TEMAT: Gorzatkowe wielokąty 2014

Gorzatkowe wielokąty 2014 12 Lip 2014 18:13 #282318

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ileż treści niósł ze sobą ten ostatni wpis :devil1:

Sobota... leniwa... zrzędliwa :oops: i wietrzna...
Trochę leżakowania... przesadzonki podlane konewką, choć teraz właśnie zanosi się na deszcz...
M z pędzlem w garści działa na niwie ogrodowej... maluje siedzisko nowej huśtawki... odświeża stelaż z drabinką...
A ja trochę pomyszkowałam z aparatem w ręku... i tak, ogólnie rzecz ujmując, sprawy się mają ;)

Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Gorzatkowe wielokąty 2014 12 Lip 2014 18:24 #282320

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gosiu- skręca mnie z zazdrości na widok zdjęć. tak serdecznie ..ale skręca :P
Nie dośc, że bujnie i kolorowo..to jeszcze słonecznie. Opis leżakowania, malowania i rabatek musiałam przerwać w połowie czytania- u nas dziś ani jednej bezdeszczowej minuty nie ma.. :jeez:

Bardzo ciekawa wycieczka i rozrywki kulturalne za Wami- aż mi wstyd, że ja znam tylko okoliczne sklepy spożywcze i drogę do lasu :happy3: Chyba, że pod kulturę można podciągnąć wystawę zdjęc z podróży do Afryki- z zaciekawieniem i rozmarzeniem oglądałam fotki safari, wioski tubylców, egzotyczne zwierzęta.. Z tym, że mało światowo, bo to dom kultury na naszym osiedlu ;)

Pozdrawiam i powygrzewaj się na słoneczku trochę też w moim imieniu :bye:

Gorzatkowe wielokąty 2014 12 Lip 2014 18:33 #282322

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko... gdybyś napisała to godzinę wcześniej, posądzałabym Cię o konszachty z mocami nieczystymi... ale w zaistniałej sytuacji nie mogę obwiniać Cię o to, że słońce znikło chwilowo z mojego nieba ;)
Nie pada jednak, liczę więc na to, że ta kosmetyczna warstwa lakierobejcy na stelażu z belek zdąży stwardnieć zanim coś spadnie z nieba...
Same elementy huśtawki są malowane pod zadaszeniem, wiec nic im nie grozi...
Deszcz... owszem... poproszę w nocy :P bo jutro mamy szansę na bezdzietność, więc pewnie jakąś wycieczkę wykombinujemy ;)

Wystawa zdjęć z Afryki? Wobec tego dla Ciebie - African Queen B)

Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowe wielokąty 2014 12 Lip 2014 19:38 #282346

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
U mnie też cały dzień z deszczem, dopiero od godziny nie pada.
Jutro zapowiada sie słoneczny dzień, podzialam może i ja w ogrodzie. Oczywiście jak mnie nie wciągnie, bo wlało potwornie :angry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 18:43 #282705

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Niedziela piękna... słoneczna i ogrodowa... w szerokim pojęciu tego słowa...

Groszki i róże B)

Trzeba było nabrać wprawy przed czekającym nas weekendem na gościnnej Lubelszczyźnie :P
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 18:46 #282707

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gorzato! :bye:

Świetnie wyglądasz pod tą pergolą - zrelaksowana, wakacyjna.

Piękną dziś mamy aurę... aż żal, że wczoraj cały dzień padało...
Ogrody jednak lubią taką pogodę - jest busz wszędzie!

Pozdrawiam Cię,
A

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 18:55 #282709

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Agnieszko... wiem, że urlop to dla Ciebie w tym roku temat drażliwy ;) ale ja rzeczywiście już odliczam dni do wakacyjnych wojaży - słoneczna Dalmacja czeka - to już tylko trzy tygodnie! :dance:
Tymczasem delektuję się namiastką południowych klimatów w Zakątku Włoskim ogrodu pokazowego Kapiasów w Goczałkowicach :cool3:

Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 19:40 #282736

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
aha! czyli do Ciebie dziś słonko uciekło :evil: oddawaj mi je tu zaraz :evil:

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 19:53 #282745

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Może teraz kilka słów wyjaśnienia...
Jak pewnie niektórzy wiedzą, na nadchodzący weekend planowane jest coroczne wakacyjne spotkanie w gronie zaprzyjaźnionych ogrodników na Ziemi Lubelskiej...
Nieodłącznym elementem tego spotkania jest szkółking... ale jego istotę może poznać tylko ten, kto choć raz wziął w nim udział...
Mi zdarzy się to po raz czwarty :eek3: a i tak obawiam się, czy wytrzymam to szaleńcze tempo (Jolu... nie chodzi mi wcale o Ciebie :rotfl1: ) i mnogość bodźców: wzrokowych i zapachowych...
Dlatego, aby nie być narażoną na szok, wyciągnęłam dziś M-a na rajd po szkółkach i ogrodach pokazowych Podbeskidzia (tak, Martulu, wiem... nic tam nie ma ciekawego :funnyface: )...
Pogoda wymarzona, ciepło, ale nie upalnie... na niebie lekkie obłoki... pora dość wczesna, więc niezbyt tłoczno...
Napasłam oczy... i dla równowagi odchudziłam konto :devil1:
Ale zakupy uważam za udane i teraz wiem, że podołam temu, co czeka mnie za kilka dni :P

Co przywiozłam ze sobą? Cztery floksy (w tym dwie naprawdę spore kępy) na nową rabatkę w rogu ogrodu, sporą sadzonkę białej lawendy, hortensję 'Magical Moonlight', białego przetacznika 'First Lady' ;) , liliowca 'Royal Saracen', różę 'Stadt Rom' i białą oraz fioletową budleję - dla okolicznych motyli... a tak naprawdę... dla M-a... byleby na niej nie siadał, pomimo swojej piórkowej wagi :silly:

Bez obaw... jeszcze gdzieś upchnę lubelskie łupy! :P
Dziś sąsiedzi dostali tawułę (nie tę, której wykopanie postulowała Marta, ale taką samą - tylko większą objętościowo), jakby co, jeszcze czymś ich obdaruję :happy3:
Zdjęć brak... niech Wam wystarczy słitaśna selfie :silly:

Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 19:59 przez gorzata.

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 20:12 #282750

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, szkółkingu na Lubelszczyźnie zazdroszczę, wakacji w Dalmacji trochę mniej, bo chwilowo jestem zrelaksowana na maksa po urlopie w równie słonecznej Andaluzji :)
Ale chętnie bym gdzieś wyskoczyła po jakieś roślinki - przecież potrzebuję kupić trzy róże, dla których znalazłam miejsce! ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 20:25 #282756

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A mi dzisiaj kot do spółki z psem złamali nowego floksa :hammer: , chociaż był związany i podparty :evil: . Będę musiała odkupić :whistle:
Ciekawa jestem jakie Ty floksy nabyłaś ;) , dwie budleje? Odważnie :wink4: , one też rosną spore :happy4: , wszystko z okolicy musiałam usunąć :silly:

Mam nadzieję, że upały odpuszczą na weekend, bo szaleńcze tempo w upale nie sprzyja przemyślanym zakupom :tongue2: , właściwie w ogóle nie sprzyja zakupom, bo myśleć się nie da o niczym innym, jak tylko o powrocie do klimatyzowanego auta :rotfl1:

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 21:31 #282799

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Markiciu... o budleje jestem spokojna...
Na Twojej glebie rosną... u mnie wegetują zaledwie :think:
Miałam... wiem jak jest... wszystkie przemarzły pamiętnej zimy :mad2:
Wybieraliśmy takie z nierozwiniętymi kwiatostanami, żeby dłużej się nimi cieszyć... fioletową i białą... pod nimi takież lawendy... miły widok, a i owadom ten zestaw powinien przypaść do gustu - przy przesadzaniu lawendy naprawdę musiałam uważać na uwijające się wokół pszczoły...

Prognozy rzeczywiście... letnie B) ale mamy wprawę... bywało gorzej! Marta weźmie słynny spryskiwacz... poratuje w potrzebie :happy3:
Floksy? Salmon Orange with Dark Eye... Bright Eyes... o dwa NN... bez rewelacji, ale jeszcze ich nie miałam... wielu jeszcze nie mam :rotfl1:

Goczałkowicki ogród angielski... chyba mój ulubiony fragment całości :hearts:

Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 21:32 przez gorzata.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, r-xxta, piku, madzia

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 22:48 #282837

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Gosia w otoczeniu żółtych róż :supr3: czyżbyś zmieniła o nich zdanie. Wstyd ale jeszcze nigdy nie byłam w ogrodach pokazowych. Raptem u Kapiasów byłam dwa razy i obydwa razy śpieszyło się nam.

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 22:53 #282842

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gorzatko, balsam dla duszy… :hearts: Piękny ten ogród..zwłaszcza angielski :woohoo:
Poproszę o jeszcze! :thanks:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Gorzatkowe wielokąty 2014 13 Lip 2014 23:07 #282856

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Gosia ! Ja spowolnię tempo na szkólkingu ! Marta marudzi na goczałkowickiogród czy szkółkę ? Mnie się tam podoba

Gorzatkowe wielokąty 2014 14 Lip 2014 20:18 #283094

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu... ilość zdjęć ograniczona, bo nie chciało mi się targać aparatu... a z komórki to nie to... no i ostre słońce nie sprzyjało... poza tym na większości zdjęć znajduje się moja nieskromna osoba :tongue2:
Faktem jest, że z tych różanych pokoi nie chce się wychodzić :hearts:

Ewcia... może lepiej nie... bo noc nas zastanie :rotfl1:
Marta marudzi... chyba ogólnie? ;) Martulu?

Iwona... żółte róże też mogą być... sama mam kilka... to jeszcze kwestia odcienia żółci...
Niedopatrzenie wielkie z tym pośpiechem podczas odwiedzin w Goczałkowicach! Proszę się poprawić!
Jutro się widzimy! :)

Bo wiecie... ja mam jutro wizytację! Dwie miłe śląskie forumki przyjęły moje zaproszenie w skromne, wielokątowe progi...
Będzie demaskatorsko... ale trudno... raz kozie śmierć! :devil1:
Ogród chyba uładzony na przyjęcie gości... miałam szczery zamiar ponownie skosić koszony kilka dni temu trawnik, żeby było elegancko... ale wobec zapowiadanych upałów zrezygnowałam... mam nadzieję, że dziewczyny wybaczą mi grzech zaniechania... trawnik mógłby mi nie wybaczyć :oops:
Nic to... perfidnie odwrócę ich uwagę... podam słodkości... gdyby nie fakt, że zmotoryzowane, upoiłabym winkiem, aby zamglić nieco obraz i przytępić percepcję :happy3:

No dobrze... żeby nie było szoku...

Moje nowe ulubione miejsce :lev:

Upss... jeszcze okienko trzeba umyć :oops:

Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2014 20:25 przez gorzata.

Gorzatkowe wielokąty 2014 14 Lip 2014 20:37 #283099

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dopiero po wizycie u Ciebie wpadną w kompleksy :happy3: , zobaczyć na żywo taki porządek ;) , dla niektórych to może być niezły szok :lol:

Ale dziś od wylizanej całości ;) odrywają mój wzrok niebotyczne lilie :woohoo: , masz jakieś zbliżenia? A nazwę ;) ?

Gorzatkowe wielokąty 2014 14 Lip 2014 20:56 #283103

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
A nie było uprzedzić, że będziesz w Goczałkowicach???
Żółta kartka. Na razie...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.515 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum