TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 02 Maj 2014 20:01 #251190

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, paków na azaliach sporo, ale tylko na niektórych. Ot niezawodna Irene Kloster obsypana pąkami, Juanita w tym roku tez nie najgorzej, trochę pąków jest na pontyjskich, jedna stara odmiana cala w pakach, ale ta akurat pauzowała rok temu :blink:
Nowe nabytki owszem jak to zwykle bywa, no i wreszcie okazale zakwitnie Silver Slipper. Reszta dosłownie ma po kilka pąków lub wcale.
Japonki jak juz pisałam zakwitnie zaledwie kilka. Dal mnie to właśnie stan 'szału nie ma' ;)
Przyznam, ze ja chyba trochę zaniedbałam letnie podlewanie, ale mieliśmy problemy z wodą. A u nas deszcz padał na początku lipca a potem dopiero pod koniec września :(

Marta, bo ty masz żaby lądowe ;) Dzis udało mi się przez zupełny przypadek sfotografować kumkającego zalotnika. Od kilku dni siedzi w oczku i żałośnie nawołuje jakiejś partnerki. Chyba mają go w ...odwłoku :rotfl1: bo żadnej nie zauważyłam.
Mówisz, ze za dużo zdjęć :P ?Dobra, będzie mniej. Ale przyznam się, ze selekcja trudna. Tyle obiektów w ogrodzie wartych uwiecznienia....

Iwonko, witaj w mojej zielonej krainie :hug: Ogród wydaje się dojrzały, choć gospodaruję w nim stosunkowo niedługo. Ale zastałam dorosłe drzewa i to one tworzą szkielet. Jeziorko to jedna z pierwszych moich inwestycji w ogród. I choć są chwile, ze mam ochotę je zsypać (wiosenne czyszczenie :rotfl1: ) to uwielbiam obserwować wodne życie :)

Agunia, ta paproć to wietlica 'Burgundy Lace'. Lubie wietlice :)
W oczku aż się gotuje :rotfl1: Kijanki, teraz małe stado karasi, żaby, widziałam tez pływaka żółtobrzeżka. Na powierzchni stada nartników, nic tylko siedzieć i oglądać. A nad tym wszystkim Max wściekle machający kitą i usiłujący złapać ryby.
:rotfl1:
Zrobiłaś opryski? U nas wieczorem nadciągnęła burza, pewnie się ochłodzi. Na szczęście wykorzystałam pogodny dzień i posadziliśmy w lesie 30 brzóz i 20 buków. Czas był najwyższy, bo zaczęły puszczać liście. Teraz podleje i jest nadzieja, ze się przyjmą. Niestety przez operację eMa nie dało rady wcześniej.

Jurku, ja nawet nie chce myśleć jak będzie wyglądał ogród jeśli zapowiedzi pogodowe się sprawdzą. Nie dam rady wszystkiego okryć. Moje krzaki azalii sa już potężne. Ech, co ma byc to będzie. Pocieszam się, ze w moim ogrodzie wytworzył się swoisty mikroklimat i jak zaobserwowałam przymrozki do -2 nie wyrządzają żadnych szkód, jakby ich nie było.
Strona która podałeś od dawna u mnie w zakładkach ;) Jakoś najbardziej się sprawdza.
Brzegi oczka dość strome, na razie ryby mają sie na baczności. Kino będzie jak się Max skąpie :rotfl1:

Wstawię kilka zdjęć i reszta odpowiedzi za chwilkę :wink4:

Dwa karasie i przypadkowo uchwycony żabi zalotnik - dopiero na zdjęciu go zobaczyłam.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 20:27 przez dodad.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ada.krysia

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 02 Maj 2014 20:46 #251237

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ewuniu, dziękuje i zapraszam. Róże juz niedługo. Pąki na Nevadzie i Maigold dostają kolorów a dziś widziałam pęknięty, różowy pąk na Eglantyne.
Mówisz, ze grzyby ruszą? No tak, może tak być. Po ochłodzeniu i opadach, na przyszły tydzień zapowiadają i 20 stopni. Trzeba trzymać rękę na pulsie.

Gosia, zobaczysz, jak w szczycie kwitnienia zamiast cygańskiej spódnicy będzie...zapaska, albo i nawet nie :rotfl1:
Też sytuacje ratują nowe nabytki, ale one głównie w ... bieli :crazy: No cóż, kwitnienie w tym roku będzie bardziej stonowane kolorystycznie :rotfl1:
Sarina, niezła żarówa, ale i tak chyba nie przebije Juanity :rotfl1:

Tabazello miła witaj :hug: Myslę, ze udkami żabimi nie pogardziłby taki jeden, który teraz odsypia ekscesy nadoczkowe.
Zdjęć wodnych w tym roku sporo, bo woda klarowna, nie wstyd pokazać bajorka :lol: A lubie, lubię sobie nad nim posiedzieć.

Nie wiem jak to będzie, mam nadzieje, że pogoda nie spłata nam jednak psikusa i tych zapowiadanych przymrozków nie będzie. No bo jak to, paprocie powyłaziły

Hosty to już nie kły a liście w całej okazałości

i miałoby wszystko zmarznąć? niemożliwe :(

Obiecałam pokazać orgię kolorów w przedogródku. Ogniście tam się zrobiło za sprawa tulipanów :happy4:

nie wie ktoś co to za odmiana? Nie mogę odnaleźć zapisków :(

przecudne Princess Irene

i takie zupełnie nie tulipanowe
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): ada.krysia

Ogród Doroty '2014 02 Maj 2014 22:28 #251344

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ooo, Twój ogród jest daleko do przodu !
Przedogródek fantastyczny.

Te buki i brzozy sadziłaś na tej drugiej działce? Czy w prawdziwym lesie ?

Jak mi się podoba forteghilla!
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 22:30 przez magdala.

Ogród Doroty '2014 02 Maj 2014 22:55 #251380

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Dorotko, dzięki za zielone. :hug: Jak pięknie u Ciebie .Kocham Twoje zdjęcia :hearts:
Te tulipany , o które pytasz - może to peoniowe Charming Beauty ? ...

Białe epimedium już pochłonęło moje myśli...
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 08:32 #251494

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko, ależ się u Ciebie dzieje...nie mogę nadążyć. Dałaś po oczach tymi tulipanami - pięknie je komponujesz..
Sądząc po wielkości i bujności Twoich krzewów różanych będzie się u Ciebie działo :dance:
Czy mogę Cię prosić o małą poradę ? Właśnie zakładamy maleńkie oczko wodne (tak z 3-4m2 powierzchni lustra wody) i poszukuję roślin wodnych odpowiednich do jego zasiedlenia. Oczywiście mam całą ich listę ale mam problem z ich dobraniem ze względu na tą małą powierzchnię (większego nie jesteśmy w stanie zrobić ze względu na wcześniejsze zagospodarowanie okolic) tzn. nie wiem, która jak się rozrasta i jak je dobrać żeby zapewnić równowagę biologiczną. Oczywiście lilia wodna ma być (tylko dlatego M wykopał oczko) ale to chyba nie wystarczy. Główkuję nad tym od kilku dni i nie mogę się zdecydować. Możesz pomóc ?
z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Królowo Wiosny :bye:

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 09:36 #251547

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Witam sobotnio-światecznie :)
Zachmurzyło się, coś popadało, ale nadal w miarę ciepło. Teraz 14 stopni, nie jest źle.

Magda, starałam się posadzić w przeogródku wszystkie żółte, pomarańczowe i czerwone tulipany. Prawie sie udało ;)
Zostało kilka fioletowych, które wykopię w lecie i posadze na to miejsce żółte, które sie zaplatały w ogrodzie.
Teściowa twierdzi (okna jej kuchni wychodzą na ulicę), że wiele osób sie zatrzymuje i podziwia :)
Drzewa sadzone w lesie. Co roku cos dosadzamy, bo las kupiony od spółdzielni w wielu miejscach jest lekko wyeksploatowany. Trzeba na bieżąco sadzić drzewa bo inaczej te miejsca pochłonie tarnina, leszczyna i siewki grabu. A i tak roboty przy czyszczeniu jest bardzo duzo.
Druga działka na razie leży odlogiem. Zupełnie nie mam czasu nawet o niej pomyśleć :oops: NA razie teść robi grządki, posadził maliny i przygotowuje miejsce pod borówkę. Ozdobna część .... :sad2:

Firletko, kochana, dziękuję :hug: Zdjęciom wiele brakuje, ale na razie zakup nowego aparatu odłożony w czasie.
Dzięki za nazwę, to oczywiście one. Rosną drugi rok, nie wykopywane, kwitnienie dobre choć kwiaty drobniejsze.
Epimedia sa urocze, wszystkie. Mam nadzieje, ze moje zakupy wreszcie dotrą i urządzę sobie epimediowy zakątek. A w przyszłym roku zachwyci jeszcze bardziej.

Moniko, rzeczywiście, róże cięte w tym roku kosmetycznie powinny dać popis. Właściwie wszystkie krzaki zapakowane, niektóre bardzo obficie. Są oczywiście i słabowitki, które ledwo dychają, zastanowię się czy nie wymienić jesienią tych zdechlaków.
Kopiesz oczko?-popieram. Będziesz zadowolona. Napisz proszę a najlepiej pokaż to co wykopaliście. Mam nadzieje, ze nie zapomniałaś o 'półkach' na roslinky, które potrzebują płytszej wody.
Ja jestem zakochana w przęstce i polecam ką każdemu. To zupełnie niewymagająca roślina, doskonale znosi nasze zimy a nadmiar łatwo usunąć. W żadnym wypadku nie polecam palki wodnej - żadnej odmiany. Miałam niby miniaturową, sadzona w koszu a w tym roku namęczyłam sie jak koń by ją usunąć, przerosła wszystko. I tak obawiam się, ze cos zostało. Bardzo ładny jest łączeń baldaszkowaty, ale nie mam do niego szczęścia, padła mi już trzecia sadzonka. Pomyśl jeszcze nad bobrkiem, tez łatwo go kontrolować a ładnie kwitnie. Dołożyłabym pływającą pistię albo hiacynta wodnego. Doskonale czyszczą wodę.
Pomyśle jeszcze nad roślinkami to dam ci znać.
Miłego dnia :bye:

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 09:36 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 09:56 #251562

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
dodad wrote:
Są oczywiście i słabowitki, które ledwo dychają, zastanowię się czy nie wymienić jesienią tych zdechlaków

Dorota, a które to takie słabe?

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 10:06 #251569

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ulenko, może nie róże (odmiany) słabe ale sadzonki były do ....bani :(
Na obserwacji w tym roku są: Flora Danica, Aphrodite, Hansestadt Rostock z tym, ze jego z pewnościa kupie po raz drugi jak sadzonka padnie, Munstead Wood - tez do odkupienia, ale to najsłabsza z moich angielek, Nie wiem, może zabierze się do życia po przesadzeniu jesienią Jubille Celebration, jedna z Clair R. słabuje.
Jesienią wyrzuciłam dwie róże, niestety z guzami na korzeniach. Niby w tym miejscu nic nie sadziłam, ale drżę za każdym razem jak wykopuje jakiś krzak :(

Ale z drugiej strony dwa lata temu straszyłam łopatą Rhapsody in Blue a teraz to wspaniały krzak. Tak, ze czekam cierpliwie, może i te moje zdechlaki ruszą :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:08 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 10:18 #251586

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotka nawet jak te twoje azalie zakwitną marnie w porównaniu do zeszłych lat, to i tak widok będzie nieziemski. Trzeba się cieszyć z tego co jest ;).
Przedogródek super :woohoo: . Tulipany to jednak potrafią dać popis wiosną :happy4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 10:35 #251605

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
Aphrodite???
Clair R ???
Wow! toż to u mnie rosną krzaczory wyższe ode mnie! A przycinane na wiosnę na 20cm.
A Aphrodite to nawet plamki nie łapie.
Ale wierzę Ci, bo z niektórymi mam tak samo :unsure: To chyba zależy od podkładki.
Bo jak patrzę na niektóre Twoje i Joli to moje przy nich niech się schowają.

O Munstead Wood to słyszałam, że strasznie chorowity jest. I to była opinia nie jednej osoby. Chciałam ją kupić, bo ogromnie podobaja mi się takie kolory, ale zrezygnowałam.
Za to bardzo zadowolona jestem z Othello i Sheakspeare z takich ciemnych.
Ostatnio tez wpadła mi w oko Hansestadt Rostock i zastanawiam się nad kupnem. Tylko gdzie ja ją posadzę :think:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:36 przez Orszulkaa.

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 10:45 #251625

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, dziękuję Ci serdecznie kochana za pomoc :kiss3: Roślinki skrzętnie notuję :comp:
Oczko ma półki na rośliny na głębokości 25-40 cm. W najgłębszym miejscu ma ok. 90 cm. Wczoraj wyłożyliśmy je już folią i nalali wody, uruchomiliśmy tez pompę żeby oczyściła się kaskada po zimie (do tej pory mieliśmy kaskadę ale ona kończyła się w żwirkowym oczku (względy bezpieczeństwa, dzieci) . Wklejam zdjęcie u siebie jakby cuś bo na razie to nasze oczko to maszkara i nie chcę Ci zaśmiecać ślicznego wątku :dance:

I jeszcze o różach. U mnie aphrodite, munstead wood i jubilee celebration leż liche krzaczki ale ładnie kwitną. Jeszcze z lichych angielek mam ambridge rose - tycia jest a raczej są bo mam 2 krzaczki i chorują bardzo na plamistość :( ale strasznie podobają mi się ich kwiaty :bye:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 10:55 przez Orszulkaa. Powód: łączenie postów, proszę korzystać z edycji postów

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 10:58 #251646

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
moni wrote:
Jeszcze z lichych angielek mam ambridge rose - tycia jest a raczej są bo mam 2 krzaczki i chorują bardzo na plamistość :( ale strasznie podobają mi się ich kwiaty :bye:

Ambridge chyba mi umiera :unsure: zresztą jak co roku :rotfl1:
Chyba muszę ją przekopać, jak zrobiłam z Heritage, która ładnie ruszyła z kopyta na nowym miejscu.
Może to zależy od miejsca... :think:

Ogród Doroty '2014 03 Maj 2014 11:04 #251654

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
to może i ja swoje przekopie :whistle: ...ale to już raczej na jesieni ...teraz póki co stoją takie mizerne 30 - 40 cm nad ziemią i nawet pączki już mają maciupkie

Ogród Doroty '2014 04 Maj 2014 16:19 #252663

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Zawstydzona przez Gorzatę wróciłam właśnie z ośmiokilometrowego 'spaceru' po górkach. Skonana jestem :tongue2:

Dorcia, przedogródek po kwitnieniu tulipanów zrobi się zielony i tak pozostanie do jesieni. No kilka lilii jeszcze się tam plącze. Ach i zapomniałabym o róży Maigold. Pąków ma w tym roku co niemiara.
Ale generalnie najwięcej kolorów zapewniają tam tulipany. Jesienią znów coś dosadzę ;)

Ulka, jestem pewna, że dużo zależy od podkładki. Przeciec nie może tak być, że dwie te same róże różnie rosną.
Aphrodite pomimo swojej mizerności tworzy stosunkowo dużo kwiatów, dlatego jeszcze jest, może sie zaweźmie.
Munstead Wood chyba rzeczywiście jest różą słabowitą. Też słyszałam o niej takie opinie. Ale kwiaty ma zachwycające.
Z ciemnych angielek ma jeszcze Falstafa, ale jakoś mnie nie zachwycił.
Sheakspeare chciałam nawet kupić, tez mi się podoba bardzo, ale jak trafić na zdrową odmianę (2000)?
Hansestadt Rostock kup koniecznie. Na żywo jeszcze ładniejsza. I zdrowa jak byk! Miejsce się znajdzie ;)

Monia, bylam widziałam. Kaskada super wyglądala nawet bez oczka, ale rozumiem M., też chorowałam na lilię wodną :)
Oczko będzie piękne. Patrząc na to o wyprawiacie w ogrodzie nie mam najmniejszych watpliwości.
No własnie, te lichotki potrafią nas zachwycić kwiatami tak, ze ręka z łopatą drży i zostają :P Zmiana miejsca może pomóc. U mnie jesienią tez małe roszady nastąpiły i mam nadzieję, ze pomogą.

Zdjęć nowych nie zrobiłam, zaraz wyskocze z aparatem, ale tymczasem kilka ujęć 'kinowych' Film z serii 'Polowanie'.
Ile ich tam pływa, muszą mnie tak denerwować?
DSCF0222.JPG

Przyczaję się, może podpłyną bliżej...
DSCF0239.JPG

Eee tam, za daleko, jeszcze sie skąpię....
DSCF0250.JPG
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Firletka

Ogród Doroty '2014 04 Maj 2014 17:38 #252715

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dorotko pięknie u Ciebie. I jest nawet koncik zabaw dla kiciusia :happy:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2014 04 Maj 2014 18:25 #252767

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
No i niby to moja wina? :evil:
A wzięłaś pod uwagę, że ja po płaskim chodzę?
No dobra... policytujemy się, co nas boli? :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 04 Maj 2014 18:45 #252784

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dorotko azaliowy sezon zapowiada się i u mnie względnie, jedne mają więcej pączków inne mniej. Ale za to cieszę się bo ruszyła zabiedzona w szkółce Pink Mimoza i nawet ma jeden pąk kwiatowy co mnie bardzo cieszy.
Z różanymi biedulkami też mam przeboje. Clair R. pogroziłam jesienią to raczyła wypuścić nowy pęd od korzeni. Ale niektóre z trudem zdobyte Souveniry wyglądają tak mizernie, że aż płakać się chce, no i jak znowu ściągać z Francji kolejne sadzonki za grubą kasę :placze:

Widoki energetyczne tulipanowego przed-ogródka dodają energii, a zabawy kota przy oczku poprawiają humor :happy: dzięki :kiss3:

Ogród Doroty '2014 05 Maj 2014 13:17 #253314

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Witajcie matki maturzystów i reszta ;) I jak tam? na dzis kciuki już można puścić :lol:

Moniko, rzeczywiście, MAx teraz nie odstepuje oczka. Niech sie kocisko pobawi :rotfl1:

Gosiu, no jakoś utkwiło mi te Twoje dwanascie kilometrów :rotfl1: Pewnie, ze wolałabym po płaskim zaganiać, ale u mnie płaskiego niet. Dziś już jest ok. NAwet zakwasy zbyt nie dokuczaja. Może zrobię dziś powtórkę... ale czy będzie mi się chiało ;)

Majeczko, u mnie jakiś pomór na japonki. Bardzo słabo zakwitną te, które rosną na rabacie przy różance. Pozostałe w miarę. Jedna ratowana od zgonu w zeszłym roku nie zakwitnie, ale zazieleniła sie wreszcie więc jest nadziejha, że przeżyje.
U mnie Clair własnie taka dwupędowa od trzech lat. Nie wiem jak ją zmusić do wypuszczenia pędów. PAsowałoby chyba ją mocno przyciąć.
Własnie dlatego rzadko kupije za granicą. Ciężkie pieniądze to kosztuje a czasem przychodza takie bidulki, ze nie wiadomo jak to sadzić.

Jak na razie pogoda dla mojego rewgionu łaskawa, przymrozków nie było. Ponoć dzisiejszej nocy może cos przymrozić. Oby nie za bardzo. Oglądałm ogród Poli, czytałm o przemrożonychy irysach w Opolu, aż żałość bierze. Niestety na pogode nie ma mocnych.
Na razie zielono, niebi błękitne, choc chmury sie przewalają.
W ogrodzie zaczynają kwitnąc orliki - jakoś mam mniej kęp niż rok temu :think: Nie wiem co się z nimi stało :blink:

Serduszka - czekam aż przekwitną bo musze przesadzić.

Pierwszy kolorowy pąk na róży - Eglantyne taka wyrywna

azalie w pąkach

i nareszcie jakieś w miarę przyzwoite kwitnienie na kalinie St Keverne
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.629 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum