Cześć,
Wanda - czas rododendronów jest chyba najwspanialszym okresem mojego ogrodu - te rabaty to najbardziej oryginalne/cenne nasadzenia. Choć... gdy do akcji wkroczą róże, powojniki a później lilie i liliowce oraz dalie to też jest pięknie
Oj tak, spotkanie było bardzo miłe!
Ula - pogratulowałem Ci już u Ciebie
Olu,
w Twoim dużym i ze smakiem urządzonym ogrodzie jest wiele ciekawych kącików - w tym roślin kwasolubnych
Jestem pewny, że w sezonie nie raz pojawi się okazja spotkania, w końcu w Poznaniu i okolicach jest nas trochę "zielonozakręconych"
Agnieszko,
miło słyszeć słowa uznania od osoby, która (lada chwila) będzie formalnym (bo realnie już jesteś gdy się spojrzy na Twój Ogród
) profesjonalistą w zakresie urządzania ogrodów!
Wcześniej w wątku systematycznie omówiłem ogród - pod kątem rabat najważniejszych roślin. Gdy za jakiś czas rododendrony przekwitną to wtedy do akcji wkroczą róże oraz pierwsze powojniki. A później zaczną kwitnąć lilie, kolejne powojniki, liliowce, dalie itd... Dbam o to, aby w danym momencie zawsze były rabaty, które przykują uwagę
Zastanawiam się czy nie macie czasem przesytu azaliowo-różanecznikowych zdjęć?
Eeee, chyba jeszcze nie
Nadal będę monotematyczny - po prostu NIC w tej chwili nie może się równać z rododendronami (choć kwiaty pokazują pierwsze powojniki oraz kwitną floksy i orliki)
W niedzielę po południu, korzystając z ładnej pogody, skoczyłem na działkę.
Zrobiłem zdjęcia i podlałem prawie cały ogród rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw
(To była odpowiednia pora, gdy ziemia jest nasiąknięta wodą. Nie powinno się podlewać gnojówką podczas suszy bo korzenie roślin zbyt szybko pobierają wodę i gnojówkę co może prowadzić do ich popalenia).
Z cyklu: dziwne obyczaj ptaków: w sobotę zostawiłem pełną garść pokruszonego ciasta drożdżowego -
po dobie talerzyk było wyczyszczony
)
Jutro prawdopodobnie będę miał nowe zdjęcia ale tym czasem - kolejna porcja KOLORÓW
widoczek z nietypowej perspektywy
ach, przyjemny zapach, rozsiewany przez azalię 'Chanel'
przebił się nawet przez aromat "zupy z pokrzywy"
'Silver Slipper' na szczęście tak powoli otwierał pąki, że ulewy mu nie zaszkodziły.
Pąki w ciepłych, pastelowych barwach kryją duże, białe (z jasnoróżową poświatą) kwiaty z wyraźną złotą plamką. Bardzo lubię tę odmianę (choć rośnie u mnie wolno)
'Doloroso' to kolejna bardzo dobra odmiana! Duże, ciemnoczerwone kwiaty (niestety nie pachną) rozwijają się z czerwono-czarnych pąków. Co ciekawe, już drugi sezon obserwuję u tej odmiany występowanie podwójnych kwiatów
Dawka energii
'Gibraltar' zachwyca dużymi, kulistymi kwiatostanami o niezwykle "żarówniastej" kolorystyce! (obok żółte, pełne kwiaty azalii 'Umpqua Queen' /pędy aż się uginają pod ich ciężarem po deszczach/ a w tle śnieżnobiały 'Schneegold' oraz ciemnofioletowy różanecznik 'Azurro')
c.d.n.