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Paweł, albo były resztki hiacyntów, albo wiosną Hanutkowo nam się zahiacynci maksymalnie :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.732 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum