TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 08 Cze 2014 21:05 #270186

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Chyba wysyciłam się różowymi różami, bo zaczynam zachwycać się innymi kolorami :supr3: . Sama dziwię się sobie, ale zachwyca mnie także Hot Chocolate :hearts: .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 08 Cze 2014 21:06 #270189

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Piękna ta Cornelia...
A galijka-potwór...bajka...gdyby jakiś odrost korzeniowy kiedyś tam... :silly: to ja bardzo chętnie

Ogród Doroty '2014 08 Cze 2014 22:47 #270303

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko,
zabiła mnie Twoja galijka - leżę i kwiczę (i winko nie ma z tym nic wspólnego o nie !) i wygląda super z pilu (kurczę jak to się pisze :crazy: )
Piżmówki dały czadu ! inne nie pozostają w tyle. Jak to się robi żeby mieć takie wysokie lilie ? Acha, jak u Ciebie gertruda ? Pisałaś, że zakulkowałaś - jaki efekt ?

Ogród Doroty '2014 08 Cze 2014 23:44 #270337

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
A mnie za serce chwyciła Moonlight :hearts: Nie wiem co się ze mną dzieje, ale ostatnio biel mi się podoba ;)

Ogród Doroty '2014 09 Cze 2014 10:09 #270423

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Z tą opinią o Falstaffie to się zgodzę ;) drapak pierwsza klasa :rotfl1:
Zobaczymy jak tam u mnie w tym roku, mam opóźnienie w stosunku do całego .... świata :happy3: :happy3: :happy3:
Cudne różyce, zupełnie się nie dziwię, że nie wiesz w którą stronę spoglądać.
Blisko, coraz bliżej :dance:

Jeszcze a propos różanej zazdrości :think: ja nie zazdroszczę olbrzymów :lev: z mniejszymi ledwo nadążam :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 09 Cze 2014 12:41 #270471

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oj grzeją dzis od rana ostro :)

Gosia, ej nie ma co zazdrościć ;)
Widzisz u mnie za to nie chcą rosnąć a przynajmniej tak jakbym chciała ani szałwie ani kocimiętki ani naparstnice ani pustynniki, nie wspominajac nawet o irysach czy sosnach.
M. dziekuje za życzenia :hug:

Marysiu, nie wszystko, oj nie. Ale dziękuję, róże owszem szaleją :)

Edytko, to chyba naturalna kolej rzeczy, przynajmniej u większości ogrodników.
Ja tez najpierw kupowałam tylko różowe, później doszły purpury, teraz zachwyt budzą morelki. Oj gdyby ogród chciał się rozrastać razem z naszymi pragnieniami.

Grześ, na razie galijka siedzi grzecznie i nie wypuszcza żadnych dzieci. Ale będe pamiętać, choc kilku chętnych przed Tobą już się zgłosiło ;)
Cornelia zachwycajaca :hearts:

Moniko, mnie zachwyca już trzeci rok. Nie ma sobie równych o tej porze, choć inne róże nie chcą zostawac w tyle.
Wczoraj rozkwitły następne pąki na Rosier Eveque i powiem Ci, że jeszcze bardziej mi sie podoba. Oczywiście to młodziutka róża, więc nie zachwyci ani wielkościa ani burząkwiatów, ale kwiaty są bardziej fioletowe, ze ślicznym białym 'oczkiem' - no cudo się zapowiada.
Lilie - nie wiem, nic im nie robię. Tych akurat slimaki nie zwąchały, niektóre zostały na poziomie 15 cm :mad2:
Gertruda pechowo zachęła kwitnąć w deszcze więc część kwiatów musiałam usunąć, teraz zaczyna wreszcie wyglądac jak trzeba. Zrobie zdjęcie po południu.

Iwona - białe róże są cudowne. A do tegoi akurat ta bardzo ładnie przekwita, kwiaty nie dostaja piegów i jest ich naprawdę duzo!

Jola, ja tez powoli nie ogarniam :rotfl1:
Falstaw wplatany w galijke więc pokroju nie widać a kwiaty i tak sie wybiją. Ale mógłby rosnąć bardziej harmonijnie, prawda? Kwiat uroczy.
Zakwitła piekna MW, niestety zupełnie zdominowana przez Gertrude i Eglantyne. I tak dobrze, ze zabrałam stamtąd jeszcze jedna angielkę, bo zaduszona byłaby zupełnie :dry:

Cudnie kwitnąca Rhapsody in Blue

Heidi - na razie zdrowa, kwitnie bez zarzutu, mimo wszystki ją lubię

NA razie spadam, do zobaczenia wieczorkiem :bye:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 09 Cze 2014 19:51 #270575

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Pięknie róże Ci kwitną .Niektore masz takie ,jak ja ,tylko ,że moje jeszcze w pączkach .
Spodobała mi się bardzo różyczka Lord Raglan ,piękny kolor i budowa kwiatów :eek3:

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 00:03 #270730

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorotko, Twoje ubiegłoroczne piżmówki dają pokaz jak marzenie! To niesamowite, że w ciągu jednego sezonu robią taki efekt :supr3:
Coś pięknego, wybrałaś wspaniałe odmiany :bravo:
Galijka bardzo przypomina mi Gipsy Boya, ale na żywo pewnie kolor nieco inny?
Wiem, że już długo szukasz nazwy tej odmiany, ale... jeżeli tak kwitnie, to wszystko jedno jak ma na imię :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2014 00:04 przez Robaczek.

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 10:48 #270830

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Upał....
W pracy idzie się zagotować - piję trzecią butelkę mineralnej :blink:
Ewciu - u mnie co najmniej połwa róz w szczycie kwitnienia albo juz kończy :( Te ostatnie dni dały się im we znaki. Do tego bardzo dużo pąków musiałam wyciąć bo były uszkodzone przez deszcze i jak zrobiło się ciepło to zaraz zaczęły gnić.
Ale ogólny wygląd ogrodu jest wspaniały. Zaczyna następny potwór - Vilchenblau. Kilka dni i okryje sie liliowym welonem.

Kasiu, powiem szczerze, że nie spodziewałam się aż takiego efektu! Rzeczywistość znacznie przerosła moje oczekiwania. Musze koniecznie wykombinować jakieś podpory dla tych róż. Warto prowadzić je jak najbardziej w poziomie. Z reszta sama to wiesz.
Galijka ma zupełnie illu kolor niz Gipsy Boy i zupełnie inny kształt kwiatów. MAm obie te róże.
Mój aparat nie radzi sobie z odcieniami czerwieni i fioletów, robie próby, ale nie bardzo wychodzi mi odwzorowanie tych kolorów.
Gipsy to bardziej amarant, zwłaszcza u starszych kwiatów. Musze poszukac jakichś dobrych fotek, ale to w domu.
Mam pytanie - kwitną już Twoje lobielie z siewu? moje coś sie ociągają :(
No to obiecana Gertruda. Zła jestem troche, bo przez te deszcze straciła bardzo dużo kwiatów i efekt nie jest tak spektakularny jak się spodziewałam. Ale i tak jest na co popatrzeć.

Chippendale ugina sie od kwiatów

Rabata przy studni - zaczynają Aspirin Rose i Leonardo da Vinci

Olbrzymia L.D. Braitweit - kolor w realu zupełnie inny, ale przy słoińcy mój aparat widzi go jako czerwień

Pierwsze kwiaty u mnie rózy Gospel - sadzona jesienią. Podoba mi się :)

i otwiera się pierwszy kwiat Claire Marshall
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 11:03 #270837

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A u mnie w pracy fajnie, stare budownictwo to trzyma chłodek :silly:
Taaaakie róże :woohoo: to dopiero róże :bravo:

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 11:09 #270838

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Niektóre kwiaty u mojego Chipka prawie białe z takim zielonym nalotem - to chyba przez deszcze :(

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 12:54 #270885

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Iwona, u mnie w deszczach Chipek też rozwijał takie 'wymoczone' kwiaty - wcale niepodobne.
Teraz dalej daleko mu do pomarańczu,a le przynajmniej maja jakis kolor a nie popłuczyny.

Jola, szczęściaro! U mnie war daje ale juz niedługo zalegnę pod jabłonką ;)
Niestety wieczorem czeka mnie akcja opryski - mączniak przypuścił znów atak. Dzis rano zauwazyłam na azaliach, Piruette dalej, i koniecznie musze opryskac pomidory! Mleko pójdzie w ruch.

Sesja Edena - no piekny jest :hearts:

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Orszulkaa, Firletka

Ogród Doroty '2014 10 Cze 2014 13:23 #270898

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Matusiu kochana...jakie cudne krzaczory masz :jeez: Cudownie :lev:
tak się ciesze ,że zaprosiłam do siebie Cornelię :hearts: jak będzie taka jak u Ciebie to będę w skowronkach :dance: Kocham piżmówki :hearts: No nie tylko...w Edenie też jestem przepadnięta po uszy :hearts:
Dora...u mnie tez patelnia...właśnie wychodzę na nią , baj miłego dnia ...pij dużo :drink1:

Ogród Doroty '2014 11 Cze 2014 09:37 #271308

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Patrzę na te wszystkie róże i aż czuję u siebie w domu te wszystkie zapachy :flower2:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2014 11 Cze 2014 22:57 #271590

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
U mnie w tym roku Eden jest najbardziej chory.
Zamierają mu pędy. Chyba to wynik przemarznięcia.
Też zakupiłam sobie Claire Marshall. Kolor ma zabójczy

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 08:21 #271665

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
dodad wrote:
Olbrzymia L.D. Braitweit - kolor w realu zupełnie inny, ale przy słoińcy mój aparat widzi go jako czerwień

Moja "olbrzymia" Braitweit wyprodukowała aż 2 kwiaty i może być pewna, że wyleci. Takich róż się nie trzyma, bo szkoda miejsca.
Natomiast co do koloru to moja jest idealnie czerwona, jak Twoja Dorotko, na zdjęciu.
I ja bym się upierała, że to jest jej właściwy kolor. Ona nigdy u mnie nie szła w bordo, purpury czy fiolety.

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 09:20 #271697

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ula, trafiła sie przedwczoraj pochmurna chwila i udało mi sie zrobic jej zdjęcie bardziej odpowiadajace rzeczywistości

Ta róża u mnie co roku ma bardzo dużo kwiatów, zwłaszcza w pierwszym kwitnieniu, ale i potem nienajgorzej. Niestety plamistośc łapie jako jedna z pierwszych, dlatego podsadziłam ja rozchodnikami, zasłonia gołe nogi.
Ognisto czerwona to u mnie jest Roter Korsar i Sympatia

Gosia, u mnie Eden odpukać zdrowiutki i olbrzymi. Jedyny problem z nim to łamanie się cienkich gałazek przy nasdzie kwiatu, nie są chyba w stanie utrzymać tak wielkiego kwiatu. Teraz troche lepeij bo sucho, ale jak namokną... :(

Claire Marshall ma sliczny kolor, zbudowała ładny karzaczek, na razie super. Czytałam, ze lubi łapać plamistość, trzeba pilnować.

Monia, oj tak, zapachy roznosza się niebiańskie :lev: Zakwitł do kompletu jeszcze olbrzymi jaśminowiec

Dorcia, z Cornelii będziesz zadowolona. Ciekawa jestem jak będzie u niej z powtarzaniem kwitnienia. W zeszłym roku było tak sobie, ale była młodzutka, mam nadzieje, że w tym roku będzie lepiej.
NA razie nie moge się napatrzeć na tą powódź kwiatów

U mnie dalej smaży :tongue1: Niby dziś temparatura ma byc niższa, ale jak na razie sie nie zapowiada.
Mam tylko nadzieję, ze w Sulejowie nie będzie prało żabami :( 'Obczasy' mam juz spakowane :rotfl1:

Wczoraj udało mi się zrobić piękne fotki, ale nie wiem jak to się stało i nie wgrałam :oops:
No to przedwczorajsze, robione w pochmurne popołudnie. Zapowiadała sie potężna burza, ale tyloko pogrzmiało. Susza straszliwa.
Sadziłam dostane od Markity roslinki i pełna jestem obaw-skała to mało powiedziane a przypieka nadal.

Zachwycona jestem w tym roku kwiatami Sophii R. Tutaj zdjęcia jeszcze nie do końca rozwinietych kwiatów - wczoraj wyglądała zjawiskowo :hearts:

i cudne kwiaty Tea Clipper

Pilgrim na wysokości 1,8m. posadzony porzy granicy działki kwitnie w stronę sąsiadów :angry: - do przesadzenia

Lady of Shalott, w tle Angela

Centralna rózanka
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 09:32 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Orszulkaa, Firletka

Ogród Doroty '2014 12 Cze 2014 09:29 #271700

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
I ja się nie mogę napatrzeć na Twoje róże :woohoo:
Jak wyjeżdżać 'Panie Premierze' :rotfl1:
U nas upał podobnie :jeez: sadziłam paprykę w warzywniku, to olbrzymie połacie ziemi się podnoszą, tak związane upałem :blink: Strach nawet pielić, żeby nie usunąć młodych roślin.
A klapeczki zabrane, jakby przyszło myć nóżki pod rynną :funnyface:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.688 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum